Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

beton komórkowy ?

Recommended Posts

Witam, planuję dostawić pokój z betonu komórkowego. Wybrałem pustak z betonu komórkowego klasy 600, w rozmiarze (m/w) 24x24x60cm.

Do wyboru mam Termalicę, H+H, Solbet.

Proszę o informację, czy jest jakaś różnica pomiędzy nimi ? Czy mam się sugerować wyłącznie ceną, czy jest różnica pomiędzy producentami ?

Ściana będzie dwuwarstwowa beton komórkowy 24cm + 10 cm styropian.

Dziękuję za dobrą radę, a naprawdę wyczerpujące porady nagradzam piwem :)

Daniel

Nie biorę go pod uwagę. Jest za drogi.

Szukam dobrego i tańszego produktu.

D.

Jakie masz ceny na ytong? Gdy ja kupowałem materiał na ściany (wrzesień 2011), to (w składzie w którym ostatecznie kupiłem materiał) za ytonga chcieli 6,90zł/szt zaś za H+H też 6,90zł/szt., tak więc ytong wychodzi niewiele drożej. Jednak kupiłem H+H. Jeśli mnie pamięć nie myli to ok. 1000zł na całym budynku (tylko nośne ściany) wyszedł taniej H+H aniżeli ytong.

ponoć deszcz jak zacina to przez BK wpada do środka

no i małe dzieci mogą wydłubać łyżeczką dziurę na wylot

słyszałem też o włamywaczach co zamiast kombinować z drzwiami czy oknami wolą teraz wyciąć piłką otwór w ścianie - dużo szybciej i wygodniej

ja bym brał bloczki betonowe, no ewentualnie silkę

słyszałem też o włamywaczach co zamiast kombinować z drzwiami czy oknami wolą teraz wyciąć piłką otwór w ścianie - dużo szybciej i wygodniej

eee tam, badziew, jak już to bierz beton z gruchy w szalunkach ostro zbrojony przynajmniej #16mm ...

Powiem Ci że po 2 miesiącach zauważyłem że w czasie opadów deszczu gazobeton zaczął się rozkładać. Połowa mi "stopniała"

Co do dłubania, wystarczy krzyknąć i ściany pękają, o myszach nie słyszałem? Z tego co wiem to są inteligentne stworzenia i do tak promieniotwórczego budynku z całą pewnością nie będą wchodzić !

buduj z BK może być Solbet 24 cm + 15 cm styropianu i nie słuchaj głupot o cudowności ceramiki i wełny

zadbaj tylko o odpowiednią wentylacje

Popieram Wojtka,buduj z BK i nie słuchaj tych co mówią że mysz przegryzła im czy że jak pada to zacina w środku,totalne bzdury,jak opowiadam innym to boki zrywają,mieszkam w domu z BK 4 lata i nie miałam żadnej myszy,mało w lecie odczuwasz miły chłód a w zimie długo trzyma ciepło bez grzania przy temp pow. zera,również dałabym 15 cm styropianu.

Tylko uwazaj bo jak za nisko helikopter przeleci to moze domek sie rozlozyc :)

... a Polacy to tylko pija wodke i jedza kiszone ogorki...

Takie same bzdury i stereotypy z tym BK jak powyzsze, przeciez oprocz ogorkow jeszcze jakas kielbaska jest hihihi....

Teraz powaznie, ja mam dom z BK 400 Solbetu ale 36cm grubosci i nie widze jakis problemow w uzytkwaniu. Przy mniejszych gestosciach trzeba uwazac podczas murowania bo bloczki sa dosyc kruche i najlepiej dawac zaprawe cienkowarstwowa ciepla -solbet dostarczal mi od razu klej w komplecie z bloczkami Ideal, nie wiem jak u innych.

BK z zalozenia nie moze byc zbyt dlugo narazaony na dzialanie besposrednie czynikow zewnetrznych jak kazdy material bo po dluzszym czasie zaczyna materail sie niszczyc - ZAWSZE i KAZDY material nalezy zabezpieczyc chocby "zwyklym" tynkiem ale jednak.

Jesli mieszkasz w poblizu kolei czy "autostrady" (jakiejs bardzo ruchliwej drogi) to lepiej muruj z "twardego" materialu np.porotherm,MAX itp. bo BK niestety nie tlumi tak dobrze dzwiekow z zewnatrz przy mniejszych grubosciach bloczkow.

Pzdr.

• 2 weeks później...
We wrześniu Ytong kupiłem po 6,80, H+H był po 7,10. Brunet miał więcej szczęścia z ceną

A w lipcu mogłem kupić o 20 groszy taniej... Gdyby mnie woda nie zalała w lato :) Ostatnio widziałem beton komórkowy w markecie (chyba Leroy) po 7,50zł. Jak na market to cena rewelacyjna.

Jeszcze domu nie skończyłem ale wybudowałem z Ytonga 400 ale wszystkie ściany wewn. z siliki

Na tą chwile powiem że ściana mimo że na dworze było minus w dotyku od środka była ciepła ,coś czego się nie uzyska z ceramiką

Sąsiadowi nawet przemarzła ściana północna bo nie ma jeszcze ocieplenia ,ja tego problemu z BK nie mam

Ogólnie po obserwacjach i opiniach polecam ale ściany wewn z silki

Ja bede budowal z BK. Z uwagi na cene i dostepnosc wybralem szara odmiane z Prefabetu, bez PW.

W LeroyMerlin tuz za plotem amja je po 5,95 za sztuke (240x240x590, po 48szt na palecie).

Sciana u nas tez bedzie 2W (styropian w projekcie mamy #12).

Zastanawialem sie nad ceramika... ale krotko :D

Ja bede budowal z BK. Z uwagi na cene i dostepnosc wybralem szara odmiane z Prefabetu, bez PW.

W LeroyMerlin tuz za plotem amja je po 5,95 za sztuke (240x240x590, po 48szt na palecie).

Sciana u nas tez bedzie 2W (styropian w projekcie mamy #12).

Zastanawialem sie nad ceramika... ale krotko :D

Skoro w LM taka dobra cena, to sprawdź na allegro i w składach, może być jeszcze lepsza. Ja kojarzę, że szary w drugim gatunku Prefabetu można było kupić bodajże po 4,80zł/szt (w lato, gdy szukałem na swój dom).

Też zastanawiałem się swego czasu nad ceramiką. Ba, od zawsze wyobrażałem sobie swój dom tylko i wyłącznie z ceramiki. Jednak z czasem dojrzałem do BK.