Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Propozycje ogrzewania domu 130m2

gall86

Recommended Posts

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bo masz jeszcze zdrowy kręgosłup. Za parę lat już ciężko będzie trafić workiem do zasobnika. No ale od czego są dzieci. Coś akurat wiem na ten temat.

Na co jak na co ale na kręgosłup to na już pewno byś nie chciał się ze mną zamienić.

Mój trzymają dwie blaszki tytanowe i 6 śrubek i widzisz ogrzewanie węglem mnie nie zabija.

Nie robię sobie jaj.

• 2 weeks później...

Witam,

Odświeżam nieco temat. Trochę znowu doczytałem, nie ukrywam, że większość o pompach ciepła i przyznam, że jestem prawie przekonany, aby zamontować pompę ciepła. Pozostaje jedynie kwestia czy będzie to pompa glikol-woda czy powietrze-woda. Odnośnie tego drugiego typu jest jeszcze sporo niedomówień, głównie w kwestii wydajności w zimie, dlatego mam wątpliwości. Natomiast jeżeli chodzi o pompę glikol woda to pozostaje kwestia dolnego źródła. Ze względu na małą powierzchnię działki obawiam się, że w grę wchodzi tylko DZ pionowe :/

ALE... zacząłem się zastanawiać ile miejsca może zabrać źródło poziomie, które bez dwóch zdań będzie tańsze w wykonaniu niż odwierty.

Zgodnie z ofertami, które otrzymywałem pompa musiałaby mieć moc 7-8 kW i odwierty około 190-200m.

Jak to przełożyć na źródło poziomie? Ile można liczyć z metra w poziomie?

Zakładając, że w poziomie z 1 metra uzyskujemy 25W to wychodzi, że musiałbym ułożyć 320m rury.

Zamieszczam obrazek przedstawiający moją działkę. Czy jestem w stanie umieścić na niej 320m rury?

http://img828.imageshack.us/img828/7481/dziaka.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Z 1m rury można uzyskać od 25 do 35W. To zależy od struktury gruntu i jej wilgotności.

Do odprowadzenia 1KW ciepła potrzeba od 25 do 50m2 gruntu.

Czyli przy założeniach 25W z 1m wychodzi 40m rury na 1KW.

Przy takim założeniu na 8KW (320m rury) potrzebujesz min 200m2/max 400m2.

Wg. mnie zmieścisz te 320 m na swojej działce.

Edytowane przez mrTomo