maniek12 14.12.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Witam przymierzam się do zakupu rekuperatora i mam dylemat.Jaki, czy z nagrzewnicą wstępną czy bez?Kolega ma z nagrzewnicą 800W i przeliczał , że w zimie zwiększyła mu rachunek za prąd o760zł.CZY TO MOŻE BYĆ PRAWDĄ ?I CZY MACIE MOŻE JAKIEŚ INNE ROZWIĄZANIA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 14.12.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Tak,wentylacja grawitacyjna.Bez rachunków za prąd i bez obsługi i bez ustawiania i kombinowania i zastanawiania się jak działa i wyłanczania latem bo szkoda na prąd.Tak jak miliony ludzi od setek lat , zwyczajnie ,zamiast powietrze jedną dziurą w ścianie to przez leciutko rozszczelnione okna wpadnie i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 14.12.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Niedawno to było omawiane, wystarczyło tylko przejrzeć tematy na pierwszej stronie: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170044-Nagrzewnica-wst%C4%99pna-do-rekuperatora-KOSZTY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek12 14.12.2011 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 OK. Rozumiem że rekuperator pracuje na prąd ale chodzi mi oto, czy w okresie zimowym ta nagrzewnica jest niezbędna bo są także rekuperatory bez takiej nagrzewnicy, i jakoś dają sobie rade.Wiem że najlepszym rozwiązaniem byłoby GWC, ale to rozwiązanie jest drogie, a i miejsca mam mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 14.12.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 W tym temacie co podałem wyżej, jest linka:rolleyes:z odpowiedziami na twoje pytania, poczytaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169757-rekuperator-nagrzewnica-wst%C4%99pna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 14.12.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 ...wyłanczania.. wentylacja grawitacyjna jest tak samo sprawna jak twoja pisownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 14.12.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Tak,wentylacja grawitacyjna.Bez rachunków za prąd i bez obsługi i bez ustawiania i kombinowania i zastanawiania się jak działa i wyłanczania latem bo szkoda na prąd.Tak jak miliony ludzi od setek lat , zwyczajnie ,zamiast powietrze jedną dziurą w ścianie to przez leciutko rozszczelnione okna wpadnie i tyle Nie wiem po co ta reklama, wentylacji grawitacyjnej akurat w tym wątku? Maniek grzecznie pyta o nagrzewnicę, więc wypadałoby wypowiadać się na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 14.12.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Zapytał czy są inne rozwiązania ,to odpowiedziałem.Ja w przeciwieństwie do bardzo wielu użytkowników tego forum niczego nie reklamuję,nie montuje,nie sprzedaje ,w odroznieniu na przyklad do kangaxx i jakbyś przeczytał moje posty to byś wiedział ,że na całym tym forum ,właśnie kretyńskiej ukrytej reklamy WM po ponad 20tys ,pomp ciepla po 60tys itp najbardziej nie lubie.Kangaxx ,czy poza moja literowka masz cos do powiedzeniaTeraz wywalilo mi polskie ynaki wiec sie nie podniecaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian135 14.12.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 firma ktora montowala mi rekuperajce w zeszlym roku zaproponowala mi pewne urzadzenia ktoru mialo za zadanie zmniejszyc koszty zuzycias energii elektrycznej pobieranej przez nagrzewnice wstepna. Zapewniali ze do -15 stopni celciusza nie bedzie zalaczala sie nagrzewnica wstepna rekuperatora. Do calej tej sprawy podszedlem sceptycznie ale ze koszt tej nagrzewnicy to tylko 3000 zl wiec postanowilem o jej montazu z ciekawosci w grudniu podszedlem na gore zobaczyc co sie dzieje na gorze i faktycznie przy - 15 na zewnatrz za wymiennikiem do rekuperatora wchodzilo juz -4 niemoge Ci powiedziec co to za firma bo uznaja to za reklame ale napewno jest mozliwosc pominiecia elektrycznej nagrzewnicy wstepnej 800 watowej tym urzadzeniem pobierajacym tylko 80 wat. Maniek przeszukaj dobrze internet a napewno znajdziesz to urzadzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.12.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Do calej tej sprawy podszedlem sceptycznie ale ze koszt tej nagrzewnicy to tylko 3000 zl wiec postanowilem o jej montazu z ciekawosci w grudniu podszedlem na gore zobaczyc co sie dzieje na gorze i faktycznie przy - 15 na zewnatrz za wymiennikiem do rekuperatora wchodzilo juz -4 niemoge Ci powiedziec co to za firma bo uznaja to za reklame ale napewno jest mozliwosc pominiecia elektrycznej nagrzewnicy wstepnej 800 watowej tym urzadzeniem pobierajacym tylko 80 wat. Maniek przeszukaj dobrze internet a napewno znajdziesz to urzadzenie te trzy klocki to jest jakieś 5000 kwh w taryfie G11, prędzej rozpadnie się cała centrala niż się to zwróci;) ile masz takich dni żeby trzeba było podgrzewać do tych np. -4* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 14.12.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 nie ma gwc, nie ma nagrzewnicy, jest goła czerpnia , do tego coś co ciągnie 80 watów i kosztuje 3000, ot zagadka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 14.12.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 ...Kangaxx ,czy poza moja literowka masz cos do powiedzenia Teraz wywalilo mi polskie ynaki wiec sie nie podniecaj zapewniam cię że nie podnieca mnie twoja pisownia a "włanczać" nie jest literówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek12 14.12.2011 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 WITAMNA FORUM JESTEM PIERWSZY RAZ, MYŚLAŁEM ŻE CZEGOŚ SIĘ DOWIEM , ALE NIESTETY TO JESTEŚMY MY POLACY POTRAFIMY TYLKO SIĘ KŁÓCIĆ A JEDEN JEST MĄDRZEJSZY OD DRUGIEGO NIE ODPOWIADAJĄC NA ZWYKŁE PROSTE PYTANIE. DZIĘKI ADRIAN135 ZA PODPOWIEDZ PRZEJŻE INTERNET MOŻE COŚ ZNAJDĘ.A CO DO PANA Z TYM PRĄDEM TO NIE WIEM CO TO JEST TARYFA G11, ALE WIEM ŻE NAGRZEWNICE WSTĘPNE ZAŁĄCZAJĄ SIĘ JUŻ PRZY -6st. JEŚLI TAMTEJ ZIMY PRZEZ GRUDZIEŃ STYCZEŃ I LUTY TEMPERATURA W MOIM REGIONIE SPADAŁA PONIŻEJ -10st TO MYŚLĘ ŻE ADRIAN 135 MA TROSZKĘ WIĘCEJ RACJI.TRZY MIESIĄCE TO 90DNI RAZEM TO 2160 GODZIN JEŚLI TEMPERATURA BYŁA W GRANICY -6st TYLKO PRZEZ 12GODZIN TO MI WYCHODZI ŻE NAGRZEWNICA PRACOWAŁA 1080 GODZIN RAZY 0.8KW RAZY 0,65zł = 561,6 zł.POZDRAWIAM WSZYSTKICH I PRZEPRASZAM ŻE PYTAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.12.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 WITAM NA FORUM JESTEM PIERWSZY RAZ, MYŚLAŁEM ŻE CZEGOŚ SIĘ DOWIEM , ALE NIESTETY TO JESTEŚMY MY POLACY POTRAFIMY TYLKO SIĘ KŁÓCIĆ A JEDEN JEST MĄDRZEJSZY OD DRUGIEGO NIE ODPOWIADAJĄC NA ZWYKŁE PROSTE PYTANIE. DZIĘKI ADRIAN135 ZA PODPOWIEDZ PRZEJŻE INTERNET MOŻE COŚ ZNAJDĘ. A CO DO PANA Z TYM PRĄDEM TO NIE WIEM CO TO JEST TARYFA G11, ALE WIEM ŻE NAGRZEWNICE WSTĘPNE ZAŁĄCZAJĄ SIĘ JUŻ PRZY -6st. JEŚLI TAMTEJ ZIMY PRZEZ GRUDZIEŃ STYCZEŃ I LUTY TEMPERATURA W MOIM REGIONIE SPADAŁA PONIŻEJ -10st TO MYŚLĘ ŻE ADRIAN 135 MA TROSZKĘ WIĘCEJ RACJI. TRZY MIESIĄCE TO 90DNI RAZEM TO 2160 GODZIN JEŚLI TEMPERATURA BYŁA W GRANICY -6st TYLKO PRZEZ 12GODZIN TO MI WYCHODZI ŻE NAGRZEWNICA PRACOWAŁA 1080 GODZIN RAZY 0.8KW RAZY 0,65zł = 561,6 zł. POZDRAWIAM WSZYSTKICH I PRZEPRASZAM ŻE PYTAM. człowieku po co krzyczysz ?? chcesz wiedzieć ile zje ci taka nagrzewnica to powiedz ile powietrza wentylacyjnego chcesz podgrzać na dobę moc samej nagrzewnicy ma tu niewielkie znaczenie ... może mieć i 5 kw, to ile zapłacisz zależy o ile stopni chcesz podgrzać to powietrze i jak dużo tego powietrza potrzebujesz np. wentylując 100 m3/h ,na zewnątrz jest -15* podgrzanie tego powietrza do np. -5* wymaga ok. 0,3kwh co daje nam ok. 0,2 zł na godzinę a 4,8 zł na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek12 14.12.2011 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 (edytowane) dom 200 m/2 czyli ok. 530m/3 wymogi wentylacyjne to jest prawdopodobnie od 0,7 do 1 wymiany na godzinę czyli potrzebna minimalna wymiana to: proszę przelicz i ile potrzebne będzie energi do podgrzania takiej ilości powietrza Edytowane 14 Grudnia 2011 przez maniek12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.12.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 dom 200 m/2 czyli ok. 530m/3 wymogi wentylacyjne to jest prawdopodobnie od 0,7 do 1 wymiany na godzinę czyli potrzebna minimalna wymiana wielkość domu nie ma tu znaczenia... wszystko zależy od tego ile wilgoci produkujesz, ile osób mieszka, jaki tryb życia prowadzą... domu w którym się nie mieszka nie ma potrzeby wentylować wskaźnikiem jest higrometr te 100m3/h i kilku osobowej rodzinie jest aż nadto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek12 14.12.2011 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 TO Z TEGO CO PISZESZ TO ROZUMIEM ŻE MOGĘ KUPIĆ REKUPERATOR TAŃSZY O WYDATKU 120m3/h A NIE JAK MI PROPONUJĄ MIN.500m3/h ZA 8000ZŁ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.12.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 TO Z TEGO CO PISZESZ TO ROZUMIEM ŻE MOGĘ KUPIĆ REKUPERATOR TAŃSZY O WYDATKU 120m3/h A NIE JAK MI PROPONUJĄ MIN.500m3/h ZA 8000ZŁ znowu krzyczysz;) bardziej optymalny będzie 300m3/h, czasami jest jakaś imprezka, jakieś smażenie itp., warto mieć możliwość okresowego zwiększenia wydatku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 14.12.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 maniek nie krzycz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 14.12.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 ...moc samej nagrzewnicy ma tu niewielkie znaczenie ... może mieć i 5 kw, to ile zapłacisz zależy o ile stopni chcesz podgrzać to powietrze i jak dużo tego powietrza potrzebujesz ... jasiek, ile kosztuje sterownik z bezstopniową regulacją grzałki? bo ja twierdzę że moc grzałki ma znaczenie dla kosztów eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts