Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak poznać po spalaniu drewna prawidłowy ciąg kominowy?

lukep3

Recommended Posts

Jak Ci podrywa drobne cząstki paliwa, to znaczy, że masz prawidłowy ciąg.

Jak nie podrywa, to nie oznacza, że jest nieprawidłowy -- ale na oko to trudno to ocenić.

Można sobie próbować to przeliczyć, że jak ma np. 20 kW to przy maksymalnie otwartej przepustnicy doprowadzenia powietrza powinien spalić X kg drewna w Y minut, ale to chyba mało precyzyjne obliczenia (bo sporo będzie zależało od wilgotności drewna).

Jak Ci podrywa drobne cząstki paliwa, to znaczy, że masz prawidłowy ciąg.

Jak nie podrywa, to nie oznacza, że jest nieprawidłowy -- ale na oko to trudno to ocenić.

Można sobie próbować to przeliczyć, że jak ma np. 20 kW to przy maksymalnie otwartej przepustnicy doprowadzenia powietrza powinien spalić X kg drewna w Y minut, ale to chyba mało precyzyjne obliczenia (bo sporo będzie zależało od wilgotności drewna).

Niby można odpowiedzieć, a jak się zacznie, wychodzi, że nie.

W sumie to pracę magisterską napisać można :)

Bo sam problem rozdrobnienia drewna to już kilkakrotna różnica

w czasie spalania.

Ciąg może zmierzyć kominiarz, ale tez niewiele to da jak ktoś

nie wprawiony, jaki jest dobry...

Edytowane przez eniu

od samego załadanku drewna przy zamkniętym szyberku maksymalnie (przepustnicy wtórnej) akacja 2 lata sezonowana - po półtorej godziny mam żar - brak już płomienia - dlatego uważam iż ciąg kominowy w mym kominie jest za duży ( wysokość komina 8,5 m, średnica 200 ) - kominek 15kw płaszczem

Jeśli wszystkie przymykała zawodzą, pozostaje instalacja

dodatkowego - moderatora ciągu. W zabudowanym kominku

to trochę problem, bo trzeba się dostać do rury przyłączeniowej.

Niekiedy można "zakombinować" moderator na kominie, nie

na każdym jednak, jest to wskazane czy możliwe.

płomień nie przygasa po zamknięciu przepustnicy chociaż ta zapewne nie jest szczelna na 100% - ale jeśli nie przygasa to musi zaciągać z pomieszczenia - na wkładzie w narożach przy szybie jest brak ciągłości tego "sznura" jakby celowo zrobiono drobne szpary do zaciągania powietrza - i rzecywiście jak przyłożę płomień zapałki to czuć że zaciąga z pomieszczenia - ale mimo wszystko ciąg pewnie za duży - producent zaleca 12-13 Pa - a ile jest u mnie? trza zmierzyć

• 2 weeks później...

Sztuki bywają różne . Budowlane szczególnie ...Najwięcej

zależy od "sztukmistrza".

Wszystko co wymieniłeś raczej "za duże" .

Tutaj potrzeba potrzeba nosa. Wchodzę do domu i bez miernika

widzę, że komin za duży/za mały, za niski/za wysoki, do

tego co inwestor chce podłączyć...

Tak jak z gotowaniem. Książka kucharska to za mało.

Ciesz się, że masz za duży ciąg, który można zmniejszyć. Odwrotnie,

bywa bardziej kosztowne :)

Ten miernik też jakiś podejrzany...

tak po przemyśleniach - ale co da regulator ciągu tj to ustrojstwo w okolicach czopucha montowane jeśli u mnie na zimnym kominie różnica ciśnienia to ok 50 Pa a nie mówiąc już o wartości jaka by była gdyby komin był nagrzany. Rozumiem iż ten regulator w trakcie otwrcia przepustnicy dopuszcza powietrze z pomieszczenia (co powoduje straty ciepła )? ... wydaje mi się że rozwiązaniem problemu musiało by być coś montowane na kominie....więc u podwalin problemu leży zniwelowanie zbyt dużego ciągu na zimnym kominie - bo to że on będzie większy na rozgrzanym to jest logiczne; ktoś kiedyś pisał że nie ma problemu nadmiernego ciągu tylko wylot do komina zbyt gorącego powietrza (zapewne niedopalonego) - ale czy nie wpadamy w zamknięte koło - jeśli wiemy iż przy zimnym kominie ciąg już jest kilkakrotnie za duży....

Witam.

Przy założonym wyciągu mechanicznym Darco, który daje nieźle "w rurę" to się tak średnio 20 Pa uzyskuje a 24 to wartość maksymalna. Wysysa wtedy 6 m3 powietrza na minutę. Urywa przy tym głowę w takim kominie o średnicy 180-200 mm.

Coś mi te 50 Pa za dużo się też wydaje.

Nie było to mierzone w m3/h ?

Pozdrawiam.

tak po przemyśleniach - ale co da regulator ciągu tj to ustrojstwo w okolicach czopucha montowane jeśli u mnie na zimnym kominie różnica ciśnienia to ok 50 Pa a nie mówiąc już o wartości jaka by była gdyby komin był nagrzany. Rozumiem iż ten regulator w trakcie otwrcia przepustnicy dopuszcza powietrze z pomieszczenia (co powoduje straty ciepła )? ... wydaje mi się że rozwiązaniem problemu musiało by być coś montowane na kominie....więc u podwalin problemu leży zniwelowanie zbyt dużego ciągu na zimnym kominie - bo to że on będzie większy na rozgrzanym to jest logiczne; ktoś kiedyś pisał że nie ma problemu nadmiernego ciągu tylko wylot do komina zbyt gorącego powietrza (zapewne niedopalonego) - ale czy nie wpadamy w zamknięte koło - jeśli wiemy iż przy zimnym kominie ciąg już jest kilkakrotnie za duży....

Montowanie na kominie wynalazków o których mówisz jest nieracjonalne,

niezgodne ze sztuką, i jakby dobrze grzebnąć w przepisach, również

sprzeczne z nimi. Nasady o których rozmawialiśmy prywatnie, nadają

się do wentylacji . Wklej może linka tutaj, bo to ciekawy aspekt dla

innych forumowiczów również....może ja czegoś nie wiem ?

PRAWIDŁOWO zamontowany moderator ciągu redukuje ciąg do 50%.

Nie musi wychładzać (powodować strat ciepła), ale o tym na priv.

Moderator to też regulator...:)