Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szybkozłączki i szybkozłaczki w wyłączniku

Recommended Posts

Jako laik, wiec proszę o pomoc wprost. A mianowicie pierwsze pytanie dotyczy szybkozłączek. Są róznego rodzaju szybkozłączki do kabli elektrycznych np. 5 dziurowe. Czy to znaczy, że jak w jedną dziurkę np. wsadzę kabel z prądem to w pozostałych dziurkach będzi eprąd i będę mógł do nich powkładać kable rozporwadzajace prąd? czy moze jest taki, że jak chcę np. połaczyc dwa kabel ze sobna to wkąłdam obydwa do jednej dziurki. Np. połaczenei dwóch kabli pięciożyłowych można połaczyć szybkozłaczką 5-cio otworową wkąłdając po dwie żyły (po jednej z każdego kabla) do jednego otworu? Jak można wyjąc później te kable jak się chce np. cos zmienić?

Druga sprawa to zauważyłem już kilku wyłacznikach, np. w klawiszowym do rolet, że są łaczenia kabli zamiast na srubke to na właśnie takie szybkozłaczki (jakas blaszka). i moje pytanie jest takie, czy można po włożeniu kabla jeszzce go jakoś wyjąć bez uszczerbku na wyłacznika, czy już wyłacznik do wyrzucenia?

sorry za proste pytania, ale bez odpowiedzi na nie ciezko będzie się żyło :-)

Jako laik, wiec proszę o pomoc wprost. A mianowicie pierwsze pytanie dotyczy szybkozłączek.....

Pojedyncza szybkozłączka przenosi jeden potencjał, przykładowo w gniazdku: jedna szybkozłączka to faza L, druga to neutralny (zero) N, trzecia szybkozłączka to uziemienie PE. Do każdej z nich wchodzi zasilanie, wychodzi do gniazdka i wychodzi do następnego punktu.

Zapewne mowa o złączkach typu WAGO. Są 2 rodzaje takich szybkozłączek, jedne są z blaszką sprężystą, drugi rodzaj ma dźwigienke, która po odchyleniu zwalnia przewód. W złączkach sprężystych wyjęcie przewodu wymaga lekkiego kręcenia przewodu (lewo-prawo) i jednoczesnego wyciągania. Poćwicz na sucho, bo w puszce już nie ma tyle miejsca.

Te z dźwigienką są droższe, ale z kolei pozwalają łączyć dowolny typ przewodu, np: linkę.

Druga sprawa to zauważyłem już kilku wyłacznikach, np. w klawiszowym do rolet, że są łaczenia kabli zamiast na srubke to na właśnie takie szybkozłaczki (jakas blaszka). i moje pytanie jest takie, czy można po włożeniu kabla jeszzce go jakoś wyjąć bez uszczerbku na wyłacznika, czy już wyłacznik do wyrzucenia?

Spotkałem się z trzema sposobami uwalniania przewodów z takich zacisków:

- lekkie okręcanie - jak w przypadku WAGO

- sprężysta klapka - uwolnienie przewodu następuje po naciśnięciu tej klapki

- otwór w który należy wcisnąć płaski śrubokręcik i w ten sposób zwalniasz sprężynkę

Teraz taka moda, ale jednak starsze rozwiązania wyłączników ze śrubką były wg mnie o niebo lepsze.

Głównie chodzi o dostępność zacisku do testów i pomiarów.

... Teraz taka moda, ale jednak starsze rozwiązania wyłączników ze śrubką były wg mnie o niebo lepsze.

Głównie chodzi o dostępność zacisku do testów i pomiarów.

Wspomniane wyżej Vago ma "miejsce do pomiarów". Mój tester sieci ma sondę dość grubą ale po odkręceniu główki mam możliwość pomiarów w mniejszych miejscach i z tego powodu można to pominąć.

Śrubka czy sprężynka? Ma być skuteczne i niezawodne.

Mój tester też ma taką sondę, ale żeby się dostać do złączki WAGO trzeba zdemontować cały łącznik.

W starych rozwiązaniach zdejmowałeś klapkę z wyłącznika i miałeś dostęp do śrubek i do testów.

A jak życie uczy nie sztuką jest zdemontować wyłącznik, tylko go w to samo miejsce wkręcić i poskładać do kupy w ramce.

Chodzi o czasochłonność, a nie o technikę.

W starych rozwiązaniach zdejmowałeś klapkę z wyłącznika i miałeś dostęp do śrubek i do testów.

(...)Chodzi o czasochłonność, a nie o technikę.

Chodzi o bezpieczeństwo. Jak zdejmiesz klawisz, np aby go wyczyscic to nie masz prawa trafic wilgotna szmatką na część czynna. Dojście do tego elementu musi byc swiadome. Dlatego styki sa pochowane.