Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komantarze do dziennika budowy Szafran Gl 176

Recommended Posts

Z "?" pisałem, bo nie byłem pewien czy wstawiali, czy wychodzili przez nie.

Wiem, że dachowe można (swoje 5 szt. wstawiałem)- nie używa się pianki montażowej.

Niestety pianki źle pracują w niskich temperaturach. Właśnie wyczytałem z info na piance- min. temperatura butli +5st. i min. temp zewn. też +5st.

Może te lepsze mają inne temp.. Ta kupiona w "Muszkieterach".

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Okna były wstawione, tylko dwa troszke krzywo i je poprawiali, bo są to okna w lukarnach a jak mróz odpuści to je opiankują tam gdzie zrobiły sie dziury.

Nasza stała ekipa nawet w taki mróz dachówke kładzie no i dzisiaj montowali wyżej wymienione okno dachowe (na szczęście będzie tylko jedno nad schodami).

Z mężem również odgadliśmy gdzie Twój domek sie buduje (podpowiedział nam zielny bydynek w tle na jednym ze zdjęć) .

Po rozmowach z naszą ekipą i poczytaniu troszke w necie (prawdopodobnie telefony nie mają zasięgu jak jest folia aluminiowa) postanowiliśmy kupić żółtą folie paroizolacyjną. Za kilka lat sie okaże czy to był dobry wybór a jak narazie pare groszy w kieszeni zostanie

Hmmm... przecież fale nie rozchodzą się tylko do góry, na boki też, więc przez ścianę te parę "kresek" komórka znajdzie.

Zrobiłem eksperyment- zawinąłem komórkę w folię aluminiową kuchenną . Dopiero jak całkowicie została owinięta, oprócz oczka, żeby zobaczyć co z zasięgiem, to gubiła zasięg i to nie zawsze. Wsadziłem też komórkę do stalowego garnka i przykryłem folią- zasięg się zmniejszył z 4 do 1 kreski, ale nie zgubił.

Możecie zrobić podobną próbę ;)

• 3 weeks później...
Trzeba było je troszkę podreperować, odnowić, bo zwykłe plastikowe nie nadają sie koło domu. Wystarczy stara doniczka pieluch bądź pościel cement piach i woda. Na tej stronce masz opisane tylko nie pamiętam na której stronie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=15493 . Ale warto przejrzeć cały wątek bo są tam ciekawe pomysły

• 2 weeks później...

Miejmy nadzieję, że wiosna przyjdzie szybko i milej będzie spędzać czas na budowie.

Fajnie wyglądają te doniczki. Jest to ciekawy pomysł, nie tylko na te naczynia;)

Mnie się marzy, tak wielka przewrócona na bok amfora z wiszącymi kwiatami - zobaczymy co z tego wyjdzie, na razie zbieram pomysły...np. na zegar słoneczny, jakieś kolumienki...

Witajcie Murowańcy! Przyszły się drewniaki przywitać:)

Tak patrząc na Wasz domek od przodu, to jet bardzo podobny do naszego (choć z innego materiału). Po zdjęciach widać, że pora roku Was nie zraża i ostro pracujecie, oby tak dalej i do szybkiej przeprowadzki. A najbardziej to podoba nam się kosiarka konna:D

Zapytam jeszcze Inwestorkę: te niskie krzewy wokół domu (te z brązowymi liśćmi) to buk czy grab? i czy to da się z tego żywopłot uwić?

Pozdrawiamy gorąco!

PS Odp. dot. dzwonka umieściłam w naszych komentarzach:)

To jest buk czerwony. Wystarczy na początku pilnować żeby sie, żeby od dołu sie rozgałęział, a dalej sam stworzy ściane nie do przebicia. Lepszy efekt można uzyskać sadząc go w dwóch rzędach blisko siebie. Później wystarczy pilnować żeby za szybko do góry sie nie wybiły poszczególne gałązki. Ja tego nie robiłam ze względu na drugi rząd z iglaków. Buk ma przełamać zieloną ścianę latem.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Zastanawiałem się, jak sobie poradzicie z otynkowaniem gzymsów. W ten sposób dużo dłubaniny.

Zrobiłbym inaczej:

Najpierw pokrył klejem wszystkie elementy, nawet bez siatki i kątowników, bo to element ozdobny.

Następnie takie prawie gotowe przykleił do ściany. Pozostałoby wyrównać klejem tylko wokół gzymsu.

Teraz pomalować całość i gotowe.

Troche dużo dłubaniny z tym jest, ale wydaje mi sie, że musi być narożnik dany żeby sie nie odłamywało jak ktoś dotknie. Ptaszek może sobie podziubać a tak nie będzie miał dostępu. Poza tym pod narożnikami można ukryć niektóre elementy krzywo obcięte. No ale to kwestia gustu no i ilości wolnego czasu. Ja sama tego nie robie więc mi to bez różnicy, a fachowcy sami taką opcje zaproponowali