Gepam 27.02.2023 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Tak się robi reset, tylko nie chciałbym wykasować licznika sprężarki Niestety to nie jest moja pompa, tylko pomagam starszej osobie która jest nietechniczna. Nie ma modułu wifi, więc nie mogę jej na bieżąco monitorować, jestem u niego raz na tydzień/dwa i przy okazji zerkam, czy wszystko ok. Być może będę u niego dzisiaj, to spróbuję więcej potestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 27.02.2023 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 A to nie , w ten sposób nie skasujesz liczby uruchomień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 27.02.2023 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Z tego co wiem, to on ma histerezę +-0,5 ale nie potrafi tego wyświetlić. Np. 23st.na wyświetlaczu to w rzeczywistości przedział pomiędzy 23,00st. a 23,99st. I spoko, tak może być, tylko czemu nie wyłacza tych obiegówek skoro u ciebie wyłącza. Jedyne co mi przychodzi do głowy to przywrócenie ustawień fabrycznych pompy. Czy to kasuje licznik zał/wył sprężarki? W Service Cloud też skok o 1, mimo, że inne temperatury wyświetla z dokładnością do 0,25 st.C. Jak chcesz koniecznie aby wyłączała obiegówkę to temperatura ustawiona musi być o 1st. C niższa od rzeczywistej. Przywrócenie ustawień fabrycznych zresetuje ustawienie max przepływu pompy CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 27.02.2023 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 (edytowane) W Service Cloud też skok o 1, mimo, że inne temperatury wyświetla z dokładnością do 0,25 st.C. Jak chcesz koniecznie aby wyłączała obiegówkę to temperatura ustawiona musi być o 1st. C niższa od rzeczywistej. Przywrócenie ustawień fabrycznych zresetuje ustawienie max przepływu pompy CO. A sprawdź dokładnie , czy to jest 0,25 stopnia Bo wg mnie są luki :https://github.com/Egyras/HeishaMon/issues/293#issuecomment-1329046523 np Smart Cloud nie poda wartości 19.5 ; 20,5 ; 21.25 ; a nawet pełnej wartości 22 stopnie tylko zawsze to będzie albo 21.75 albo 22.25 .... I tak dalej z tego linka .... Oczywiśie to jest tylko dla temperatur Wejściowej i wyjściowej , bo dla reszty są wartości całkowite. To jest ciągle jakieś dziwne zaokrąglenie Edytowane 27 Lutego 2023 przez Techno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 28.02.2023 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Zastanawiam się nad montażem grzałki do tacy skroplin. Zamontowałem tacę ale niestety odpływ i woda na tacy zamarza, co było w sumie do przewidzenia.Oryginalna grzałka to koszt powyżej 500 zł, ale są też dostępne grzałki za kilkadziesiąt złotych.Pytanie czy komuś udało sie przerobić/podpiąć taką nieoryginalną grzałkę do pompy, tam zdaje się trzeba użyć odpowiedniej kostki przyłączeniowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.02.2023 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Tak , trzeba mieć odpowiednią wtyczkę do gniazda na płycie w jednostce zewnętrznej. Idealnie podpasowała mi wtyczka z wnętrza jakiegoś starego zasilacza komputerowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 28.02.2023 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Tak , trzeba mieć odpowiednią wtyczkę do gniazda na płycie w jednostce zewnętrznej. Idealnie podpasowała mi wtyczka z wnętrza jakiegoś starego zasilacza komputerowego. O to super. Podpinałeś to samodzielnie? Czy jakieś warunki prądowe (moc, amperaż) musi spełniać taka nieoryginalna żeby zadziała? Rozumiem, że połączenie z jednostki zewnętrznej podaje napięcie 220V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.02.2023 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Tak , podaje 230V , Kiedyś to mocowo rozgryzałem , ale pewnie dasz max 4m przewodu ( bo więcej nie upchniesz) , nawet jak będzie miał 40W/m , to się w tych 160W zmieścisz , a to nawet 1A nie jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 28.02.2023 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Każdy robi jak chce i co chce na własnym podwórku. Osobiście twierdzę że to bezsensowne wydawanie pieniędzy ( nie jest potrzebna ta grzałka ) Jak zrobisz własną tacę ociekową ze spadkiem na środek tacy ( spadek kopertowy ) I w tym środku zrobisz 1 odpływ fi 60mm dalej od spodu tacy dospawana rura fi60mm o długości ok 80mm na to rura kanalizacyjna fi 75mm i złączone to z odplywem np. deszczowym z rynien to grzałka nie będzie potrzebna . Tak mam 3 lata i jest OK- Jeden raz na te 3 lata pracy zdarzyło się że ten odpływ (fi 60mm ) zamarzł . Nie stanowiło to problemu robiąc sobie kawę pozostałą wodę wlałem do odpływu i po sprawie. Jakiś TROLL tu na FM na pewno będzie oponował ale to już inna sprawa. TY zrobisz jak uważasz chcesz grzałkę to ją będziesz miał ,lecz nie jest ona potrzebna. Podstawa to odpowiedni spadek do środka tacy ( Tymi rencami robionej ) bo jak dasz tacę Orginal ( choć nie woiem jak ona wygląda ) i jak w tej firmowej będzie nasrane kilka małych otworków to TAK --grzałka jest niezbędna . Przy samoróbce problemu nie ma. Powodzienia Ciekawe, ja tacę mam zaledwie kilka dni - jest nieoryginalna z tworzywa z otworem niecentralnym i faktycznie dość małym (myślałem żeby rozwiercić) ale i tak na powierzchni woda marznie i nie sądzę, żeby to była kwestia średnicy otworu. Po prostu, krople wody częściowo "kleją" się do powierzchni tacy i zaraz przymarzają zanim zdążą spłynąć ale może masz jakąś specjalną powłokę na tej tacy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.02.2023 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Przewód Panasonic rozkłada na "podstawie obudowy" , czyli jakby w środku pompy , jest tam też większy otwór którymi skropliny ściekają , reszta dziurek jest właśnie do klipsów przewodu grzejnego i można je zalepić silikonem. Zupełnie nie wiem po co jeszcze "zewnętrzna" tacka. No i kabel założyłem , bo akurat miałem , ale nigdy się jeszcze nie przydał , i w opcjach jest wyłączony. ( Ale przez Heishamon mogę go w razie potrzeby szybko włączyć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.03.2023 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Ciekawe, ja tacę mam zaledwie kilka dni - jest nieoryginalna z tworzywa z otworem niecentralnym i faktycznie dość małym (myślałem żeby rozwiercić) ale i tak na powierzchni woda marznie i nie sądzę, żeby to była kwestia średnicy otworu. Po prostu, krople wody częściowo "kleją" się do powierzchni tacy i zaraz przymarzają zanim zdążą spłynąć ale może masz jakąś specjalną powłokę na tej tacy? Metoda jest taka jaką podałem w poście wyżej. Wiesz jak wygląda dach kopertowy ???? To tak jak byś ten dach postawił ( szczytem na ziemi) lub inaczej weź kartkę papieru A4 poprowadź przekątne pozaginaj na przekątnych w górę a w miejscu przecięcia otwór Jest to kształt niecki Woda nie ma prawa tam się zatrzymywać ponieważ ( rogi ) końce są wyżej a środek niżej ) więc jak woda tam ma być??? A ta tacka w PC nie służy do zakładania grzałki a tym bardziej aby tam otwory zalepiać. Nawet sam Panasonic oferuje tacę ociekową dodatkową ) Tak jak pisałem każdy robi jak chce --ważne by BYŁO DOBRZE, TANIO I NIE GENEROWAĆ DODATKOWYCH KOSZTÓW NA niepotrzebną grzałkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 01.03.2023 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Metoda jest taka jaką podałem w poście wyżej. Wiesz jak wygląda dach kopertowy ???? To tak jak byś ten dach postawił ( szczytem na ziemi) lub inaczej weź kartkę papieru A4 poprowadź przekątne pozaginaj na przekątnych w górę a w miejscu przecięcia otwór Jest to kształt niecki Woda nie ma prawa tam się zatrzymywać ponieważ ( rogi ) końce są wyżej a środek niżej ) więc jak woda tam ma być??? A ta tacka w PC nie służy do zakładania grzałki a tym bardziej aby tam otwory zalepiać. Nawet sam Panasonic oferuje tacę ociekową dodatkową ) Tak jak pisałem każdy robi jak chce --ważne by BYŁO DOBRZE, TANIO I NIE GENEROWAĆ DODATKOWYCH KOSZTÓW NA niepotrzebną grzałkę. Właśnie że "podłoga" w PC służy do rozłożenia w niej grzałki , a te otwory są właśnie do klipsów mocujących kabel. Nie wiesz , a piszesz jak zwykle ,żeby się pokłucić , i jak zwykle racji nie będziesz miał. To że Panasonic sprzedaje tackę zewnętrzną to nie znaczy ,że tam jest grzałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 01.03.2023 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Po pierwsze nikt cie nie powinien słuchać.Piszesz bez składu i ładu . Ta tacka bezpośrednio pod PC to która ? Podłoga PC ,która na otwory technologiczne na klipsy grzałki ( i wg ciebie nie powinno się tam grzałki dawać ) , czy dodatkowa tacka ? Bo jeśli to pierwsze ,to masz rozdwojenie jaźni, najpierw piszesz ,że nie służy do rozłożenia grzałki ,a teraz że służy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel7979 02.03.2023 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 -musisz dołożyć dodatkowy termostat ( sterownik pokojowy ) zewnętrzny np. Salus ( ja taki mam ) . Dostałem ten sterownik razem z pompą. Powiedz mi czy jesteś zadowolony z tego sterownika? Jaką masz ustawioną histerezę? Jaką masz ustawioną krzywą grzewczą pod ten sterownik? Czy częste masz starty pompy przy salusie który działa jak start/stop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 02.03.2023 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Dostałem ten sterownik razem z pompą. Jeżeli nie dodasz bufora - to raczej ilość wyłączeń wzrośnie, Najkorzystniej dla PC - to praca na sterowniku PC z odpowiednio dobraną krzywą, bez dodatkowych termostatów, Sterownik salus ; - montuje się, gdy mamy duże pomieszczenie od południa z dużą ilością szyb, - i to pomieszczenie szybko się nagrzewa w stosunku do innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 02.03.2023 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Jak zależy Ci bardzo na ilościach wł/wył , to dajesz krzywą na max (tlko trzeba uważać , żeby nie przekroczyć parametrów do załączenia grzałki bo to już w ogóle będzie hardcore) , wtedy pompa pracuje na max od włączenia do wyłączenia termostatu obojętnie czy będzie bufor czy nie ( i nawet lepiej żeby go nie było), A tu już zalezy od ustawionej histerezy na termostacie i samej kumulacji domu ( jak szybko temp w domu spadnie).Nie twierdzę ,że takie grzanie będzie ekonomiczne , ale ilość wł/wył będzie ograniczona do minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 03.03.2023 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 Przyjmijmy, że zadana temperatura to 23 st. Po osiągnięciu tej temperatury sprężarka robi stop, ale pompki obiegowe nadal pracują (na wyświetlaczu sterownika też jest pokazane że pracują, ale tylko mielą zimną wodę). Jak zmienię ręcznie na 22 st. to pompki się zatrzymują (na sterowniku zostaje samo słoneczko). Jak ustawię znowu ręcznie na 23 st. to pompki nadal stoją. Jak temperatura spadnie do 22 pompa zaczyna grzać i załącza pompki. Po osiągnięciu 23 st. sprężarka robi stop, ale pompki obiegowe nadal mielą coraz zimniejszą wodę. Restart pompy nie pomógł, całkowite odłączenie zasilania także. Termostat wenwetrzny czyli ten ze sterownika wyłącz pompy obiegowe tylko wtedy kiedy temperatura wzrośnie +1 od zadanej, a sama pompa do tego nie dopuści bo obniża krzywą aby utrzymywać zadaną, więc jest to jak najbardziej normalna praca że pompy chodzą prawie non stop, Więc pompa u ciebie działa poprawnie tak jak została zaprojektowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.03.2023 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 Dostałem ten sterownik razem z pompą. Powiedz mi czy jesteś zadowolony z tego sterownika? Jaką masz ustawioną histerezę? Jaką masz ustawioną krzywą grzewczą pod ten sterownik? Czy częste masz starty pompy przy salusie który działa jak start/stop? TAK -jak najbardziej jestem zadowolony ze sterownika Salus. Choć obecnie PC pracuje na harmonogramie Na tym Salusie PC pracowała krótko Dłuuuuuuuugo bo 4 lata Salus sterował piecem elektrycznym własnej konstrukcji -Było rewelacyjnie tylko te ( kWh ) z COP 1;1 Histereza była w przedziale 22,8*C do 23,4*C Obecnie tak dograłem PC ,krzywą i harmonogram ( przy w miarę stabilnych temp. zew ) że te parametry są utrzymywane czyli 22,8--23,4*C 24/24h Co do start /stop to duzo zależy od domu Ja przez ostatni rok tj. Luty 22r----do Luty 23r. mam 697start /stop Jak czytam wpisy ludzi co mają po 20 start/stopów /doba to WŁOSY stają na głowie/ Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.03.2023 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 Właśnie że "podłoga" w PC służy do rozłożenia w niej grzałki , a te otwory są właśnie do klipsów mocujących kabel. Nie wiesz , a piszesz jak zwykle ,żeby się pokłucić , i jak zwykle racji nie będziesz miał. To że Panasonic sprzedaje tackę zewnętrzną to nie znaczy ,że tam jest grzałka. Dla zdrowia Najlepiej sam sobie zadawaj pytania i sam na nie odpisuj Czapeczka daszkiem do tyłu i Kciuk w górę. Ja nigdzie nie pisałem że dodatkowa taca ma GRZAŁKĘ!!!!!!!!! To twoje wywody. A CO JA NAPISAŁEM ?????????? Cyt. Mój wpis Każdy robi jak chce i co chce na własnym podwórku. Osobiście twierdzę że to bezsensowne wydawanie pieniędzy ( nie jest potrzebna ta grzałka ) Jak zrobisz własną tacę ociekową ze spadkiem na środek tacy ( spadek kopertowy ) I w tym środku zrobisz 1 odpływ fi 60mm dalej od spodu tacy dospawana rura fi60mm o długości ok 80mm na to rura kanalizacyjna fi 75mm i złączone to z odplywem np. deszczowym z rynien to grzałka nie będzie potrzebna . Tak mam 3 lata i jest OK- Jeden raz na te 3 lata pracy zdarzyło się że ten odpływ (fi 60mm ) zamarzł . Nie stanowiło to problemu robiąc sobie kawę pozostałą wodę wlałem do odpływu i po sprawie. Jakiś TROLL tu na FM na pewno będzie oponował ale to już inna sprawa. TY zrobisz jak uważasz chcesz grzałkę to ją będziesz miał ,lecz nie jest ona potrzebna. Podstawa to odpowiedni spadek do środka tacy ( Tymi rencami robionej ) bo jak dasz tacę Orginal ( choć nie woiem jak ona wygląda ) i jak w tej firmowej będzie nasrane kilka małych otworków to TAK --grzałka jest niezbędna . Przy samoróbce problemu nie ma. Powodzienia I tak jak napisałem ----OPONUJE jakiś T R ---L Ciekawe Jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.03.2023 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 Po pierwsze nikt cie nie powinien słuchać. Piszesz bez składu i ładu . Ta tacka bezpośrednio pod PC to która ? Podłoga PC ,która na otwory technologiczne na klipsy grzałki ( i wg ciebie nie powinno się tam grzałki dawać ) , czy dodatkowa tacka ? Bo jeśli to pierwsze ,to masz rozdwojenie jaźni, najpierw piszesz ,że nie służy do rozłożenia grzałki ,a teraz że służy. NIE PISAŁEM ŻE SIĘ TAM NIE POWINNO DAWAĆ GRZALKI !!!!!!!!! Pisałem o tym aby pominąć grzał kę stosując inne rozwiązania A jakie ????????? Takie jakie opisywałem wyżej które się sprawdzają Chlopie !!!1 chcesz grzałkę pezpośrednio pod PC to sobie ją MOCUJ mnie to Lata Twoje pieniądze i twoja PC Rozdwojenie Jaźni !!!! Hm ciekawe u kogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts