Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Propozycje ogrzewania domu 130m2

gall86

Recommended Posts

Takie kotłownie nie wyglądają za sterylnie ale może mamy inne wyobrażenie pralni :)

Mieszkam na Śląsku a jak wiesz Śląsk węglem stoi ;)

Widzę że należysz do tych ludzi co mają wszystko NAJ i ja też jestem jednym z tych brudasów co prlni nie widzieli.

Mieszkasz na Śląsku to znaczy że mimo sterylnej pralni i czystego prądu oddychasz czymś znacznie gorszym niż ulatnia się z mojego komina.

Większość mojej rodziny mieszka na Śląsku (okolice Wodzisławia), jak przyjeżdżają do mnie z dziećmi to te biedule duszą jakiś czas nie potrafią tutaj oddychać.

Sami żartują że u nich to widać czym się oddycha.

I po co się produkujesz jak w kominie mieszkasz.

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pwiele osob, ktore maja pompy (rozne rodzaje) posiada drugie zrodlo energii - glownie gaz.

Ja oprócz pc mam też gaz, ale zupełnie przez przypadek i skoro mam, to go nie będę likwidował. Gaz miałem najpierw, gdy jeszcze nie myślałem o pc, po 2-3 latach od zainstalowania gazu zainstalowałem pc i tak zostało. Obecnie bym nie zakładał gazu.

A z czego masz ten czysty prąd ??? Z tego brudnego węgla !!!

Nawet jak z węgla, to spalanie w elektrowni jest dużo bardziej czyste niż syfienie w śmieciuchach, co w naszym kraju niestety jest śmierdzącym standardem. Dobrze, że jest wątek "o ekonomicznym spalaniu węgla", bo podnosi świadomość palących węglem ponad ten śmierdzący standard.

Nawet jak z węgla, to spalanie w elektrowni jest dużo bardziej czyste niż syfienie w śmieciuchach, co w naszym kraju niestety jest śmierdzącym standardem. Dobrze, że jest wątek "o ekonomicznym spalaniu węgla", bo podnosi świadomość palących węglem ponad ten śmierdzący standard.

Widać że nie mieszkasz blisko elektrowni i nie wiesz ile z takiej elektrowni jest zanieczyszczeń.Jestem ciekawy jak tak wszyscy przerzucimy się na prąd i infrastruktura nie wytrzyma, czym będziesz ogrzewał żeby nie zmarznąć.

Kominkiem Panie,kominkiem :)

Chcę widzieć te ogrzewanie kominkiem przy - 25.

Edytowane przez rybniczanin

Czyli wg Ciebie coraz mniej energii produkuje się z węgla? Jeszcze dodaj, że OZE wypieraja wegiel :D

W Anglii też się kiedyś z tego śmiali. Dzisiaj jesteś na poziomie tamtych czasów.

Kiedyś i w Polsce ogrzewano domy niemal wyłącznie węglem czy drewnem. Później doszedł gaz, olej i prąd. Dzisiaj dochodzą do tego jeszcze domy pasywne. Udział węgla w produkcji będzie malał (jesteśmy z tym daleko do tyłu, więc jest pole do nadrobienia opóźnień), szczególnie będzie to odczuwalne po wybudowaniu elektrowni atomowych. Do tego dojdą jeszcze fermy wiatrowe. (jestem ich przeciwnikiem)

Widać że nie mieszkasz blisko elektrowni

Widzę z okna. Mniejszą niż rybnicka, ale jednak. Niewątpliwie zanieczyszczeń jest dużo i są one skumulowane, ale w elektrowniach mają technologie oczyszczania spalin, składowania odpadów itd. Za to w większości domów spala się węgiel w najgorszy z możliwych sposobów, najpierw oddestylowując to, co powinno się spalić. "Niska emisja" jest rozproszona i poza warstwą śmierdzącego dymu do poziomu 50 metrów ponad teren nie widać pozostałych odpadów porozrzucanych po lasach, rowach, drogach itd. - może stąd Twoje wrażenia. Co do linii przesyłowych, to niech się o nie martwią PGE, Tauron i inne firmy, które kasują za przesył prądu.

W Anglii też się kiedyś z tego śmiali. Dzisiaj jesteś na poziomie tamtych czasów.

Kiedyś i w Polsce ogrzewano domy niemal wyłącznie węglem czy drewnem. Później doszedł gaz, olej i prąd. Dzisiaj dochodzą do tego jeszcze domy pasywne. Udział węgla w produkcji będzie malał (jesteśmy z tym daleko do tyłu, więc jest pole do nadrobienia opóźnień), szczególnie będzie to odczuwalne po wybudowaniu elektrowni atomowych. Do tego dojdą jeszcze fermy wiatrowe. (jestem ich przeciwnikiem)

Raczej nie jestem na poziomie tamtych czasów. Wiem jednak tyle, że to co wyprodukuje farma wiatrowa czy inne odnawialne zrodlo energii i tak musi byc wyprodukowane przez elektrownie konwencjonalna. Do wybudowania elektrowni atomowych jeszcze daleko. Znajdzie sie sporo zacofancow, ktorzy nie zgodza sie na jej wybudowanie :]

Ciekaw jestem, dlaczego jestes przeciwnikiem elektrowni wiatrowych.

Chcialbym jedynie przypomniec jaki jest temat watku :)

Po co Ci kotłownia ?

Nie wiem czy elektrownia produkując ten Wasz czysty prąd nie robi więcej smrodu niż mój kociołek, proporcjonalnie oczywiście.

Pośrednio smrodzicie tak samo jak ja, a z tym brudem nie wyolbrzymiajcie.

No, jeśli masz w swojej kotłowni elektrofiltry w kominach, system mokrego odsiarczania i jeszcze kilka innych wynalazków, to może jesteś proporcjonalnie tak samo "czysty".

Ale nie masz, więc....

Ileż to procentowo filtry stosowane przez elektrownie wyłapują zanieczyszczeń skoro sam fakt ich wykorzystania napawa cię aż takim optymizmem?

Instalacja suchego odsiarczania - 30%, instalacja mokrego odsiarczania do 95% (przy okazji pozyskuje się gips).

Eletrofiltry - 99 %

Mając bufor można palić "mocą nominalną".

Można też palić węglem ekonomicznie i ekologicznie. Kwestia chęci (i odpowiedniego kotła).

Trzeba też zainwestować trochę w te 1000l. I ten kocioł.

Fajnie, jeśli ktoś się na to zdecyduje. Tyle, że bufor posiada znikomy procent użytkowników kotłów na węgiel.

Mieszkam w mieście, które posiada elektrownię i kilkanaście tysięcy domów z których (szczególnie przy tej pogodzie) leniwie wydobywa się duszący dym.

Zgadnij, co jest większym trucicielem.