Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Koledzy, koleżanki :)

Czy czyściliście, zalewaliście swoje instalacje inhibitorem? Zaczyna rozpoznawać temat, gdyż pojawia sie u mnie szary osad (kotłowy), i z tego co się zdążyłem się podczuć, to używaną instalację powinno się zalać środkiem np Sentinel X400 aby rozpuścić osad i kamień, potem przepłukać instalację, a potem świeżą wodę zalać Sentinelx100 aby zabezpieczyć ją przed powstawaniem osadu ze stali, aluminium, mosiądzu, czy ktoś ma doświadczenia w tym temacie czy warto?

Oczywiście posiadam filtr magneyczny i czyszczę go okresowo co 2 tygodnie i troche osadu na nim występuje.

Jeśli tak uważasz to YT wpisz sobie fraze.... czyszczenie instalacji CO.

Tu nie chodzi o instalacje tylko zabezpieczenie pompy przed syfem z instalacji, filtr z magnesem nie wyłapuje szlamu, a podłogówka lubie dostać grzyba... ale aby dyskutować prośba pooglądaj pare filmów na YT.

Są oczywiście farciarze co mają czystą krystaliczną wodę w układzie ale to chyba promil wszystkich instalacji.

Instalacja bez żadnych inhibitorów wytrzyma pewnie ze 100 lat, więc myślę, że mało kto się w to bawi.

Jeśli tak uważasz to YT wpisz sobie fraze.... czyszczenie instalacji CO.

Tu nie chodzi o instalacje tylko zabezpieczenie pompy przed syfem z instalacji, filtr z magnesem nie wyłapuje szlamu, a podłogówka lubie dostać grzyba... ale aby dyskutować prośba pooglądaj pare filmów na YT.

Są oczywiście farciarze co mają czystą krystaliczną wodę w układzie ale to chyba promil wszystkich instalacji.

A skąd się bierze szlam w instalacji ? Tam woda krąży, ot czasami mała dolewka.

Tak na głupa, jak instalacja jest w miarę świeża, to po początkowym obiegu wody w instalacji (może rok, może 2) co może się wytrącać i z czego ? Ja np mam odkamieniacz ale nie do 0, ale do ca 5 stopni twardości (ot instalacja częściowo z miedzi)

I co ma inhbibitor do szlamu

Ja mam instalacje 12letnią. Mam w niej aluminium, mosiądz, tworzywo i pewnie jeszcze jakies inne materiały, oraz oczywiście grzejniki które same w sobie tworzą dużo szlamu.

A skąd się bierze szlam w instalacji ? Tam woda krąży, ot czasami mała dolewka.

Tak na głupa, jak instalacja jest w miarę świeża, to po początkowym obiegu wody w instalacji (może rok, może 2) co może się wytrącać i z czego ? Ja np mam odkamieniacz ale nie do 0, ale do ca 5 stopni twardości (ot instalacja częściowo z miedzi)

I co ma inhbibitor do szlamu

Mam miękką wodę (po odkamieniaczu), grunt to dobra woda reszta to bajer, woda krąży tam stale i wytrąci się coś na początku i potem luz, chyba , że co rok spuszczasz wodę etc.

Podczas 1go roku używania CO + pompa miałem trochę żelaza i innych syfów, teraz czyszczenie filtra/magnesu raz/rok i jest odrobina pyłu, tylko tyle

Mam miękką wodę (po odkamieniaczu), grunt to dobra woda reszta to bajer, woda krąży tam stale i wytrąci się coś na początku i potem luz, chyba , że co rok spuszczasz wodę etc.

Podczas 1go roku używania CO + pompa miałem trochę żelaza i innych syfów, teraz czyszczenie filtra/magnesu raz/rok i jest odrobina pyłu, tylko tyle

Też mam zmiękczacz i sól dodaję co 3 miesiące. Ale szlam tworzy mi się co tydzień na filtrze, więc w instalacji musi być go sporo pomimo że 2 lata temu instalacja była czyszczona ale bez inhibitora.

Kilka ciekawostek o nadchodzącej serii K:

- HP 9kw przy -20 osiąga ledwie 5kw, seria J osiągała 6,2kw

- TCAP K ma gorsze COP niż TCAP J, a przy -20 dużo gorszy (1,84 K vs 2,28 J)

- deice mode 2 już nie istnieje w TCAP, odmraża się tak samo jak HP z grzałką, za to można włączyć opcję DHW Defrost i wtedy pompa będzie rozmrażać się wodą z bojlera

- w trybie cichym można wybrać czy priorytetem jest cisza, czy moc (wtedy pompa stara się pracować cicho, ale jak potrzeba więcej mocy to dostarcza)

- opcja efficiency powoduje powolne dochodzenie do temperatury zadanej zamiast pełnej mocy tak jak do tej pory (teraz to opcja comfort)

- można podłączać zewnętrzne ciepłomierze/mierniki pobranej energii prosto do pompy (chyba jakieś dedykowane?)

A seria L to same monobloki z elektroniką w jednostce wewnętrznej. Panasonic sprytnie połączył wady monobloka z wadami splita :D

L ma za to jedną zajebistą rzecz - żeby podczas defrostu włączyła się grzałka temperatura powrotu musi spaść poniżej 7 stopni, a nie 27 jak w reszcie. Coś dla @MiG25 :)

Edytowane przez Gepam

Jak bym tylko ja miał temperaturę powrotu poniżej 27 stopni i jednostkę dwuwentylatorową... Myślę ,że dużo ludzi tak ma ,że włącza się deice mode 2 , i nawet o tym nie wiedzą.Jak będę kupował następną pompę (mam nadzieję ,że nie prędko czyli za min 15 lat) , to będę na o zwracał uwagę :)

A czy w jednowentylatorowych poniżej -10 stopni zawsze włącza się grzałka, nawet jak powrót jest większy niż 27 stopni? Jeżeli tak to zastanawiam się co wychodzi ekonomiczniej przy takich mrozach - deice mode 2 (jego też nie da się uniknąć poniżej -10?) czy zład + grzałka. Edytowane przez Gepam

Pytanko

na pompie mam w statystykach takie wartości poboru prądu (normalnie grzałem sobie do końca kwietnia):

styczeń 328kwh

luty 401kwh

marzec 314kwh

kwiecien 167kwh

maj 36kwh (sama CWU)

Nie wiem z czym to porównać, czy to dużo/mało/średnio wg waszego uznania?

dom po podłodze ponad 200m (w charakterystyce energetycznej ma 188m2, wg mnie 165m2 użytkowej), 30m garaż nieogrzewany, grafit ściany 20cm, wełna 28cm na poddaszu, korzystne ułożenie względem kierunków) W styczniu nie było drzwi wewnętrznych do garażu to tylko na słowo honoru kartonem było to odgradzane

3 osoby, w drugiej połowie stycznia się wprowadziliśmy

Edytowane przez zergeling

Kolego.... piszesz o prądzie a podajesz kwh..... żartobliwe to tak jak Kaczka dziwaczka poszła do apteki kupić mleka 5 deka"

Pytanko

na pompie mam w statystykach takie wartości poboru prądu (normalnie grzałem sobie do końca kwietnia):

styczeń 328kwh

luty 401kwh

marzec 314kwh

kwiecien 167kwh

maj 36kwh (sama CWU)

Nie wiem z czym to porównać, czy to dużo/mało/średnio wg waszego uznania?

dom po podłodze ponad 200m (w charakterystyce energetycznej ma 188m2, wg mnie 165m2 użytkowej), 30m garaż nieogrzewany, grafit ściany 20cm, wełna 28cm na poddaszu, korzystne ułożenie względem kierunków) W styczniu nie było drzwi wewnętrznych do garażu to tylko na słowo honoru kartonem było to odgradzane

3 osoby, w drugiej połowie stycznia się wprowadziliśmy

Kolego.... piszesz o prądzie a podajesz kwh..... żartobliwe to tak jak Kaczka dziwaczka poszła do apteki kupić mleka 5 deka"

Ale jak ma te wartości pobranej energii elektrycznej podawać? W litrach? ;)

No dobra, mógłby napisać kWh zamiast kwh ale i tak wiadomo o jakie jednostki chodzi.

Chyba że masz inny kreatywny sposób na podanie poboru ee przez PC to posłucham...

No to słuchaj :)

Prąd to raczej w Amperach się podaje ( choć pewnie jeszcze bardziej poprawnie to natężenie prądu jest) , ale w kWh to na pewno Energia elektryczna .

No dobra, macie mnie :)

Miałem na myśli że w uproszczeniu każdy tu podaje ee (czyli prąd) w kWh. Czasem zamiennie zużycie prądu=energia elektryczna i tyle