pdo.bud 13.12.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Witam, Wszystkie poradniki, twierdzą, że w narożach otworów w elewacji należy dać wstawki z siatki pod kątem 45 stopni.Jak to powinno być prawidłowo zrobione? Mój wykonawca zakleił siatką całą elewację i mówi, że siatkę na narożach wklei na koniec (jako dodatkowa warstwa). Czy to jest prawidłowe wykonanie? Czy nie spowoduje to, że w tym miejscu będzie zgrubienie na elewacji? Oraz kolejna kwestia. Czy narożniki na krawędziach powinny być wklejone przed założeniem warstwy zbrojącej, czy nie ma to znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 13.12.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 siatki w narożach - tak sie robi jak twój wykonwca. Co do narozników nie pamietam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lew 76 13.12.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 a nie prościej uwierzyć wykonawcy?sorka ale co czytam jakieś posty to czy wykonawca dobrze robi,albo co robi źle,no kurde jak doradza że ma być tak czy tak to chyba wie co mówi,no chyba że wykonawca jest z pierwszej łapanki,to zmienia postać rzeczy ,ale odpowiem odnośnie narożników,ja wklejam je przed wtopieniem siatki,chyba że mam klej baumit duo contact ,to wtedy osadzam po wtopieni siatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 13.12.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 wbrew pozorom 50% wykonowców nie ma pojęcia o tym co dla Ciebie jest oczywiste. Niestety. przypinanie siatki pinezkami i przecisaknie kleju przez oczka jest dość powszechne. Siataki diagonalne to rzecz niesłychana. Oczywiście drugie 50% (do których Ty się zaliczasz) ma pojęcie o swojej robocie. Problem polega na tytm że inwestor nie jest w stanie znać się na wszystkim dlatego pyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lew 76 13.12.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 no niby tak,tylko ciekawi mnie zawsze dlaczego inwestorzy nie pytają o takie i inne rzeczy przed rozpoczęciem pracy , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FT 17.01.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Witam Drogich Forumowiczów,Jednym z najczęściej popełnianych błędów przez wykonawców podczas docieplania jest nieprawidłowe wykończenie ościeży okiennych i drzwiowych wokół których zaczynają się pojawiać ukośne pęknięcia. Niestety jest trochę inaczej niż mówi wykonawca tzn. przed rozpoczęciem nakładania warstwy zbrojonej na przyklejone płyty materiału izolującego wszystkie miejsca narażone na większe naprężenia należy zabezpieczyć dodatkową warstwą siatki. Dotyczy to w szczególności otworów drzwiowych i okiennych, naroży budynku, cokołów, miejsc dylatacyjnych itp. W przypadku ościeży obowiązkiem jest wklejenie pasków siatki o wymiarach 20x35cm na wszystkich narożach pod kątem 45 st. . Kiedy zrobimy to w innej kolejności może to być widoczne na wykonanym tynku. Dodatkowo należy wkleić siatkę na ościeżach i wywinąć ją na zewnątrz. Dokładnie schemat oklejania okna można zobaczyć w obrazkowej instrukcji wykonania docieplenia FAST na stronie 10.( http://www.fast.zgora.pl/index.php?a=pl&b=0&c=cert&d=cert_list&e=5.)Dodatkowo należy pamiętać aby grubość warstwy klejowej w tych miejscach nie była zbyt cienka tj. poniżej 4mm . Niedopuszczalne jest nakładanie siatki na sucho tj. z pominięciem wstępnego nałożenia kleju grzebieniem. Wszystkie szczegóły i zalecenia związane z wykonywaniem docieplenia znajdziecie Państwo na załączonym linku.W przypadku dalszych szczegółowych pytań proszę o kontakt z działem technicznym firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwrenowa 26.02.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Witam. Ja osobiście w perwszej kolejności obsadzam narożniki z siatką a później zatapiam siatkę w kleju. Co do wstawek w narożach to są różne szkoły - jedni robią drudzy nie. Sytuacja podobna do korzystania z listwy startowej przy ociepleniu budynku - jedni używają drudzy nie. Ja mogę tylko powiedzieć, że dla świetego spokoju i zadowolenia z dobrze wykonanej roboty stosuję zarówno listwy startowe jak i wstawki w narożach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 26.02.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 pwrenowa: pewnego pięknego dnia byłem u klienta - z odwodnieniami - i jedna podobno bardzo rzetelna firma - nie dała startlistwy, styropian zaś dochodził niemal do ziemi. A słyszałem już od jednej osoby, że w takim domu dorobil się towarzystwa szczurów i myszy, a elewacja trzymala się li tylko i wyłącznie na tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts