groszeq 14.12.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Witam. Jakis czas temu zmodernizowałem swój kocioł o palnik pellet Platinum bio 16 kW. Moja instalacja to: Kocioł Atmos dc18s ( zgazowujacy drewno, 18 kW)+ laddomat + bufor 1000 l ( w tym 200 l cwu). Do tej pory paliłem drewnem i jakoś to działało. Teraz mam problem, bo kocioł nie osiąga zadanej temperatury ( 75-80 st). Próbowałem różnych rozwiązań: Zmiany czasau podawania i powietrza, wymiana wkładki termicznej w laddomacie na 62 st, wyjecie wkładki itp. Kocioł działa caly czas, a grzejniki letnie i bufor też. Tak się zastanawiam czy ten palnik nie jest po prostu za słaby na ogrzewanie domu i bufora? Zastanawiam się czy po prostu nie wywalić bufora i wstawić tylko zasobnik na wode. Troche szkoda ,bo bufor to w końcu oszczedność paliwa. Moj dom ma 136 m2 p.u. Sciany 24 cm porotherm, 20 cm stryro, stop welna 15+5 w poprzek. ( Projekt Delikatny). chyba cos nademną czuwa, bo zima łagodna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.12.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 BARDZO dziwne rzeczy tu opisujesz....Kalkulator masz w Windowsie!Policz to, co opisujesz! Mrozu nie ma a Tobie kocioł 16kW chałupy nie dogrzewa?Obrzęd gromniczny zrób! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszeq 14.12.2011 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 A to Ci dopiero odpowiedź godna mistrza jedi. Gdyby nie nie to że COŚ nie działa poprawnie, to tyłka bym nie zawracał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.12.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 A jaką masz temp na wyjściu z kotła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.12.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Co jest z kominem?Nie wymaga czyszczenia? Paliwo jest.Powietrze jest.Spalanie jest czy się bździ?Bo jak spalanie jest a temperatury nie ma to są cuda! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszeq 15.12.2011 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 (edytowane) A jaką masz temp na wyjściu z kotła ? temperatura jest zazwyczaj o 2-3 st. wyższa od temp startu pompy w laddomacie. Co ciekawsze ta sytuacja ma także miejsce gdy woda krąży tylko w obiegu kotłowym ( małym), tzn zanim otworzy się zawór termostatyczny. Paliwo jest, powietrze jest, płomień jest - na palenisku palnika jest termometr i pokazuje temp rzędu 180 - 230 st. C Temperatura jest też na kotle, ale dopóki nie wystartuje pompa. Niech moc bedzie z Wami Edytowane 15 Grudnia 2011 przez groszeq literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.12.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Temperatura dobrze prowadzonego PALENISKA powinna być w okolicy 750stC.WTEDY paliwo jest DOPALANE a reszta to odbieranie od spalin tego wytworzonego ciepełka...Chyba nie umiesz NAPALIĆ w tym kociołku...Jest tu dobry wątek o tym! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 18.12.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 WitajMożliwe, że sam sobie odpowiedziałeś: Kocioł działa caly czas, a grzejniki letnie i bufor też. Tak się zastanawiam czy ten palnik nie jest po prostu za słaby na ogrzewanie domu i bufora? Jakie jest zużycie paliwa, wtedy gdy działa cały czas? Zdejmij rurę zasypową z podajnika i zmierz kubkiem z miarką w litrach ile się nasypuje na minutę. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszeq 18.12.2011 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Witam. Dziękuje za zainteresowanie. Zgodnie z sugestiami, że jak się cały czas pali to ciepło MUSI gdzies sie podziać postanowiłem wyczyscić piec a potem wezwac kominiarza. Nie chce zagłębiać się w szczegóły budowy kotła, ale podczas czyszczenia zauwazyłem, ze jedna z dwóch klapek regulujaca przepływ spalin jest zamknieta a powinna być otwarta! Po prostu nastąpił błąd przy montażu palnika. Prozaiczna przyczyna była źródłem moich kłopotów. Teraz wszystko hula w miare poprawnie. Msze powalczyć o mniejsze spalanie, ale w domu ciepło pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts