Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobić proste odwodnienie rur spustowych ?

darasle

Recommended Posts

nie wiem czy fachowe, ale ja u siebie zrobiłem tak:

cztery spusty, połączone rurami (fi 110 zdaje się) do dwóch studzienek rewizyjnych, a ze studzienek wyprowadzone rurami drenarskimi (pełne, bez dziurek) do studni z kręgów (głębokość 5m), studnia zakryta betonowa czapą, bez dna. całość zaplanowałem tak, żeby zrobić wszystkie prace ziemne w jednym czasie co ograniczyło koszty wynajęcia dżejki. najbardziej upierdliwe było pilnowanie spadku (żeby te 1-2% było na całym odcinku). całość zajęła mi dwa dni i ok. 2.800,00PLN (bez pracy dżejki).

• 2 weeks później...
To zależy co chcesz odwodnić, gdzie chcesz skierować zebraną wodę, ile połączeń (trójników itp.) będzie pod ziemią oraz jak długa będzie rura zbiorcza. Co chcesz także osiągnąć przez to odwodnienie - brak błota, kałuż czy szybkie wysychanie podwórka. Jeśli chcesz odwodnić utwardzony plac to zastosuj wpust liniowy lub punktowy (kratka), pod nim małą studzienkę (w przypadku kratki) i teraz jeśli chcesz wodę rozsączyć pod ziemią i podłączyć tam rynny to poprowadź wszystko rurami drenarskimi z otworami. Jeśli chcesz wodę odprowadzić np.do rowu to potrzebne będą studzienki rozdzielcze i zwykłe rury. Stosowania studzienek możesz uniknąć pomijając odprowadzenie wody z rynien rurami, a zastosować na przykład koryta prowadzące do wpustu.