bocian_koh 23.10.2023 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2023 Tylko nic nie było źle. Ale ok. Niech Ci będzie. Zaraz zacznies posać jak vojmar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michael_45 23.10.2023 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2023 Dzięki Panowie, wszystko się zgadza (arkusz vs strona austriacka). Daje to bardzo fajny pogląd i możliwość precyzyjnego dostosowania ustawień KG. Pojawia się jeszcze tutaj pytanie, czy warto korzystać z krzywej grzewczej i termostatu pokojowego? Wiadomo, że najlepiej gdyby PC działała wyłącznie wg KG dobranej idealnie pod zapotrzebowanie budynku, jednak w przypadku gdy budynek oraz instalacja nie są idealne to ciężko jest trafić w punkt. Jeszcze w temperaturach zewnętrznych powyżej 0 C to pół biedy, bo po nieaktywnej nocy PC dość szybko sobie radzi. Gorzej przy większych mrozach, bo wtedy załóżmy sterownik mówi w nocy nie grzać i rano PC musi wstać z zimnej podłogi przy częstych defrostach. Znowu ciągła praca wg źle dobranej KG lub za mocnej PC będzie powodowała zbyt częste zatrzymania sprężarki i tzw. taktowanie mocy. Pozostaje chyba próbowanie i obserwacja. Być może dobrym pomysłem było by np korzystanie z termostatu pokojowego w temp. > 0C a poniżej praca tylko na KG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 24.10.2023 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 To powiedz co poprawić nauczycielu. Jak dopiero przy -13 wychodzi Ci 35. W szkole nie uczę. Skąd wiedziałeś? Matematyka to królowa nauk. Miej więcej odpowiada filozof. Gotowca można przeanalizować i poznać tą "magiczną" krzywą grzewczą. Jak nie chcesz to nie. Skoro dla Ciebie matematyka to królowa nauk , to jak zaokrąglasz liczbę 35,33 stopnia , która przy tej krzywej wychodzi dla -13 stopni ? Bo ja bym zaokrąglił w dół do 35 stopni , i tak samo zrobi pompa . Więc są dwa wyjścia , albo w królowej nauk coś się zmieniło , albo jednak Ty nie umiesz zaokrąglać ,i to twoj exel na razie nadaje się tam , gdzie te dwa palce chcesz wkładać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekwojtal 24.10.2023 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 Witam Mam taki sporadyczny problem. Po wyłączeniu się pompa już drugi raz nie wznowiła pracy .Grzejniki i bufor szeregowo na powrocie ,pompa pracuje na krzywej i przy temperaturze powyżej 6* na zasilaniu jest 32* przy 32l/min przepływu i nastawionej delcie 4 może trochę za niskiej ale chodzi mi o przepływ a jak spada temperatura poniżej zera na stałe to podwyższam deltę . Nie ustawiam niżej temperatury zasilania bo odbiór ciepła jest wtedy bardzo mały .Ale do rzeczy pompa wyłącza się co jakiś czas bo przekracza zadane parametry i 2 razy nie wznowiła pracy ,przynajmniej tak mi się wydaje . Temperatura wody 26 pompa obiegowa pracuje ok. 16l/min a sprężarka stoi .Pierwsza myśl że temperatura powrotu za niska ale przy 8* na zewnątrz raczej pompa nie planuje defrostu . Druga myśl że może jeszcze bardziej ma się obniżyć i dopiero się załączy ale przy 26* na zasilaniu przy grzejnikach temperatura wolno się obniża więc straciłem cierpliwość ,wyłączyłem i włączyłem pompę i wznowiła ona pracę szybko podgrzewając do zadanej temperatury .Poproszę o opinie na temat tej niezrozumiałej dla mnie sytuacji na razie podwyższyłem krzywą o 1 st.C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 24.10.2023 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 Skoro dla Ciebie matematyka to królowa nauk , to jak zaokrąglasz liczbę 35,33 stopnia , która przy tej krzywej wychodzi dla -13 stopni ? Bo ja bym zaokrąglił w dół do 35 stopni , i tak samo zrobi pompa . Więc są dwa wyjścia , albo w królowej nauk coś się zmieniło , albo jednak Ty nie umiesz zaokrąglać ,i to twoj exel na razie nadaje się tam , gdzie te dwa palce chcesz wkładać Przy krzywej w górę. To źle byś zrobił. Pompa tak nie zrobi Nie zamierzam Cię przekonywać. Ty umiesz tylko w dół Moje obliczenia działają tak jak PC. Jak chcesz to możesz sobie go tam trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 24.10.2023 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 (edytowane) Skoro dla Ciebie matematyka to królowa nauk , to jak zaokrąglasz liczbę 35,33 stopnia , która przy tej krzywej wychodzi dla -13 stopni ? Bo ja bym zaokrąglił w dół do 35 stopni , i tak samo zrobi pompa . Więc są dwa wyjścia , albo w królowej nauk coś się zmieniło , albo jednak Ty nie umiesz zaokrąglać ,i to twoj exel na razie nadaje się tam , gdzie te dwa palce chcesz wkładać Przy krzywej w górę. To źle byś zrobił. Pompa tak nie zrobi Nie zamierzam Cię przekonywać. Ty umiesz tylko w dół Jak chcesz to możesz sobie go tam trzymać Edytowane 24 Października 2023 przez bocian_koh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 24.10.2023 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 Niestety to ty piszesz jak voymar , nie masz racji a się upierasz ,a za chwilę będziesz udowadniał ,że nikt cie nie rozumie ,bo ty o czym innym pisałeś.... Właśnie dla testów ustawiłem krzywą jak tu ,nieieską : https://vscope.at/heizkurve/?atMin=8&heatMin=33&atMax=18&heatMax=29&sollWert=0&atCheck=0&atMin_2=-15&heatMin_2=32&atMax_2=15&heatMax_2=25&sollWert_2=0&atCheck_2=0 I przy temperaturze zewnętrznej 15 stopni ( taką akurat w tej chwili mam ) , wg obliczeń temperatura docelowa powinna być 30,2 stopnia , Czyli wg ciebie pompa powinna ustawić temperaturę docelową 31, no i niestety ustawiło się 30... Także wsadź głębiej te dwa palce , żeby dobrze wszedł tam twój excel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 24.10.2023 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 Niestety to ty piszesz jak voymar , nie masz racji a się upierasz ,a za chwilę będziesz udowadniał ,że nikt cie nie rozumie ,bo ty o czym innym pisałeś.... Właśnie dla testów ustawiłem krzywą jak tu ,nieieską : https://vscope.at/heizkurve/?atMin=8&heatMin=33&atMax=18&heatMax=29&sollWert=0&atCheck=0&atMin_2=-15&heatMin_2=32&atMax_2=15&heatMax_2=25&sollWert_2=0&atCheck_2=0 I przy temperaturze zewnętrznej 15 stopni ( taką akurat w tej chwili mam ) , wg obliczeń temperatura docelowa powinna być 30,2 stopnia , Czyli wg ciebie pompa powinna ustawić temperaturę docelową 31, no i niestety ustawiło się 30... Także wsadź głębiej te dwa palce , żeby dobrze wszedł tam twój excel. Odłączyłeś te rezystory, którymi oszukujesz czujniki? To wypnij się bardziej to Ci go tam wsadzę, a nie się spinasz i ciężko idzie Nie porównuj swojej PC na rezystorach do seryjnych PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 24.10.2023 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 (edytowane) Jakby to miało coś zmienić ,to rezystory mam na razie wypięte ,są wkładane jak defrosty się zaczną , także kolejne pudło.To ,że lubisz takie zabawy ,to zachowaj je dla siebie , bo to ani interesujące jest , ani nie jest czymś ,czym warto się chwalić. Edytowane 24 Października 2023 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 24.10.2023 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 Jakby to miało coś zmienić ,to rezystory mam na razie wypięte ,są wkładane jak defrosty się zaczną , także kolejne pudło. To w takim razie zapewne chwilę wcześniej miałeś kilka minut 16, sprawdziłeś przy 15 a PC nie zrobiła jeszcze korekty krzywej. Tak jak przy przebiciu docelowej sprężarka nie zatrzymuje się od razu. Ja tą krzywą liczę dla dwóch pomp: 7J i 9H i u mnie się zgadza co do stopnia. 7J pracuje na 11 27 / -17 31 9H pracuje na 9 35 / -15 49 Różnicę jakie tu widzę między moimi pompami a Twoją to taka, że PC musi przebić docelową o ponad 2 stopnie przez kilka minut a u Ciebie o 3 - jak napisałeś już w tym wątku kilka razy, żeby sprężarka zrobiła stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 24.10.2023 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2023 Witam Mam taki sporadyczny problem. Po wyłączeniu się pompa już drugi raz nie wznowiła pracy .Grzejniki i bufor szeregowo na powrocie ,pompa pracuje na krzywej i przy temperaturze powyżej 6* na zasilaniu jest 32* przy 32l/min przepływu i nastawionej delcie 4 może trochę za niskiej ale chodzi mi o przepływ a jak spada temperatura poniżej zera na stałe to podwyższam deltę . Nie ustawiam niżej temperatury zasilania bo odbiór ciepła jest wtedy bardzo mały .Ale do rzeczy pompa wyłącza się co jakiś czas bo przekracza zadane parametry i 2 razy nie wznowiła pracy ,przynajmniej tak mi się wydaje . Temperatura wody 26 pompa obiegowa pracuje ok. 16l/min a sprężarka stoi .Pierwsza myśl że temperatura powrotu za niska ale przy 8* na zewnątrz raczej pompa nie planuje defrostu . Druga myśl że może jeszcze bardziej ma się obniżyć i dopiero się załączy ale przy 26* na zasilaniu przy grzejnikach temperatura wolno się obniża więc straciłem cierpliwość ,wyłączyłem i włączyłem pompę i wznowiła ona pracę szybko podgrzewając do zadanej temperatury .Poproszę o opinie na temat tej niezrozumiałej dla mnie sytuacji na razie podwyższyłem krzywą o 1 st.C . Sprężarka załącza się kiedy powrót spadnie o 3 stopnie. Jak wyłączy się przy powrocie 28, to załączy przy 25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 25.10.2023 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 Niestety to ty piszesz jak voymar , nie masz racji a się upierasz ,a za chwilę będziesz udowadniał ,że nikt cie nie rozumie ,bo ty o czym innym pisałeś.... Właśnie dla testów ustawiłem krzywą jak tu ,nieieską : https://vscope.at/heizkurve/?atMin=8&heatMin=33&atMax=18&heatMax=29&sollWert=0&atCheck=0&atMin_2=-15&heatMin_2=32&atMax_2=15&heatMax_2=25&sollWert_2=0&atCheck_2=0 I przy temperaturze zewnętrznej 15 stopni ( taką akurat w tej chwili mam ) , wg obliczeń temperatura docelowa powinna być 30,2 stopnia , Czyli wg ciebie pompa powinna ustawić temperaturę docelową 31, no i niestety ustawiło się 30... Także wsadź głębiej te dwa palce , żeby dobrze wszedł tam twój excel. [ATTACH=CONFIG]466735[/ATTACH] Jaką krzywą nastawiłeś? zewnętrzna 18 / docelowa 29 zewnętrzna 8 / docelowa 33 7J ma regulację zewnętrznej od -20 do + 15 9H ma regulację zewnętrznej od -15 do +15 Ty masz 12H możesz ustawić zewnętrzną do +18? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocokaman 25.10.2023 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 (edytowane) załączam pompę po jakoś 2 dniach na CO a tu ciśnienie w trakcie po włączeniu się pompy spada do 0.4 bara... 2tyg przed odpowietrzaniem było 2b a po odpowietrzaniu było 1b w trakcie pracy....w dodatku bardzo dość głośno szumi podłogówka na rozdzielaczach (co wogóle mnie skłoniło do sprawdzenia ciśnienia na hydroforze w piwnicy) ale nie wiem czy to kwestia zwiększonego przepływu jak na mój dom bo ok 35l/min teraz idzie... dodam że odpowietrznik w pompie zakręcony bo tak doradził konsultant z Panasonica a ponadto mam to cudo Flamco 2w1 za 700zł które ponoć powinno dla mnie takie rzeczy ogarniać....1) czy wogóle ją wyłączyć skoro jest tak niskie ciśnienie czy pompa sobie poradzi i najwyżej sama się wyłączy jak coś2) czy podłogówka mogła się zapowietrzyć po paru sporadycznych włączeniach kiedy 10dni temu robiłem odpowietrzanie i mam to Flamco z odpowietrzaczem przecież3) czy macie odkręcone odpowietrzniki? Edytowane 26 Października 2023 przez ocokaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.10.2023 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 (edytowane) bez kitu już nie daje rady z tym dziadostwem za tyle pieniędzy................... załączam pompę po jakoś 2 dniach na CO a tu ciśnienie w trakcie po włączeniu się pompy spada do 0.4 bara... 2tyg przed odpowietrzaniem było 2b a po odpowietrzaniu było 1b w trakcie pracy....w dodatku bardzo dość głośno szumi podłogówka na rozdzielaczach (co wogóle mnie skłoniło do sprawdzenia ciśnienia na hydroforze w piwnicy) ale nie wiem czy to kwestia zwiększonego przepływu jak na mój dom bo ok 35l/min teraz idzie... dodam że odpowietrznik w pompie zakręcony bo tak nakazał gość z Panasonica a ponadto mam to cudo Flamco 2w1 za 700zł które ponoć powinno dla mnie takie rzeczy ogarniać.... 1) czy wogóle ją wyłączyć skoro jest tak niskie ciśnienie czy pompa sobie poradzi i najwyżej sama się wyłączy jak coś 2) czy podłogówka mogła się zapowietrzyć po paru sporadycznych włączeniach kiedy 10dni temu robiłem odpowietrzanie i mam to Flamco z odpowietrzaczem przecież 3) czy macie odkręcone odpowietrzniki? Cześć, odnośnie spadku ciśnienia w systemie-trzeba wykluczyć także wyciek. Jeśli chodzi o odpowietrzenie podłogówki , to zrobiłem to wg porady z YT i u mnie podziałało (tu : ) Jeśli chodzi o odpowietrzniki to mam zakręcone na rozdzielaczach , a na 1,5 obrotu odkręcone w buforze i w jednostce wewnętrznej. Co do większego szumu na rozdzielaczu to bym stawiał na powietrze. Pzdr Edytowane 25 Października 2023 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocokaman 25.10.2023 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 po wyłączeniu pompy ciśnienie pokazuje tak jak wcześniej 1.3bara więc nie szczelność wykluczonapozostaje pytanie jak to się mogło zapowietrzyć tak bardzo/tak szybko? no chyba że nie jest zapowietrzona a ciśnienie wynika z jakiegoś ustawienia/trybu pracy i tak leci? no i czy ktoś ma jakieś doświadczenie z odpowietrzaczem Flamco- widzę że tam jest taki jak by mini zawór, nie wiem czy to się jakoś przekręca żeby odpowietrzanie działało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.10.2023 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 (edytowane) Dobij ciśnienia do 2,5 bara i zobacz.Druga sprawa -jakie masz przyłącza z PC do systemu tj ile cali ?A trzecia sprawa -możesz spróbować (jeśli jest przestawione) pokrętło na flamco na tryb pełny (nie eko ). Jednak nie jest to konieczne skoro pisałeś ,że masz dobry przepływ. Edytowane 25 Października 2023 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.10.2023 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 A jak masz wpiętą PC do systemu ? Bufor czy bezpośrednio ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocokaman 25.10.2023 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2023 (edytowane) hej,pompę mam bezpośrednio bez żadnych buforów- zrobiłem odpowietrzanie pompą i na odpowietrznikach i ciśnienie po włączeniu skoczyło do ok 0.8bara z 0.4 wcześniej... nie mogę sam dobić bo nie mam podpięcia do instalacji z wodociągów...z famco popróbuje jutro ale z pewnością 2dni temu w sumie śmigało wszystko a ciśnienie było ok 1bara więc cięzko mi winić ustawienia przepływu na flamco choć z pewnością zastanawia że to nie odpowietrzyło...1) wciąż nie wiem czemu i jak mogło by się tak szybko zapowietrzyć- w sumie jedyne co zrobiłem to ZAKRĘCIŁEM pętle w jednym pokoju ale nie ogarniam jak to mogło by wpłynąć na nagły spadek ciśnienia2) czy pompa sobie sama poradzi w przypadku spadku ciśnienia czy trzeba to pilnować3) pojawił się inny problem - pompa w sumie nie grzeje, poprawiłem krzywą, potem ją podbiłem o 2 o 3 i w końcu o 5 a na końcu zmieniłem na prostą i dałem 35st a pompa po godzinie pokazuje 32st i w sumie rurki zasilające na rozdzielaczach ciężko powiedzieć czy mają choć te 32. Na pewno w domu od 2-3h nie poprawila się temp ani o trochę gdzie jakoś tam ostatnio po 2h grzania krzywą 30st podbitą o 2st szybko zagrzało dom i podłoga była odczuwalnie letnia Edytowane 25 Października 2023 przez ocokaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Techno 26.10.2023 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Ktoś tu takie objawy miał , i po prostu ciśnienia nie miał w naczyniu przeponowym w pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 26.10.2023 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Wydawało mi się ,że jak nie ma ciśnienia w naczyniu przeponowym to będzie wzrost ciśnienia w systemie po zagrzaniu wody.Najbardziej pasuje mi wersja ,że podłogówka jest źle odpowietrzona-dlatego co jakiś czas uchodzi lub rozpuszcza się powietrze w wodzie co skutkuje spadkiem ciśnienia w układzie.Jak kol Ocokaman nie ma dopustu wody , to zawsze może sobie założyć wąż ogrodowy i dopuścić wody np z rozdzielacza -no i także z węża ogrodowego można napełniać i jednocześnie odpowietrzać poszczególne pętle podłogówki jak na filmiku z YT (sam tak robiłem latem-w salonie robiłem podłogówkę z dwiema pętlami po ok 120m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts