Techno 05.11.2023 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 I naprawdę wybrałeś najlepszą ? Grzać ile wlezie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 05.11.2023 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Proponuje > 32 C zasilania, aby powrót był > 27 C; - wówczas energia zładu wystarczy do pełnego defrostu Masz rację, gość się pytał jak zmniejszyć ilość załączeń. Ale to ty mu zaproponowałeś podnieść temperaturę, tak żeby powrót był >27. A ja Ci mówię, że nie potrzeba. Oczywiście, to że on sobie ustawił te 22, to i tak pompa mu tego nie trzyma, bo pilnuje powrotu 21 st. Z tego względu na zasilaniu ma więcej. A druga sprawa, że ktoś mu wpiep.. w 100% podłogówki bufor, a to już same problemy. Ale wystarczy to dobrze ustawić ( przepływy ) i zamontować regulator pokojowy i to będzie pięknie pracować bez zbędnych wyłączeń i taktowania, mimo, że na zasilaniu będzie miał ok. 27st.. U syna w tych warunkach co teraz ok 10 st na dworze ona pracuje od zał do wył bez żadnego taktowania przy zasilaniu 26st. Ale czas pracy to jest jeden cykl ok 4h pracy doba, a pozostały czas nie pracuje, jak jest słońce to nawet tyle nie pracuje. Oczywiście jak będzie zimniej to ten czas pracy będzie się wydłużał. Podsomuwując na porządnej podłogówce to pompa może każdej mocy pracować i z praktycznie każdą temperaturą tylko należy wiedzieć jak to zrobić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 05.11.2023 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Masz rację, gość się pytał jak zmniejszyć ilość załączeń. Ale to ty mu zaproponowałeś podnieść temperaturę, tak żeby powrót był >27. A ja Ci mówię, że nie potrzeba. Oczywiście, to że on sobie ustawił te 22, to i tak pompa mu tego nie trzyma, bo pilnuje powrotu 21 st. Z tego względu na zasilaniu ma więcej. A druga sprawa, że ktoś mu wpiep.. w 100% podłogówki bufor, a to już same problemy. Ale wystarczy to dobrze ustawić ( przepływy ) i zamontować regulator pokojowy i to będzie pięknie pracować bez zbędnych wyłączeń i taktowania, mimo, że na zasilaniu będzie miał ok. 27st.. U syna w tych warunkach co teraz ok 10 st na dworze ona pracuje od zał do wył bez żadnego taktowania przy zasilaniu 26st. Ale czas pracy to jest jeden cykl ok 4h pracy doba, a pozostały czas nie pracuje, jak jest słońce to nawet tyle nie pracuje. Oczywiście jak będzie zimniej to ten czas pracy będzie się wydłużał. Podsomuwując na porządnej podłogówce to pompa może każdej mocy pracować i z praktycznie każdą temperaturą tylko należy wiedzieć jak to zrobić.. Regulator pogodowy mam tylko trzeba zamontować,z tego co widzę pompa grzeje do 25C ale dzisiaj było na aplikacji 17C i sam z aplikacji ją zał ,przepływy na rotametrach mam ustawione na 1.5L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 05.11.2023 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Na rotometrach to ustawiasz poszczególne pętle, a to inny temat.Ty masz dwa obiegi, dwie pompki, bo ktoś Ci wpiep.. bufor.Z tego względu musisz ustawić przepływy przed buforem i za buforem, tak żeby ta sama temperatura co wpływa do bufora to wypływała i to samo powroty. To nie będzie 1 do 1 ale przybliżone.Ale to powinien ustawić instalator, za coś pieniądze wziął... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 05.11.2023 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Na rotometrach to ustawiasz poszczególne pętle, a to inny temat. Ty masz dwa obiegi, dwie pompki, bo ktoś Ci wpiep.. bufor. Z tego względu musisz ustawić przepływy przed buforem i za buforem, tak żeby ta sama temperatura co wpływa do bufora to wypływała i to samo powroty. To nie będzie 1 do 1 ale przybliżone. Ale to powinien ustawić instalator, za coś pieniądze wziął... Rozmawiałem z instalatorem i on żadnego problemu niewidzi widać taki instalator,w jaki sposób zrównoważyć te przepływy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 05.11.2023 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Jaki masz dom parterowy czy z poddaszem użytkowym?Ile masz rozdzielaczy i ile pompek za buforem?Bufor jak wpięty równolegle?Jakie temperatury na zasilaniu bufora i na wyjściu z bufora i to samo z powrotami?Jeśli masz jeden rozdzielacz, jedną pompkę za buforem i bufor wpięty równolegle, to ustaw tak przepływ za buforem, żeby był większy niż przed.A na razie ustaw na pompce max przepływ i rotometry poustawiaj tak żeby nie dławić przepływu pompki.Jeśli masz na PC na początku pracy powyżej 20lmin, to za buforem nie może być mniej niż 25l a najlepiej powyżej.Musisz tak to ustawić że to co wpływa do bufora to musi wypływać.Czyli jeśli z pompy masz na zasilaniu 28, a na powrocie np 23 to podobnie musi być za buforem. Te temperatury nie będą idealne ale max różnica 2st.Ustaw na pompie prostą z 28st c z delta 4-5 st i daj podłogówce wystygnąć. A następnie załącz pompę I obserwuj lub ustawiaj przepływ na pompce i rotometrach tak żeby taki efekt jak ci opisałem osiągnąćJak to osiągniesz to pompa bez wyłączenia musi pracować non stop aż osiągnie zadaną w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 05.11.2023 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Jaki masz dom parterowy czy z poddaszem użytkowym? Ile masz rozdzielaczy i ile pompek za buforem? Bufor jak wpięty równolegle? Jakie temperatury na zasilaniu bufora i na wyjściu z bufora i to samo z powrotami? Jeśli masz jeden rozdzielacz, jedną pompkę za buforem i bufor wpięty równolegle, to ustaw tak przepływ za buforem, żeby był większy niż przed. A na razie ustaw na pompce max przepływ i rotometry poustawiaj tak żeby nie dławić przepływu pompki. Jeśli masz na PC na początku pracy powyżej 20lmin, to za buforem nie może być mniej niż 25l a najlepiej powyżej. Musisz tak to ustawić że to co wpływa do bufora to musi wypływać. Czyli jeśli z pompy masz na zasilaniu 28, a na powrocie np 23 to podobnie musi być za buforem. Te temperatury nie będą idealne ale max różnica 2st. Ustaw na pompie prostą z 28st c z delta 4-5 st i daj podłogówce wystygnąć. A następnie załącz pompę I obserwuj lub ustawiaj przepływ na pompce i rotometrach tak żeby taki efekt jak ci opisałem osiągnąć Jak to osiągniesz to pompa bez wyłączenia musi pracować non stop aż osiągnie zadaną w domu. Budynek parterowy 110m² jeden rozdzielacz 12 pętli,za buforem jedna pompka ustawiona na 2 rotametry na 1,5L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 05.11.2023 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Budynek parterowy 110m² jeden rozdzielacz 12 pętli,za buforem jedna pompka ustawiona na 2 rotametry na 1,5L Temp zasilania i powrotu to tylko mogę sprawdzić na pompie za buforem to nie wiem jakie są,a jak mam sprawdzić jaki przepływ jest za buforem bo przed buforem rozumie że w ustawieniach systemu w pompie sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 05.11.2023 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Przepływ na pompie sprawdzisz w ustawieniach wskazań wartości chwilowych ( trzy trójkąty naciśnięte razem) I parametr 12.Przepływy za buforem sprawdzisz sumując przepływy na rotometrach.Wskazania temperatur przed buforem masz na pompie. A za pompą Kup sobie termometr elektroniczny. Albo zakoś dziecku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 05.11.2023 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Przepływ na pompie sprawdzisz w ustawieniach wskazań wartości chwilowych ( trzy trójkąty naciśnięte razem) I parametr 12. Przepływy za buforem sprawdzisz sumując przepływy na rotometrach. Wskazania temperatur przed buforem masz na pompie. A za pompą Kup sobie termometr elektroniczny. Albo zakoś dziecku. Na chwilę obecną mam za buforem coś okoo18l/min bo mam 12 sekcji i ustawione 1,5Lmin ,jutro założę termometry z sondami i zobaczę co i jak ,na dzień dzisiejszy ustawione mam prostą na 22C i chyba delty niema możliwości tam ustawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.11.2023 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Może jeszcze jest szansa , żeby przerobić ten bufor na szeregowy na powrocie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 05.11.2023 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Może jeszcze jest szansa , żeby przerobić ten bufor na szeregowy na powrocie... To już chyba musiał bym na własną rękę przerabiać ,do przyszłego sezonu jakiś złoty środek trzeba będzie znaleźć, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 06.11.2023 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 Może jeszcze jest szansa , żeby przerobić ten bufor na szeregowy na powrocie... Jeszcze jedna rzecz a mianowicie dzisiaj zauważyłem że zał grzałki jest ustawiona na 0 C na ile ustawić? Tak samo jaką deltę grzejąc harmonogramem prostą 22C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 06.11.2023 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 Te 22 st to ona i tak nie trzyma, bo pilnuje powrotu 21st, ustaw prostą na 27st/c z delta 5st i bedziesz miał powrót 22st i grzej harmonogramem.A jak będziesz widział, że Ci powrót podnosi to znaczy że brak odbioru ciepła i szukaj albo za mały przepływ na pompie za buforem, lub rotometry zakręcone albo zapowietrzone pętle.To na podłogówce w harmonogramie ma pracować ciągle przynajmniej przez parę godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 06.11.2023 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 Te 22 st to ona i tak nie trzyma, bo pilnuje powrotu 21st, ustaw prostą na 27st/c z delta 5st i bedziesz miał powrót 22st i grzej harmonogramem. A jak będziesz widział, że Ci powrót podnosi to znaczy że brak odbioru ciepła i szukaj albo za mały przepływ na pompie za buforem, lub rotometry zakręcone albo zapowietrzone pętle. To na podłogówce w harmonogramie ma pracować ciągle przynajmniej przez parę godzin A jak z tą grzałką jest ustawiona na 0C mam przestawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 06.11.2023 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 Grzałkę zostaw, ona się załączy jak pompa nie będzie mogła w zimne dni osiągnąć zadaną to wtedy by się grzałką wspomagała, ale pompa da radę i grzałek nie będzie używać.Jedynie przy defrostach będzie się wspomagać grzałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 06.11.2023 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 Grzałkę zostaw, ona się załączy jak pompa nie będzie mogła w zimne dni osiągnąć zadaną to wtedy by się grzałką wspomagała, ale pompa da radę i grzałek nie będzie używać. Jedynie przy defrostach będzie się wspomagać grzałka. Nawet jeśli załaczenie grzałki jest ustawione na 0 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 06.11.2023 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 Tak. Zostaw tę grzałkę.Ustawiłeś temperaturę i przepływy powyżej tego co masz na pompie.Pracuje ci teraz ciągle? i utrzymuje zadaną temperaturę na pompie i delta ( powrót I zasilanie ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 06.11.2023 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 Tak. Zostaw tę grzałkę. Ustawiłeś temperaturę i przepływy powyżej tego co masz na pompie. Pracuje ci teraz ciągle? i utrzymuje zadaną temperaturę na pompie i delta ( powrót I zasilanie ) ? O 13 się załączy według harmonogramu pozakładałem termometry tak jak pisałeś poustawiałem temperatury i sprawdzę te przepływy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 06.11.2023 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 A dlatego ci tyle załączeń nabijała, bo ustawiłeś za nisko temperaturę zadaną te 22 st.Pompa i tak jej nie trzymała tylko pilnowała powrotu i miałeś wtedy na zasilaniu 25, a powrocie 21. Do tego źle poustawiane przepływy i pompa szybko dobijała do tego że osiągała powrót 21, a wtedy brak odbioru ciepła zasilanie przekroczone o 2 st od zadanego i pompa stop.Tak to nigdy nie będzie pracowaćMusisz mieć powrót min 21 a zasilanie ustawione przynajmniej tyle ile wynosi delta, jak delta 5 st to dajesz zadaną min 26st.A najlepiej tak jak Ci pisałem min 27 st i deltę 5st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts