Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Propozycje ogrzewania domu 130m2

gall86

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do budowy domu i w celu przygotowania kosztorysu muszę wiedzieć jak i czym będę grzał.

Na wstępie dodam, że rozważam wszystkie dostępne środki, które Waszym zdaniem będą w miarę ekonomiczne oraz komfortowe.

Kilka informacji:

Dom będzie około 130m2 z użytkowym poddaszem, postawiony na płycie fund. ocieplonej od gruntu styropianem, sciany minimum 20cm styro, poddasze welna minimum 30, do ogrzania co + cwu.

Kilka uwag:

ogrzewanie po całości podłogówką, brak gazociągu w pobliżu oraz w najbliższych planach, nie stanowi dla mnie problemu szyczenie pieca, itp.

To co do tej pory rozważałem:

Kocioł z podajnikiem, który zasila co + cwu (niejako standard) - plusy: prosta instalacja, moim zdaniem komfort przyzwoity, dosyp co kilka dni nie uwazam za uciążliwy. minusy: koszt opały, który rośnie jak chce...

Druga koncepcja jest troche zakręcona, ale po lekturach forum wydaje się być stosowana w różnych wariantach:

bufor, który napędza co i cwu. bufor miałby grzałkę elektryczną, a dodatkowo byłoby podłączone do niego zewnętrzne źródło. I tutaj często pojawia się pompa ciepła, tyle, że jest ich kilka rodzajów. Moim pomysłem jest, aby zewnętrznym źródłem był właśnie kocioł śmieciuch lub z podajnikiem. Przy tej jak i każdej innej w domu na pewno będzie prąd dwutaryfowy.

Prosiłbym was o inne koncepcje ogrzania z podanymi wyżej informacjami. Dobrze by było aby koncepcje były podparte jakimiś wyliczeniami zarówno kosztów instalacji jak i eksploatacji.

Było by również wskazane, aby wykazać wady danego systemu, o których nie zawsze chce się mówić, ale jak wszyscy wiemy żaden system nie jest bez wad.

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Bardzo dobra decyzja, rozważenie rożnych możliwości ogrzewania. Mam założone w mieszkaniu o powierzchni 95 m2 ogrzewanie podłogowe elektryczne. Jest to bardzo innowacyjne ogrzewanie foliami zbudowanymi z grafitu, srebra i miedzi. Na tą powierzchnię wyszło mi 80 m2 folii +5 termostatów do każdego pokoju, kuchni i łazienki. Robiłam to w lipcu tego roku i całkowity koszt wyniósł mnie ok 12 tyś. Mogłam zakładać też na raty (każdy pokój w odstępach czasu, ale akurat trafiła się mała gotóweczka no i zainwestowałam). Jakie zalety:

1. przy takiej ilości folii dostałam niezły rabacik %

2.trwałość tego systemu 30-50 lat

3. brak konserwacji

4. położenie "na sucho", żadnego paprania się z wylewkami, piecami, rurami czy kominami

5. ekologiczne, bo niczego nie spalasz ( przymierzam się do małego wiatraczka albo ogniw fotowoltaicznych, żeby mieć bezpłatny prąd), teraz korzystam z konkurencyjnej, dali dobrą cenę za kW

6. oszczędne , miesięcznie płacę za zużycie prądu ok 560zł , oczywiście mam na myśli okres grzewczy(taki przyszedł mi rach. za prąd w tym m-cu), koszt zużycia zależy oczywiście od tego jaką temperaturkę sobie ustawisz termostatem w pokojach (inna w dzień, jak idę do pracy czy też w nocy)

7.wygoda - niczego nie doglądam, nie załatwiam opału itp.

Zdecydowałam się na takie ogrzewanie , bo mieszkam ze schorowaną mamą. Poczytałam trochę ( a może sporo) na temat tego typu ogrzewania i jest ono jak najbardziej wskazane dla osób starszych, dzieci, chorych. Mam na myśli właściwości zdrowotne.

Pytasz o ewentualne wady. Na razie nie potrafię ich znaleźć. Wszystko jest ok.

Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru i słusznej decyzji

5. ekologiczne, bo niczego nie spalasz ( przymierzam się do małego wiatraczka albo ogniw fotowoltaicznych, żeby mieć bezpłatny prąd), teraz korzystam z konkurencyjnej, dali dobrą cenę za kW

No tak, bo w Polsce prąd mamy z samych ekologicznych źródeł, jak duże elektrownie i elektrociepłownie na węgiel brunatny i kamienny.

6. oszczędne , miesięcznie płacę za zużycie prądu ok 560zł , oczywiście mam na myśli okres grzewczy(taki przyszedł mi rach. za prąd w tym m-cu), koszt zużycia zależy oczywiście od tego jaką temperaturkę sobie ustawisz termostatem w pokojach (inna w dzień, jak idę do pracy czy też w nocy)

Może nie podawaj rachunków za listopad czy grudzień 2011 jako reprezentatywnych na sezon grzewczy, co? Poczekaj aż temperatura spadnie do -20, a nie się kręci wokół 5 na plusie...

Zdecydowałam się na takie ogrzewanie , bo mieszkam ze schorowaną mamą. Poczytałam trochę ( a może sporo) na temat tego typu ogrzewania i jest ono jak najbardziej wskazane dla osób starszych, dzieci, chorych. Mam na myśli właściwości zdrowotne.

Na czym polegają właściwości zdrowotne tego ogrzewania?

Sądziłem, że to ogrzewanie elektryczne podłogowe ma jeszcze jakieś zalety w stosunku do zwykłego podłogowego, nie wiem, bioprądy, czy coś w ten deseń.

Dla osiągnięcia efektów terapeutycznych podczerwienią to się chyba naświetla lampami, a nie wystawia na działanie ogrzewania podłogowego, ale ja się tam nie znam.

I owszem, ale to są krótkie fale. W tym systemie ogrzewania są fale długie i to jest dodatkowa zaleta. O innych pisałam wyżej. Dodam tylko, że jest to ogrzewanie nisko temperaturowe i nie ogrzewa powietrza jak w innych, tylko przedmioty, ściany i ciało. Powietrze zostaje rześkie a nie przegrzane.

odsyłam do http://pl.wikipedia.org/wiki/Podczerwie%C5%84

bufor miałby grzałkę elektryczną, a dodatkowo byłoby podłączone do niego zewnętrzne źródło. I tutaj często pojawia się pompa ciepła... Moim pomysłem jest, aby zewnętrznym źródłem był właśnie kocioł śmieciuch lub z podajnikiem.

Koncepcja wodnej podłogówki jest dobra, bo możesz wykorzystać dowolne źródło ciepła od wspomnianego śmieciucha do pompy ciepła. Żadne kable, czy maty grzewcze Ci tego nie zapewnią i to jest ich największą wadą - uwiązanie do drogiego prądu. Drugą są koszty ogrzewania.

Nie wiem na ile wymagasz bezobsługowości takiego ogrzewania, bo to + cena będzie chyba głównym kryterium. Zwykły śmieciuch na pewno będzie najtańszy, ale do niego będziesz potrzebował bufora, żeby stabilizować jego pracę, to samo do podajnika. Jeśli "bezobsługowość" śmieciucha Cię "nieco" martwi, to rozważenie pompy ciepła może nie być głupie, ale zależy to od Twoich możliwości organizacyjnych i finansowych. Kocioł z podajnikiem i instalacją będzie kosztował koło, o ile nie ponad 10kzł, ale dalej to będzie węgiel i cały syf z tym związany. Wbrew pozorom pompa ciepła nie musi kosztować majątku. Przy dobrej organizacji w okolicach 10kzł można już kupić samą pc (u ciebie chyba 6kW wystarczy, ale trzeba by to przeliczyć). Reszta to kolektor, który dla 6kW nie jest duży i drogi, możesz użyć rur PE32, ja miałem PE40 droższe i pojemniejsze (weszło więcej glikolu). Mając 100% podłogówki nie musisz mieć do niej bufora, co upraszcza instalację. Ogólnie masz 2 możliwości: 1) nie umiesz, nie chcesz nic robić - wybierasz sprawdzoną firmę, która ją zamontuje (opcja najdroższa - wyceny sprawdź w firmach), 2) dowiadujesz się jak to zrobić i robisz instalację pc z kolektorem poziomym (o ile masz miejsce na działce, jak nie to pech) metodą gospodarczą wspierając się "zwykłymi" instalatorami, czy innymi osobami do pomocy (wersja najtańsza). Po kliknięciu w oba TU w mojej stopce dowiesz się ile kosztowała instalacja mojej pc, a ile obecnie kosztuje ogrzewanie mojego domu oraz domów kilku innych osób wykorzystujących pompy ciepła, może to Ci pomoże w podjęciu decyzji. Wiem, że nie jestem obiektywny, bo mam pc, ale właśnie takie rozwiązanie polecam do rozważenia. Gdybym budował 2-gi dom, to nie zastanawiałbym się ani chwilę.

Edytowane przez rwxw

orko, dziękuję za wypowiedz. kominek raczej bedzie, tylko z tego co widzialem u znajoimych czy rodziny, ktorzy maja kominek to mozna zauwazyc, ze pokoj z kominkiem jest ladnie ogrzany, a do innych pokoi, czy tym bardziej na poddasze niestety cieplo nie dociera. wiem, ze mozna z kominka pociagnac kanaly, w ktorych cieplo bedzie wedrowalo po innych pomieszczeniach, ale to kolejne dodatkowe koszty.

chyba, zeby zastosowac kominek, ktory "napedza" bufor...

rwxw dziekuje za wypowiedz. mat ani kabli pod uwage na pewno nie bralem, bo wiem ze to mocne ograniczenie metody grzania - jedynie prad.

pompę ciepla takze rozwazam, jednak jako ze nie widzialem nigdy tego na zywo oraz nie bylem w domu, w ktorym pompa ciepla dziala to podchodze do tego tematu bardzo ostroznie. czytalem tutaj na forum w dziennikach, ze ludzie robia to sami i ze podobno dziala. nie ukrywam, ze sam mialbym obawy to instalowac, a jeszcze bardziej zlecac to firmie, ktora wezmie za to gore kasy, a czy zrobi to dobrze nie powie mi nikt. wiadomo jakich mamy fachowcow i to w kazdej dziedzinie. oczywiscie nie twierdze, ze nie ma firm, ktore potrafia to zrobic solidnie.

inna sprawa, ze jest kilka rodzajow pomp, wiem ze niektore wymagaja pionowego odwiertu, inne poziomo kladzie sie pod domem (moja dzialka nie jest za duza 850m nie wiem ile musi byc wykopu), a jeszcze inne nie wymagaja zadnych operacji ziemnych (pompa powietrze woda). i tu znow pojawia sie pytanie, ktora jest najlepsza w stosunku cena/jakosc, a moze lepiej ktora bedzie optymalna do przedstawionych przeze mnie warunkow.

inna sprawa, ze jest kilka rodzajow pomp, wiem ze niektore wymagaja pionowego odwiertu

Do ogrzewania w zasadzie wykorzystywane są 2 typy pomp: powietrze-woda i solanka-woda. Pierwszy człon nazwy mówi skąd pc pobiera ciepło, a drugi gdzie oddaje (do wody co). Powietrze-woda nie wymagają kopania w ogródku, tak jak nie wymaga tego założenie klimatyzatora, bo to też jest pompa ciepła, ale powietrze-powietrze. Solanka woda, a w zasadzie dziś glikol-woda, wymagają kolektora gruntowego, ale wszystko jedno czy poziomego, czy pionowego. To jaki wybierzesz, zależy w zasadzie od miejsca na działce i ceny wykonania. Dla 6kW nie jest potrzebne dużo miejsca i na 8,5a kolektor powinien się zmieścić. Co do fachowców, to zakopanie około 3x150m rury PE32 nie powinno być ani drogie, ani skomplikowane. Podłączasz to przez rozdzielacz do pc, wpinasz filtr + obiegówkę i już. Z pc przez zawór trójdrożny z rozdzieleniem na cwu i co woda płynie do zasobnika cwu lub rozdzielacza co. Filtr i obiegówka na powrocie. I to już koniec instalacji, łatwiejsze niż podłączenie węglowca do podłogówki.

Jeśli nie widziałeś pc w akcji, to możesz się wybrać do kogoś, kto takie cudo posiada i zobaczyć w praktyce. W Twojej okolicy jest kilka instalacji (np.moja) i jeśli będziesz na poważnie się zastanawiał, to warto kogoś odwiedzić i zobaczyć. Co wybrać, musisz policzyć koszty i zdecydować sam. Prąd to najdroższe rachunki, pc powietrze-woda około 2x mniejsze, glikol woda około 3.5x mniejsze.

Również jestem posiadaczem instalacji z PC. Są dwie niewątpliwe zalety tego rozwiązania, bezobsługowość i niskie rachunki, ale nie tylko za CO ale i CWU. O tym wielu inwestorów zapomina skupiając się tylko na CO.

Przy budowie domu inwestycja może wyjść podobnie co z kotłem na węgiel.

tylko z tego co widzialem u znajoimych czy rodziny,

uwierz lub sprawdź jak zamieszkasz:

Dom przy takim ociepleniu to zupełnie inna bajka niż to co mają znajomi czy rodzina.

Małą kozą można dogrzać poddasze. Ja tak mam. Jeśli chcę mieć cieplej w sypialni wystarczy, że otworzę drzwi w trakcie palenia.

Poza tym w ciepłym domu z ciężkich materiałów po jakimś czasie zaczynają grzać ściany podłoga czy meble. Ogrzewanie może działać w cyklach z dużymi przerwami a i tak jest ciepło!