Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Junkers a bojler - koszty

gadek80

Recommended Posts

Witam

Szukałem takiego tematu, ale niestety nie znalazłem :/

A mianowicie chodzi i zużycie energii.

Od pewnego momentu zastanawiam się nad zastąpieniem junkersa bojlerem elektrycznym i przejściem na dwutaryfowe rozliczenie energii elektrycznej, tylko nie wiem jak to się kalkuluje.

Junkers ogólnie mam na turbinkę, bez płomyka przez co startuje trochę dłużej co zwiększa pobór gazu i wody. Z tego tez powodu pomyślałem, aby kupić bojler, który wstępnie wydaje mi się oszczędniejszy, gdyż można zżyć mniej wody przy myciu rąk i codziennym myciu, gdyż można zakręcić kran na czas mycia, kiedy w Junkersie ta woda musi się lać cały czas, gdyż potem Junkers od nowa musi wystartować, a i przy taryfie nocnej można go ustawić aby się włączał między 13 a 15 i potem po 21. Dodatkowo pralkę też można włączyć w nocy a prasować koło godziny 13.

Czy zna ktoś z was może koszty jakby to wyszło przy na razie dwuosobowej rodzinie i czy to się kalkuluje taka zamiana wliczając inwestycję? Jak takie koszty mogą wychodzić miesięcznie?

Pozdrawiam Maciek

A czy przy dwuosobowej rodzinie można liczyć na spadek o 30 procent, czyli jakieś 175kWh? Bo chyba też trzeba tu wliczyć oszczędność na wodzie przy myciu rąk, gdyż zamiast lania wody przez 20-25 sekund z włączonym ciągle junkersem do 5-7 sekund przy zakręcaniu wody przy bojlerze, gdyż tam nie trzeba jej cały czas lać.

Może wiek ktoś jak to wygląda na liczbach?

Mycie rok będzie tańsze przy bojlerze, nie przy junkersie, bo przy bojlerze ciepła woda jest od razu, więc tu sie nie zaoszczędzi. Ale przy dwóch osobach ogólne zużycie będzie - logicznie - dwa razy mniejsze, chyba że się będziecie kąpać 2x dziennie. Dla porównania podam, że zużywamy 11-12 m3 wody na miesiąc - można sobie porównać ze swoim, ale nie wiem, ile w tym jest ciepłej wody.

• 3 years później...
Witam, no właśnie ostatnie pytanie pasuje do mnie... kupiliśmy mieszkanie i administracja zaskoczyła mnie tym ze nie pozwalają montować prysznica jak w łazience jest junkers... ?:/ no to wpadłem na pomysł żeby wziąć ogrzewacz cisnieniowy 30 l ( tylko z jaka moca ? ) i zabudowac jakaś szafeczka... ale gaz i tak dochodziłby do kuchenki... jest mi ktos w stanie pomoc i przekalkulować ile taki bojler i gaz może kosztować ? w zasadzie jest nas troje.

A czy przy dwuosobowej rodzinie można liczyć na spadek o 30 procent, czyli jakieś 175kWh? Bo chyba też trzeba tu wliczyć oszczędność na wodzie przy myciu rąk, gdyż zamiast lania wody przez 20-25 sekund z włączonym ciągle junkersem do 5-7 sekund przy zakręcaniu wody przy bojlerze, gdyż tam nie trzeba jej cały czas lać.

Może wiek ktoś jak to wygląda na liczbach?

Zobacz tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?215054-Czym-ogrzewa%C4%87-wod%C4%99-w-mieszkaniu/page2&highlight=kaliMi

Opisuje tam grzanie w sezonie letnim 2013.

W sezonie 2014 grzałem wodę 4 h dziennie (4 x 2 kWh). Jak chcesz grzać grzałką to musisz mieć koniecznie pionowy bojler bo woda jest w nim uwarstwiona i dłużej masz ciepłą wodę.

Przypuszczam że dla 2 osób wystarczy max 4,5 kWh (2 x 1,5 kWh) na dzień co daje na miesiąc 135 kWh x 0,29 PLN = 39,15 PLN.

Edytowane przez KaliMi

helo, bylem oglądałem konkretne przepływomierze maja nawet po 21 kwh co myślę ze przy użytkowaniu w łazience to jest pomyłka.. tu ogrzewacz ciśnieniowy z dwiema grzałkami i dwoma zbiorniczkami jak grzeje wodę od zera to grzeją dwie a jak podtrzymuje wodę to grzeje tylko jedna grzałka. co o tym myslicie ?? ---> http://www.leroymerlin.pl/hydraulika/ogrzewacze-wody/pojemnosciowe-elektryczne/elektryczny-pojemnosciowy-ogrzewacz-wody-velis-plus-50l-ariston,p350113,l995.html

Witam

Szukałem takiego tematu, ale niestety nie znalazłem :/

A mianowicie chodzi i zużycie energii.

Od pewnego momentu zastanawiam się nad zastąpieniem junkersa bojlerem elektrycznym i przejściem na dwutaryfowe rozliczenie energii elektrycznej, tylko nie wiem jak to się kalkuluje.

Junkers ogólnie mam na turbinkę, bez płomyka przez co startuje trochę dłużej co zwiększa pobór gazu i wody. Z tego tez powodu pomyślałem, aby kupić bojler, który wstępnie wydaje mi się oszczędniejszy, gdyż można zżyć mniej wody przy myciu rąk i codziennym myciu, gdyż można zakręcić kran na czas mycia, kiedy w Junkersie ta woda musi się lać cały czas, gdyż potem Junkers od nowa musi wystartować, a i przy taryfie nocnej można go ustawić aby się włączał między 13 a 15 i potem po 21. Dodatkowo pralkę też można włączyć w nocy a prasować koło godziny 13.

Czy zna ktoś z was może koszty jakby to wyszło przy na razie dwuosobowej rodzinie i czy to się kalkuluje taka zamiana wliczając inwestycję? Jak takie koszty mogą wychodzić miesięcznie?

Pozdrawiam Maciek

Powiem Ci kolego tak.

U mnie przy trzy osobowej rodzinie i dość dużym zużyciu wody (podgrzanej prądem ,bojler) rachunki za prąd mam w granicach 300-350 zł na dwa miesiące.

Zastanawiałem się nad podgrzaniem wody latem przez kocioł co i z kalkulacji wychodzi że się nie opłaca ponieważ kocioł aby utrzymać stało palność zużyje około 200 kilo eko-groszku na miesiąc + prąd ,co daje około 150 zł więc w skali dwóch miesięcy 300 zł, więc mi się nie opłaca.

Powiem Ci kolego tak.

U mnie przy trzy osobowej rodzinie i dość dużym zużyciu wody (podgrzanej prądem ,bojler) rachunki za prąd mam w granicach 300-350 zł na dwa miesiące.

Zastanawiałem się nad podgrzaniem wody latem przez kocioł co i z kalkulacji wychodzi że się nie opłaca ponieważ kocioł aby utrzymać stało palność zużyje około 200 kilo eko-groszku na miesiąc + prąd ,co daje około 150 zł więc w skali dwóch miesięcy 300 zł, więc mi się nie opłaca.

Głupoty piszesz.

Ogrzewając Cwu prądem koszt około 60 -65 PLN, zaś grzejąc Cwu ekogroszkiem zużycie około 120 kg.

Skąd wziąłeś 200 kg, chyba nie umiesz palić w kotle, albo chcesz grzać kotłem z podajnikiem tłokowym który nie zabardzo do tego się nadaje.

Głupoty piszesz.

Ogrzewając Cwu prądem koszt około 60 -65 PLN, zaś grzejąc Cwu ekogroszkiem zużycie około 120 kg.

Skąd wziąłeś 200 kg, chyba nie umiesz palić w kotle, albo chcesz grzać kotłem z podajnikiem tłokowym który nie zabardzo do tego się nadaje.

Trzeba ze zrozumieniem czytać.

Tak mam tłokowy piec , i do stało palności potrzebuje około 6 kilo na dobę ,a co do podgrzania wody prądem to zgodzę się że koszt podgrzania jest taki jak podałeś. Ja podałem zużycie prądu całkowite (z podgrzaniem wody) dla trzy osobowej rodziny na dwa miesiące.

Widzę że w twoim przypadku też nie opłaca się podgrzanie eko-groszkiem bo przy 120 kg na miesiąc daje około 100 zł na miesiąc za węgiel +prąd.

Edytowane przez kalaf5

U mnie na CWU dla 4 osób latem szło około 2kg/dobę - to kwestia odpowiedniego kotła i ustawienia, bo można wyciągnąć średniodobową sprawność na poziomie 40%