tomek4 15.12.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Witajcie, ostatnio moją uwagę na stoisku budowlanym zwróciły nazwy na woreczkach i wiaderkach.. Wydaje mi się, że większość z tych nazw powstała na potrzeby handlowo-marketnigowe co niestety nie idzie w parze z uproszczeniem wyboru dla kupującego. Bo co mam kupić by wypełnić ubytek w tynku gipsowym ? A może znalazłby się ktoś kto wytłumaczyłby rodzaje i zastosowanie substancji w woreczkach (sypkich) i wiaderkach (płynnych) ? Kiedyś to ubytek się gipsowało, a całą ścianę cekolowało Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 16.12.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Podejrzewam, że podstawową różnicą pomiędzy masą w płynie i w proszku jest element wiążący. N.p. gips czy cement - nie może być w płynie bo wyjdzie wielkie g... inne tak. To jak z tynkami mineralnymi: cement - oznacza, że jest w proszku, a w tynku to cement jest materiałem wiążącym. Jeżeli coś innego - to może być w takliej formie jaką trawi dana substancja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panicz 16.12.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Zbyt duży temat do wyjaśnienia w jednym poście... Zależy jaki masz ten ubytek. Jeśli tylko w kilu miejscach, średnio głęboki to wybierz się do sklepu flugera i filler kup. Bardzo uniwersalna i dobra szpachlówka ale koszt ok 60zł za 2,5l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 16.12.2011 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Większe dziury - gips tynkarski, uzupełniony po 15-20 miutach. Mniejsze - szpachle typu cekol, stabil, megaron. Ryski to shetrock coumpan, semin ets, lub cokolwiek z nazwą finisz. Generalnie czym większa dziura tm większe kruszywo. Czym mniejsza tym drobniejsza frakcja. Niestety często się zdarza, że uzupełnienie ubytku zbyt "gładką" masą daje efekt plamy. Po prostu faktura pokrycia nie zgadza się z resztą ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 18.12.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 alez to jest wszystko zawiłe. Moze łatwiej zrobic zdjecia, pojsc do salonu firmowego jakiegos porzadnego i zapytac co na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 20.12.2011 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, spodziewałem się odpowiedzi że temat zawiły i nie da się tego wytłumaczyć w jednym poście dlatego szacunek dla tych, którzy próbowali. Ubytek w tynku gipsowym jest czysto hipotetyczny, chodziło mi raczej o wskazanie zastosowania różnych substancji do typowych ścienno-sufitowych problemów czyli struktura, rysy i ubytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts