Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też myślałem o drewnianych mebelkach. Zrobione z drewna najlepiej pasują do ogrodu i sa miłe w dotyku, ale jeżeli chodzo o stół to jest pewien problem. W ubiegłym roku widziałem co się działo ze stołem sąsiada i huśtawka z baldahimem jak przyszedł porywisty wwiatr. Stałem i patrzyłem kiedy ten stół wybije szyby w salonowych drzwiach.

Teraz myślę, że stół powinien być stabilny i ciężki np. z kamiennym blatem. I ja i sąsiad mamy działki małe, więc i miejsca na ogrodowe biesiady jest niewiele. W przypadku dużych działek jeżeli meble stoją w oddali od domu pewnie nie ma z opisywanym zjawiskiem problemu.

Właśnie taki stół - drewniany z kamiennym blatem - mam i bardzo go sobie chwalę:)

Nie do ruszenia przez wiatr. Jest ciężki więc nie chowamy go też przed deszczem, ale to drewno egzotyczne teak. Mamy też do kompletu składane fotele (te jednak mimo wszystko składamy i chowamy pod daszkiem)

Drewno trzeba oczywiście olejować. Ja robię to 2-3 razy w sezonie.

http://blog.pikinini.pl/wp-content/uploads/2009/05/taras.jpg

Meble kupione w firmie DLH: http://www.dlh-poland.com/Oferta/Meble+ogrodowe/Stoly/Stol+prostokatny+Black+Top.aspx

http://blog.pikinini.pl/wp-content/uploads/2009/05/taras1.jpg

• 3 weeks później...
Pewnie w okolicach sierpnia w DLH będzie wyprzedaż mebli ogrodowych.Noszę się z zamiarem sprawienia sobie i rodzince takiego miłego prezentu.Po forumowych opiniach optuje za teakiem.Na co zwrócić uwagę tak z praktycznego punktu widzenia?Dodam że nasz domek to szeregowiec ,więc miejsca do przechowywania nie będzie aż tak wiele.Z pewnością fotele składane , ale czy korzystacie np z opcji rozkładania ich do 5 moźliwych pozycji?Nie jestem przekonana że to muszę mieć.A co ze stołem?Jaki duży powinien być?I jaki kształt jest najwygodniejszy-prostokąt czy koło a może kwadrat?Przepraszam , że zasypuję pytaniami ale szykuje mi się pierwszy ogród i taras w zyciu , stąd ta niewiedza... :oops:

Nie korzystamy raczej dużo z pięciopozycyjnego ustawienia foteli. Zwłaszcza ich prawie całkowite rozłożenie nie jest, z mojego punktu widzenia, bardzo potrzebne. Zdecydowanie przyjemniej byłoby poleżeć na leżaku.

Są w każdym razie bardzo wygodne, łatwe do złożenia.

Stół zawsze im większy tym lepszy:) ale jego kształt zależy od indywidualnych upodobań i wielkości tarasu. Nasz taras jest prostokątny, ma 40m2 , a taki stół bardzo dobrze do niego pasuje. Jest bardzo ciężki. Nogi są odkręcane, co ułatwia przechowywanie, ale blat muszą przenosić dwie osoby.

• 11 months później...

o eukaliptusa się dba jak o każdy inny egzotyk, czasem olej i tyle.

Gorzej, że wszystkie meble z Jyska są faktycznie dość kiepskie. Drzewo cienkie, śrubki delikatne. Ja kupiłam teak w Castoramie też na wyprzedaży, stolik za 400 (nie duży, ale większy mi nie wejdzie) a krzesła po 90 zł. Bardzo porządne, nawet mojego ojca wytrzymały ;) Czasem warto poszukać.

• 1 month później...
mam meble z teku i czasem przecieram olejem do takich mebli. Ale przyznam się, że dużo częściej zwykłą jadalną oliwą z oliwek. Meble bardzo ją sobie chwalą, wsiąka błyskawicznie i wyglądają ładniej, niż po tym specjalnym oleju ;)

• 3 months później...
Pewnie w okolicach sierpnia w DLH będzie wyprzedaż mebli ogrodowych.Noszę się z zamiarem sprawienia sobie i rodzince takiego miłego prezentu.Po forumowych opiniach optuje za teakiem.

Właśnie, jaka są zasadnicze różnice pomiędzy teakiem a bangkiraiem ?

Różnica cenowa pomiędzy tymi gatunkami drewna jest dosyć spora, często teak jest blisko 2-krotnie droższy. Czy warto do teak-a dopłacać?

• 6 months później...
  • 2 years później...
Co do ochrony drewnianych mebli.... Niedawno szperając po necie, znalazłem artykuł o tym jak i czym zabezpieczyć mebelki do ogrodu. Podaję link, może komuś się przyda http://www.zestawyogrodowe.com/jak-zakonserwowac-drewniane-zestawy-ogrodowe/ jest i o impregnacji, lakierowaniu itp, itd ;) Jak coś mi się jeszcze gdzieś rzuci to podam namiary ;)

• 5 months później...
Pytanie jak w temacie - zadałem takie na forum Wymiana doswiadczen, jednak jedna odpowiedź to mało - może ogrodnicy mi pomogą.

Mebelki są robione z sosny, ale nie są zaimpregnowane. Wystawione są na zadaszonym (przezroczystym plexi) tarasie od strony południowej. Czym pomalować te meble, żeby wytrzymały te warunki. Lakier może się złuszczyć, drewnochron jest podobno szkodliwy, czy istnieją jakies rozwiązanie, które sprawdziły się u was?? Pokost, lakierobejca??

W odpowiedzi na Pana pytanie polecam produkty fińskie Woodex. Nadają się do różnych powierzchni drewnianych, można malować meble ogrodzenia itp. Występuje w różnych kolorach lub jest bezbarwny. Ja malowałem meble olejem Woodex Wood, jestem bardzo zadowolony i polecam.

• 8 months później...
  • 5 months później...
Witam,

widzę, że temat trochę zaniedbany ale sądzę, że ciekawy,

jeżeli ktoś mógłby polecić w okolicach Warszawy miejsce gdzie można obejrzeć i kupić fajne meble ogrodowe byłbym wdzięczny.

Obecnie w dobie internetu można kupić właściwie nie patrząc na lokalizację. Jest wiele sklepów internetowych mających bardzo ciekawe i unikalne meble ogrodowe. Czy to drewniane, czy z technorattanu (mój ulubiony materiał dla takich mebli) . Jeżeli miałbym jakiś konkretny polecić (sprawdzony przeze mnie) to Ogrodolandia (http://ogrodolandia.pl) jest właśnie takim sklepem. Co prawda póki co kupowaliśmy tam wyposażenie na balkon a nie na taras ani na ogród, ale mają wszystko.

To tak tylko poglądowo, bo z Poznania. Mebel ustawiony na zewnątrz musi być solidny. Opowieści o trwałych meblach za 200 czy 400 zł to bajki. Drewno z tartaku kosztuje dwa razy tyle, a co dopiero dalej. Na zdjęciach meble z drewna 2x impregnowane preparatem zewnętrznym i 2x lakierowane lakierem na zewnątrz. Grubość deski 4,5cm. Drewno sezonowane. [REKLAMA]

stol.jpg duzyzestaw1.jpg zestawmeblikolor.jpg IMG_8994.jpg P1070110.jpg

Edytowane przez Elfir

To tak tylko poglądowo, bo z Poznania. Mebel ustawiony na zewnątrz musi być solidny. Opowieści o trwałych meblach za 200 czy 400 zł to bajki. Drewno z tartaku kosztuje dwa razy tyle, a co dopiero dalej. Na zdjęciach meble z drewna 2x impregnowane preparatem zewnętrznym i 2x lakierowane lakierem na zewnątrz. Grubość deski 4,5cm. Drewno sezonowane. [REKLAMA]

[ATTACH=CONFIG]326843[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]326844[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]326845[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]326846[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]326847[/ATTACH]

A płatny profil tych wcale niepowalających mebli ogrodowych te z palet na filmie Redakcji już mnie zaintrygowały .Bardzo fajny pomysł.

• 1 year później...

Chciałem się poradzić w sprawie konserwacji stołu teakowego.

Mam go 2 lata, stoi na dworze od wiosny do jesieni. Na zimę idzie na strych.

Właśnie go drugi raz zakonserwowałem tym samym olejem Osmo tarasowy bezbarwny.

DSC_0231.JPG

Tym razem pojawiło się jednak więcej szarzyzn, i część z nich udało się zebrać szlifierką, ale te większe pozostały, jak widać na foto.

Nie wiem czy powstawanie tych szarzyzn można jakoś zablokować, czy tak po prostu musi się dziać z drewnem który stoi na dworze?

Kwestia czy może zastosować jakieś inne oleje czy środki zabezpieczające?

Na zdjęciach stół po szlifowaniu i olejowaniu.

DSC_0228.jpg

DSC_0229.jpg

• 3 months później...