Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Ja kupiłem monoblocka 7 kw gen J - zamontowałem sam pod kierunkiem sprzedawcy bo miał sporo wtedy zleceń - przyjechał tylko na odbiór sprawdzić czy wszystko tak jak trzeba zrobiłem i ...... tyle było naszych kontaktów . Pompa robi robotę choć łapała częste defrosty wiosną ale mam zamiar dołożyć jeszcze grzejników więc zejdę z ponad 40 C może na jakieś 35 lub jeszcze niżej to powinno się poprawić. Na razie jeden sezon za mną więc za wiele nie wiem .

• 2 weeks później...

Dziękuję .

Mam kolejne pytanie , w sumie problem .

Użytkuję instalacje ogrzewania podłogowego już 8 rok .

Niestety przepływomierze wyglądają jak na załączonym zdjęciu (1).

Znalazłem je ale dystrybutorzy twierdzą że nie są w sprzedaży - trzeba kupić całą listwę 1,2 k za 10 obiegowa .Onnline Rozdzielacz mosiężny .

Ja mam takie dwie listwy więc wychodzi dość sporo .

Próbowałem je czyścić mechanicznie ale ze słabym skutkiem .

Pytania :

1. czy jest jakaś możliwość czyszczenia takiego rotametru

2.czy jest sklep/sprzedawca gdzie mogę zakupic sam rotametr .

pozdrawiam

Edytowane przez thxluk

Oprócz tego ,że nie widać aktualnego przepływu ,to jest jakiś jeszcze uboczny skutek ? Rozregulowanie jakieś ? Zrobiło się nagle za ciepło lub za zimno na tej pętli ?

Może jakaś myjka ultradźwiękowa i specjalna chemia ? ( nie miałem z tym nic do czynienia , tylko słyszałem i widziałem filmiki :) )

Pisałęm trochę wyżej bo też miałem zasyfiałą cała instalację. Na forum nikt chyba nie ma doświadczenia.

Ja użyłem Sentinel do wyczyszczenia instalacji a potem zalałem inibitorem, oraz użyłem dodatkowo środka do zapobiegania powstawania grzybów czyli mikrobiologii. Polecam.. Moja instalacja jest teraz krystalicznie czysta.

Oprócz tego ,że nie widać aktualnego przepływu ,to jest jakiś jeszcze uboczny skutek ? Rozregulowanie jakieś ? Zrobiło się nagle za ciepło lub za zimno na tej pętli ?

Może jakaś myjka ultradźwiękowa i specjalna chemia ? ( nie miałem z tym nic do czynienia , tylko słyszałem i widziałem filmiki :) )

Użytkuję instalacje ogrzewania podłogowego już 8 rok .

Niestety przepływomierze wyglądają jak na załączonym zdjęciu (1).

[ATTACH=CONFIG]466230[/ATTACH]

Przede wszystkim ;

- należy zastosować seperator w obiegu grzewczym,

- https://www.google.com/search?q=seperator&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Witam, seperator w instalacji jest zamontowany.

Jeśli chodzi o grzanie to nie widze róznicy ale co jakis czas regulowałem przepływy .

Teraz jest już to niemożliwe .

@marcinnk

w jaki sposób czyściłeś instalacje ?

Chodzi o aspekt techniczny którędy "dostałeś " się do instalacji , ile czego wlałeś itp .

Bedę wdzięczny za odpowiedź .

[ATTACH=CONFIG]466230[/ATTACH]

Przede wszystkim ;

- należy zastosować seperator w obiegu grzewczym,

- https://www.google.com/search?q=seperator&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Dokładałem nowy duży grzejnik metalowy V33 ;

- okazało się po zalaniu, że w środku był brudny,

- zmuszony byłem do 2-krotnej wymiany wody w układzie

A to przykra niespodzianka? Jak zorientowałeś się że jest brudny po zalaniu?

Ja mam do wymiany 6 grzejników na V33 i teraz myślę czy przed montażem nie przepłukać tych "nowych" na okoliczność wypłukania fabrycznego brudu...

Przepraszam że zapomniałem odpisać.

Instalator użył specjalnej pompy do czyszczenia .... nie widziałem gdzie się wpiął. Po oczyszczeniu tego co sentiner rozpuścił, teraz jest fajniutka żółta woda (kolor inhibotora) a na separatorze wreszcie nie mam żadnego mułu.

Witam, seperator w instalacji jest zamontowany.

Jeśli chodzi o grzanie to nie widze róznicy ale co jakis czas regulowałem przepływy .

Teraz jest już to niemożliwe .

@marcinnk

w jaki sposób czyściłeś instalacje ?

Chodzi o aspekt techniczny którędy "dostałeś " się do instalacji , ile czego wlałeś itp .

Bedę wdzięczny za odpowiedź .

stężenie zgodnie z opisem na etykiecie - 1litr - 100 litrów wody w instalacji

Przepraszam że zapomniałem odpisać.

Instalator użył specjalnej pompy do czyszczenia .... nie widziałem gdzie się wpiął. Po oczyszczeniu tego co sentiner rozpuścił, teraz jest fajniutka żółta woda (kolor inhibotora) a na separatorze wreszcie nie mam żadnego mułu.

A w stanie czuwania to Ci jakaś obiegówka nie chodzi ? ( nie wiadomo jaki masz układ , czy może bufor równoległy i za buforem kolejna obiegówka cały czas pracująca).

Dwa , jeśli pomiar masz z SmartCloud , to raczej sobie odpuść. Przy J i H te pomiary były zupełnie niemiarodajne , pewnie w L i K nic się nie zmieniło.

U mnie przy wyłączonych wszystkich obiegówkach pompa pobiera 11W , mierzone licznikiem zewnętrznym.

Edytowane przez MiG25

Tak, również w T-CAP (już nie ma deice mode 2). Ta głupota została poprawiona w serii L, tam temperaturą graniczną jest 7 stopni. Czemu seria K nie dostała tej poprawki to nie mam pojęcia, trzeba niestety wyłączać grzałkę w ukrytym menu, tyle że wg Panasonica powoduje to utratę gwarancji co jest jeszcze głupsze. Kumulacja głupoty jak w totku. Edytowane przez Gepam

Tak, również w T-CAP (już nie ma deice mode 2). Ta głupota została poprawiona w serii L, tam temperaturą graniczną jest 7 stopni. Czemu seria K nie dostała tej poprawki to nie mam pojęcia, trzeba niestety wyłączać grzałkę w ukrytym menu, tyle że wg Panasonica powoduje to utratę gwarancji co jest jeszcze głupsze. Kumulacja głupoty jak w totku.

Dzięki, fatalnie właśnie taką zamontowałem w domku

Mam pytanie dotyczące nowo zamontowanej pompy ciepła Panasonic. Po włączeniu wyświetlacz jest jakby brudny na bokach i wygląda tak jak na zdjęciu.. Nie widzę żeby to była jakaś brudna folia naklejona. Czy dostał się brud pod lub na wyświetlacz ? Można to jakoś wyczyścić ?

14d38efa747a9.jpghttps://zapodaj.net/plik-eR7umvarPL