PrzemekMac 15.12.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Witam. Z okazji oficjalnego przystąpienia do wykończenia mojego deweloperskiego mieszkania (w sumie kawalerki) chciałby zapytać jakie maty grzewcze są warte zainteresowania. Warunki:- mam piękne wylewki, będę tam dawał*klej i kafelki (nie zdecydowałem jeszcze jakie) - czyli mata musi być*cieńka- do ogrzania jest łazienka ok 6.5m2- oraz kuchnia - ok 5m2- garaż ok 28m2 (to jest akurat opcja)- chcę zastosować proste sterowniki terkostatyczne. Załączanie mat "w czasie" będzie sterowane już przez oddzielny sterownik czasowy zalączaniem lub wyłączaniem zasilania.- z uwagi na zamurowanie, chciałby kupić produkt dobry jakościowo (rozsądnie)- chciałbym żeby było to "zdrowe" czyli nie generowało dużego pola elektromagnetycznego (chyba musi być*2-żyłowy). B. proszę o opienie, rady i konkretne marki. Nie mam pojęcia kto to produkuje i kto jest w tym dobry. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/163655-jakie-maty-grzewcze-kupi%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ensto 15.12.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Firma Ensto ( Finlandia ) od wielu lat prowadzi sprzedaż elektrycznych mat grzejnych oraz termoregulatorów.Grubość maty grzejnej wynosi 3,5mm, więc może ją Pan zainstalować na gotowych, pięknych wylewkach i zalać np. wylewką samopoziomującą tak aby zakryć przewody. Proponuję zastosować maty o mocy jednostkowej 100W/m2.Do łazienki matę o powierzchni 6m2 ( EFHTM 100.6 ) - chyba że elementy stałego wyposażenia zabierają sporo miejsca na podłodze ( wanna, brodzik itp ) a do kuchni matę 5 m2 ( EFHTM 100.5 ). Maty są jednostronnie zasilane ( dwużyłowe ) więc promieniowanie jest bliskie zero. Do sterowania posiadamy prosty sterownik z czujnikiem podłogowym ECO 10 FJ, który może być dodatkowo regulowany zegarem zewnętrznym. Największa mata ma 12 m2, więc w przypadku garażu należałoby zrobić instalację składającą się z 3 szt ( 12 + 12 + 4 ). Gwarancja na maty wynosi 10 lat. W przypadku dodatkowych pytań pozostaję do dyspozycji ( [email protected] ) Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/163655-jakie-maty-grzewcze-kupi%C4%87/#findComment-5028787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts