Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wyciszenie drzwi, korek

Recommended Posts

Jezeli drzwi sa "puste w środku" to muzna je w wielu punktach nawiercić i wypełnić pianką poliuretanową niskorozprężną , maieriał dźwiekochłonny ( korek, obicie z materiału i gąbki ) można też nakleić.Oba zabiegi tak naprawdę nie wiele dadzą. Najlepiej będzie jak zamontujesz drugą parę drzwi . Drugie drzwi + zamknięta pomiedzy nimi warstwa powietrza wystarczająco wyciszą ci hałas z korytarza.

• 2 months później...
  • 10 months później...

Hi.

Zabawiłem się w archeologa i odkopałem temat który też mnie interesuje.

Mam drzwi które wychodzą na klatkę schodową. Drzwi są podobne do tych: http://allegro.pl/drzwi-pcv-pvc-sklepowe-cieple-z-niemiec-125-x-210-i2975043780.html

Te po prawej stronie lub 2gie zdjęcie.

Po boku jak i na górze są te podłużne szybki jak i same drzwi mają taką szybę zbrojoną.

Drzwi są drewniane i słychać co się dzieje na klatce.

Wymiana nie wchodzi w rachubę, bo nie dostaniemy pozwolenia.

Jedynie co możemy zrobić to jakoś je wygłuszyć. Założenie mam takie.

W miejsce szyby włożyć wygłuszającą wełnę mineralną na całe drzwi położyć mate wygłuszającą co wg producenta jedna warstwa 2mm wygłusza około 24dB. na matę dać 3mm sklejkę i całość na drzwi. Pomalować wg uznania.

Z drugiej strony to samo. Czyli będą 2 warstwy co daje około 29dB.

http://www.bicpro.co.uk/SBM5_soundproofing.htm

Szybki z boku jak i u góry na ościeżnicy zrobić tak samo.

Dodatkowo nie mam żadnych uszczelek więc te też bym zamontował na wszystkie 4 boki.

Nie chodzi mi to o kompletne wyciszenie ale o znaczną poprawę bo teraz to każde krzyki i rozmowy jak i uderzenia to słychać w domu. Pewnie też słychać nas na zewnątrz.

Edytowane przez HipHopAst

Witam

Jeżeli podpierasz się materiałami tłumiącymi dźwięk to powinno działać, producent ich to zapewne gwarantuje. Jednak podstawowa sprawa do uszczelnienie skrzydła po całym obwodzie, co Ci po zastosowaniu takich materiałów na drzwiach i bokach skoro próg będzie nieszczelny ? - nic to nie da.

Ostatnio zaprzyjaźniony kierownik produkcji opowiadał jak wycofali się z przetargu gdzie KTOŚ założył sobie wykonanie drzwi z niskim progiem chyba 42dB miały mieć.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Tak tylko te mate nie są przeznaczone do samochodu.

Poza tym są testowane czyli coś tam dają. Dlatego zdecydowałem się na zamontowanie tych mat do drzwi. Co do uszczelek to wybrałem też dźwiękoszczelne coś na taki wzór: 1350.jpg

Tylko tu jest problem.

Każdy bok uszczelki ma 12mm a ja mam narożniki do uszczelek głębokość 10mm. Brakuje 2mm. Czym zeskrobać te 2mm. Ościeżnica jest drewniana więc nie powinno być problemu ale jak się za to zabrać??

Papierem ściernym czy jakąś piłką??

• 2 months później...