Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Początkowo byłem przekonany, że ma uszkodzony reduktor (model Syr 315). O co chodzi. Na reduktorze mam ustawione 3bary ale po czasie jeśli nie spuszczam wody ciśnienie rośnie do około 4,5 - 5barów. dzwoniłem do producenta i twierdzi on, że faktycznie może być to reduktor ale nie koniecznie. Mówił coś o naczyniu wzbiorczym i ogólnie pytał się czy instalacja działa prawidłowo. Czy macie z tym tematem jakieś doświadczenia co mogę jeszcze sprawdzić aby mieć pewność, że to reduktor.

Druga sprawa jeśli to reduktor jest uszkodzony jak sobie poradzić z brakiem reduktora na czas wymiany?

Ostatnie pytanie do jakiego ciśnienia przewidziana jest instalacja w domku jednorodzinnym (różnego rodzaju złączki, zawory, armatura).

https://forum.murator.pl/topic/163649-reduktor-ci%C5%9Bnienia-nie-trzyma-ci%C5%9Bnienia/

no właśnie, masz naczynie wzbiorcze, jaka pojemność, jakiej pojemności zasobnik,

powinno być do 6 bar ale bez reduktora, w nocy, przy braku rozbioru, może być i nawet 10 bar,

ale wystarcza od 1,5-2,5 bara, więcej nie potrzeba bo cierpi wszystko

https://forum.murator.pl/topic/163649-reduktor-ci%C5%9Bnienia-nie-trzyma-ci%C5%9Bnienia/#findComment-5029543

• 3 weeks później...
Witam

Początkowo byłem przekonany, że ma uszkodzony reduktor (model Syr 315). O co chodzi. Na reduktorze mam ustawione 3bary ale po czasie jeśli nie spuszczam wody ciśnienie rośnie do około 4,5 - 5barów. dzwoniłem do producenta i twierdzi on, że faktycznie może być to reduktor ale nie koniecznie. Mówił coś o naczyniu wzbiorczym i ogólnie pytał się czy instalacja działa prawidłowo. Czy macie z tym tematem jakieś doświadczenia co mogę jeszcze sprawdzić aby mieć pewność, że to reduktor.

Druga sprawa jeśli to reduktor jest uszkodzony jak sobie poradzić z brakiem reduktora na czas wymiany?

Ostatnie pytanie do jakiego ciśnienia przewidziana jest instalacja w domku jednorodzinnym (różnego rodzaju złączki, zawory, armatura).

Witam alien01 sprawdz zbiornik przeponowy od zasobnika najłatwiej to zrobisz poprzez demontarz przeponówki i zważenie jej w ręku jak ciężka i zawiera wodę to membrana jest uszkodzona i trzeba ją wymienić to może być przyczyną wzrostu ciśnienia w instalacji jak przeponówka o.k to wtedy najprawdopodobniej przyczyną jest reduktor ciśnienia.Jeżeli nie dasz sobie rady to mogę podjechać mieszkam w Szczecinie na oś kaliny jagby co to pisz na priv lub na mejla [email protected]

https://forum.murator.pl/topic/163649-reduktor-ci%C5%9Bnienia-nie-trzyma-ci%C5%9Bnienia/#findComment-5061954

• 9 months później...
Mnie co dwa lata pada reduktor ciśnienia. Wtedy wolno przepuszcza wodę a ciśnienie w sieci rośnie aż do momentu otwarcia zaworu bezpieczeństwa ok 6 bar. Też mam naczynie przeponowe. Jak przepona jest nieszczelna to ciśnienie nieco wzrasta, ale wolno, a 6 bar osiąga dopiero wtedy jak zasobnik wody jest podgrzewany. Wczoraj znów padł mi reduktor i dostawca wody dokonał mi błyskawicznej wymiany i wszystko pracuje ok. Jak się ma zasobnik trzeba pilnować aby to ciśnienie wstępne było dostosowane do pracy całego układu. Przy ciśnieniu w sieci ok 3 bar to ciśnienie wstępne będzie wynosić ok 1,5 bar. Ważne jest też aby na dopływie wody do zasobnika znajdował się zawór bezpieczeństwa i zawór zwrotny. Zazwyczaj tego zaworu zwrotnego hydraulicy nie dają, ale jest on potrzebny bo m.in. niweluje uderzenia hydrauliczne przy poborze wody zimnej.
https://forum.murator.pl/topic/163649-reduktor-ci%C5%9Bnienia-nie-trzyma-ci%C5%9Bnienia/#findComment-5558832