Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka pytań odnośnie ogrzewania mieszkania 60m

Dawiddd

Recommended Posts

Witam,

Mam kilka pytań do Was doświadczonych w tym temacie. Chciałbym jak najefektywniej ogrzać mieszkanie oczywiście chodzi o oszczędność pieniędzy w związku z tym będę wdzięczny za każdą sugestię i podpowiedz.

Kilka danych:

- Mieszkanie 60 m2

- Ogrzewanie gazowe

- Wysokość mieszkania 260 cm

- Mieszkanie otoczone ze wszystkich stron sąsiadami :)

PYTANIE 1: Piec, który zapewnia deweloper to Termet GCO-DP-21-23 - co o nim myślicie mam możliwość wymiany z ewentualną dopłatą na jakiś inny. Czy jest jakaś ewentualna alternatywna opcja, która będzie zdecydowanie lepsza w podobnej cenie? Po wydajności pieca wydaje mi się, że powinien spokojnie ogrzać 60 metrów, jednak co ze zużyciem gazu - bardzo zależy mi na ekonomicznym piecu.

PYTANIE 2: czy do tego "czujnik temperatury" Termet 2510 tygodniowe programowanie to to co mi wystarczy i opcje w pełni mi odpowiadają, jednak czy na coś jeszcze oprócz "opcji" powinienem zwrócić uwagę??? A czujnik zewnętrzny, w czym pomaga, polecacie takie rozwiązanie???

PYTANIE 3: Grzejniki :) Czy rozmiar, pojemność grzejników ma duży wpływ na zużycie gazu? Pewnie deweloper jakoś to obliczał, żeby było dobrze ale co by mi dało jak bym dołożył do każdego grzejnika po np dwa "żeberka"? Czy ma to sens ( a może lepiej odjąć po dwa :) ?

Z góry dzięki za każdą odpowiedz! Będę wdzięczny za każdą sugestie a jak dojdę do konkretnych decyzji i rozwiązań a następnie je zastosuje, chętnie podzielę się moimi doświadczeniami!

Kocioł, który chce ci dać deweloper nie nadaje się do pracy w mieszkaniu. Ma otwartą komorę spalania, czyli ty będziesz musiał w kotłowni (pewnie łazience) mieć stale uchylone okno aby zapewnić napływ powietrza do spalania. Chyba, że się mylę i masz w mieszkaniu wydzieloną "zimną" kotłownię.

Dzięki za zainteresowanie!

KrzysztofLis2 - Dzięki! O taką konkretną radę mi chodziło teraz wiem, że kaloryfery zostawiam w spokoju! Oczywiście jak ktoś jeszcze mógłby coś podpowiedzieć czekam na każde info.

william.bonawentura - sprawa wygląda tak że łazienka jest bez okna (piec w łazience) :) ale oczywiście ma swój osobny tylko dla tego mieszkania kanał wentylacyjny. Piec z otwartą komorą spalania nadaje się do takich miejsc tylko wiadomo podstawa to napływ powietrza.

A co myślicie o tym piecu? Jest wydajny, niezawodny?

Będę wdzięczny za każdą sugestię!

Ani czujnik zewnętrzny ani programator nie ma sensu. Wystarczą głowice na kaloryferach.

Sam kanał wentylacyjny to mało, musi być dopływ powietrza. Jak? Warto rozważyć kocioł typu turbo i wkład kominowy odpowiedni.

Co do pieca, trudno powiedzieć, ale generalnie montuje się Vaillanta, Viessmana i Junkersa, to są najpopularniejsze firmy. Z czegoś to musi wynikać.

Co do pieca, trudno powiedzieć, ale generalnie montuje się Vaillanta, Viessmana i Junkersa, to są najpopularniejsze firmy. Z czegoś to musi wynikać.

,

Może z tego to wynika, że wywalają pełno kasy na reklamę, a klient musi za to zapłacić przy kupnie kotła. Viesiek trochę kosztuje bo jak na każdych zawodach zimowych jest w telewizji....klient zapłaci - a raczej przepłaci.

Znasz komponenty montażowe tych kotłów i kotła Termetu ? Czy wybierasz tylko nazwą która jest ładna i znana ? NC

Ani czujnik zewnętrzny ani programator nie ma sensu. Wystarczą głowice na kaloryferach.

czy te "głowice" na kaloryferach to "termostaty" co one dają? Czy jeden programator wewnątrz nie jest bardziej wydajnym rozwiązaniem?

Może nie rozumiem działania głowic/termostatów...

Sam kanał wentylacyjny to mało, musi być dopływ powietrza. Jak? Warto rozważyć kocioł typu turbo i wkład kominowy odpowiedni.

No to co deweloper nie przewidział, że się ludzie w mieszkaniu poduszą i daje piec który do mieszkania się nie nadaje ?

Co do firmy pieca to też znam bardzo dobrze marki właśnie z reklam i wierze w ich dobrą jakość, ale o ile jest to lepsza jakość od naszego Termetu. Cena Viessmana wyższa trzy razy a jakość? Ja dobrze wiem, że Viessman to Viessman ale potrzebuje jakieś konkretne dane typu: W moim modelu Termetu jest stary np (cokolwiek) palnik który zużywa 30% więcej gazu niż w modelu Viessmana xxxx który jest droższy o 1500 zł. Dodam że ten Termet ma 3 lata gwarancji...

W moim modelu Termetu jest stary np (cokolwiek) palnik który zużywa 30% więcej gazu niż w modelu Viessmana xxxx

Aż takiej różnicy w sprawności nie ma pomiędzy najnowocześniejszym piecem (chyba że o jakimś nowym nie wiem) a starym kotłem ze świecą. Może palnik jest źle wyregulowany?

Aż takiej różnicy w sprawności nie ma pomiędzy najnowocześniejszym piecem (chyba że o jakimś nowym nie wiem) a starym kotłem ze świecą. Może palnik jest źle wyregulowany?

Nie nie o to chodzi:) troche wyrwane z kontekstu... chyba nie doczytałeś całości. To było pytanie hipotetyczne ale po części i tak mi odpowiedziałeś tym że takiej różnicy w sprawności pieców nie ma. Czy możemy założyć 10% różnice w przypadku jakichkolwiek dwóch pieców z otwartą komorą spalania?