michancia 05.12.2023 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 T-cap 9kW. Jaka może być przyczyna, że nie chce się kręcić powyżej 52Hz? Nastawa temperatury grubo powyżej tego co jest aktualnie w obiegu (a jest około 45 stopni). Tryb cichy nieaktywny, delta 5 ale w sumie na innych deltach różnicy nie ma... Bo 50Hz to sprężarki nominalna częstotliwość, bardziej sieci. Do takiej częstotliwości sprężarka pracuje ( w zakresie 20-59Hz ). Ona w pewnych warunkach może tę częstotliwość przekroczyć, ale tylko wtedy gdy parametrów znamionowych (In ) nie przekroczy. Raczej wtedy gdy nie ma co robić gdy na dworze ciepło i nie jest mocno obciążona. Moja w tej chwili mimo, że wystartowała dopiero i też zdjąłem tryb cichy to kręci się tylko do 48Hz. Nic nie szukaj, ona jest sprawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 05.12.2023 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Zakres 20-50Hz, wkradł się błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekwojtal 05.12.2023 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Odnośnie defrostów i wyłączeń sprężarki to u mnie w ciągu minionej doby było 12 defrostów i jedno wyłączenie sprężarki [ATTACH=CONFIG]467270[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.12.2023 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Ja bym bardziej w Servicecloudzie ufał temu liczniowi. Ten wykres jest aktualizowany co 5min , sprężarka może się wyłączyć i wlączyć , i na tym wykresie tego nie zobaczysz. Prędzej już w logowaniu ,które trzeba włączyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.12.2023 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Bo 50Hz to sprężarki nominalna częstotliwość, bardziej sieci. Do takiej częstotliwości sprężarka pracuje ( w zakresie 20-59Hz ). Ona w pewnych warunkach może tę częstotliwość przekroczyć, ale tylko wtedy gdy parametrów znamionowych (In ) nie przekroczy. Raczej wtedy gdy nie ma co robić gdy na dworze ciepło i nie jest mocno obciążona. Moja w tej chwili mimo, że wystartowała dopiero i też zdjąłem tryb cichy to kręci się tylko do 48Hz. Nic nie szukaj, ona jest sprawna. Skąd masz taką informację , że 50Hz to częstotliwość nominalna ? Ta sama sprężarka jest w moim 12kW , tam też 50Hz jest nominalna ? Jest inwerter od tego ,żeby tą czestotliwość generował , i ją generuje tak jak mu to sterownik podaje. I u mnie ,żeby wygenerować tą moc 12kW przy temperaturze -8 stopni otoczenia to jest częstotliwość 86Hz... Jasne ,że dla 9kW będzie mniejsza, ale czy to akurat 50Hz będzie .... Twoja może się kręcić na 48Hz , ale może osiągnęła temperaturę docelową i się zmodulowała i szybciej nie musi , a tu kolega pisze , że jeszcze do docelowej ma daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gepam 05.12.2023 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 T-cap 9kW. Jaka może być przyczyna, że nie chce się kręcić powyżej 52Hz? Nastawa temperatury grubo powyżej tego co jest aktualnie w obiegu (a jest około 45 stopni). Tryb cichy nieaktywny, delta 5 ale w sumie na innych deltach różnicy nie ma... Może po prostu osiąga pełną moc przy tych 45 stopniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 05.12.2023 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Cześć, często widzę, że moja pompa nie trzyma temp. wyliczonej z krzywej przy 25-30 HZ. Obecnie krzywa obniżona o -2 z wyliczeń 28 a trzyma 27 i się moduluje. Normalne czy się martwić?Chciałem też zapytać jakie COPY wykręcają wasze pompy przez ostatnie mrozy? U mnie pokazuje nawet 3.5 - 4, a jak patrze na średnia z grudnia to 2.6 / 2.8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.12.2023 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Czyli z wyliczeń krzywej jest 28 ,masz ją obniżoną o 2 , czyli docelowa jest 26 stopni , a trzyma 27 to jak najbardziej ok . Jakie masz wartości w poz 8 i 9 w menu z informacjami ? A COPy to tuż po defroście sa wysokie, żeby tuż przed defrostem mocno spaść , więc średnia może taka wyjść , choć to co podaje pompa to z przymrużeniem oka trzeba traktować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 05.12.2023 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 8. 28/279. 27/25Krzywa -2 , sprężarka 25HZ, Obecny cop 3.33 0.6 kW/ 2.0 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.12.2023 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Może dlatego ,że masz deltę tylko 2 stopnie zaczyna się wcześniej modulować... Generalnie skoro te 27 stopni jest utrzymywane , to nie ma co się przyczepiać.No i aktualnie docelowa jest 28 ( już po obniżeniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuballo 05.12.2023 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Póki co manerwuje krzywa o ten stopień, dwa I przy -2 tak widzę , że się tak dzieje. Ok to się nie martwię. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 05.12.2023 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Skąd masz taką informację , że 50Hz to częstotliwość nominalna ? Ta sama sprężarka jest w moim 12kW , tam też 50Hz jest nominalna ? Jest inwerter od tego ,żeby tą czestotliwość generował , i ją generuje tak jak mu to sterownik podaje. I u mnie ,żeby wygenerować tą moc 12kW przy temperaturze -8 stopni otoczenia to jest częstotliwość 86Hz... Jasne ,że dla 9kW będzie mniejsza, ale czy to akurat 50Hz będzie .... Twoja może się kręcić na 48Hz , ale może osiągnęła temperaturę docelową i się zmodulowała i szybciej nie musi , a tu kolega pisze , że jeszcze do docelowej ma daleko. Częstotliwość sieci jest 50Hz, gdzieś tam w innych państwach jest 60Hz Silniki są tak budowane, że pracują na tej właśnie częstotliwości ( osiągają swoje znamionowe obroty ). Jednym ze sposobów regulacji obrotów silników jest właśnie zmiana częstotliwości zasilania, do tego służą tz falowniki, w tym przypadku inverter. Ale one w zasadzie obniżają tę częstotliwość. Można tę wartość podnosić ponad znamionową częstotliwość silnika (sprężarki) i wtedy zwiększamy obroty ponad znamionowe, ale pod warunkiem, że nie zostanie przekroczony prąd znamionowy silnika. Z tego względu jeśli w Tcap 9kw i 12kw są takie same sprężarki, to pozostaje pytanie która wartość jest nominalna 9kW czy 12kW. Albo 9- tka jest ograniczona mocowo, albo 12kw jest wyżyłowana i pracuje na skrajnym obciążeniu. Tak jak podałem może pracować na np 80Hz ale muszą być pozostałe warunki spełnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.12.2023 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 O ile ta sprężarka miałaby pracować z napięciem sieciowym ,a może jej producent zaprojektował ją tylko do współpracy z inwertorami ?Czy częstotliwość ( i w związku z tym prędkość ) silnika w samochodzie elektrycznym też jest 50Hz ? Nie , bo to jest silnik inwertorowy i ma szeroki zakres obrotów , a nie jeden znamionowy. Tak też jest i tu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 05.12.2023 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Ten w samochodzie też ma swoje parametry znamionowe, przy których osiąga swoją moc znamionową.Każdy silnik jest silnikiem indukcyjnym. Tylko do tej pory były indukcyjne klatkowe i indukcyjne komutatorowe.A ten jest invertorowy, ale dalej działa na zasadzie tz indukcji. Tylko od komutatorowego różni się tym że w wirniku ma magnesy a nie uzwojenia, brak tarcia, mniejsze zużycie itd.Ale dalej na w stojanie uzwojenia, które pracują pod napięciem i dla których producent przewidział określone parametry pracy ( sieci ) a najważniejszy parametr to przekrój drutu i izolacja uzwojenia. Przekraczając te parametry znamionowe możemy go spalić.Może to pracować na 80Hz czy większych, ale w sieci mamy 50Hz i z reguły na takiej max częstotliwości one pracują.W samochodzie jest własna sieć i tam producent może sobie określić parametry inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 05.12.2023 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 A za inverterem to jaka sieć jest ? Ciągle 50Hz ? A może 20Hz , czy 86Hz ? A może taka jaką inverterowi sterownik ustawi . Po prostu nie zgaduj , że sprężarka ma znamionowe 50Hz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekwojtal 05.12.2023 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Ja bym bardziej w Servicecloudzie ufał temu liczniowi. Ten wykres jest aktualizowany co 5min , sprężarka może się wyłączyć i wlączyć , i na tym wykresie tego nie zobaczysz. Prędzej już w logowaniu ,które trzeba włączyć...[/Q O jakie logowanie chodzi ? Chodzi o zapis danych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 05.12.2023 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Nie zgaduję.Zerknij na tabliczkę znamionową pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 06.12.2023 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Czy jest to normalne jak pc 5 kw seria k podczas defrostu temperatura początkowo wskzuje -4 a na końcu -21 ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timonik 06.12.2023 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Panowie co daje wciśnięcie " quiet " w wersji F . W sumie nigdy tego nie testowałem . Jest ciszej ? Wolniej startuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 06.12.2023 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Tak dla zmiany tematu, jak sobie w tamtym roku poustawiałem przepływy, to defrosty mój TCAP prawie zawsze robi samym zładem wody.Ale dzisiaj się przyjżałem jak ta mała all in one 7kw wersja h robi defrost u syna.I jak to wygląda po roku pracy.Ona zawsze przed defrostem robi stop I po defroście to samo efekt na każdy defrost 2 zał na liczniku. Mimo, ż pracuje ciągle, żadnego taktowanua to na liczniku tyle samo godz pracy ile załączeń. Tu się producent popisał, ale skoro tak mają to to powinno pracować, ponoć inverterom nie szkodzą częste zał/wył. Zobaczymy? Inny temat jak robiłem u syna podłogówkę to spiąłem razem co i cwu I napuszczałem wodę w celu sprawdzenia szczelności. W podłodze jest prawie 1300m rury pert 16mm, a mi weszło w układ ponad 250l wody, nie wiem gdzie to poszło ile z tego do cwu?. Już tego nigdy nie sprawdzałem, a z wyliczeń rur wychodziło mi że, do co powinno wejść ok 150litrów.Efekt jest taki. Dzisiaj obserwowałem jak zaczyna defrost to na zasilaniu ma 28* a na powrocie 25*Zaczyna defrost pompka obiegowa pokazuje 37l/min i tak ciągle się kręci do końca defrostu.Przez cały defrost powrót jest ciągle 25* I nic nie spada, zasilanie na koniec defrostu spada do 21*Jeśli defrost trwa 5min to wychodzi, że przepchała przez rury ok 185l wody a jeszcze coś jej zostało, bo zaczyna grzać i powrót ma dalej 25*, a zasilanie w 2 minuty uzyskuje 31* poczym sprężarka zwalnia i się moduluje.W tym wypadku defrost jest niezauważalny, oczywiście grzałka wyłączona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts