Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

@Andrzej5101 , zapomniałeś na końcu dodać: " Oto słowo Boże ! "

O ile większość rzeczy wklejasz zgodnych z obserwacjami ,z doświadczeniami użytkowników , o tyle tu nie masz żadnych.

I dokładnie , jak wyłączenie grzałki spowoduje spadek COPu... ( co do długości grzania się zgodzę), skoro ta energia na rozmrożenie ze zładu już jest

wyprodukowana z COPem.

Może pisz , że to jest Twoja opinia ( bo masz do niej prawo ) , a nie piszesz na wzór instrukcji i obwieszczasz , że tak jest.

Tylko inni producenci takich obostrzeń nie mają ,rozmrażają wodą taką jaka jest , a sprężarek też takich samych używają... :)

@octoman,

Ad.1. Wszystko można , nikt nie zabroni :) Możesz zobaczyć co spowoduje zmniejszenie delty ( w J w ogóle masz opcję ,żeby zamiast delty ustawić max.przepływ).

A przy temperaturze zewnętrznej +15 w ogóle defrostów nie ma , więc ...

Ad.2 To jest prędkość max , jakiej nie przekroczy pompa podczas grzania ,np.żeby nie szumiało , więc pompa sobie będzie ustawiała ją mniejszą , czasami nawet znacznie mniejszą . (ale jak będzie defrost to będzie miała to ustawienie i tak gdzieś , i będzie zapitalać na max).

Ad.3 Tak , ale może być taki przypadek , np odkręciłeś ciepłą wodę i ją nalewasz do basenu , że pompa grzeje CWU i końca nie widać , a już podłoga zimna i w domu też zaczyna się chłodno. Więc po tym czasie pompa przestaje grzać CWU mimo ,że nie osiągneła temperatury zadaniej i przechodzi na CO. I to samo z CWU.

Panowie - więcej kultury,

Rozumuje to tak ;

- jeżeli defrosty są dłuższe i jest ich więcej,

- to wg;mnie większa ilość energii jest tracona,

- a tym samym sprawność grzania lokalu spada, bo ;

..... więcej zużytych kWh niż przy użyciu grzałki - skoro ona jest,

.....więcej wyłączeń/włączeń sprężarki

A może też trzeba wyjść od tego , że im wyżej grzejemy wodę ,tym szybciej zajdzie lodem parownik. I z obserwacji tak jest , bo przy grzaniu CWU u mnie dużo szybciej szronieje ( mimo ,że produkuje mniej mocy , ze względu na wielkość wężownicy). Nie wspominając już o tym ,że z każdym stopniej wyżej COP spada.

Stąd powinniśmy dążyć do obniżenia temperatury grzania , a nie do jej podwyższania , pomimo ,że Panasonic sobie tak zaprogramował defrostu wymyślając Mode 2 w jednostce dwuwentylatorowej i włączanie grzałki w jednowentylatorowej poniżej magicznej temperatury 27 stopni.

Więc niższa temperatura to mniej defrostów .

Teraz ,ja zakładam , że defrost potrzebuje określonej energii ,która jest stała i obojętnie skąd się ona weźmie , czy z wody , czy z prądu , czy z obu ( oczywiście można mówić , że dłuższy defrost to jednak tej energii trzeba więcej , ja jestem zdania , że cała energia idzie na lamele parownika , i powietrze odbiera energię już z roztopionej wody , a nie bezpośrednio z lameli przez co lód się nie rozpuszcza. Mniej energii na raz dostarczamy ,tym wolniej odbywa się defrost , ale sumaryczna energia na defrost jest ta sama ( albo lepiej podobna) ,co najwyżej czas może być inny.

Więc lepiej jest odebrać energię wodzie , która jest podgrzana energią z COPem , niż bezpośrednio podgrzewać z prądu z COPem 1. To jest przy założeniu , że nam się nie spieszy, w domu jest w miarę ciepło itd. Co innego jak grzejemy tylko w taryfie nocnej , to tam się każda minuta liczy :) Tu faktycznie lepiej włączać grzałki i wspomagać defrost ,żeby zdążyć nagrzać dom ,nim czas taryfy się skończy.

Więc jeśli dla Ciebie "sprawność grzania lokalu" to czas , to ok , ale jeśli sprawność to COP to włączenie grzałki powoduje spadek COPu.

Czy będzie mniej defrostów jeśli będziemy wspomagać się grzałką ? Teoretycznie tak , ale to może co dziesiąty defrost. Wydaje mi się, że prędzej zagrzejemy dom i PC się wyłączy , niż się załapiemy na ten bonus.

A prędzej jest tak , że po piątym defroście pompa osiąga zadaną temperaturę ,moduluje się i przestaje się szonić :)

Edytowane przez MiG25

W ogóle pomysł, że woda o temperaturze np. 20 stopni płynąca z szybkością 50l/min zamarznie w wymienniku jest tak absurdalny, że to chyba tylko "inżynierowie" Panasonica mogli wymyślić. Te 27 czy 22 stopnie to bardziej wygląda jak jakieś losowe wartości, które ktoś kiedyś wklepał na pałę i tak zostało. A że Panasonic ma wywalone na oprogramowanie, to nikt tego nie poprawił, tak jak wielu innych błędów. Dopiero przy serii L się zorientowali że to miało być 7 stopni, a nie 27. :rolleyes:

Starting conditions:

 During normal deice operation 4~9

 Water outlet temperature < 7°C or

Water outlet 2 temperature < 7°C

Heater operates when 1 ~2 fulfilled.

Mam 9kW/TCap/1f i ogrzewanie grzejnikowe;

- aby był efekt grzania - temperatura zasilania grzejników musi być > 35 C,

- wiadomo, że im wyższa temperatura zasilania tym cop maleje,

PC podłączona do istniejącej instalacji ogrzewanej gazem ;

......+ dołożenie grzejników 3-panelowych, aby ich moc cieplna,

....... była > od mocy cieplnej lokalu, ale nadal jest < 9 kW pompy,

Kwestia defrostów u mnie jest prawie niezauważalna ;

- znikomy udział grzałki,

- Cop przez 5 lat kształtuje się w granicach ok;3,2

Dzięki, porozmawiam jeszcze ze swoim instalatorem i rozważę propozycję.

Sprawdziłem jeszcze jak wygląda kwestia włączeń i pracy sprężarki:

Ilość WYŁ.-WŁ. 3688

Całk. czas działania 6016h

Poniżej także zdjęcie krzywej:

[ATTACH=CONFIG]466671[/ATTACH]

Rozumiem to tak, że od temperatury 0 C i powyżej pompa daje 30 C na zasileniu, między 0C a -10C przechodzi sobie między 30 a 35 stopni a poniżej -10C PC daje 35C na zasileniu. Czy dobrze rozumiem ten wykres? Chyba nie ma tutaj zbyt dużego pola manewru w ustawieniu. Powinno być znacznie więcej możliwości regulacji punktów na wykresie.

Tak PC wyznacza twoją krzywą:

bf63dbaaa177c8cf.jpg

Czyli przy -9 PC ustawia już docelową 35. Nie od -10 jak ktoś tu Ci tu potwierdził, że dobrze rozumiesz.

Przepraszam, za odgrzewanie kotleta sprzed pół roku, ale u mnie Aquarea All-In-One 7kW seria J też zachowuje się podobnie jak było to opisane w tym wątku (https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=8180065&viewfull=1#post8180065) - punkt 3. Po zaniku prądu załączyło się grzanie CWU, chociaż do osiągnięcia delty było jeszcze daleko. Ponadto drugi przypadek tego zachowania jest też ciekawy. W ostatni poniedziałek grzanie CWU załączyło się automatycznie ok godziny 20 - 21, bo osiągnięta była delta. Następnego dnia ok godziny 16 - 17 świeciło ładne słońce, a że mam fotowoltaika, to pomyślałem, że wymuszę grzanie CWU teraz, niech grzeje "za darmo", mimo, że delta nie została jeszcze osiągnięta. Pompa nagrzała wodę do zadanej temperatury, ale wieczorem około godziny 20 - 21 znów się włączyła (w porze podobnej jak dzień wcześniej), mimo, że temperatura CWU spadła zaledwie o 2 stopnie od zadanej, a deltę mam ustawioną na -10 stopni. To nie był pierwszy przypadek takiego zachowania - wcześniej przynajmniej raz też tak próbowałem zrobić, ale widać, że PC jest mądrzejsza.

Wygląda na to, że wszystkie J-ki się tak zachowują z CWU.

Mam na to swój patent. Przedstawię to na przykładzie. CWU mam ustawione na 49. Temperaturę ponownego wygrzewania 8. Czyli jak temperatura w zbiorniku spadnie do 40 to wtedy PC zaczyna grzać. W momencie gdy w zbiorniku mam np 42 a chcę korzystać z wanny to nie naciskam wymuś CWU tylko podbijam na chwilę temperaturę zbiornika do 51. PC zaczyna grzać CWU i z powrotem cofam do 49.

Aby to działało to musi być włączona grzałka zbiornika, ponieważ przy wyższych temperaturach nastawienie chwilowe np na 65 nie zadziała. Mam to przetestowane.

Mam pompę Panasonic 7kw (WH-UD07JE5) i nie mogę nigdzie znaleźć informacji o minimalnym zładzie dla tej pompy. Ktoś może się orientuje jaki jest minimalny zład ? Zastanawiam się na buforem. Rozumiem, że bufor powinien być pojemności takiej jak minimalny zład, tak ? Edytowane przez XGrzesX

Są różne zasady , np. Że na każde 1kW mocy pompy potrzeba 10 litrów ( może ktoś słyszał np. O 20 litrach) , a google pokazuje że inwertorowym wystarczy mniej , 30 do 50l.

Tak na prawdę powinno to być uzależnione od wielkości parownika na zewnątrz (bo to jego woda powinna rozmrozic)...

Więc kwestią tego ,ile tego zladu masz (wydaje się,,e 120l jest ok).

A co do bufora to jest on. Iepotrzebny przy podlogowce (można co najwyżej go dawać na powrocie w celu zwiększenia zladu , jak jest za mały.

Tak PC wyznacza twoją krzywą:

bf63dbaaa177c8cf.jpg

Czyli przy -9 PC ustawia już docelową 35. Nie od -10 jak ktoś tu Ci tu potwierdził, że dobrze rozumiesz.

Dzięki za wytłumaczenie.

Fakt obecnie jest chyba za wysoko, bo np wczoraj przy temp. ~12C na zewnątrz PC podbiła z 21,2 na 22C już ok g. 11:00.

Może ktoś podpowie jak korzystniej ustawić krzywą? Znowu jeżeli obniże ją to przy ~0C na zewnątrz może wystarczy ~30 na zasilaniu ale wtedy przy dużej wilgotności i defrostach nie będę miał spełnionej min. 27 na powrocie.

Podpowiedzcie proszę jak spróbować z ustawieniami krzywej i coś pozmieniam na podstawie moich wcześniejszych danych.

Temperaturą na powrocie 27stopni to się przejmuj ,jak temperatura na zewnątrz będzie poniżej 4 stopni , bo wtedy zacznie Ci się lód tworzyć , a nie przy 12 stopniach na zewnątrz...

Dokładnie.

bocian_koh czy wobec tego jeżeli określę temperaturę dla skrajnych wartości -15 (36C) +15 (26C) to rozkład temperatur będzie wyglądał następująco? Jeżeli tak to temperatury wyglądają znacznie korzystniej. Gorzej się to liczy, jeżeli wychodzi skok np co 3,33 itd. Może jest jakaś prosta formułka na to? Czytałem też, że krzywa ta powinna mieć jak najbardziej łagodny przebieg a przy takich wartościach chyba tak nie będzie.

[ATTACH=CONFIG]466707[/ATTACH]

Mniej więcej , tyle ,że przy -13 będzie już 35 . Zaokrąglanie chyba dałeś w górę , a powinno być normalnie , iększe równe 0,5 w górę , mniejsze od 0,5 dół.

Można te użyć tej austriackiej strony ( i samemu zaokrąglać :) ) https://vscope.at/heizkurve/?atMin=-15&heatMin=36&atMax=15&heatMax=26&sollWert=0&atCheck=0&atMin_2=-15&heatMin_2=32&atMax_2=15&heatMax_2=25&sollWert_2=-3&atCheck_2=0

michael_45

Tak.

Zrobiłem sobie ze dwa lata temu prosty arkusz do wyznaczania krzywej. 3,33 to żaden problem. Jak chcesz to podeślę Ci na @. Podaj mi swojego w wiadomości prywatnej.

MiG25

Mniej więcej to dwa palce wchodzą w d... Jeden mniej a drugi więcej. Matematyka to nauka ścisła. :) Tobie też podeślę jak chcesz.

Mam nadzieję , że nie uczysz w szkole , bo kiepski byłby z Ciebie nauczyciel. Ja próbowałem powiedzieć co poprawić , a ty od razu byś powiedział , że źle, bo matematyka to nauka ścisła...

Lepie chyba jak kolega poprawi swój excel , niż dostanie gotowca...

Edytowane przez MiG25