Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

W sumie wszystko działa jak należy , ale jeżeli ;

- spadnę z ciśnieniem w instalacji poniżej 2 bar(na zimnej) - to w momencie rozpoczęcia grzania cwu lub bufora,

- słychać jak się zapowietrza pompa obiegowa w PC.

- To samo przy defrostach ( nawet bardziej bo pompa obiegowa ruszą wówczas całkiem na max)

Ile kondygnacji ma budynek?

Jaka różnica wysokości pomiędzy ;

- poziomem jednostki wewnętrznej PC a umiejscowieniem najwyższych grzejników?

JAK WŁAŚCIWIE USTAWIĆ I SERWISOWAĆ NACZYNIE PRZEPONOWE…

https://instalreporter.pl/ogolna/jak-wlasciwie-ustawic-i-serwisowac-naczynie-przeponowe-niby-proste/

Edytowane przez Andrzej5101

Budynek parter z poddaszem użytkowym. Ale to nie ma nic wspólnego bo po zamknieciu zaworów od bufora ib CO od PC i praca tylko na małym obiegu PC/zasobnik CWU efekt jest ten sam.

Po prostu pompa obiegowa rusza z takim impetem , że wytworzone podciśnienie powoduje rozerwanie strugi wody i robi się bąbel. Dlatego pytanie do Was o ile spada Wam ciśnienie w momencie max obr. pompy obiegowej?

Jeżeli w naczyniu przeponowym wewnątrz PC jest ustawione ciśnienie wstępne na 1bar to trochę mało.

Po prostu pompa obiegowa rusza z takim impetem , że wytworzone podciśnienie powoduje rozerwanie strugi wody i robi się bąbel.

Dlatego pytanie do Was o ile spada Wam ciśnienie w momencie max obr. pompy obiegowej?

Czy mowa tu o pompie obiegowej dodatkowej?

Co to za pompa?

Jak ona jest podłączona do PC?

Jeżeli w naczyniu przeponowym wewnątrz PC jest ustawione ciśnienie wstępne na 1bar to trochę mało.

Czytałeś załącznik o naczyniu przeponowym?

Budynek parter z poddaszem użytkowym. Ale to nie ma nic wspólnego bo po zamknieciu zaworów od bufora ib CO od PC i praca tylko na małym obiegu PC/zasobnik CWU efekt jest ten sam.

Po prostu pompa obiegowa rusza z takim impetem , że wytworzone podciśnienie powoduje rozerwanie strugi wody i robi się bąbel. Dlatego pytanie do Was o ile spada Wam ciśnienie w momencie max obr. pompy obiegowej?

Nie zrywa Ci się struga , tylko wydziela się w obiegówce resztki rozpuszczonego powietrza ,i jak woda postoi to tam robi się bąbel , a włączona obiegówka go zmiesza z wodą.

Jak zrobisz obwód bufor pompa , dasz odpowietrzanie parę razy , to po ponownym włączeniu tego dźwięku nie będziesz miał. Będzie on dopiero wtedy jak najpierw dostanie się do obiegu powietrze , a dwa , jak się wytrąci z wody w obiegówce.

Instalacja pracuje od jesieni. I problem jest od początku. Tak , że instalacja odpowietrzona. Jak ograniczę nieco max

prędkość pompy w ustawieniach ,to chodzi dobrze i na niższym ciśnieniu ale tylko do momentu defrostu , bo wówczas idzie I tak na max.

Napisze ktoś jaki ma spadek ciśnienia jak pompa obiegowa wchodzi na max?

Ja mam 1,5bar , jak włączy się obiegówka na max to spada do 1bar.

I pewny jesteś ,że odpowietrzona , i wogóle już powietrza w niej nie ma ? Pozakręcaj wszystkie automatyczne odpowietrzniki , wtedy będziesz widział , czy jednak jakimś cudem powietrze się do niej dostaje.

Edytowane przez MiG25

U mnie też przez pół roku wycieków nie było widać , tylko dopiero po tym okresie zaobserwowany wykwit.

Jeśli twierdzisz , że w instalacji powietrza nie ma , i się tam nie dostaje ,no to ok.

W każdym razie był byś jedyny , któremu obiegówka przy starcie kawitowała .Nie możliwe przy odpowietrzonej instalacji.

w ubiegłym tygodniu zainstalowano mi pompę 7kw wraz ze zbiornikiem nierdzewnym a następnie odpalono czy działa podgrzano wodę do jakiś 30st i potem wyłączyliśmy pompe bo są remonty i nie było potrzeby działania w tym grzania wody- czy myślicie że może się teraz zalegnąc legionella czy narazie może to tak stać - gdzieś za ok 2-3tyg się wprowadzamy więc zaczniemy używać/grzać? i to wogóle jak też drugie pytanie- jak już zaczniemy grzać czy trzeba regularnie codzień tą wodę podgrzewać? zbiornik paw-td20c1e5

Qtwa. Nie wiem czy problemem nie będą odpowietrzniki. Mam Afriso niekapiące. Są zakręcone ale na korkach są nacięcia a wewnątrz takie krążki , które jak się zmoczą to pęcznieją i wówczas uszczelniają odpowietrznik (tak to sobie wymyślili) . Głowy nie dam , że jak wkładki są suche a korki zakręcone , to są 100%szczelne. Nie wydaje mi się. Zacznę od wymiany odpowietrzników

@ocokaman , jest wiele tematów na temat legionelli , myślę że nie ma sensu go tu poruszać. Jedni się boją i wygrzewają co tydzień ,inni wogole i też żyją... To indywidualna decyzja.

Ja bym tylko przez miesiąc przywoził wodę butelkowana żeby do czajnika wlewać, bo z instalacji jednak wypłukują się różne smary technologiczne z rur itp, nie koniecznie legionella :)

Qtwa. Nie wiem czy problemem nie będą odpowietrzniki. Mam Afriso niekapiące. Są zakręcone ale na korkach są nacięcia a wewnątrz takie krążki , które jak się zmoczą to pęcznieją i wówczas uszczelniają odpowietrznik (tak to sobie wymyślili) . Głowy nie dam , że jak wkładki są suche a korki zakręcone , to są 100%szczelne. Nie wydaje mi się. Zacznę od wymiany odpowietrzników

Proponuję nie stosować automatycznych ,tylko zwykle ,wtedy jest pewność, że powietrze nie będzie zassane ,choćby na próbę. Tak samo po odpowietrzeniu w pompie przykręcić tą śrubkę (po to jest ).

Witam.

Mam pytanie i prosbe o pomoc: zaczal pojawiac mi sie blad f14 i f23. F14 czesciej, f23 sporadycznie. Klopoty zaczely sie po jakims czasie od instalacji PV. Chociaz wczoraj wieczorem, pomimo wylaczonego PV (brak slonca), znow wyskoczyl f14. Najpierw mialem info, ze powodem moga byc skoki napiecia w instalacji, bede to sprawdzal. Ale czy cos jeszcze moze byc powodem?

All in One, gen h, 1fazowa, w domu instalacja 3 fazy, PV 4,6kW na 1f.

Z gory dziekuje za sugestie.

Witam.

Mam pytanie i prosbe o pomoc: zaczal pojawiac mi sie blad f14 i f23. F14 czesciej, f23 sporadycznie. Klopoty zaczely sie po jakims czasie od instalacji PV. Chociaz wczoraj wieczorem, pomimo wylaczonego PV (brak slonca), znow wyskoczyl f14. Najpierw mialem info, ze powodem moga byc skoki napiecia w instalacji, bede to sprawdzal. Ale czy cos jeszcze moze byc powodem?

Może to ci w czymś pomoże: https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/certifications/Autodiagnostyka_2021_v3.pdf

Oba błędy mają wspólny mianownik,czyli uszkdzona płyta główna jednostki zewnętrznej (czyli głównie inverter) lub sama sprężarka.

Nawet jeśli powodem uszkodzenia faktycznie było przepięcie (masz zainstalowany ogranicznik przepięć?) to mogło spowodować nieodwracalne skutki (uszkodzić inverter) , i teraz co jakiś czas i pewnie coraz częściej takie błędy będą się pokazywać. Jak masz gwarancje to reklamuj ( tylko nic nie wspominaj o przepieciu) .

Najpierw mialem info, ze powodem moga byc skoki napiecia w instalacji, bede to sprawdzal.

Ale czy cos jeszcze moze byc powodem?

Zobacz jak ja poradziłem sobie z PC 9kW/TCap/1f ;#321 ; #330

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?340244-Jakich-b%C5%82%C4%99d%C3%B3w-unik%C4%85%C4%87-przed-monta%C5%BCem-pompy-ciep%C5%82a-jak-przygotowa%C4%87-budynek/page17

@Andrzej5101 , też miałeś błędy f14 i f23 ? Czy przełącznik faz rozwiązuje przepięcia ?( bo mi się wydaje ,że on raczej przepięcia tworzy przełączając)... To raczej na inne dolegliwości rozwiązanie jest...

Automatyczny przełącznik faz został u mnie zamontowany przy montażu PC

Mam PC 9kW/TCap/1f

Zgodnie z definicją ;

Automatyczne przełączniki faz kontrolują wartość napięcia na poszczególnych fazach.

W przypadku zaniku (lub spadku poniżej nastawionego progu) napięcia na

fazie, z której aktualnie zasilany jest odbiornik, urządzenie przełącza go na fazę, która ma prawidłowe parametry.

Czyli nic o likwidacji błędu , nic o likwidacji przepięć ( a wręcz pomiedzy wierszami wpisane ,że przełączenie to przerwanie obwodu jednego i załączenie drugiego = generacja przepięć).

I czy taki przełącznik odłącza zasilanie - czeka przez powiedzmy 5-10s - i załącza drugą fazę , czy też w niecałą sekundę załącza kolejną nie dając szans na rozładowanie kondensatorów invertera i zatrzymanie się działającej sprężarki?