mododevil 12.12.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 (edytowane) Na temat Finisdesek na forach znalazłem informacje z 2005-2009roku od tamtej pory minęło kilka lat czy może się ktoś podzielić uwagami i doświadczeniami na temat własnych Finisdesek klejonych? I to samo pytanie o zachowanie desek litych. Jeżeli chodzi o gatunek to interesuje mnie dąb, salon 50m2 Pan, który mi proponuję deski finish działa na rynku od kilkudziesięciu lat prowadzi autoryzowany sklep. Mówił, że się z początku bronił przed tego typu materiałami dopóki nie zaczął tego układać. Natomiast jak zapytałem o sposób układania to powiedział, że robią tylko na klej nie układają na pływająco. Poradzie jeszcze, w jaki sposób poradziliście sobie z krzywą posadzką nie mam za dużego manewru, ponieważ progi od balkonu mnie blokują około 3cm od posadzki. Edytowane 12 Grudnia 2011 przez mododevil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikula7 13.12.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Finishparkietu nie układa się na pływająco - układa się go na klej jak normalny parkiet .Przewaga finishparkietu jest taka , że szybciej się z niego korzysta po zamontowaniu - po 2 dniach można podłogę już użytkować . Można go wycyklinować po paru latach - jest ok 6,5 mm warstwy wierzchniej .Nie trzeba go od razu cyklinować i lakierować - można wybrać wersję z V-fugą oraz wersję olejowaną .No i poprzez swoją konstrukcję w/g mnie jest stabilniejszy niż parkiet lity .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magduska 13.12.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Witam,Ja mam i finishdeske i deskę litą u siebie w domku - tam gdzie mam ogrzewanie podłogowe ułożoną mam finish, ale całe poddasze mam w desce litej i jeśli mam być szczera to wizualnie bardziej podoba mi się lita decha. Niestety na parametrach technicznych się nie znam i nie wiem co jest bardziej stabilniejsze, niech się wypowiedzą specjaliści, ja jedynie mogę podesłać zdjęcia obydwu podłóg (dla porównania). Finish (niestety nie posiadam innego zdjęcia) - układane było na klejhttp://magda.histeria.pl/album/main.php?cmd=imageorig&var1=domek%2Fbudowa+037.JPGoraz deska lita - dąb olejowany - klejonyhttp://magda.histeria.pl/album/main.php?cmd=imageorig&var1=domek%2Fbudowa+192.JPG Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mododevil 13.12.2011 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Finishparkietu nie układa się na pływająco - układa się go na klej jak normalny parkiet . Można go wycyklinować po paru latach - jest ok 6,5 mm warstwy wierzchniej . Nie trzeba go od razu cyklinować i lakierować - można wybrać wersję z V-fugą oraz wersję olejowaną . No i poprzez swoją konstrukcję w/g mnie jest stabilniejszy niż parkiet lity . Pozdrawiam Widziałem u kogoś dębowa deskę finish z fugą, podobało mi się. Czy niema problemu z zabrudzeniem które wchodzi w te szczeliny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mododevil 13.12.2011 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Witam, Ja mam i finishdeske i deskę litą u siebie w domku - tam gdzie mam ogrzewanie podłogowe ułożoną mam finish, ale całe poddasze mam w desce litej i jeśli mam być szczera to wizualnie bardziej podoba mi się lita decha. Niestety na parametrach technicznych się nie znam i nie wiem co jest bardziej stabilniejsze, niech się wypowiedzą specjaliści, ja jedynie mogę podesłać zdjęcia obydwu podłóg (dla porównania). Pozdrawiam, Ślicznie dziękuję za zdjęcia. Czy mogę zapytać czy bardzo dużo jest w finish deskach tych ciemnych wyróżniających się elementów? Człowiek od podłóg wspominał o jakiś ciemniejszych ale na wystawie miał pięknie dobrane deski. Natomiast bardzo mi się podobają sęczki Deski lite wyglądają super:) jak to jest z tym olejowaniem dlaczego się zdecydowaliście na olej jako zabezpieczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magduska 13.12.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Czy mogę zapytać czy bardzo dużo jest w finish deskach tych ciemnych wyróżniających się elementów? Człowiek od podłóg wspominał o jakiś ciemniejszych ale na wystawie miał pięknie dobrane deski. Natomiast bardzo mi się podobają sęczki na każdej desce nie ma ciemnych wyróżniających się elementów, ale.. trochę tego jest - kurczę jest mi trudno określić, bo "trochę" to pewnie Tobie nic nie mówi - generalnie w pokoju 14m2 będzie jakieś około 30 ciemnych plamek Deski lite wyglądają super:) jak to jest z tym olejowaniem dlaczego się zdecydowaliście na olej jako zabezpieczenie? bo chciałam mieć matową podłogę, bo chciałam mieć miodowy kolor drewna i po prostu bardziej mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_Gdynia 14.12.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) ja mam lite deski (merbau) z v-fugą , deski lakierowane fabrycznie o takie : http://www.globalwood.pl/public/assets/MERBAU1lam.jpg . Do tego ułożone są na ogrzewaniu podłogowym. Tez przy wyborze desek mieliśmy duzo wątpliowści czy takie rozwiązanie się sprawdzi. Po dwóch latach mogę powiedziec, że żadne z obaw się nie potwoierdziły. Wiec nie sprawdizło się to: że podłoga bedzie nie równo ułożona bo nie bedzie można jej wycyklinować, brud nie wchodzi w szpary a jak wedzie to poprstu się odkurza jak reszetę podłogi, v-fuga wygląda dobrze, podłoga sprawdza się na ogrzewaniu podłogowym, nie robią się szpary, ciepło przechodzi dobrze. Jedyny zarzut mam do koloru, bo widać na nim brud ale to Ciebie nie dotyczy bo bardziej interesuje cię jasne drewno. Innym poodem wyboru tych deskek a nie na fininishparkietu była cena: 2 lata temu ok 120 zł/m (promocja w castoramie) a finishparkiet kosztował wtedy ok 200 zł. Mam takie swoje przemyslenia na temat podłóg warstowych . Opinia na ntemat tego, że deski warstwowe są lepsze na podłogówkę niż zwykłe deski, bo są stabilne i takie tam bzdety, to jest poprostu marketing i tyle. Jakoś musza wyróżnic towar i go sprzedac. Warto też pamiętać o tym, że deski lite mozesz cykliować wiele razy a deski warstwowe tylko kilka bo warstwa drewna jest ok 3 mm. Jednak nie wiem czy to wada czy zaleta, bo ja na moją podłogę jestem skazana do końca życia , a taki finish parkiet można wymienić jak się znudzi pod pretekstem, że już nie da się wycylinować. Edytowane 14 Grudnia 2011 przez Monika_Gdynia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikula7 14.12.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Ślicznie dziękuję za zdjęcia. Czy mogę zapytać czy bardzo dużo jest w finish deskach tych ciemnych wyróżniających się elementów? Człowiek od podłóg wspominał o jakiś ciemniejszych ale na wystawie miał pięknie dobrane deski. Natomiast bardzo mi się podobają sęczki Deski lite wyglądają super:) jak to jest z tym olejowaniem dlaczego się zdecydowaliście na olej jako zabezpieczenie? To wszystko zależy którą selekcję wybierzesz . Jest : Dąb natura , Dąb rustikal , dąb select - w naturze i rustikalu będą różne odcienie dębu a dodatkowo w rustikalu będą sęczki , natomiast w select nie ma takowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mododevil 14.12.2011 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 na każdej desce nie ma ciemnych wyróżniających się elementów, ale.. trochę tego jest - kurczę jest mi trudno określić, bo "trochę" to pewnie Tobie nic nie mówi - generalnie w pokoju 14m2 będzie jakieś około 30 ciemnych plamek Boję się, że będą bardzo widoczne jako takie ciemne elementy, sprzedawca wspominał że można je poupychać gdzieś pod meble ale na 40m2 salony to prawie 100desek:( o chciałam mieć matową podłogę, bo chciałam mieć miodowy kolor drewna i po prostu bardziej mi się podoba Rozumiem, jak często trzeba olejować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mododevil 14.12.2011 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 ja mam lite deski (merbau) z v-fugą , deski lakierowane fabrycznie o takie : http://www.globalwood.pl/public/assets/MERBAU1lam.jpg . Do tego ułożone są na ogrzewaniu podłogowym. Tez przy wyborze desek mieliśmy duzo wątpliowści czy takie rozwiązanie się sprawdzi. Po dwóch latach mogę powiedziec, że żadne z obaw się nie potwoierdziły. Wiec nie sprawdizło się to: że podłoga bedzie nie równo ułożona bo nie bedzie można jej wycyklinować, brud nie wchodzi w szpary a jak wedzie to poprstu się odkurza jak reszetę podłogi, v-fuga wygląda dobrze, podłoga sprawdza się na ogrzewaniu podłogowym, nie robią się szpary, ciepło przechodzi dobrze. Ja nie będę miał podłogówki Ale muszę się zmierzyć z krzywą posadzką Dziękuję za uwagi Jedyny zarzut mam do koloru, bo widać na nim brud ale to Ciebie nie dotyczy bo bardziej interesuje cię jasne drewno. Innym poodem wyboru tych deskek a nie na fininishparkietu była cena: 2 lata temu ok 120 zł/m (promocja w castoramie) a finishparkiet kosztował wtedy ok 200 zł. Finisdeska dziś kosztuje w przedziale 160-120zł tam gdzie się dowiadywałem. Jak za litą to chyba dobra cena jakiej grubość jest wasza deseczka? Mam takie swoje przemyslenia na temat podłóg warstowych . Opinia na ntemat tego, że deski warstwowe są lepsze na podłogówkę niż zwykłe deski, bo są stabilne i takie tam bzdety, to jest poprostu marketing i tyle. Jakoś musza wyróżnic towar i go sprzedac. Warto też pamiętać o tym, że deski lite mozesz cykliować wiele razy a deski warstwowe tylko kilka bo warstwa drewna jest ok 3 mm. Jednak nie wiem czy to wada czy zaleta, bo ja na moją podłogę jestem skazana do końca życia , a taki finish parkiet można wymienić jak się znudzi pod pretekstem, że już nie da się wycylinować. Co do ciklinowania desek to są metody gdzie nie zdziera się grubej warstwy drzewa ale wiadomo wszystko zależy od zużycia dechy:) Finish który oglądałem trochę mnie zaskoczył bo miał ze 5-6mm w porównaniu do Castoramy czy komfortu wyglądał przekonywająco. Dziękuję za opinię i spostrzeżenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mododevil 14.12.2011 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 To wszystko zależy którą selekcję wybierzesz . Jest : Dąb natura , Dąb rustikal , dąb select - w naturze i rustikalu będą różne odcienie dębu a dodatkowo w rustikalu będą sęczki , natomiast w select nie ma takowych . Pan nam pokazał wszystkie opcje na małych makietach chciałbym ten finisz natural i rustikal zobaczyć na większej powierzchni. Sęczki są ładne gorzej jak na 40m2 będę miał kilkadziesiąt desek o skrajnie innym odcieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magduska 14.12.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Boję się, że będą bardzo widoczne jako takie ciemne elementy, sprzedawca wspominał że można je poupychać gdzieś pod meble ale na 40m2 salony to prawie 100desek:( ale to fajnie może wyglądać Rozumiem, jak często trzeba olejować? yyy.., mąż olejował w lipcu tą deskę i do teraz nie powtarzaliśmy prac ..pewnie niedługo trzeba będzie jakimś woskiem/olejem konserwującym potraktować tę podłogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_Gdynia 15.12.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Finisdeska dziś kosztuje w przedziale 160-120zł tam gdzie się dowiadywałem. Jak za litą to chyba dobra cena jakiej grubość jest wasza deseczka? nasze deski mają grubośc 15 mm szerokość o ile pamietam 9 cm a długośc różną od od 30 do 120 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikula7 16.12.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Pan nam pokazał wszystkie opcje na małych makietach chciałbym ten finisz natural i rustikal zobaczyć na większej powierzchni. Sęczki są ładne gorzej jak na 40m2 będę miał kilkadziesiąt desek o skrajnie innym odcieniu. To muszą się wypowiedzieć osoby które takie podłogi kupiły . W wersji selekt ( taką kładłem ) podłoga jest prawie w takim samym odcieniu na całości . Żaden sprzedawca nie ma takiej podłogi na dużym kawałku . Wszyscy mają ją na próbnikach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 16.12.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 To muszą się wypowiedzieć osoby które takie podłogi kupiły . W wersji selekt ( taką kładłem ) podłoga jest prawie w takim samym odcieniu na całości . Żaden sprzedawca nie ma takiej podłogi na dużym kawałku . Wszyscy mają ją na próbnikach . Trudno mi zrozumieś ludzi, którzy pragną mieć naturalną podłogę z drewna w jednolitym odcieniu. Taka podłoga bardziej kojarzy się ze sztucznymi panelami niż z naturalnym drewnem. Rozumiem wady drewna w poszczególnych klasach, natomiast dobieranie desek aby stworzyć monolit jest dla mnie nieporozumieniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikula7 17.12.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Też tak sądzę ale są gusta i guściki , a o gustach się nie dyskutuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 17.12.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Też tak sądzę ale są gusta i guściki , a o gustach się nie dyskutuje . OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mododevil 03.01.2012 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 http://www.sklep-podlogi.eu/images/thumbnails/dab_natura_ok.jpg.thumb_150x112.jpg Czy mógłby ktoś z fachowców poznać czy podłoga na zdjeciu to Finish deska Dąb natura podaje link do strony bo nie mogę większej fotki wrzucićhttp://www.sklep-podlogi.eu/finishdeska-dab-natura-141409001200-p-134.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wikula7 04.01.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Jeżeli jest tak opisany to prawdopodobnie tak jest .Nie sposób poznać po zdjęciu czy to parkiet , panele , czy finish.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 05.01.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 (edytowane) http://www.sklep-podlogi.eu/images/thumbnails/dab_natura_ok.jpg.thumb_150x112.jpg Czy mógłby ktoś z fachowców poznać czy podłoga na zdjeciu to Finish deska Dąb natura podaje link do strony bo nie mogę większej fotki wrzucić http://www.sklep-podlogi.eu/finishdeska-dab-natura-141409001200-p-134.html To jest deska wielowarstwowa. To deska fabrycznie lakierowana. Widać pewne niedociągnięcia w lakierze. Jest producent deski dębowej klasy I natur z selektem 21mm x 1600mm x 2400mm w jednolitym jasnym odcieniu dębu. Ostatnio taką deskę olejowałem. Wykonana została na wzór podłogi okrętowej z wypełnieniem na stykach wzdłużnych desek czarną masą. Dookoła pomieszczeń przy ścianie przebiegała bordiura również z czarnymi wstawkami. Koszt takiej surowej deski 215 zł/m2 plus transport. Efekt przeszedł oczekiwania klienta. Jest satysfakcja. Oczywiście pomieszczenia mają widok na morze. Edytowane 5 Stycznia 2012 przez jarekkur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts