Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Tu jest piętrzący się problem pomiaru temperatury przez Panasonic ( pomiar co 1 stopień ) , wielkość pompy , i ustawiony max. przepłw..... Pompa mierzy taką samą temperturę na wejściu co na wyjściu bo jest ustawiony maksymalny przepływ , a jej maxymalna moc jest mała ,przez co ta różnica temperatur jest znikoma , i na wyświetlaczu produkcja energii jest żadna ( mimo ,że sprężarka pracuje).

Stąd trudno stwierdzić ,czy pompa pracuje ok i generuje prawdziwą moc, czy jednak coś jej dolega.

Ja bym zamknął kilka sekcji i zagrzał połowę domu do tych 25 stopni , i dopiero wtedy odkręcał /dokładał następne.

Dziwny algorytm, że nie jest w stanie więcej niż 19 podbić na zasilaniu jak powrót 18. W budynku mam 18°C więc nie odbiera ciepła? Nawet jak miałem ustawiona deltę i przepływ wtedy był w okolicy 10l/min. Jak temp spada do 17°C to się aktywuje grzałka.

Jak zagrzałem cwu grzałką do tych 24 stopni to nie chce ruszyć. I tak pracuję na 60hz, przepływ 15l a zasilanie i powrót 23/22.

Za mało czynnika? Między jednostkami 6m. Instalator nie dobijał czynnika. Może gdzieś przewężenie na rurkach czynnika?

Odpalę połowę podlogowki żeby był minimalny zład i zobaczę.

To grzanie CWU brzmi podejrzanie. Jak to nie chce ruszyć ? Sprężarka nie startuje po włączeniu CWU ? Zawór trójdrożny się przestawia ? Czy sprężarka rusza ,a temperatura w miejscu ?

Czynnika się nie dobija przy odległości mniejszej równej 10m , fabrycznie powinien być w jednostce zewnętrznej ( ale zawsze jest minimalna szansa , że go po prostu tam nie było,bo jednostka zewnętrzna rozszczelniła się po drodze).

Edytowane przez MiG25

Jak zagrzałem cwu grzałką do tych 24 stopni to nie chce ruszyć. I tak pracuję na 60hz, przepływ 15l a zasilanie i powrót 23/22.

Nie no z tego rozumiem , że sprężarka działa , jest na CWU przełączone ( bo temperatura wejścia i wyjścia jest taka jak zbiornika) , a ona nie grzeje.

Jeśli taki stan jest przez dłuższy moment ( żeby cwu się zaczeło grzać to tu już wyraźnie wyjście musi być cieplejsze od wejścia , a już na pewno od cwu) to weź ją wyłącz i wzywaj instalatora.

No i daj znać czego to wina.

Nie no z tego rozumiem , że sprężarka działa , jest na CWU przełączone ( bo temperatura wejścia i wyjścia jest taka jak zbiornika) , a ona nie grzeje.

Jeśli taki stan jest przez dłuższy moment ( żeby cwu się zaczeło grzać to tu już wyraźnie wyjście musi być cieplejsze od wejścia , a już na pewno od cwu) to weź ją wyłącz i wzywaj instalatora.

No i daj znać czego to wina.

Był wyciek czynnika. Chyba co do zasady powinno się sprawdzać szczelność układu przy pierwszym uruchamianiu systemu czy to nie jest normą? Plus że w ciągu 3 godzin sprawa od poinformowania instalatora o problemie zostala rozwiązana.

Teraz zagrzewa wodę szybko.

To już się instalatorów musisz pytać....

Moja przez miesiąc stała napełniona azotem...I weryfikacja ciśnienia była zanim było próżnowanie , a później odkręcenie zaworu w pompie ,i wtedy sprawdzenie jeszcze niuchaczem na połączeniach. Ale ja miałem czas , a co jak trzeba jak najszybciej uruchomić ,bo klient tupie nogami ?:)

W którym miejscu ta nieszczelność była ? Gdzieś na połączeniu skręcanym ?

Gdyby takie były procedury , to Panasonic dostarczałby gaz osobno , a nie kazał instalatorom go ściągać.

Ściąganie i ważenie na pewno jest zasadne przy podejrzeniu ,że układ jest nieszczelny i część czynnika uciekła, ale w takim wypadku raczej instalator takiej pompy by nie wziął z magazynu ( bo sam by się na niepotrzebne kłopoty narażał) ,musiałby raczej sam to uszkodzić i później łatać.....

W każdym razie standardowo nikt nie waży czynnika , musiałyby zajść jakieś okoliczności ku temu.

U mnie było tak samo jak dałem za niską krzywą grzewczą przy +15C/25C. Zasilanie 25C, powrót 25C i pompa stała.

CWU grzało. CO nie grzało

Miałem takie podejrzenie dlatego przełączyłem grzanie na proste a nie krzywą. Ale CO nie grzało. CWU zresztą też.

To już się instalatorów musisz pytać....

Moja przez miesiąc stała napełniona azotem...I weryfikacja ciśnienia była zanim było próżnowanie , a później odkręcenie zaworu w pompie ,i wtedy sprawdzenie jeszcze niuchaczem na połączeniach. Ale ja miałem czas , a co jak trzeba jak najszybciej uruchomić ,bo klient tupie nogami ?:)

W którym miejscu ta nieszczelność była ? Gdzieś na połączeniu skręcanym ?

Mnie się nie spieszyło. Instalatorowi tak :)

A nieszczelność była na śrubunku fazy ciekłej przy jednostce wewnętrznej nie wyciekło od razu przy uruchomieniu pompy śmigało. Tak mi przekazano bo mnie nie było przy serwisie.

Pomacałem sobie przyłącza przy jednostce wewnętrznej i przy śrubunku od fazy ciekłej jakby taki śliski przeźroczysty płyn wymacałem- to jakiś uszczelniacz który był użyty do uszczelnienia gwintu? Żeby tam woda skroplona nie wpłynęła i nie zamarzła?

Edytowane przez ololek

• 2 weeks później...

Witam serdecznie wszystkich!

Jako nowy użytkownik pompy ciepła Panasonic Aquareaq 7kw wersja J mam 2 pytania:

1. Czy w sezonie letnim przestawiacie pompę na grzanie jedynie ciepłej wody? Czy cały czas macie włączone grzanie i co i cwu?

2. Czy mając w instalacji bufor i pompkę obiegową zainstalowaną przy rozdzielaczu wyłączacie ją na lato jeżeli pompa nie grzeje domu?

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Witam Towarzystwo ,

dzisiaj po ośmiu latach pracy mój T-cap 9kW F AD2014 uległ uszkodzeniu-alarm H62. Wg dtr może to być problem z obiegówką , brakiem wody w systemie , uszkodzeniem przepływomierza lub płyta główna. Po zresetowaniu zasilania PC pompa obiegowa tylko impulsowo stukała ,ale bez przepływu i charakterystycznego dźwięku pracy.

Na szczęście miałem nówkę pompę obiegową (po uruchomieniu PC walczyłem wraz z instalatorem z szumem powietrza jakby kawitacja -instalator dał mi tę pompę , ale nie chciał starej. A ten problem właściwie nadal jest -ale dość rzadko. Najwięcej pomaga wyższe ciśnienie wody w systemie tj powyżej 2bar).

Najpierw wypiąłem wtyczkę ze starej pompy i podłączyłem wtyczkę nowej -na szczęście od razu wirnik zaczął się obracać (praca dosłownie kilka sekund).

Sama wymiana podzespołu zajęła mi może 15min-mój stary T-cap ruszył jak zwykle.

Zrobiłem małe śledztwo ws starej obiegówki (typ PY-122NDJA3 )-okazało się ,że łożysko w wirniku padło (prawdopodobnie ceramiczne). Próbowałem je wyciągnąć-wg mnie jest to niemożliwe (rozłupałem wirnik i zobaczyłem jak to jest wykombinowane...). Na alle taka pompa stoi ok 1360 pln.

No i to na razie koniec tej przygody...

Tymczasem

Poniżej fotki tej obiegówki

IMG_7400.jpg

IMG_7397.jpg

IMG_7398.jpg

Jeszcze tak sobie myślę czy może mieć jakiś czynnik wpływ na szybsze zużycie takiej obiegówki.

1,5 roku temu przeszedłem na bypass omijający bufor (jest wtedy wpięty w szeregu na powrocie przed PC)-pompa ma wtedy na pewno większe obciążenie ,ale raczej elektryczne , a nie mechanicznie...

Jeśli ktoś uważa inaczej , chętnie się z tym zapoznam.

Pzdr

PS

Z innej strony , to po ok 8 latach padła mi Wilo od cyrkulacji CWU (załączana dziennie max 1 godz...)

Hej , na jakiej podstawie stwierdziłeś ,że to łożysko ? A nie np. któreś z uzwojeń silnika krokowego ?

Generalnie kiedyś kolega pokazywał mi pompkę obiegową z wersji H , ale totalnie zamuloną , przez co też stanęła , ale po wyczyszczeniu ruszyła.

A jak u Ciebie z czystością wody kotłowej ? Masz jakiś filtr z magnesem ?

A co do kawitacji też swego czasu to miałem, ciągle powietrze w układzie.Również jak było wyższe ciśnienie było jakby lepiej - powietrza mniej. Okazało się , że jeden zawór bardzo delikatnie przeciekał ( tak ,że nie było widać kropli , tylko co parę miesięcy warstewka nabudowanego osadu w miejscu ,gdzie zawór jest skręcony) i tak jakby podczas przepływu zasysał powietrze ( mimo ,że ciśnienie pod 2bar w układzie) . Po wymianie tego zaworu jak ręką odjął , wszystko ok.

Hej , na jakiej podstawie stwierdziłeś ,że to łożysko ? A nie np. któreś z uzwojeń silnika krokowego ?

Generalnie kiedyś kolega pokazywał mi pompkę obiegową z wersji H , ale totalnie zamuloną , przez co też stanęła , ale po wyczyszczeniu ruszyła.

A jak u Ciebie z czystością wody kotłowej ? Masz jakiś filtr z magnesem ?

A co do kawitacji też swego czasu to miałem, ciągle powietrze w układzie.Również jak było wyższe ciśnienie było jakby lepiej - powietrza mniej. Okazało się , że jeden zawór bardzo delikatnie przeciekał ( tak ,że nie było widać kropli , tylko co parę miesięcy warstewka nabudowanego osadu w miejscu ,gdzie zawór jest skręcony) i tak jakby podczas przepływu zasysał powietrze ( mimo ,że ciśnienie pod 2bar w układzie) . Po wymianie tego zaworu jak ręką odjął , wszystko ok.

Cześć,

wirnik ma ceramiczną oś wciśniętą w łożysko-jak pompa jest dobra , to wirnik się swobodnie obraca na tym ceramicznym wałku (rozłupałem to i dotarłem do łożyska).

Nie mam filtra magnetycznego , ale podczas corocznego czyszczenia filtrów siatkowych praktycznie nic tam nie znajduję-w pierwszych dwóch sezonach wyłapywałem trochę "śmieci" systemowych. To co widać na fotkach jako zabrudzenie , to jest to bardzo cienka warstwa osadu-chyba osad kotłowy (jest w całej instalacji i raczej nie przybywa). Typowego rudego kamienia kotłowego nie ma.

Odnośnie czasem pojawiającego się powietrza (głownie przy starcie pompy) , to może jeszcze powodować to zjawisko ciepłomierz-zawsze to jakiś dodatkowy opór.

Pzdr