Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi balkonowe szerokości 100cm -czy to nie za szeroko?

Recommended Posts

W projekcie mam skrzydło drzwiowe balkonowe szerokości 100 cm. Skrzydło to jest umieszczone pomiędzy dwoma oknami fix. Mam pytanie czy takie skrzydło nie jest za szerokie i powinnam mysleć na zawężeniu go do np. 90cm. Nie ukrywam, że ja chciałbym nawet szersze, bo początkowo miały być nawet 110 cm ale moja racjonalniejsza połówka przekonuje mnie do zawęzenia tego skrzydła. Tak więc pytanie czy skrzydło 100 lub nawet 110 cm niesie ze soba jakieś zagrożenia i w trakcie montazu i eksploatacji i powinnam myslec o zawężeniu ich do 90cm? Przypomne, że to skrzydło będzie montowane pomiędzy dwoma fix-ami.

A ja napiszę po swojemu.

Tzn. po własnych doświadczeniach w dziedzinie poszukiwań skrzydeł o wymiarach 1000/2350.

To zależy od producenta PCV, tj. jaki ma park maszynowy oraz jego możliwości technicznych. W moim przypadku pewien producent PCV stosujący profil Alphaline Veki rozstrzelił mi największy zestaw okien tarasowych, właśnie z uwagi na brak swoich możliwości technicznych pomimo, że wsadził wzmocnienia stalowe, a cena.. bajońska i tak była.

Czasem może się zdarzyć, że trzeba będzie dla takich okien zastosować tzw. "przewiązki", vel poprzeczki.

No i dużo zależy przy takich oknach od ich koloru i miejsc nasłonecznienia (zwłaszcza jak ma być kompozycja RU i 2 x fix). Jak będą zbyt ciemne, RU posiadające okucia, może odbiegać kolorem od koloru fix-ów.

Jednym słowem, za rozsądną cenę, trzeba znaleźć profesjonalnego i uczciwego sprzedawcę, który wszystkie te mankamenty gabarytowych okien weźmie pod uwagę i o tym poinformuje.

Życzę powodzenia!

jeśli otwór 1000x2250 taki właśnie będzie to spokojnie mozna zastosować RU bez problemu z działaniem za klilka dobrych lat!

Otwór jest większy bo to skrzydło będzie osadzona pomiędzy dwoma fixami, więc jak się domyslam one przejmą duże obowiązki konstrukcyjne utrzymywania dego skrzydła

A ja napiszę po swojemu.

Tzn. po własnych doświadczeniach w dziedzinie poszukiwań skrzydeł o wymiarach 1000/2350.

To zależy od producenta PCV, tj. jaki ma park maszynowy oraz jego możliwości technicznych. W moim przypadku pewien producent PCV stosujący profil Alphaline Veki rozstrzelił mi największy zestaw okien tarasowych, właśnie z uwagi na brak swoich możliwości technicznych pomimo, że wsadził wzmocnienia stalowe, a cena.. bajońska i tak była.

Czasem może się zdarzyć, że trzeba będzie dla takich okien zastosować tzw. "przewiązki", vel poprzeczki.

No i dużo zależy przy takich oknach od ich koloru i miejsc nasłonecznienia (zwłaszcza jak ma być kompozycja RU i 2 x fix). Jak będą zbyt ciemne, RU posiadające okucia, może odbiegać kolorem od koloru fix-ów.

Jednym słowem, za rozsądną cenę, trzeba znaleźć profesjonalnego i uczciwego sprzedawcę, który wszystkie te mankamenty gabarytowych okien weźmie pod uwagę i o tym poinformuje.

Życzę powodzenia!

Chce by okna były w okleinie-pewnie cos brązowego. Zamontowane będą od zachodniej strony. Żadne przewiązki, poprzeczki nie wchodzą w gre-to juz bym wolała zawęzić skrzydło otwieralne a poszerzyc fixy.

Skoro eksploatujesz takie skrzydło szerokości 100cm to może podzielisz się doświadczeniem "z życia" czy takie szerokie skrzydło się jakoś niewygodnie eksploatuje, czy np. takie szerokie skrzydło jakos za bardzo "wchodzi" w pokój gdy jest otwarte, lub jakies inne spostrzeżenia? Będe wdzięczna za taka opinie.

Po pierwsze

Zależnie od materiału ciężaru szyby i zastosowanego okucia mamy różne maksymalne wymiary okna .Liczy się nie tylko szerokość i wysokość ale i powierzchnia okna.

Po drugie

To producent określa jakie maksymalne wymiary okna może wykonać z pełną gwarancją.

Po trzecie

Nie podałeś z jakiego materiału to ma być balkon. W drewnie można z pełną gwarancja wykonać okno o powierzchni 3,6 m2

Po pierwsze

Zależnie od materiału ciężaru szyby i zastosowanego okucia mamy różne maksymalne wymiary okna .Liczy się nie tylko szerokość i wysokość ale i powierzchnia okna.

Po drugie

To producent określa jakie maksymalne wymiary okna może wykonać z pełną gwarancją.

Po trzecie

Nie podałeś z jakiego materiału to ma być balkon. W drewnie można z pełną gwarancja wykonać okno o powierzchni 3,6 m2

Najprawdopodobniej będą to okna z PVC. Pakiet szybowy dwuwarstwowy, czyli ten najpopularniejszy, żadne enegoosczędne, potrójne ani nic takiego. I co ważne żadnych poprzeczek w połowie ani na żadnej wysokości.

Chce by okna były w okleinie-pewnie cos brązowego. Zamontowane będą od zachodniej strony. Żadne przewiązki, poprzeczki nie wchodzą w gre-to juz bym wolała zawęzić skrzydło otwieralne a poszerzyc fixy.

Skoro eksploatujesz takie skrzydło szerokości 100cm to może podzielisz się doświadczeniem "z życia" czy takie szerokie skrzydło się jakoś niewygodnie eksploatuje, czy np. takie szerokie skrzydło jakos za bardzo "wchodzi" w pokój gdy jest otwarte, lub jakies inne spostrzeżenia? Będe wdzięczna za taka opinie.

No niestety, jeszcze o eksploatacji słowa napisać nie mogę, bo dopiero czekam na moje zamówione okna, tj. w zasadzie większość zestawów balkonowych (taki projekt). Napisałam moje doświadczenia po przejściu kilku różnych producentów stolarki z PCV, produkujących na różnych profilach. I wcale nie zgodzę się z ową "bzdurą", cytowaną przez bwojtek, bowiem jeśli zdecydujemy się na bardzo ciemną okleinę, to w miejscach dużego nasłonecznienia (strona południowa, bądź zachodnia), okleina skrzydła RU może się odbarwiać w miejscach okuć i będzie to widoczne w zestawie z fix-ami. Taką opinię słyszałam od kilku sprzedawców, do których skierowałam swoje kroki.

Ale niestety specyfiką tego forum jest to, że specjalistami, zazwyczaj są osoby, promujące produkty z tzw. "górnej półki cenowej", zaś nie każdego może być stać na takie towary. A poszukując stolarki w mniej renomowanych firmach (czytaj: przystępniejszych dla kieszeni), czasem można natknąć się uczciwe opinie oraz zastosowanie rozwiązań, zapewniających oknom gwarancję i jakość na lata.

ps. moje okna 3-szybowe.

hmm zawsze wydawało mi się, że okucia są we wrębie okuciowym i tam nie ma żadnych oklein, ale widać nie znam wszystkich systemów okiennych :D

Może poproś któregoś z twoich dostawców o podanie tego wyjaśnienia na piśmie i wrzuć tutaj, bo chciałbym zobaczyć jak to wygląda:D

Przypomniało mi się, że jeden z magików dilerów oknoplastu mówił klientowi, że dzięki zastosowaniu ciepłej ramki pcv pakiet Ug=0,7 będzie miał Ug= 0,6 to ci nowina..... :D coraz lepsze hity tam walą :D

Edytowane przez slaku

Zupełnie nie rozumiem co mają okucia do okleiny.. Sorry, ale może coś źle zrozumiałaś..

Wracając do okna o szerokości 100cm to osobiście uważam, że to dość dużo. U siebie nie widziałbym problemu ze skrzydłem węższym. Rada praktyczna: wyślij to zestawienie do 2-3 firm które kojarzysz w swojej okolicy i poznasz odpowiedzi włącznie z ceną.

I wcale nie zgodzę się z ową "bzdurą", cytowaną przez bwojtek, bowiem jeśli zdecydujemy się na bardzo ciemną okleinę, to w miejscach dużego nasłonecznienia (strona południowa, bądź zachodnia), okleina skrzydła RU może się odbarwiać w miejscach okuć i będzie to widoczne w zestawie z fix-ami. Taką opinię słyszałam od kilku sprzedawców, do których skierowałam swoje kroki.

Może ci sprzedawcy jakąś "kokę" wciągali ;) ;) ;)

Może ci sprzedawcy jakąś "kokę" wciągali ;) ;) ;)

No i tak właśnie kończy się polemika ze "specjalistami", z mojej strony oczywiście, pozostawiam, bez komentarza..

Dla mnie, LAIKA, wydaje się sprawa okleiny jasna: okna w bardzo ciemnej okleinie, np. dąb bagienny, antracyt, w miejscach dużego nasłonecznienia, logicznym jest, że się mocno nagrzewają. Także nagrzewa się profil w nich znajdujący. Moim zdaniem, w takiej sytuacji duże gabarytowo skrzydło może gorzej w użytkowaniu funkcjonować i tu temat sprowadza się do owych okuć (nawet Roto). Problemu tego nie ma oczywiście w fix-ach, pozbawionych okuć.

To taka moja sugestia, jako laika, co podkreślałam od początku.

A mądre głowy...

Dla mnie, LAIKA, wydaje się sprawa okleiny jasna: okna w bardzo ciemnej okleinie, np. dąb bagienny, antracyt, w miejscach dużego nasłonecznienia, logicznym jest, że się mocno nagrzewają. Także nagrzewa się profil w nich znajdujący. Moim zdaniem, w takiej sytuacji duże gabarytowo skrzydło może gorzej w użytkowaniu funkcjonować i tu temat sprowadza się do owych okuć (nawet Roto). Problemu tego nie ma oczywiście w fix-ach, pozbawionych okuć.

Nie odwracaj kota ogonem. Nie było mowy o funkcjonowaniu tylko o zmianach koloru okien otwieranych w stosunku do fix-ów! I o tym pisałem, że to bzdura.

• 1 year później...

Witam,

chciałem spytać jak skończyła się ta historia z drzwiami tarasowymi o szerokości 100 cm?

Może ktoś ma jakieś doświadczenia z użytkowania? Ze szerokie, kłopotliwe czy jest OK?

Chcemy u siebie też takie zamontować (100 cm x 220 cm, bez poprzeczki), ale jeden producent powiedział, że to za szeroko i nie udzieli gwarancji, natomiast drugi nie widzi problemu, bo powiedział że do 2,1 m^2 powierzchni skrzydła udzielają gwarancji, a nasze ma 1,96 m^2.

Witam,

chciałem spytać jak skończyła się ta historia z drzwiami tarasowymi o szerokości 100 cm?

Może ktoś ma jakieś doświadczenia z użytkowania? Ze szerokie, kłopotliwe czy jest OK?

Chcemy u siebie też takie zamontować (100 cm x 220 cm, bez poprzeczki), ale jeden producent powiedział, że to za szeroko i nie udzieli gwarancji, natomiast drugi nie widzi problemu, bo powiedział że do 2,1 m^2 powierzchni skrzydła udzielają gwarancji, a nasze ma 1,96 m^2.

drzwi spore ale można zrobić tylko już trzeba dać profil pośredni dodatkowo jakaś rolka pomagająca najechać skrzydłu na ramę no i dobrze zamontować

na jakim profilu masz drzwi?jaka szyba?