Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mędrcy, jak poprowadzić kable do alarmu?

Recommended Posts

wszystkie ????? i co w związku z tym ?

napiszcie mi fachowcy z wieloletnim stażem, który producent nie zakazuje montażu ich czujek na przeciw okien, nikt z Was na razie o tym nie wspomniał, rozumiem że czujecie się tak bardzo na sile, żeby poprawiać ludzi latami pracującymi nad swoimi produktami ? - gratuluję! a może dla wygodnictwa nie wspominacie nic o tym klientowi, bo zawsze łatwiej doprowadzić przewód w okolicach centralnych mieszkania, a klient po kilku fałszywych alarmach przestanie go załączać.

filtr światła białego, to nie jest lekarstwo na fałszywe alarmy, nawet w czujkach dualnych.

pzdr

Jak przeczytałeś moje wypowiedzi wcześniejsze to powinieneś zauważyć iż napisałem że zgodnie z normami powinny być montowane wzdłuż ściany z oknem a nie pisałem że na przeciw. Oczywiście często są montowane naprzeciwko okien ale na setki instalacji jakie mam nigdy nie miałem problemów z fałszywymi alarmami z tego powodu, wszystko zależy od tego jak dobre czujniki damy :)

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak przeczytałeś moje wypowiedzi wcześniejsze to powinieneś zauważyć iż napisałem że zgodnie z normami powinny być montowane wzdłuż ściany z oknem a nie pisałem że na przeciw. Oczywiście często są montowane naprzeciwko okien ale na setki instalacji jakie mam nigdy nie miałem problemów z fałszywymi alarmami z tego powodu, wszystko zależy od tego jak dobre czujniki damy :)

Owszem, zwróciłeś już uwagę w tym kierunku.

Fałszywe alarmy? A co takiego, bo nie pamiętam

klienci się nie przypominają - poszukali lepszego fachowca ? ;)

pzdr

Owszem, zwróciłeś już uwagę w tym kierunku.

klienci się nie przypominają - poszukali lepszego fachowca ? ;)

pzdr

naprawdę? Ciekawe? Bo co roku mają płatne przeglądy, o których przypominają im sms' i maile. Elektryka co 5 lat. Opomiarowanie gniazdek w łazienkach plus kilka przypadkowych przy okazji przeglądu sys. alarmowego. O sprawdzeniu różnicówek przypominają im snms' raz na 3 mies.

Jeszcze jakaś teoria na mój temat.

Naoglądał się chłopak jakiegoś chłamu źle zmontowanego to fałszywki mu sen z oczu spędzają...

Poczytaj coś POZA REKLAMÓWKAMI o czujniku pyrroelektrycznym, soczewce Fresnela, optyce Fresnelowskiej, logice rozmytej...

Pokatuj kilka takich od różnych producentów...

Może załapiesz co miałem na rozumie...

Adam M.

Naoglądał się chłopak jakiegoś chłamu źle zmontowanego to fałszywki mu sen z oczu spędzają...

Miło mi, zawsze to lepiej brzmi niż starzec, a być może wiekowo moglibyśmy podać sobie ręce ;)

Może załapiesz co miałem na rozumie...

Adam M.

Kolego, nikt nie jest wróżką, nie zapominaj, że piszesz na forum które czytają różni ludzie, także całkowici laicy. Napisałeś wprost: Czujniki ruchu PIR , wszystkie , mają już filtr światła białego.

Najlepszym miejscem na nie jest ten kawałek ściany nad drzwiami wejściowymi do pomieszczenia.

Rozwiń tą wypowiedź, jak to się ma do pomieszczeń, gdzie w większości sytuacji na przeciwko są okna. Wspomnij jak łatwo z zewnątrz można ingerować w system, napisz, że producent nie zaleca a wręcz zakazuje takiego montażu, lub podaj dla jasności konkretne modele, którego problem ten nie dotyczy.

Pozdrawiam

Albo problematykę znasz i zrobisz poprawnie, albo nie.

Alarmy jakie w większości się stawia są "na sztukę".

Ma być, bo ma być!

Ale...

Jak alarm ma też działać poprawnie, to trzeba go zaprojektować.

Dokonuje się tego zaczynając od oględzin miejsca i wywiadu z inwestorem dotyczącym specyfiki tego miejsca.

Potem robi się analizę zagrożeń i na tych podstawach składa cały szkic pomysłu.

Dobiera się też odpowiedni sprzęt.

Zwykle później inwestor jest w małym szoku, jak cenę słyszy i zaczyna brednie, że sąsiadowi to za 1/którąś tam tego postawili!

Bywa jeszcze zabawniej!

:lol:

Inwestor chce PROJEKT!

Najczęściej tłumaczy mu się, że powinien się zdecydować: czy chce projekt czy chce alarm.

Bo na oba to go raczej nie stać!

Bywa, że projekt kosztuje znacznie drożej jak sam system.

Poprawnie wykonany projekt to jakiś tydzień do dwóch tygodni roboty i uzgodnień.

Kompletnie zbędny trud w obiekcie nie wymagającym ochrony obowiązkowej, jakim jest dom jednorodzinny.

Tam sensowny szkic instalacji wystarcza.

Kwestia klasy zagrożeń, klasy sytemu i jeszcze kilku innych czynników...

Także norm i przepisów...

Sugeruję, aby tu, w tym wątku szkolenia zawodowego nie robić, bo i tak bez praktyki dobrego alarmiarza się nie wykształci.

Na to potrzeba całych lat...

Który masz numer licencji?

(Bo ja mam numer 1. Pierwszą wydaną w tym kraju!)

Adam M.

Witaj

Myślę, że odpowiedź jaką udzieliłeś powinno się wytłuścić i zostawić w poradach dla inwestora. Dokładnie tak wgląda w Polsce rzeczywistość, klient jak słyszy, że musi więcej wydać niż sąsiad na alarm, stwierdzi że z Ciebie naciągacz! Ale jak ma dołożyć za kilka płytek ozdobnych do łazienki parę tysięcy - to nie ma problemu.

Kiedy próbuję zaoferować solidny sprawdzony sprzęt, i dostaję odpowiedź - a po co, grzecznie pytam jakiej wartości auto będzie zostawiał w garażu ;) do niektórych to przemawia. Temat długi jak rzeka i jedyna słuszna rada to nie uogólniać i indywidualnie podchodzić do każdej roboty.

Pozdrawiam

p.s Twoja licencja górą ;)

• 1 month później...