Karlsen 13.12.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Witam.Ponieważ od kilku dni intensywnie rozważam ogrzewanie podłogowe również na piętrze domu, nabyłem wątpliwości, czy uda mi się zmieścić na stropie kanały wentylacyjne i podłogówkę z zachowaniem "sztuki budowlanej". Mianowicie, w projekcie mam na stropie 5 cm styropianu i na to 4,5 cm posadzki. W warstwie styropianu będą położone kanały wentylacji o wysokości 55 mm. Czy mogę na to położyć na 1cm styropianu z folią i rury ogrzewania podłogowego, czy powinienem zwiększyć warstwę styropianu? Ile cm, w poprawnie wykonanej "podłogówce" powinna wynosić warstwa posadzki i położonego pod nią styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 13.12.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Normalnie ładujesz kanały PVC o wysokości 55 mm w styropian 50mm - w efekcie kanały coś tam wystają, na to rozkładasz folię i podłogówkę, ale wylewki musi być przynajmniej 6 cm. Najlepiej dać zwykłą cementową, chyba że masz duży salon i trzeba będzie dylatacje robić. Poza tym, aby na pewno masz równą płytę i chudziak, żeby liczyć z dokładnością do 0,5 cm I 2 cm różnicy bywa zwykle, lepiej sprawdź najpierw laserem jak równe masz poziomy podłoża, a potem projektować grubość wylewki. Bo ta wiadomo musi być idealnie pozioma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.12.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Podłogówka prosto na kanałach wentylacyjnych to jak dla mnie świetny sposób na marnowanie ciepła. Nie da się inaczej poprowadzić tych kanałów wentylacyjnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 14.12.2011 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Mogę poprowadzić w suficie parteru, ale technicznie będzie to znacznie trudniejsze (przejścia przez podciągi) i pochłonie więcej zasobów finansowych (sufity podwieszane). Delikatnie obawiam się ciepła, które kanały wentylacyjne odbiorę podłogówce, ale nie uważam, że można to będzie nazwać marnowaniem. Skąd taka teza? Jak wielkie straty to będą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 14.12.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Powietrze nawiewane coś tam się nagrzeje - więc nawet lepiej, natomiast wywiewów zwykle jest mniej i też nie ma z nimi problemu - z nieco podgrzanego powietrza (podgrzewanie przy podłogówce jest od najgorszej dla przepływu ciepła strony - przepływ ciepła od góry w dół, bo po bokach jest styropian) rekuperator odzyska po prostu więcej ciepła, w efekcie realne straty są bardzo niewielkie. Z kolei na poddaszu można normalnie docieplić kanały, więc zasadniczo problem dotyczy tylko części wyrzucanego powietrza z parteru. Jeśli jednak budujemy energooszczędnie na całego, to wtedy dajemy na kanały 1 cm styropianu, ale wtedy trzeba podnieść całą posadzkę o ten 1 cm. 1 cm styropianu więcej radykalnie podnosi opór cieplny pomiędzy kanałem a ciepłą podłogówką i całkowicie rozwiązuje problem. To tak jakby stanąć boso na lodzie, a potem na lód położyć 1 cm styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts