gall86 21.12.2011 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 uwierz lub sprawdź jak zamieszkasz: Dom przy takim ociepleniu to zupełnie inna bajka niż to co mają znajomi czy rodzina. Małą kozą można dogrzać poddasze. Ja tak mam. Jeśli chcę mieć cieplej w sypialni wystarczy, że otworzę drzwi w trakcie palenia. Poza tym w ciepłym domu z ciężkich materiałów po jakimś czasie zaczynają grzać ściany podłoga czy meble. Ogrzewanie może działać w cyklach z dużymi przerwami a i tak jest ciepło! Jakoś nie widzi mi się stawianie dodatkowych źródeł ciepła na piętrze. Od tego będzie kotłownia + kominek na dole, choć kominek bardziej jako ozdoba niż źródło ciepła. Dlaczego kotłownia wyjdzie bardzo drogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 21.12.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Moja koza stoi na parterze a nie na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 21.12.2011 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 wybacz, źle to zrozumiałem. A czy możesz rozwinąć wątek drogiego ogrzewania węglem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 21.12.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 A czy możesz rozwinąć wątek drogiego ogrzewania węglem? Może o to chodziło, że grzanie węglem z minimalną mocą to osiąganie sprawności kotła koło 30-40% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 21.12.2011 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 najprawdopodobniej pojawi sie bufor, wiec piec bedzie dzialal krocej, ale na pelnej mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 21.12.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Sęk w tym, że przy ociepleniu jakie planujesz będziesz potrzebował stosunkowo mało energii. Piczman próbował już podobnego rozwiązania z buforem i jakoś średnio mu to wyszło. Zrób tak jak ma budowlany_laik a będziesz zadowolony! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 22.12.2011 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 płyta bedzie na pewno, przyznam szczerze, ze w ostatnim czasie przeczytalem sporo watkow w dziale pomp ciepla i po przeczytaniu nabralem obaw. okazalo sie, ze wiele osob, ktore maja pompy (rozne rodzaje) posiada drugie zrodlo energii - glownie gaz. i zmartiwlo mnie to, bo wynika z tego, ze albo boja sie ze pompa nie wyrobi, albo ze pompa sie posypie - tego nie wiem. zaiwestuje w pompe, a potem sie okaze, ze musze w pokojach grzejniki elektycxzne wstawiac, bo pompa nie daje rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.12.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 A gdzie to przeczytałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.12.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Znam przykład mojego kolegi. Ma gaz, kominek z płaszczem i śmieciucha. Zastanawia się jeszcze nad solarami. Jest bardzo zadowolony. W prawdzie inwestycja była spora a rachunki nie małe, ale jest zadowolony:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.12.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 No chyba,że grzanie prądem jak ja zamierzam ale tego nie polecę bo przeskok z grzania węglem na czysty prąd to jak zmiana toporka z kamienia na auto,czyli duuuuży przeskok cywilizacyjny Nie przesadzaj, prądem można ogrzewać nawet jaskinie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.12.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 przeskok z grzania węglem na czysty prąd to jak zmiana toporka z kamienia na auto,czyli duuuuży przeskok cywilizacyjny A z czego masz ten czysty prąd ??? Z tego brudnego węgla !!! Przeskok cywilizacyjny, w pale się nie mieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.12.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Niestety, jeszcze z tego brudnego węgla. Jednak z roku na rok jego udział maleje i będzie malał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.12.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Liwko, obawiam się że naszego życia będzie za mało żeby zauważyć te zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.12.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Póki co święta idą. Życzę wszystkim Zdrowych, Wesołych i Spokojnych Świąt i żeby Wam jakieś drzewko nie spadło na druty.Ja to tam sobie wugla podsypięi będę miał ciepło hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.12.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Z brudnego węgla ale za to w kotłowni będę miał czysto A przeskok cywilizacyjny dotyczył ogrzewania domu no i tego,że u mnie w "kotłowni" będzie pralnia Po co Ci kotłownia ? Zapewniam Cię że te kotłownie opalane np. ekogroszkiem niczym nie muszą się różnić od Twojej, chociaż powiem Ci w sekrecie że moja do takich nie należy. Powiem Ci że nie dalej jak 2 tygodnie do tyłu miałem klienta który przesiadł się z prądu na ekogroszek i dalej w piwnicy ma biuro. Tam gdzie był tylko piec elektryczny, jest na węgiel, było biuro i jest biuro. Nie wiem czy elektrownia produkując ten Wasz czysty prąd nie robi więcej smrodu niż mój kociołek, proporcjonalnie oczywiście. Pośrednio smrodzicie tak samo jak ja, a z tym brudem nie wyolbrzymiajcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.12.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Aha i przyznaję że jest to wygodniejsze rozwiązanie, bardziej bezobsługowe, w pewnych warunkach może i opłacalne ale w pewnych.I nie jestem ślepo wierzący że tylko węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.12.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Czy w kotłowni na ekogroszek mogę powiesić białe pranie ? Jaki kolor będzie miało po wrzuceniu nowej porcji paliwa ? Widzę kolego że nie wiesz za bardzo jak pracują te nowe kotły a nawet może takiego nie widziałeś a próbujesz z nich szydzić i pisać nieprawdziwe informacje. Tak możesz powiesić nawet białe pranie !!! Nie możesz tego zrobić na około 15min w przeciągu kilka dni. Myślę że nie będziesz na tyle upierdliwy żeby wieszać akurat wtedy pranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.12.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Dla mnie węgiel kojarzy się z brudnymi,starymi domami,nic na to nie poradzę.Do nowych domów węgiel nie pasuje,mimo ładnych kotłów jak r-eco czy lazar ale to dalej będzie szuflowanie do pieca brudnego węgla... Widzisz nie każdemu jest dane zbudować czy mieszkać w nowym domu. Zapewnię cię drugi raz że te stare domy nawet poniemieckie mogą być czyściejsze od tych nowo wybudowanych, zależy kto tam mieszka. Nie wszyscy co mieszkają w starszych domach to brudasy i trole na jakich ci się kojarzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olfa 22.12.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 A może jednak folie grzewcze floorino?Nie mylić z matami grzewczymi Czytam i nie mogę się nadziwić, że tyle problemów przysparzają różne konwencjonalne ogrzewania i mało kto zapoznaje się z nowoczesnymi systemami ogrzewań.Dlaczego? Na 1 stronie piszę o zaletach takiego ogrzewania. Można to sprawdzić, ale myślę, że to jeszcze trochę potrwa zanim będą one powszechne i potencjalni użytkownicy się do tego przekonają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 22.12.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Tak możesz powiesić nawet białe pranie !!! Eeee kolego...tutaj to lekko przesadziłes..... no.. kolorowe to może od biedy bym sie zgodził ale białe??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts