Pablo_77 19.03.2004 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Witajcie,zwracam się z zapytaniem.Kończy mi się pozwolenie na budowę w Czerwcu a do chwili obecnej nie rozpocząłem budowy. Potrzebuję przedłużyć termin o 2 lata. Czy jest to możliwe?Jakie wiążą się konsekwencje, gdy nie zacznę budowy i pozwolenie przepadnie?? Jak uzyskać nowe, czy też zaktualizować stare?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mwanamke 19.03.2004 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Jak się skończy to koniec. Czy będziesz mógł wystąpić o drugie zależy od tego czy i jak zmieniły się warunki zabudowy w gminie. Np u mnie jest tak, że 4 lata temu pod budowę domu trzeba było mieć 600 m kw a dziś 800 - i np ja nie dostałabym już pozwolenia na budowę bliźniaka na 1300m Zorientuj się najpierw w urzędzie gminy czy dostaniesz nowe pozwolenie a jak miałyby być jakies kłopoty to wykop dół i zrób niezbędne minimum do uznania ropzpoczęcia budowy pozdrawiam Mwanamke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 19.03.2004 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 wykop dół i zrób niezbędne minimum do uznania ropzpoczęcia budowy Mwanamke Do czerwca jest jeszcze kilka dni wiec i czas jest na to aby sie zastanowic co dalej jesli brak srodkow to nie zawracac sobie glowy tym pozwoleniem naturalna smiercia zginie. Natomiast jesli nam na tym zalezy to nic innego tylko porozmawiac z kierownikiem budowy wlasnej budowy i on niech rozpocznie procedure rozpoczecia robot budowlanych czyli pierwszy etap to zgloszenie robot budowlanych do PINB a dalej to juz czas pokaze masz na to nastepne 2 lata .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 19.03.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 MwanemkeJesli jest wymagana powierzchnia działki, to możesz na niej postawić również bliźniak. Tzn jesli u Ciebie jest to 800m, to wystarczy. Nie ma konieczności posiadania działki min 1600m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_77 19.03.2004 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Witajcie, dziękuję za Wasze odpowiedzi. Jak wygląda procedura wznowienia pozwolenia i czy tak wogóle jest??Czy w przypadku przedawnienia (nie rozpoczącia budowy) trzeba podjąć kroki o uzyskanie nowego nazwijmy to od "zera"Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mwanamke 19.03.2004 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Mwanemke Jesli jest wymagana powierzchnia działki, to możesz na niej postawić również bliźniak. Tzn jesli u Ciebie jest to 800m, to wystarczy. Nie ma konieczności posiadania działki min 1600m No właśnie nie bardzo , to było zreszta powodem spisania przez nas umowy przedwstępnej kuypna działki- uwarunkowaqliśmy zakup otrzymaniem warunków zabudowy dla bliźniaka na powierzchni dokładnie 1270m, juz wtedy gmina mówiła że za chwile zmienią się warunki nie dostaniemy zgody. Pewnie można to jakoś obejść na poziomie projektu ale nie wiem czy byłoby to skuteczne. Ja w każdym razie SŁYSZAŁAM w urzedzie , że dziś nie otrzymałąbym takich warunków zabudowy - ostatni raz we wtorek gdy składałam papiery o zgodę na podziął ( pisaliśy o tym w innym watku )...co gmina to obyczaj więc czasem warto się dowiedziec Przecież bym się chyba zabiła - mam działke i nie mogę na niej domu zbudować ! pozdarwiam Mwanamke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 19.03.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Mwanemke:to trochę dziwne, pewnie zatwierdzone uchwałą rady gminy,czy zamierzasz dzielic działkę już teraz jeszcze przed rozpoczęciem budowy, po to by była jasność w spr kredytowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mwanamke 19.03.2004 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Dokładnie tak, bank mnie do tego zmusił Znaczy - dał opcję jeszcze zgody współwłaścicieli na obciążenie hipoteki a ja nie chcę ich stawiać w takiej sytuacji - w końcu to spora kasa. A zresztą i tak kiedyś chcielibyśmy podzielić a podział samej ziemi wychodzi taniej niż podział zabudowań . Na razie mamy kolejna mapkę z podziałem za 1300 plus złożone papiery do UG. I ustna obietnicę że otrzymamy zgodę na podział mimo, że teraz obowiązuja nowe warunki zabudowy ( te minimum 800m). Czyli dodatkowe- wkurzające koszty plus lekka obsuwa w czasie ale traktuje to jako trening pozdrawiam Mwanamke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 19.03.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Mam podobny dylemat z tą róznicą, że obaj współwłaściciele chcą brać kredyt.Cenę geodety już znasz, czy wiesz jakie są koszty zmian aktu notarialnego i załozenia nowej ksiegi w i co Ci powiedzieli w UG na temat czasu oczekiwania na decyzję o podziale? Wydaje mi się, że wszystkie formalności to obsuwa o kilka miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolf 19.03.2004 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Pablo, jeśli przez 2 lata nie masz wpisów w dzienniku, to będziesz musiał zaczynać wszystko od początku, tym bardziej, że zmieniły się przepisy.To, co możesz zrobić, to formalne rozpoczęcie budowy lub jej kontynuacja. Wszczególności może to być:zgłoszenie kierownika budowywpis w dzienniku, że przyjął obowiązkigeodezyjne wytyczenie budynkuprzygotowanie i zabezpieczenie terenu (działki)wykopy pod fundamenty (rozpoczęcie) Możliwości jest dużo .... pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mwanamke 19.03.2004 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Mam podobny dylemat z tą róznicą, że obaj współwłaściciele chcą brać kredyt.Cenę geodety już znasz, czy wiesz jakie są koszty zmian aktu notarialnego i załozenia nowej ksiegi w i co Ci powiedzieli w UG na temat czasu oczekiwania na decyzję o podziale? Wydaje mi się, że wszystkie formalności to obsuwa o kilka miesięcy. ceny geodetów to sprawdzaj bo miałam takiego za 2500pln Czas oczekliwania - akurat w gminie Halinów - miesiąc,koszt notariusza ok 2 000PLN. Działka musi byc podzielona co do centymetra bo inaczej to nie jest podział tylko transakcja i nalezy się skarbowi państwa podatek Potem idzie to do wydziału ksiąg wieczystych i w zalezności od rejonu trwa dłużej lub krócej. Na tę ostatni okoliczność bank bierze ubezpieczenie - do ok 100 zł /miesiąc do czasu ustanoweienia wlasciwych pozdrawiam mwanamke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts