Piotrek42 28.12.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 W chwilach gdy wy walczycie z szuflą my zarabiamy na wakacje;) Posiadacze kotłów nie muszą zbierać.... oni mają uzbierane za tanie ogrzewanie domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.12.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Palę eko groszkiem trzeci sezon i jeszcze szufli w rękach nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.12.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Posiadacze kotłów nie muszą zbierać.... oni mają uzbierane za tanie ogrzewanie domu... A jak na narty jedziesz to komu zostawiasz obowiązek palenia? Rodzinie czy sąsiadom? Nie wiem z kędy bierzesz ten węgiel że masz tańsze ogrzewanie. Bieda szyby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.12.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Palę eko groszkiem trzeci sezon i jeszcze szufli w rękach nie miałem. Bo masz jeszcze zdrowy kręgosłup. Za parę lat już ciężko będzie trafić workiem do zasobnika. No ale od czego są dzieci. Coś akurat wiem na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.12.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Bo masz jeszcze zdrowy kręgosłup. Za parę lat już ciężko będzie trafić workiem do zasobnika. No ale od czego są dzieci. Coś akurat wiem na ten temat. Na co jak na co ale na kręgosłup to na już pewno byś nie chciał się ze mną zamienić. Mój trzymają dwie blaszki tytanowe i 6 śrubek i widzisz ogrzewanie węglem mnie nie zabija. Nie robię sobie jaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.12.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Na co jak na co ale na kręgosłup to na już pewno byś nie chciał się ze mną zamienić. Mój trzymają dwie blaszki tytanowe i 6 śrubek i widzisz ogrzewanie węglem mnie nie zabija. Nie robię sobie jaj. Gdybyś nie walczył z węglem to może do dzisiaj byś ich nie miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.12.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Gdybyś nie walczył z węglem to może do dzisiaj byś ich nie miał To nie od węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 10.01.2012 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Witam,Odświeżam nieco temat. Trochę znowu doczytałem, nie ukrywam, że większość o pompach ciepła i przyznam, że jestem prawie przekonany, aby zamontować pompę ciepła. Pozostaje jedynie kwestia czy będzie to pompa glikol-woda czy powietrze-woda. Odnośnie tego drugiego typu jest jeszcze sporo niedomówień, głównie w kwestii wydajności w zimie, dlatego mam wątpliwości. Natomiast jeżeli chodzi o pompę glikol woda to pozostaje kwestia dolnego źródła. Ze względu na małą powierzchnię działki obawiam się, że w grę wchodzi tylko DZ pionowe :/ALE... zacząłem się zastanawiać ile miejsca może zabrać źródło poziomie, które bez dwóch zdań będzie tańsze w wykonaniu niż odwierty.Zgodnie z ofertami, które otrzymywałem pompa musiałaby mieć moc 7-8 kW i odwierty około 190-200m.Jak to przełożyć na źródło poziomie? Ile można liczyć z metra w poziomie?Zakładając, że w poziomie z 1 metra uzyskujemy 25W to wychodzi, że musiałbym ułożyć 320m rury.Zamieszczam obrazek przedstawiający moją działkę. Czy jestem w stanie umieścić na niej 320m rury?http://img828.imageshack.us/img828/7481/dziaka.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 11.01.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 (edytowane) Z 1m rury można uzyskać od 25 do 35W. To zależy od struktury gruntu i jej wilgotności.Do odprowadzenia 1KW ciepła potrzeba od 25 do 50m2 gruntu.Czyli przy założeniach 25W z 1m wychodzi 40m rury na 1KW.Przy takim założeniu na 8KW (320m rury) potrzebujesz min 200m2/max 400m2.Wg. mnie zmieścisz te 320 m na swojej działce. Edytowane 12 Stycznia 2012 przez mrTomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts