Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi balkonowe szerokości 100cm -czy to nie za szeroko?

Recommended Posts

Witam,

chciałem spytać jak skończyła się ta historia z drzwiami tarasowymi o szerokości 100 cm?

Może ktoś ma jakieś doświadczenia z użytkowania? Ze szerokie, kłopotliwe czy jest OK?

Chcemy u siebie też takie zamontować (100 cm x 220 cm, bez poprzeczki), ale jeden producent powiedział, że to za szeroko i nie udzieli gwarancji, natomiast drugi nie widzi problemu, bo powiedział że do 2,1 m^2 powierzchni skrzydła udzielają gwarancji, a nasze ma 1,96 m^2.

Im szersze skrzydło zafunduje sobie Pani tym więcej powierzchni użytkowej w salonie zajmie po otwarciu. Dlatego wymyślono tzw. drzwi przesuwne lub harmonijkowe, żeby uniknąć swoistej barykady komunikacyjnej jaką powoduje w pokoju skrzydło po jego otwarciu.

Rozumiem, że zależy Pani na efekcie wizualnym w związku z tym najlepsza byłąby tzw. suwanka niskoprogowa - skrzydło + fix na który skrzydło najeżdża.

tylko już trzeba dać profil pośredni dodatkowo jakaś rolka pomagająca najechać skrzydłu na ramę

nie wiem czy dobrze rozumiem, ale to mają być drzwi otwierane standardowo, nie przesuwane. Chociaż mogę sobie wyobrazić taką rolkę także przy otwieranych normalnie :)

na jakim profilu masz drzwi?jaka szyba?

profil ideal 8000 z aluplasta, profil szklenia 4/18/4/18/4 - z tym że jestem jeszcze przed zamówieniem, ale raczej się na nie zdecyduje, bo dali mi dobry rabat :)

Im szersze skrzydło zafunduje sobie Pan tym więcej powierzchni użytkowej w salonie zajmie po otwarciu. Dlatego wymyślono tzw. drzwi przesuwne lub harmonijkowe, żeby uniknąć swoistej barykady komunikacyjnej jaką powoduje w pokoju skrzydło po jego otwarciu.

Rozumiem, że zależy Pani na efekcie wizualnym w związku z tym najlepsza byłąby tzw. suwanka niskoprogowa - skrzydło + fix na który skrzydło najeżdża.

To że skrzydło będzie zajmować miejsce aż tak mi nie przeszkadza, bo praktycznie będzie przylegać do ściany lub też jakiejś szafy. Powiem szczerze, że na drzwi przesuwane od początku byłem nastawiony na "nie", ale teraz widzę ich sens, bo sprzedawcy straszyli mnie, że szyba może pęknąć w wyniku naprężeń, albo że ze względu na ciężar drzwi będzie trzeba często regulować zawiasy. Ale przy jednoskrzydłowych drzwiach nie mam żadnych słupków w pionie tylko czysty widok, co mnie dosyć zechęca... Pozatym mam już w tej ścianie okno i nie chcę zbyt dużych drzwi, ze względu na miejsce i większe straty energii.

nie wiem czy dobrze rozumiem, ale to mają być drzwi otwierane standardowo, nie przesuwane. Chociaż mogę sobie wyobrazić taką rolkę także przy otwieranych normalnie :)

profil ideal 8000 z aluplasta, profil szklenia 4/18/4/18/4 - z tym że jestem jeszcze przed zamówieniem, ale raczej się na nie zdecyduje, bo dali mi dobry rabat :)

takie rolki są w normalnie otwieranych oknach (o tych mówiłeś) przesuwki odradzają ? a to dziwne:)

220 suwanka to żaden problem oczywiście z automatem

dobre rabaty się same z siebie nie biorą:)

220 suwanka to żaden problem oczywiście z automatem

dobre rabaty się same z siebie nie biorą:)

No właśnie niby nie problem, ale żeby mieć przesuwane to konieczna jest większa szerokość - bo musi być skrzydło przesuwane i drugie skrzydło na które będzie się nasuwało. Czy jest jakaś opcja żeby mieć drzwi jednoskrzydłowe przesuwane?

A co do rabatu to faktycznie nie jest on bez powodu :)

A ja widzialem w sieci zdjęcie takich drzwi - wykonane były tak jak zwykłe, wewnętrzne systemy naścienny - z tym ze nie polecam, bo to zwyczajnie słabe rozwiązanie.

ps.

Robiłem w tym roku jednoskrzydłowe balkony 116x230... zgodziłem sie bo były początkowo na 210 cm wysokosci - ale w trakcie budowy urosły.. Dzialają - bo są z drewna :D

• 3 years później...
Odswiezam temat....w projekcie domu mam na parterze i pietrze w pokojach okna balkonowe/tarasowe o szerokosci 120 i 140 cm, chce zeby byly uchylno rozwierne . Architekt "se wyrysowal"...bez konsultacji... 140 cm odpada, bo stanowczo za szerokie na UR ale zastnawiam sie nad 120 cm. Ma ktos jakies doswiadczenia obecnie? Jak nie 120 cm to ile cm?