mati__ 15.12.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Proszę o krótką poradę: w trakcie instalacji okien w domu wyszło na jaw, że poziom chudego betonu odbiega ok 3-4 cm na długości pomieszczenia (ok 5m). To na razie informacja od instalatora okien, sam będę w stanie sprawdzić rzeczywisty stan w przyszłym tygodniu. Wykonawca twierdzi, że to normalna praktyka budowlana bo tego się nie poziomuje tak dokładnie, ale wiadomo, że wykonawca tak zawsze powie. Mam zamiar kłaść podłogówkę i znalazłem kilka artykułów gdzie jest napisane, że warstwa chudego betonu powinna być dobrze wypoziomowana. Czy ktoś może mi napisać jakie są ewentualnie dopuszczalne odchyłki w poziomie chudziaka (być może wykonawca ma w tym przypadku rację) i jak ewentualnie na dalszym etapie takie nierówności się wyrównuje. Czy upierać się, żeby jednak to zostało poprawione? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 15.12.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 prawidłowo to wszystko co się robi nawet chudy beton powinien być wylany prosto, z reguły jednak chudziaka traktuje się po macoszemu i wielu ma pewnie takie różnice. Najważniejsze żeby chudziak był równy nie miał gór i dolin i jak się na niego ułoży styropian równo przylegał do podłoża. Jak masz krzywy chudziak to wylewki w tym miejscu po prostu będzie więcej. Dopilnuj tylko żeby przy układaniu styropianu nie potraktowali tego rak samo jak chudziaka i ułożyli go szczelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati__ 15.12.2011 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Dzięki za szybką odpowiedź. Wiem, że mogę to wyrównać wylewką, ale to po pierwsze koszt, a po drugie nierównomiernie wygrzana podłoga o ile się nie mylę. Chciałbym wiedzieć czy domagając się wyrównania chudziaka nie przesadzam i nie domagam się niestworzonych rzeczy. Po prostu się na tym nie znam, może te 3-4cm to w miarę normalna rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 15.12.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 trochę to wszystko dziwne, bo chudziaka zrównuje się z fundamentem, czyż nie ? wynika z tego, że albo nie zrównali Ci ze ścianą fundamentową albo masz ją krzywo zrobioną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 15.12.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Wszystko sie wypoziomuje, nadleje, wyrówna, ale zawsze można zapytać po co? Nie lepiej sie przyłożyć do roboty i zrobić równo? Niechało się przykładać do roboty to tak wylali. Mi osobiście nie podoba się takie coś że fachowcy sie do czegoś nieprzykładają... bo jakoś to będzie, ktoś poprawi. Jak już sie za coś zabiera to robi się to jak najlepiej a nie tak żeby było... Narzędzia pomiarowe ręczne wcale nie są takie drogie, poziomica wodna kosztuje z 30zł, poziomica 2,5m z 150zł.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati__ 16.12.2011 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Problem polega na tym, że nie mogę doglądać budowy codziennie bo pracuję dużo za granicą. Wziąłem firmę (i to poleconą), a nie zbieraninę górali po to, żeby właśnie nie musieć wszystkiego pilnować, ale teraz obawiam się, że to był błąd. Będę na budowie w przyszłym tygodniu i chciałbym wiedzieć co i jak sprawdzić i przy jakich odchyłkach domagać się od wykonawcy poprawek, albo ewentualnie obniżenia kwoty. Chodzi mi o chudziaka i ściany. Jakie odchyłki są dopuszczalne w poziomie i w pionie, jak to najlepiej będzie sprawdzić mnie jako laikowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.12.2011 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Wydaje mi się, że czytam jak z igły robi się widły...Zastanów się, czy ten chudziak spełnia rolę, jaką powinien!Jeżeli tak - jest dobry!Na tym chudziaku trzeba ułożyć izolację przeciwwilgociową.Da się?Nie?Czemu?Potem dajesz termoizolację od gruntu.Jak w płytach (styropian) to masz problemik wypoziomowania.Jak zasypiesz termoizolacją - to tego problemiku nie ma. Poczytałbyś "najlepsze ocieplenie podłogi na gruncie".Tam masz z detalami napisane co i jak. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati__ 17.12.2011 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Ja właśnie nie chcę robić z igły widłów dlatego tu pytam. Pytanie chyba proste, ale odpowiedzi nie znalazłem: jakie odchyłki mogą się zdarzyć i nie są partactwem. Jeśli chudziak został źle wykonany (wypoziomowany) czy ściana krzywo wymurowana będę się domagał poprawek bo nie mam ochoty dopłacać później przy robieniu wylewek czy kładzeniu tynków.Czy na tym chudziaku da sie robić resztę bez problemów? Nie wiem, bo po pierwsze się na tym nie znam, a po drugie to się okaże dopiero podczas prac. I właśnie tym pytaniem i ewentualną reklamacją chcę problemów uniknąć... Także będę bardzo wdzięczny za odpowiedź typu: "2 cm różnicy poziomu na długości 7 m to normalna rzecz", albo "10-20 mm odchyłki od pionu na wysokości pomieszczenia jest dopuszczalne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.12.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 TEGO akurat TU raczej nie dostaniesz!!! Tobie NAPRAWDĘ się WYDAJE, że Ci, co Tobie dom budują wiedzą co robią?!!! Wyjdź przed swoją działkę... POCZYTAJ co jest napisane na tablicy przed nią... INWESTOR = ?????? (To taki ktoś, co każe zrobić to, co mu potrzebne różnym WYKONAWCOM ) WIESZ ,co chcesz postawić?! WIESZ jak?! - Wymagaj tego, co chcesz! - ALE!!! Płać ile zażądają za TWOJE chciejstwa! Pierwszy dom dla wroga... Drugi dla przyjaciela... TRZECI - DA CIEBIE!!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.12.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 "Pytanie chyba proste, ale odpowiedzi nie znalazłem"Jak nie dojrzejesz do zrozumienia odpowiedzi.... PROSTEJ odpowiedzi - to TAK pozostanie! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati__ 18.12.2011 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 OK poddaję się. Dzięki za "porady". Wolałbym jednak nie dostać odpowiedzi wcale niż dostać odpowiedź typu "udowodnię ci, że jesteś durniem". Zadaj mi pytanie z mojej branży, a mogę zrobić to samo - tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.12.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Nareszcie zaczynasz rozumieć!Tak się składa, że dowodzisz w branży, na której znasz się słabo lub wcale.NIKT nie będzie tego faktu usprawiedliwiał, bo za to mu nie płacisz...Ty wymagasz. Oni robią. Ty płacisz....I robi się dziwnie!Nie wiesz CZEGO wymagać!Czepiasz się pierdół w obawie, że Ci co spaprają...Stres Cię zżera coraz mocniej a do końca daleko...Po drodze zauważasz, że nie wszystko DZIAŁA tak, jak powinno!Budowlańcy "robią tak jak zawsze".Realizują projekt zawierający sprzeczności, bo TAKI im dałeś!ONI mają za to "beknąć?!!! Rada jest...Jest takie coś jak "inwestor zastępczy" lub "nadzór inwestorski" zlecony komuś, co się na tym DOBRZE zna.Płacisz komuś, kto z budowy nie złazi i tylko patrzy na łapy budowlańcom oraz narzuca rozwiązania wtedy, gdy pojawi się dylemat, problem czy niejasność.WTEDY możesz DALEJ być alfą i omegą w SWOJEJ branży wcale nie ucząc się nowej!"Problem polega na tym, że nie mogę doglądać budowy codziennie bo pracuję dużo za granicą."Chyba potrzebujesz własnego inspektora nadzoru, skoro sam nim być nie możesz...Ale decyzja (i kasa) jak zawsze - TWOJA! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati__ 20.12.2011 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Trochę offtop, ale co tam... Nie umniejszając Twojej wiedzy i pozycji na forum chciałbym jeszcze coś dodać.Zamiast odpowiedzieć mi na pytanie, albo je zignorować jeśli jest wg Ciebie głupie to Ty robisz z igły widły, piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia. O dziwo na tyle głupi nie jestem, że mam inspektora nadzoru, który z pewnych przyczyn w tym momencie nie jest dostępny i nie może pomóc i stąd pytanie na forum. Być może tego o co pytam akurat nie dopilnował - wtedy mogę się go czepiać, albo wspólnie z nim mieć pretensje do wykonawcy. Chcę tylko wiedzieć czy to o czym piszę w pierwszym poście to rzeczywiście podstawa do jakichkolwiek pretensji. Teraz już wiem, że tak, że te 4cm to dużo. I pytanie wcale nie okazało się bez sensu i odpowiedź uzyskałem. Szkoda, że nie na tym forum."Realizują projekt zawierający sprzeczności, bo TAKI im dałeś!" - to już nie wiem skąd wziąłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.12.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 nie bardzo rozumiem, o co Ci chodziprzeczytałeś kilka artykułów, gdzie napisano że ......ale nadal się pytaszi masz pretensje, że ktoś odpowiada Ci inaczej (?)to może wklej to co przeczytałeś, być może ktoś do tej fachowej lektury się odniesie,skoro nie wystarczą Ci wymogi technologiczne wybranego systemu i np informacji od tego, kto to będzie robił, chcesz (?) polegać na informacji tego, kto już coś zrobił i wydaje opinię dla swego "następcy"nie widzisz w tym braku logiki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.12.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 (edytowane) "O dziwo na tyle głupi nie jestem, że mam inspektora nadzoru, który z pewnych przyczyn w tym momencie nie jest dostępny i nie może pomóc"Rozumiem - że chwilowo NIE MASZ inspektora nadzoru - jak napisałeś..."Wolałbym jednak nie dostać odpowiedzi wcale niż dostać odpowiedź typu "udowodnię ci, że jesteś durniem". Zadaj mi pytanie z mojej branży, a mogę zrobić to samo - tylko po co? "Zabierasz się za robotę faceta, którego wynająłeś, w jego zastępstwie!Robisz coś, w czym dobry nie jesteś i nie znasz nawet języka pojęć tej branży - aby zrozumieć co do Ciebie ktoś napisze...Masz pretensje, że TY nie rozumiesz tego, co ktoś napisze...Znajdź kontakt z pacjentem, którego nająłeś i JEMU przekaż moją podpowiedź...Bierze kasę za to aby TOBIE tłumaczyć co trzeba, należy, musi się a czego nie."Teraz już wiem, że tak, że te 4cm to dużo. I pytanie wcale nie okazało się bez sensu i odpowiedź uzyskałem. "Uzyskałeś potwierdzenie SWOJEJ wartości, bo przyznano TOBIE rację!SAM piszesz, że niewiele wiesz o problemie to i TWOJA ocena jest... niewiele warta!(Wyjaśniam - Przy jednej z technologii ocieplenia generuje to problemiki (małe) a przy innej - wcale! )Ale dobrze Ci robi , bo jest TWOJA! TEGO się trzymaj i rób tak, jak doradza Ci rozum i znajomość tego fachu/problematyki/fizyki...Będzie tak, jak zarządzisz i za co zażądają zapłaty.(cbdo.) Temat odpuszczam, chyba, że podrzucisz go temu inspektorowi (tylko po co, skoro ON wie co trzeba, należy, można i nie należy).Pomagam zwykle przy trudnościach w budowaniu a nie w uspokajaniu niespokojnych inwestorów...Od tego są inni specjaliści.... Adam M. Edytowane 20 Grudnia 2011 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati__ 21.12.2011 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Ludzie... ja się pytam ile to jest 2+2, a Wy robicie wykład o całkach podwójnych:) No tak to wygląda... Dzięki w każdym razie za dyskusję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 21.12.2011 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Proszę o krótką poradę: ... Z góry dziękuję za pomoc. Witam. Jesli jestes na etapie wyboru wysokosci okien prawdopodobnie masz margines na ewentualne wyrownanie pod posadzke odpowiednia warstwa styropianu. Najlepiej na poczatek zebrac wszystkie wymiary ustalic wysokosci parapetow, wysokosc do stropu, ustalic w ktorym miejscu znajduje sie najwyzszy punkt na chudziaku. Jesli chodzi o 3-4 cm roznicy na wysokosci to IMO 1 cm jestes w stanie zniwelowac sama posadzka natomiast 3 cm warstwa izolacyjna. Dobrze, ze masz informacje juz teraz, to bez wiekszego problemu uda sie to skorygowac. Jesli chodzi o odchylenia poziome - wiadomo im mniejsze tym lepsze, bo nie trzeba nic wyrownywac. Warstwa styropianu i szlitachta koncowa jest wtedy na calej powierzchni tej samej grubosci. Pozdrawiam. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalz2x 21.12.2011 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 trochę to wszystko dziwne, bo chudziaka zrównuje się z fundamentem, czyż nie ? wynika z tego, że albo nie zrównali Ci ze ścianą fundamentową albo masz ją krzywo zrobioną ? Witam! Chudziak wcale nie musi byc rowno wylany z ostatnim bloczkiem sciany fundamentowej! Pozdr. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati__ 22.12.2011 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Dzięki bardzo za tą odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 31.12.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 mati__, złap szlaufwagą poziom +50cm (lub +100cm) i oznacz go co kilka metrów na ścianach (najlepiej nośnych). Wykorzystaj ten poziom do wszelkich prac, które będą potrzebowały precyzyjnego umieszczenia elementów, np. gniazdka, wyłączniki, okna. Absolutnie nie bazuj na poziomie chudziaka - różnice mogą być spore, u mnie na przykład chudziak w jednym miejscu jest niżej niż powinien o jakieś 2,5-3cm. Nie uważam tego za wielki problem, aczkolwiek fajnie byłoby mieć równy chudziak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts