ROB01 19.03.2004 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Po 4.5 roku od rozpoczęcia przebudowy budynku jednorodzinnego Wojewoda cofnął mi pozwolenie wydane przez Urząd Miejski. Głównym powodem cofnięcia decyzji było rażące naruszenie prawa przez urząd wydający zezwolenie (art..156 §1 pkt. 2 oraz art.157 §2.).Decyzja o wydaniu pozwolenia została zaskarżona przez współwłaściciela, który posiada ź nieruchomości. Może to zabrzmi śmiesznie, ale współwłaściciel stwierdził, że wszelkie prace przeprowadzone w budynku były wykonane bez jego zgody i wiedzy (prace trwały od 1996 roku, od 1998 nowe zezwolenie). Ponieważ Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego wstrzymał wszelkie prace a osiągnięcie porozumienia ze współwłaścicielem jest niemożliwa (warunkiem jest doprowadzenie budynku do stanu sprzed rozbudowy – koszty poniesione dotychczas przekroczyły 200 tys. zł) zostałem bez domu i pieniędzy. Proszę o radę, w jaki sposób powinienem dochodzić roszczeń od urzędu, który wydał błędną decyzję. Czy istnieje może jakieś stowarzyszenie które zajmuje się podobnymi sprawami.Być może, możecie Państwo polecić mi jakiegoś prawnika lub kancelarię prawną specjalizującą się w podobnych sprawach z okolic Katowic lub Sosnowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 09.04.2004 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Spróbój dokonać rozgraniczenia z właścicielem 1/4 twojej nieruchomości. Możesz wystąpić o odkupienie jego części, jeżeli mu przeszkadza twoja budowa domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts