Techno 11.02.2023 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 Oprócz głowic termostatycznych jest jeszcze takie coś jak kryzowanie grzejników . Masz zawory otwarte na max - rozkryzowane ( czy wogóle jest takie słowo )? Tak jak choćby tu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esp 11.02.2023 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 Oprócz głowic termostatycznych jest jeszcze takie coś jak kryzowanie grzejników . Masz zawory otwarte na max - rozkryzowane ( czy wogóle jest takie słowo )? Tak jak choćby tu: Tak, ile się dało to zrobiłem, będę w lecie próbował wywalić te zawory z termostatów i do kryzowania tak żeby jak najmniej było przeszkód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.02.2023 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 (edytowane) jak najlepiej ustawić pompę obiegową willo na obwodzie wtórnym gdzie są różne średnice rur , Cała instalacja to 8 grzejników jedno i dwu płytowych , podłoga kuchnia, łazienka ,całość ok120l . PC praktycznie pracuje cały czas, a grzejniki tylko chwilami ciepłe są na całej powierzchni. PC - bufor 200l , delta 5-6, maksymalna prędkości 39,5l/min przy czym na wykresie widzę, że się modeluje i najczęściej to jest 13/14l/min, nie wiem czy coś tu też trzeba korygować?. 1/ Pompę masz 9 kW /3f ; 2/ Jakie masz OZC budynku? 3/ Pomiędzy PC a buforem powinny być rury o średnicy = > 5/4 " cala, 4/ Bufor prawidłowo podłączony; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?380405-Ustawienie-wydajno%C5%9Bci-pomp-obiegowych - nie dostarcza wody na grzejniki z dołu bufora, - należy rozwiązać kwestie wyrównania przepływów, 5/ Podmieszanie w układzie podzielonym hydraulicznie ; - NIE występuje - tylko gdy przepływ w obu obiegach jest równy 6/ Należałoby znać ; a/ obciążenia cieplne pomieszczeń z grzejnikami, b/ moc cieplną grzejników dla 45/35/20 C dla poszczególnych pomieszczeń; .......prawdopodobnie należy dołożyć grzejniki ........ czy w pomieszczeniach jest ciepło, odpowiednia temperatura?? Edytowane 11 Lutego 2023 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QoTheGreat 11.02.2023 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 Jak działa w Panasonicu tryb grzania według temperatury z termostatu panelu?Temperatura ustawiona na panelu to górna granica, ale jak ustawię za nisko krzywą to nigdy jej nie osiągnie? Mam takie wrażenie, że jest tam jakaś magia, która podbija krzywą aby osiągnąć zadaną temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
esp 11.02.2023 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 1/ Pompę masz 9 kW /3f ; 2/ Jakie masz OZC budynku? 3/ Pomiędzy PC a buforem powinny być rury o średnicy = > 5/4 " cala, 4/ Bufor prawidłowo podłączony; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?380405-Ustawienie-wydajno%C5%9Bci-pomp-obiegowych - nie dostarcza wody na grzejniki z dołu bufora, - należy rozwiązać kwestie wyrównania przepływów, 5/ Podmieszanie w układzie podzielonym hydraulicznie ; - NIE występuje - tylko gdy przepływ w obu obiegach jest równy 6/ Należałoby znać ; a/ obciążenia cieplne pomieszczeń z grzejnikami, b/ moc cieplną grzejników dla 45/35/20 C dla poszczególnych pomieszczeń; .......prawdopodobnie należy dołożyć grzejniki ........ czy w pomieszczeniach jest ciepło, odpowiednia temperatura?? OZC - przy starym domu cały czas modernizowanym, firma która zakładała PC, obliczając sobie i sprawdzając instalacje , dom, pytając o dotychczasowe zużycia i parametry stwierdziła jakiej moc pompa, i dołożony był grzejnik. Ja CW teraz mam taki wynik Rury między buforem a PC to średnica 32x4,4 , na instalacji są stare rury stalowe z dużą średnicą niestety schowane w podłodze i ścianie. Podłączę do kaloryferów z redukcją na mniejsze średnice. Bufor zasilanie z PC wpięte od dołu, na instalacje wysokości zbiornika 2/3, może trochę wyżej. Z przepływami mam właśnie problem bo po stronie wtórnej nie za bardzo wiem jak ustawić tą Wilo-Yonos PICO 25/1-4. Próbowałem różne nastawy ,stałej prędkości czy z zmienną różnicą ciśnień (nie wiem co w moim przypadku lepsze) ale nie widzę różnic dużych w temperaturze . Moc grzejników ciężko mi określić, swoje lata mają, tabliczek z info nie znalazłem. W domu ciepło , mam w ciągu dnia 22-23C , w nocy 23-5 nie może spaść poniżej 21C. PC - ustawiona krzywa 45 -15 oraz 35C 15C , zużycie na rok z CWU (4 osoby) ok3800kwh z podlicznika. Trochę przewymiarowana, używam trybu cichego w przejściowych warunkach. Wychodzi zał/wył 1 na 2h. Do ogrzania niecałe 140m2 Ogólnie zadowolony tylko czemu właśnie te grzejniki nie grzeją cały czas na całej powierzchni. Mógłbym wtedy zjechać z krzywą i jeszcze coś zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.02.2023 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 (edytowane) Niepotrzebnie wklejasz moje odpowiedzi!!!! Wg;Twojego CW = moc cieplna budynku to 11,8 kW/dla - 20 C i 23 C wewnątrz domu; - czyli masz PC o ok; 5 kW za słabą dla -20 C na zewnątrz;........Jakiej mocy masz grzałkę ??? - rury o dużej średnicy - nie są problemem, Problemem jest ; 1/ Bufor zasilanie z PC wpięte od dołu, .... a/ Zasilania powinno być od góry bufora, powrót od dołu bufora, 2/ na instalacje wysokości zbiornika 2/3, może trochę wyżej......a/ zasilania na grzejniki ; od góry bufora ,powrót na dół bufora,.....b/ zasilanie na podłogówkę ; poniżej zasilania na grzejniki, powrót na dół bufora, 3/ Rury między buforem a PC to średnica 32x4,4 - napisałeś ; ...Rury zasilające i powrotu z PC do bufora muszą być = > od średnicy wewnętrznej wyjścia z PC,[/color]4/ Z przepływami mam właśnie problem ; - podałem Ci link - jak to rozwiązać, 5/ czemu właśnie te grzejniki nie grzeją cały czas na całej powierzchni; - bo są zasilane niskim parametrem, - tak ma być, - im większej mocy grzejniki tym korzystniej dla właściciela;.......moc grzejników dla 45/35/20 C powinna być > od mocy cieplnej pomieszczenia Edytowane 11 Lutego 2023 przez Andrzej5101 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 11.02.2023 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 Co może być przyczyną szybkiego spadku temperatury przy defroście z 29 na 20 stopni pc Panasonic 7 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 11.02.2023 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 Np przepływ wody głównie przez sam bufor ( o ile masz) , albo ogólnie za mały zład wody. Jak ten system wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 11.02.2023 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 Samo ogrzewanie podłogowe bez bufora, na głównym ekranie temperatura podczas defrostu spada tak jak wcześniej pisałem natomiast gdy wejdę w dane gdzie jest widoczna temperatura wychodząca z pompy i powrót to tam temperatura na powrocie spada podczas defrostu tylko o jeden max dwa stopnie. I nie rozumiem tego że w trakcie defrostu załącza się grzałka rezerwową gdy temperatura na powrocie jest większa niż 27 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 11.02.2023 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 A w menu z informacjami jak jest ? w poz 8 i 9 jak wyglądają te temperatury ? Bo za defrost odpowiedzialny jest czujnik ktory jest pomiedzy wymiennikiem a grzałką ( i to nie jest ani zasilanie ani powrót). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 11.02.2023 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 Obecnie nie jestem przy pc bo to u mojego synka, nie wiem co to za pozycje, mogę jedynie opisać co sam zauważyłem na głównym ekranie gdzie wskazuje cały czas temperaturę która obecnie wypływa z pompy to ok 32 stopnie podczas defrostu te temperatura spada czasami nawet na 20 stopni, natomiast gdy wejdę w dane gdzie jest temperatura wychodząca tj te 32 i temp. Powrotu 29 to podczas defrostu temp. Powrotu spada na 28 czasami 27 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.02.2023 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 I nie rozumiem tego że w trakcie defrostu załącza się grzałka rezerwową gdy temperatura na powrocie jest większa niż 27 stopni Trzeba mieć odpowiednio ; ....-Duży i Ciepły (> 27 C ) zład wody, Ile litrów ma instalacja grzewcza? Na jaką temperaturę ustawiona grzałka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 11.02.2023 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 Nie spada temperatura na powrocie poniżej 27, na głównym ekranie natomiast spada czasami nawet na 20 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 11.02.2023 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 To jest menu z informacjami : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7762492#post7762492Pozycja 9 pierwsza wartość to ten czujnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 11.02.2023 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 To jest menu z informacjami : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7762492#post7762492 Pozycja 9 pierwsza wartość to ten czujnik. Teraz był defrost i w tej pozycji spadło z 29/31 na 23/31, przepływ podczas defrostu 21,3 dokładnie nie jestem w stanie tego opisać gdyż przed chwilą otrzymałem te info. Od syna telefoniczni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 11.02.2023 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 Można obserwować te trzy temperatury ,jak to @MiG25 opisał , czyli druga wartość w poz 8 to temperatura wyjściowa , podczas grzania ma być wyższa niż wejściowa ( bo jest grzanie) , i jak włączona jest grzałka podczas defrostu to też ma być wyższa od pierwszej wartości z poz.9 ( bo grzałka podgrzewa wodę wychodzącą z wymiennika i za grzałką ma być cieplejsza jeśli grzałka działa). Na w pozycji 9 wartość druga jest wejściowa , więc najniższa podczas grzania i najwyższa podczas defrostu... No i ten przepływ strasznie mały jest ( i stąd tak woda za wymiennikiem tak się wychładza) ... Podczas defrostu objegówka działa na maksa.... Może trzeba filtry przeczyścić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 11.02.2023 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 Można obserwować te trzy temperatury ,jak to @MiG25 opisał , czyli druga wartość w poz 8 to temperatura wyjściowa , podczas grzania ma być wyższa niż wejściowa ( bo jest grzanie) , i jak włączona jest grzałka podczas defrostu to też ma być wyższa od pierwszej wartości z poz.9 ( bo grzałka podgrzewa wodę wychodzącą z wymiennika i za grzałką ma być cieplejsza jeśli grzałka działa). Na w pozycji 9 wartość druga jest wejściowa , więc najniższa podczas grzania i najwyższa podczas defrostu... No i ten przepływ strasznie mały jest ( i stąd tak woda za wymiennikiem tak się wychładza) ... Podczas defrostu objegówka działa na maksa.... Może trzeba filtry przeczyścić... Filtr był czyszczony tydzień temu, a przepływ jaki powinien być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 11.02.2023 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 No jak największy U mnie w 9kW T-Cap jest ponad 45l/min ... Każdy system jest inny i być może z niego nie da się więcej wydobyć , bo np. małe średnice.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 11.02.2023 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 No jak największy U mnie w 9kW T-Cap jest ponad 45l/min ... Każdy system jest inny i być może z niego nie da się więcej wydobyć , bo np. małe średnice.... To chyba jedyne wyjście na powrocie zamontować bufor a jeżeli tak to ile litrów do 7kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 11.02.2023 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2023 Chyba że gdzieś w pompie są poprzestawiane przepływy - jakoś ograniczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts