jacek.1971 04.03.2023 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 Jaką temp. zasilasz układ ( CO ) ? bo powrót nie może być mniejszy niż 27*C Dzisiaj leciała 30 popołudniu do teraz leci 29 , ale tak jak już wcześniej pisałem problem jest w tym przepływie, dokładnie nie wiem gdzie jest ten czujnik temperatury który pokazuje temperaturę na tym głównym ekranie ale przypuszczam że gdzieś w wymienniku i tam się wychładza temperatura podczas defrostu nawet do 18 a na powrocie pokazuje że temperatura spada max o 3 stopnie czyli gdzieś w okolice 25-27 zależy jaka jest temperatura zasilania krzywą mam obecnie -15/15 34/25. Dlatego w przyszłym tygodniu będzie buforek a za nim druga pompka,zobaczymy jaki będzie efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 04.03.2023 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 (edytowane) Masz grzałkę na tacy? Mój drugi wpis który zacytowałeś ---Proszę przeczytaj go jeszcze raz Powiedzenie NIE SŁUŻY --ma dwojakie znaczenie np.- Napijesz się ? -nie dziękuję .NIE SŁUŻY mi to. Takie było moje odniesienie. Zrozumiałeś ? obawiam się że nie. To aż żałosne jest. Panasonic zaprojektował i zobił w tej podłodze przegięcia na poprowadzenie kabla , otwory na spinki do przymocowania kabla, daje kit z instrukcją obsługi do jego założenia , a ty piszesz "że do tego nie służy". Dyskutuj z Panasonic , czy służy czy nie służy i jak te twoje głupoty interpretować Kręcisz i głupio ci przyznać ,że nie wiedziałeś. A co do zatkania otworów , to spójrz w instrukcję ( przeczytaj tak od serca) , bo na pewno coś tam jest o ich zakrywaniu ,ale nie uprzedzając faktów.... EDIT: No chociaż jeden fakt odnotujmy , twierdzisz ,że zatykanie otworów jest złe. Znowu bedziesz dyskutował z Panasonic ? EDIT2: W tym znaczeniu jakie teraz próbujesz forsować musiał byś napisać "A ta grzałka założona na tacy w PC jej nie służy " i na tym zakończyć zdanie. Pisząc "A ta tacka w PC nie służy do zakładania grzałki" nawet w ten sposób nie można tego interpretować. Pytałem się znawców w tym temacie Także przestań robić z nas forumowiczów idiotów. Edytowane 4 Marca 2023 przez Techno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 04.03.2023 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 Gepam "- jeżeli temperatura aktualna < temperatura zadana wtedy pompa załącza obiegówkę i sprężarkę" TAK"- jeżeli temperatura aktualna = temperatura zadana wtedy pompa utrzymuje pracę obiegówki i sprężarki jeżeli akurat pracują! Jeżeli z jakiegokolwiek powodu przestaną pracować, np. pompa generuje za dużą moc, nie jest w stanie zmodulować i sprężarka się wyłączy, to pompa już jej nie włączy." TAK"- jeżeli temperatura aktualna > temperatura zadana wtedy obiegówka i sprężarka zostają wyłączone" TAK"Tak jakby pompa stwierdzała, że skoro temperatura w domu jest równa zadanej, a sprężarka nie pracuje, to już nie ma sensu trzymać się histerezy i ją odpalać, tylko lepiej poczekać aż w domu się ochłodzi. Tyle tylko, że przy tym zapomina o pracującej obiegówce." Tu nie do końca tak jest. Np. w przypadku po zagrzaniu wody CWU może być dwojako. Albo ponownie ją załączy albo nie. Tak jakby (co już napisałem wcześniej) korelowała z czasem dotychczasowych okresów osiąganych temperatur. Jeszcze jedno. Ja mam / miałem ustawione w dzień 23 w nocy 22. Podczas tych ostatnich wichur w dzień nie dobijała do 23 to jak przyszła noc i wskoczył harmonogram na 22 i w domu miałem 22 to obiegówka się wyłączała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 04.03.2023 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 (edytowane) Hm. dom durszlak? było to wałkowane nie raz Kolego znów nadpisałeś postów więcej niż dziur w durszlaku Było wielokrotnie wałkowane i definitywnie stwierdzone, że "DURSZLAK!" Potwierdzeniem jest liczba załączeń sezonowych i to, że grzejesz jak już truskawki są. Edytowane 4 Marca 2023 przez bocian_koh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 04.03.2023 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 No bo "DURSZLAK" na pewno w twoim słowniku ma wiele znaczeń i interpretacji A my musimy wybrać co -voymar- ma na myśli , i nie zostać zkrzyczanym (a jak nie to wielkie litery pójdą w ruch ) No i pewnie ,że jeden nawet w zimie grzeje tylko w II taryfie , a drugi nawet w czerwcu ,żeby nie zmarznąć.... który ma lepiej Ubaw po pachy z tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.03.2023 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 Dzisiaj leciała 30 popołudniu do teraz leci 29 , ale tak jak już wcześniej pisałem problem jest w tym przepływie, dokładnie nie wiem gdzie jest ten czujnik temperatury który pokazuje temperaturę na tym głównym ekranie ale przypuszczam że gdzieś w wymienniku i tam się wychładza temperatura podczas defrostu nawet do 18 a na powrocie pokazuje że temperatura spada max o 3 stopnie czyli gdzieś w okolice 25-27 zależy jaka jest temperatura zasilania krzywą mam obecnie -15/15 34/25. Dlatego w przyszłym tygodniu będzie buforek a za nim druga pompka,zobaczymy jaki będzie efekt. Oki- weź jeszcze pod uwagę jedno Masz -15/15 34/25 co daje zasilanie dla (0*C ) 29,5*C przyjmując Deltę 5 to powrót masz ok.24,4*C Jest on za niski aby PC defrost robiła na samej wodzie Mają na uwadze że średnie temp dla polski w okresie grzewczym to ok. 2*C masz odpowiedż Ten buforek wątpię by ci coś dał Łatwiej jeszcze przed montażem buforka zrób trochę inaczej Podnieś krzywą na 2--3 dni na np. 33*C dla obecnych temp. tak aby powrót zawsze miał ok.28*C i obserwuj jak wychodzi defrost. Wiem że to za wysoka temp. zasilania ale zawsze możesz ją ograniczyć czasowo. A to da ci pewne wnioski. Wydać kasę zawsze zdążysz. Po za tym nawet jak ten bufor założysz a dla PC 7kW zład wody będzie < niż 140L to on może nic nie dać. Osobiście bym na dziś dojechał ten sezon grzewczy tak jak masz ,zwłaszcza że już mamy marzec .W lecie bym spuścił wodę z układu policzył litry ile ich jest i dopiero rozważył montaż buforka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.03.2023 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 To aż żałosne jest. Panasonic zaprojektował i zobił w tej podłodze przegięcia na poprowadzenie kabla , otwory na spinki do przymocowania kabla, daje kit z instrukcją obsługi do jego założenia , a ty piszesz "że do tego nie służy". Dyskutuj z Panasonic , czy służy czy nie służy i jak te twoje głupoty interpretować Kręcisz i głupio ci przyznać ,że nie wiedziałeś. A co do zatkania otworów , to spójrz w instrukcję ( przeczytaj tak od serca) , bo na pewno coś tam jest o ich zakrywaniu ,ale nie uprzedzając faktów.... EDIT: No chociaż jeden fakt odnotujmy , twierdzisz ,że zatykanie otworów jest złe. Znowu bedziesz dyskutował z Panasonic ? EDIT2: W tym znaczeniu jakie teraz próbujesz forsować musiał byś napisać "A ta grzałka założona na tacy w PC jej nie służy " i na tym zakończyć zdanie. Pisząc "A ta tacka w PC nie służy do zakładania grzałki" nawet w ten sposób nie można tego interpretować. Pytałem się znawców w tym temacie Także przestań robić z nas forumowiczów idiotów. Kto kręci nie mi stwierdzać Zadałem ci proste pytanie ---- MASZ GRZAŁKĘ ??????? Lubisz się sprzeczać i tyle Cytować posty itd. Zacytuj proszę moje wypowiedzi odnoście zapotrzebowania Zrób to dla swego kolegi Mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.03.2023 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 Jeszcze jedno. Ja mam / miałem ustawione w dzień 23 w nocy 22. Podczas tych ostatnich wichur w dzień nie dobijała do 23 to jak przyszła noc i wskoczył harmonogram na 22 i w domu miałem 22 to obiegówka się wyłączała. Nie czepiam się lecz jak to jest?że podczas wichur PC nie dobiła do 23*C O czym to świadczy? Durszlak czy co ? Jak to jest. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.03.2023 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 Kolego znów nadpisałeś postów więcej niż dziur w durszlaku Było wielokrotnie wałkowane i definitywnie stwierdzone, że "DURSZLAK!" Potwierdzeniem jest liczba załączeń sezonowych i to, że grzejesz jak już truskawki są. A jaka to liczba tych załączeń??? A u ciebie podczas wichur PC nie dobiła do 23*C-- to co się stało? Prądu brakło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 04.03.2023 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 No bo "DURSZLAK" na pewno w twoim słowniku ma wiele znaczeń i interpretacji A my musimy wybrać co -voymar- ma na myśli , i nie zostać zkrzyczanym (a jak nie to wielkie litery pójdą w ruch ) No i pewnie ,że jeden nawet w zimie grzeje tylko w II taryfie , a drugi nawet w czerwcu ,żeby nie zmarznąć.... który ma lepiej Ubaw po pachy z tobą. Wiesz mądrych wypowiedzi na pewno nie neguję Zadałem ci pytanie na ktore nie ma odpowiedzi . Powiedz jak CIE traktować ? Masz tą grzałkę ? I proszę znajdź ( bo jesteś dobry w tym ) te moje moce ( ot tak ) czyżby były niewygodne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 04.03.2023 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 A skąd my mamy wiedzieć ,że to co piszesz jest tym co myślisz , czy może nie tym .... Masz u mnie zdiagnozowane rozdwojenie jaźni, u kolegi MiG głupotę.... I nie nie mam grzałki , jak ma to ci zaspokoić twoją ciekawość , ale wiem gdzie można ją zamontować , jak ma działać itd , a ty do tej pory nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 04.03.2023 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 (edytowane) Jeszcze jedno. Ja mam / miałem ustawione w dzień 23 w nocy 22. Podczas tych ostatnich wichur w dzień nie dobijała do 23 to jak przyszła noc i wskoczył harmonogram na 22 i w domu miałem 22 to obiegówka się wyłączała. Nie czepiam się lecz jak to jest? że podczas wichur PC nie dobiła do 23*C O czym to świadczy? Durszlak czy co ? Jak to jest. ? Prądu nie było 14 godzin. Masz rację durszlak, ale nie taki jak Twój Wichury u nas są 2-3 razy w roku, takie, że dachówki zrywa. Ponad 110 km/h. Po za tym ja wolę temperatury 22-23 st. Edytowane 4 Marca 2023 przez bocian_koh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 04.03.2023 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 A jaka to liczba tych załączeń??? A u ciebie podczas wichur PC nie dobiła do 23*C-- to co się stało? Prądu brakło? Brakło. U Ciebie był. Co chciał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukok7 04.03.2023 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 Cześć, mam trzy pytania i może będzie ktoś mi mógł pomóc wyjaśnić wątpliwości. 1. Pierwsze pytanie dotyczy działania modułu Aquarea Smart Cloud.Mam świeżo zamontowaną pompę ciepła 7kW WH-ADC0309J3E5C / UD07JE5 i próbowałem połączyć Aquarea Smart Cloud z internetem, natomiast nie mogę tego zrobić ponieważ nie świeci mi się dioda Status (od początku, nigdy nie widziałem aby się zaświeciła). To co robiłem:- próbowałem restartować ASC przyciskiem Check- odłączyłem kostkę, odczekałem chwilę i podłączyłem ponownie (tą na zdjęciu).Świeci się tylko dioda Power, zdjęcie -> https://prnt.sc/JDp0YZmdR6Y1 Czekam na odpowiedź z serwisu, natomiast może miał ktoś podobny przypadek? Czy te cztery kable są umieszczone dobrze? Czy możliwe, że trzeba wymienić moduł lub coś jest nie tak zamontowane w środku pompy? 2. W domu jeszcze nie mieszkam, nikt nie korzysta z wody i instalator zaproponował mi aby napełnić tylko obieg CO, bez zbiornika znajdującego się w pompie (200l). Obecnie główny dopływ wody wodociągowej do instalacji pompy jest zamknięty. Rozpocząłem wygrzewanie posadzki w taki sposób, że obecnie mam ustawioną temperaturę na głównym wyświetlaczu na 30C, mam otwarte cztery pętle i codziennie będę otwierał kolejne, aż wszystkie jedenaście będzie otwartych. Patrząc na zdjęcie robię to w ten sposób, że przykręcam rotametr na zdjęciu nr 1 i odkręcam maksymalnie obieg na zdjęciu nr 2. https://prnt.sc/PQF8bmg9dtIc Pytanie jakie mi się pojawia to czy powinienem się martwić z powodu przepływu. Po uruchomieniu trzech pętli przepływ był na poziomie 11,5 l/min, obecnie po uruchomieniu czwartej pętli spadł do 9,7 l/min i domyślam się, że wraz z uruchamianiem kolejnych pętli będzie spadał? Czy powinienem coś obecnie robić, jeśli jedynie wygrzewam posadzki? Dane z dzisiaj to sprężarka 72 wł-wył/51h czas, powrót 26C i zasilanie 30C (pewnie będzie się stabilizować po czasie wygrzewania posadzek). 3. Podczas uruchomienia instalator dał mi znać, że w wężownicy w zbiorniku przepłynęła ciepła woda i wtedy temperatura była na poziomie 20C. Po dwóch dniach temperatura w zbiorniku spadła do 9C. Czy powinienem się tym martwić i coś zrobić, czy jeśli ustabilizuje się na poziomie obecnej temperatury pomieszczenia to będzie ok (obecnie jest tam około 6C i codziennie ta temperatura będzie teraz wzrastała wraz z otwieraniem kolejnych pętli)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.03.2023 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Ad.1. Jeśli świeci się tylko dioda power to raczej moduł sam z siebie nie startuje. Nie masz podłączonego kabla LAN, to chyba łączysz się przez WIFI. Sprawdź w routerze (jak masz możliwość ) ,czy połączył się z routerem ( ale bez niebieskiej diody na module to raczej niemożliwe). Serwis i do wymiany moduł najszybciej. Ad.2.Nie wiem jak działają Twoje rotametry , moje trzeba odkręcać zarówno sam rotametr na górze jak i zawór na dolnej belce .Najważniejsze ,żeby po tej operacji wskaźnik przepływu (rotametr) coś pokazywał przy działającej pompie. I chyba właśnie źle coś robisz , bo teoretycznie przepływ powinien wzrastać ( choć sama pompa może objegówką modulować i wtedy nici z takich obserwacji). Ad.3. Nie korzystasz z wody CWU , więc teoretycznie może tak być - nie zamarznie Skoro serwisant tak powiedział (bo on wie co zostawił). Nie wiadomo jakie zawory pozamykał itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 05.03.2023 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Jeżeli temperatura wody podczas defrostu mimo zadziałania grzałki spadnie < 18 C to się pompa wyłączy z błędem H75 ; - ewidentnie świadczy to o małym zładzie wodnym, Już wcześniej pytałem ; - jaki jest zład wody w instalacji? - na jaką temperaturę ustawiona grzałka na CO??? Andrzej, jeżeli temperatura wody za wymiennikiem szybko spada, to nie świadczy to o małym zładzie wody , tylko o małym przepływie, a na pewno w jego przypadku. Przecież wyraźnie pisze że za pompą szybko spada, a w układzie pozostaje nadal ciepła ( wychładza się max 1_3 st) Coś się czepił tych buforów. U ciebie ewidentnie na każde zło to bufor. A to przy podłogówce to powinna być ostateczność. Kolega wcześniej wyraźnie napisał, że do rozdzielacza ma pex 25, a to zdecydowanie za mały przekrój żeby uzyskać odpowiedni przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekwojtal 05.03.2023 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Cześć, mam trzy pytania i może będzie ktoś mi mógł pomóc wyjaśnić wątpliwości. 1. Pierwsze pytanie dotyczy działania modułu Aquarea Smart Cloud. Mam świeżo zamontowaną pompę ciepła 7kW WH-ADC0309J3E5C / UD07JE5 i próbowałem połączyć Aquarea Smart Cloud z internetem, natomiast nie mogę tego zrobić ponieważ nie świeci mi się dioda Status (od początku, nigdy nie widziałem aby się zaświeciła). To co robiłem: - próbowałem restartować ASC przyciskiem Check - odłączyłem kostkę, odczekałem chwilę i podłączyłem ponownie (tą na zdjęciu). Świeci się tylko dioda Power, zdjęcie -> https://prnt.sc/JDp0YZmdR6Y1 Czekam na odpowiedź z serwisu, natomiast może miał ktoś podobny przypadek? Czy te cztery kable są umieszczone dobrze? Czy możliwe, że trzeba wymienić moduł lub coś jest nie tak zamontowane w środku pompy? 2. W domu jeszcze nie mieszkam, nikt nie korzysta z wody i instalator zaproponował mi aby napełnić tylko obieg CO, bez zbiornika znajdującego się w pompie (200l). Obecnie główny dopływ wody wodociągowej do instalacji pompy jest zamknięty. Rozpocząłem wygrzewanie posadzki w taki sposób, że obecnie mam ustawioną temperaturę na głównym wyświetlaczu na 30C, mam otwarte cztery pętle i codziennie będę otwierał kolejne, aż wszystkie jedenaście będzie otwartych. Patrząc na zdjęcie robię to w ten sposób, że przykręcam rotametr na zdjęciu nr 1 i odkręcam maksymalnie obieg na zdjęciu nr 2. https://prnt.sc/PQF8bmg9dtIc Pytanie jakie mi się pojawia to czy powinienem się martwić z powodu przepływu. Po uruchomieniu trzech pętli przepływ był na poziomie 11,5 l/min, obecnie po uruchomieniu czwartej pętli spadł do 9,7 l/min i domyślam się, że wraz z uruchamianiem kolejnych pętli będzie spadał? Czy powinienem coś obecnie robić, jeśli jedynie wygrzewam posadzki? Dane z dzisiaj to sprężarka 72 wł-wył/51h czas, powrót 26C i zasilanie 30C (pewnie będzie się stabilizować po czasie wygrzewania posadzek). 3. Podczas uruchomienia instalator dał mi znać, że w wężownicy w zbiorniku przepłynęła ciepła woda i wtedy temperatura była na poziomie 20C. Po dwóch dniach temperatura w zbiorniku spadła do 9C. Czy powinienem się tym martwić i coś zrobić, czy jeśli ustabilizuje się na poziomie obecnej temperatury pomieszczenia to będzie ok (obecnie jest tam około 6C i codziennie ta temperatura będzie teraz wzrastała wraz z otwieraniem kolejnych pętli)? Spróbuj dwa zewnętrzne przyciski przez ponad 10sek jednocześnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 05.03.2023 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Ok czyli wchodzi tylko połączenie równoległe i pompką za buforem do podlogowki, a jakiej wielkości bufor proponujesz, pc 7 kw Panasonic Kolego, bufor wpięty równolegle rozwiąże pośrednio problem przepływu, ale to są dodatkowe koszty montażu, ale i eksploatacji. Dodatkowe pompki, a później wyższa temperatura i dodatkowo energia na pompki Do tego ten system nie będzie już tak fajnie sterowalny jak bez. Ja na twoim miejscu dołożył bym jednak dodatkowe rury do rozdzielacza, zwiększył przepływ, a wtedy to będzie pięknie pracowało. U syna, gdzie sam to wszystko montowałem, ma nowy dom, PC panasonic 7kW, w podłodze łącznie 1250 rury, dwa rozdzielacze i pompa wpięta bezpośrednio. Przy defroście temperatura wody na powrocie spada o 1 st, a na zasilaniu ( czyli przy defroście za wymiennikiem ) o 3 st. Max przepływ przy defroście to 35 lit/min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.03.2023 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Dlatego przepływ 27l/min podczas defrostu nie jest złym przepływem puki pompa się nie zatrzymuje z błędem. Wyższa szkoła jazdy to rozwiercenie końcówek ,żeby zwiększyć przepływ ( bo są one dostosowane do PN10 a nawet PN16 , a w instalacji ciśnienie nie przekracza 2bar ) , bo one najbardziej go dławią. Ja bym się bronił przed buforem jak najdłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.03.2023 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Andrzej, jeżeli temperatura wody za wymiennikiem szybko spada, to nie świadczy to o małym zładzie wody , tylko o małym przepływie, a na pewno w jego przypadku. Przecież wyraźnie pisze że za pompą szybko spada, a w układzie pozostaje nadal ciepła ( wychładza się max 1_3 st) Kolega wcześniej wyraźnie napisał, że do rozdzielacza ma pex 25, a to zdecydowanie za mały przekrój żeby uzyskać odpowiedni przepływ. Masz rację, Dzięki kolego za fachowy komentarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts