gall86 23.02.2016 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Być może seria F została "przedobrzona" tak jak Laguna 2, którą miałem nieprzyjemność eksploatować Moja pompa od uruchomienia, tj od 27.09.2013 nie wygenerowała żadnego błędu, nic się z nią absolutnie nie dzieje i rachunki są bardziej niż przyzwoite. Do kotłowni zaglądam może raz w miesiącu i to bynajmniej nie z powodu pompy. Ale przyznaję że przez pierwsze miesiące bardzo się nią interesowałem, tyle że ustawieniami, sterowaniem - starałem się to zoptymalizować, ale nigdy nie ingerowałem w hydraulikę, czy elektronikę samej pompy, jedynie sprawy typowo eksploatacyjne... Wolalbym jednak nie porównywać niczego do laguny 2, aka krolowa lawet . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 23.02.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Kolega M.Krk pisze chyba o Lagunie, a nie o T-Cap'ie No jasne że o Lagunie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trzciniak61 23.02.2016 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Ja też miałem Lagunę II Grandtour 1,9 dci /2001 - 3 razy na lawecie:p, ale wspominam ją z sentymentem - wygodne autko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trzciniak61 23.02.2016 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 Panasonic T-cap produkowana na Polskę w Malezji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 24.02.2016 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 (edytowane) Witajcie, Na szybko, w maju przeprowadzam się do nowego domu. Miał być gaz, wstępna umowa podpisana, ale po przeliczeniu ile w gaz na początek muszę włożyć, wyszło mi, że podobne $ dam za zawsze kuszącą mnie PC PW. Wybór padł na Panasonica. Mój dom mniej więcej: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/12g5# 123m2 ogrzewanej, całość OP + 2 grzejniki na tym samym parametrze. W ostatnie kilka dni przerobiłem prawie 40 stron tego tematu i jeszcze kilkadziesiąt ogólnego o PC. Ale pytań i tak kilka mam.. Moc pompy nad którą myślę, to 9kW. 1. Teraz tylko pytanie, na który model konkretnie patrzeć - widzę, że są jeszcze dostępne serie C, jest seria F, jest T-CAP? 2. Wiem, że odległość jedn. wew. od zew. powinna być jak najkrótsza, jednak niemożliwym u mnie będzie taka instalacja, a więc jedn. zewn. będzie na ścianie z garażem i przez ten garaż będzie szło połączenie z jedn. wewn. - jakieś 5-6m w nieogrzewanym garażu (lekki strop). Będzie z tym jakiś problem? 3. Patrzeć w stronę 1, czy 3-faz? 4. Jak głośna jest jedn. zewn., chodzi mi o 'praktyczny' hałas, nie o suche dB Z góry dzięki za odpowiedzi. Edytowane 24 Lutego 2016 przez K@mil_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.02.2016 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 1. Teraz tylko pytanie, na który model konkretnie patrzeć - widzę, że są jeszcze dostępne serie C, jest seria F, jest T-CAP? 2. Wiem, że odległość jedn. wew. od zew. powinna być jak najkrótsza, jednak niemożliwym u mnie będzie taka instalacja, a więc jedn. zewn. będzie na ścianie z garażem i przez ten garaż będzie szło połączenie z jedn. wewn. - jakieś 5-6m w nieogrzewanym garażu (lekki strop). Będzie z tym jakiś problem? 3. Patrzeć w stronę 1, czy 3-faz? 4. Jak głośna jest jedn. zewn., chodzi mi o 'praktyczny' hałas, nie o suche dB Z góry dzięki za odpowiedzi. Ad1 Przy tak małym i przyzwoicie ocieplonym domku w ciemno brałbym 1~ 9kW i to najlepiej w wersji All in One Ad2 Odległość bardzo dobra, ja mam 7m i i jest bardzo dobrze. Rury musisz starannie zaizolować i nie będzie żadnego problemu w nieogrzewanym garażu. Ad3 Patrz Ad1 Ad4 Mam prawie 3 lata i w ogóle jej nie słyszę w domu, na zewnątrz w duże mrozy jest słyszalna, ale nie na tyle żeby to miało komukolwiek przeszkadzać, poza tym mało kto relaksuje się na tarasie w czasie mrozów;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 24.02.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Powiedz(cie) proszę cóż to za model (nie wiem czy mogę link wrzucić, więc jeśli nie to wyedytuję post) i czy jest coś wart: http://aquarea.pl/pl/KIT-WC09F3E5-PANASONIC-Aquarea-High-Performance-Split-jednofazowa-pompa-ciepla-9,0kW Panasonic KIT-WC09F3E5 Nie ukrywam, że cena bardzo przystępna, a można dostać tę PC jeszcze taniej.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.02.2016 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 To jest właśnie ta pompa o której Ci pisałem, tylko poszukaj ją w wersji All in One to będziesz miał zintegrowany zbiornik z nierdzewki już w zestawie, a często cena jest niewiele droższa, bo do tej pompy, którą podlinkowałeś musisz dokupić osobno zasobnik CWU i zapłacić za jego instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 24.02.2016 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2016 A fakt, to jest wersja bez CWU. Czyli ta opcja: http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-9-kw-all-in-one-i5993689080.html Wracając do ewentualnego hałasu, to bardziej martwię się o sąsiadów, bo jedn. zew. byłaby po stronie domu, gdzie mamy na styk z przepisami granicę działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.02.2016 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 A fakt, to jest wersja bez CWU. Czyli ta opcja: http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-9-kw-all-in-one-i5993689080.html Wracając do ewentualnego hałasu, to bardziej martwię się o sąsiadów, bo jedn. zew. byłaby po stronie domu, gdzie mamy na styk z przepisami granicę działki Montowałem Panasa w Szwajcarii . Tam bardzo rygorystycznie podchodzą do problemu hałasu . Nawet po zakończeniu budowy urząd przysłał fachowca od pomiarów hałasu. Było lekkie przekroczenie . klient zamontował dodatkową ściankę wykonaną z wełny mineralnej (podobna do ekranów przy drogach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 25.02.2016 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Szwajcaria faktycznie może być wyznacznikiem w tej kwestii Nie zapomnę jak mi znajoma opowiadała o przeszkadzającej Szwajcarom pracującej spłuczce po godzinie 22ej Raczej żadnych ścianek stawiać bym nie chciał A może jest ktoś tutaj z Bydgoszczy i okolic, kto posiada Panasonica? Wczoraj znajomy przekazał mi dość szokujące zdanie, które wypowiedział instalator PC w jego firmie, że jeśli mam możliwość ogrzewania gazem, to w gaz iść powinienem:wtf: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 25.02.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Raczej żadnych ścianek stawiać bym nie chciał A może jest ktoś tutaj z Bydgoszczy i okolic, kto posiada Panasonica? Wczoraj znajomy przekazał mi dość szokujące zdanie, które wypowiedział instalator PC w jego firmie, że jeśli mam możliwość ogrzewania gazem, to w gaz iść powinienem:wtf: 1. Myślę, że będzie OK. Ja za rogiem PC nie słyszę, choć prawda jest, że za rogiem 3mb od PC słychać to mniej niż w linii prostej 10mb. 2. Na FM wiem, że ktoś pod Bydgoszczą to ma. Jest Pan z Kruszwicy kilkadziesiąt km od Ciebie z podobnym zestawem za 23 na gotowo już wszystko. Pisał tutaj gdzieś o tym, znajdź go jak nie za daleko, może na priv cię zaprosi. 3. Gaz nie jest zły: jeśli jest tani w instalacji! Czyli po stronie gazowania ($ przyłącza), przyłącze w swojej działce (ile mb i za ile $), komin jak trzeba zrobić lub substytut: $, papierki: $, pompka obiegowa, mieszacz, zasobnik CWU trzeba doliczyć $ (oczywiście w PC też to kosztuje ale taki All In One to ma a do kotła trzeba pamiętać by to doliczyć) i w użytkowaniu wyjdzie rocznie z 2 do 2,5 x drożej (zależy ile prądu w 2 taryfie pobierzesz). Zalety gazu to tani i łatwy w naprawie (lub na tyle tani, że w zakupie) kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 25.02.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 1. Jak pisałem, ja tego słyszeć raczej nie będę, patrz rys. http://s30.postimg.org/hf6txee9d/image.jpg 2. Kurcze, nie kojarzę tutaj takiego usera z Kruszwicy a ten temat przejrzałem od połowy. Nicka może pamiętasz? Do jednej osoby z FM z Bydgoszczy pisałem, bo wygrzebałem w temacie, że interesowała się podobnym zestawem. Na razie cisza 3. Otóż to, przy gazie uważam za złodziejstwo koszt samego przyłącza (licząc już od drogi, do mojego domu, z papierologią), który wynosi u mnie ~5tys zł. Komin już mam (bo był), ale doliczając kocioł, osprzęt i robociznę zamykam się w okolicach 15-16tys zł. A to jest kwota, którą prawie zapłacę za PC z montażem, odliczając zwrot(y) za dbanie o środowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.02.2016 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Podobno jest już seria H w wersjach 3, 5, 7, 9kW. Macie jakieś karty katalogowe z tymi nowymi pompami ? Chciałbym porównać COPy i moc grzewczą przy -15oC względem poprzednich modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dmnm 25.02.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Cześć. Raczej jestem nastawiony na Panasa. Znajomy liczył mi ozc i wyszło mu że 6kW starczy. Ma być 100m2 + poddasze, silka +20cm, rekuperacja, kominek. Czekam na wyceny z dwóch firm i nadal mam mętlik w głowie. Ostatnio byłem też na spotkaniu z lokalnym instalatorem, gość z dużym doświadczeniem i ma masę zadowolonych klientów ale w gazie. PC p-w to on działającej dobrze nie widział , 9kW to ledwo cwu zagrzeje, a ozc to sobie mogą liczyć bo on się pod czymś takim nie podpisze Z gazem może byłoby do załatwienia ale raczej wymaga to czasu, więc polecał dzierżawę zbiornika na ten okres. Więc jak doliczę komin i dzierżawy to okaże się, że jest remis w kosztach instalacji. Mam do Was pytanie czy jest ktoś w okolicy Poznania, kto mógłby dać do siebie kontakt a idealnie byłoby gdyby zaprezentował swoją kotłownię? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.02.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Podobno jest już seria H w wersjach 3, 5, 7, 9kW. Macie jakieś karty katalogowe z tymi nowymi pompami ? Chciałbym porównać COPy i moc grzewczą przy -15oC względem poprzednich modeli. Wejdź na ich stronę, zarejestruj się do pro-clubu i będziesz miał wszystko na wyciągniecie dłoni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 25.02.2016 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Wejdź na ich stronę, zarejestruj się do pro-clubu i będziesz miał wszystko na wyciągniecie dłoni. W pro-clubie nie ma jeszcze instrukcji ani danych. Udało mi się wygooglować jedynie instrukcję obsługi po czesku bodaj do pompy 5kW. W ogóle to na razie chyba do handlu weszły jednostki 3kW i 5kW. Pozostałe w kwietniu dopiero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.02.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Co ty opowiadasz. Strona 45 http://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/catalogues/katalogi/2015%20PL/EU%20AQUAREA%2015%20v2_PL_final.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 25.02.2016 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Są, fakt. Pod koniec są dokładniejsze tabele. Ale tylko jednostek 3kW i 5kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.02.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Ostatnio byłem też na spotkaniu z lokalnym instalatorem, gość z dużym doświadczeniem i ma masę zadowolonych klientów ale w gazie. PC p-w to on działającej dobrze nie widział , 9kW to ledwo cwu zagrzeje, a ozc to sobie mogą liczyć bo on się pod czymś takim nie podpisze Czyli instalator total ciemnogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts