gadek80 12.12.2011 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Witam Szukałem takiego tematu, ale niestety nie znalazłem :/ A mianowicie chodzi i zużycie energii. Od pewnego momentu zastanawiam się nad zastąpieniem junkersa bojlerem elektrycznym i przejściem na dwutaryfowe rozliczenie energii elektrycznej, tylko nie wiem jak to się kalkuluje. Junkers ogólnie mam na turbinkę, bez płomyka przez co startuje trochę dłużej co zwiększa pobór gazu i wody. Z tego tez powodu pomyślałem, aby kupić bojler, który wstępnie wydaje mi się oszczędniejszy, gdyż można zżyć mniej wody przy myciu rąk i codziennym myciu, gdyż można zakręcić kran na czas mycia, kiedy w Junkersie ta woda musi się lać cały czas, gdyż potem Junkers od nowa musi wystartować, a i przy taryfie nocnej można go ustawić aby się włączał między 13 a 15 i potem po 21. Dodatkowo pralkę też można włączyć w nocy a prasować koło godziny 13. Czy zna ktoś z was może koszty jakby to wyszło przy na razie dwuosobowej rodzinie i czy to się kalkuluje taka zamiana wliczając inwestycję? Jak takie koszty mogą wychodzić miesięcznie? Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts