Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont łazieniki/ Jaki koszt?

divers88

Recommended Posts

Witam,

Nie wiem czy pisze w odpowiednim dziale , jeżeli nie prosze o przeniesienie.W najbliższym czasie planuje wyremontowac łazienke w bloku. Należy wymienić instalacje wodno-kanalizacyjną (wykuć otwory i nimi poprowadzić rury ,na dzień dzisiejszy są one położone wzdłuż ścian), zamontować prysznic zamiast wanny, zamontować zestaw podtynkowy wc,przenieś kaloryfer nieco wyżej niż obecnie, skuć lastryko które jest na podłodze, oraz przsunąc gniazdka i zamontować oświetlenie punktowe.Oczywiście całośc wyakfelkować a całość zamknąć nowymi drzwiami z ościeżnicami . Cała łazienka jest niewielka ledwie 140cm/150cm. Jaki byłby koszt robocizny, z materiałem. Dodam że jestem z okolic katowic a elementy takie jak wc , prysznic , kafelki raczej byłbym zdecydowany kupowac w hipermarketach.

Pozdrawiam

Divers

Myślę, że gotowej wyceny nikt Ci nie poda. Materiały na podstawie cen w marketach możesz policzyć sam. Robocizna to też sprawa bardzo indywidualna.

Ja robiłem remont łazienki (2x2,5 m) z podejściem, że to tylko łazienka i ma być w miarę tanio. Kasę wolałem ulokować w inne, moim zdaniem ciekawsze rzeczy.

Materiał: Kafle podłoga i ściany na wysokość około 170 cm, klej, fuga, bateria x2, wanna, umywalka, kompakt na jednej fakturze około 2500 + jakieś zaprawy tynkarskie, klej (bo zabrakło), lustro, pólki, oświetlenie - myślę, że łącznie około 3000.

Robocizna - 1100 za kafle z obudowaniem wanny. Resztę tzn. wyburzenie starej kabiny, uzupełnienie ścian nad kaflami płytą k-g, malowanie, montarz armatury, przeróbka instalacji elektrycznej zrobiłem sam. Hydraulikę robił znajomy za przysłowiową flaszkę praktycznie w całości z materiałów odzyskanych. Łącznie koszty około 5000.

Znam osobiście ludzi, którzy za same baterie zapłacili tyle co ja za całą łazienkę co wskazuje na to, że kwota jest bliżej nieokreślona. Wszystko zależy od użytych materiałów i wyposażenia.

Po pewnym czasie widzę tylko jeden mankament mojego oszczędnego podejścia jakim jest brak podwieszanego kibelka. Reszta działa bez zarzutu.