eniu 16.12.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Poloneza czas zacząć, choć nie tylko... .Obiecałem pod koniec zeszłorocznego sezonu grzewczego, że poćwiczymy. Poćwiczymy różne urządzenia, w różnych konfiguracjach. Oczywiście urządzenia grzewcze mam na myśli i od Pamy zacznę, bo dojechała. Żeby nie babrać w "Takim sobie piecyku ceramicznym", otwieram nowy wątek, bo sam nie wiem jak się rozwinie. A nóż Mistrz się zachwyci, to będę zmuszony natychmiast zamknąć ... Prawdę powiedziawszy, to mi się nie chce, ale są "naciski", to niech już będzie Batura ustawił w rządku jakieś wkłady, na wierzchu jest DIABLO i NOVA . Spróbuję porównać, używając znanego z PIECYKÓW wymiennika magnezytowego. Parę fotek z odpalenia rozruchowego, w celu odprowadzenia zgromadzonej przez rok wilgoci z wymiennika, jak i wilgoci którą należy odprowadzić z nowego wkładu. Komin też podobno nie był używany w tym roku... Pama Diablo II , bez rusztowa z w 100 % szczelnym doprowadzeniem powietrza do komory spalania. PROŚBA do wszystkich, by komentarze odnosiły się do poruszanych przez założyciela wątku kwestii Edytowane 18 Stycznia 2012 przez eniu straszny bałagan w wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.12.2011 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Prawa fotka z poprzedniego postu to nie uszkodzony zamek, tylko uchylone drzwi, w celu lepszego przedmuchania wilgoci do atmosfery. Drewna niewiele, żeby czkawki nie było Jeszcze parę fotek . Więcej w poniedziałek, jak będzie co pokazywać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 16.12.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 ten szamot to samoróbka czy oryginał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 16.12.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Z NOVA kiedy wystartujesz. Mocno jestem nią zainteresowany. Teoretycznie zdecydowałem się już i zamówiłem "konkurencyjne" palenisko ale zawsze mogę się rozmyślić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.12.2011 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Nova była testowana na szkoleniu. Ale na "żywca", bez jakiś precyzyjnych pomiarów. Podobno jakaś kucha była z montażem szamotów. Teraz popalę, pomierzę, bo pogoda zaczyna sprzyjać. Do końca roku powinienem te dwa pierwsze opisać na blogu, który przespał całe lato i jesień . Tu oczywiście też będzie relacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.12.2011 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 ten szamot to samoróbka czy oryginał? domyślam się o co pytasz, ale może sprecyzuj ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.12.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 eniu szamot jest ordynarnie przykręcony "łapkami i śrubami jak np. szyba w starych kominkach".nie wszędzie się tak da? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 17.12.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Eniu, chałupy nie spal:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.12.2011 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Próbuję . Już w zeszłym sezonie próbowałam. Ciężko...sam beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.12.2011 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 eniu szamot jest ordynarnie przykręcony "łapkami i śrubami jak np. szyba w starych kominkach".nie wszędzie się tak da? Śruby ordynarne, fakt. Ale to ich zaleta. Łatwo odkręcić, dobry dostęp, a widać tylko w "cnotce" . Jak zrobię następne zdjęcia nic nie będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.12.2011 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Znaczy się będą tak zakopcone ?? eniu Tobie to się najwyraźniej nudzi, nieprawdaż ? A tak serio, co jest celem eksperymenta ?? A może umieścisz, przy okazji jakąś instrukcję rozpalania i palenia w kominkach, coby się szyba nie dymiła. Tylko tak łopatologicznie... ?? Pozdrawiam. Dzięki forum się nie nudzę... Cel eksperymentu ?... Kurde zapomniałem... Sprawdzenie materiałów o różnej pojemności cieplnej, skatować kilka palenisk to moje ambicje. "Sponsora" interesują zapiski z pomiarów, ułatwiające projektowanie konstrukcji piecowych z masami akumulacyjnymi. Bardziej pojemna ceramika, pozwala na kompaktowe zwarte zabudowy. Odwrotnie, można porobić więcej zawijasów, zapiecków, ławeczek... Wszystko przy tej samej wydajności. Producent Pamy szukał podobno kogoś kto da wycisk jego skrzyneczce . Na wygląd, to DIABLO jest co najmniej tak dobre, jak niektóre wkłady produkowane specjalnie do zamkniętych obudów ceramicznych. Myślę, że dam radę to sprawdzić Przy okazji nie omieszkam opisać jak palić czysto i ekologicznie. To dość łatwe zadanie, bo nie umiem inaczej. Dzięki za odwiedziny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 17.12.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Tak na serio, rozumiem, że opał suchy. Jeśli próby dębem, olchą, brzozą to sezonowaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 17.12.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Witam Eniu! Co tam takiego pięknego na prawo od wkładu ukrywasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.12.2011 23:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Witam Eniu! Co tam takiego pięknego na prawo od wkładu ukrywasz? To nie moje, to sponsora Tu lepiej widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.12.2011 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 (edytowane) Toż to mój AWATAR. Lepiej to tu widać : http://www.kominki-batura.pl/kaflowy4_2s.html Edytowane 17 Grudnia 2011 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 17.12.2011 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Pama Diablo II , bez rusztowa z w 100 % szczelnym doprowadzeniem powietrza do komory spalania. Pewnie znowu wyjdę na upierdliwca , ale czy producent jest samobójcą czy , jak to typowe w naszym kraju użyłeś " skrótu myślowego "? Ostatnie znane mi piecyki szczelne to kaflowce z ubiegłego wieku, zwane w moim regionie " hermetykami" - jak ktoś za wcześnie je zamknął budził się na łonie Abrahama:D Może chodziło Ci o tzw. "szczelne inaczej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.12.2011 23:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Po bliższym poznaniu Diablo(wizualnym) przeszła mi chęć zakupu tego wkładu Możesz sponsorowi przekazać,ze piecyk jest badziewnie wykonany I rzecz nie tyczy się samego szamotu ale i spraw zewnętrznych typu rączka do otwierania,zamek itp. Za podobną cenę widziałem bardziej dopracowane wkłady... Jednym słowem dla mnie Pama to kaszana... Fakt, że trąci warsztatem . Ale tylko z zewnątrz . Ja bym się tej klamki w zasadzie czepił. A co w zamian zatem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.12.2011 23:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 (edytowane) Pewnie znowu wyjdę na upierdliwca , ale czy producent jest samobójcą czy , jak to typowe w naszym kraju użyłeś " skrótu myślowego "? Ostatnie znane mi piecyki szczelne to kaflowce z ubiegłego wieku, zwane w moim regionie " hermetykami" - jak ktoś za wcześnie je zamknął budził się na łonie Abrahama:D Może chodziło Ci o tzw. "szczelne inaczej" Takich samobójców jest więcej w takim razie,z Brunnerem włącznie Edytowane 17 Grudnia 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 17.12.2011 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Takich samobójców jest więcej w takim razie,z Brunnerem włącznie Masz na stanie to spróbuj zamknąć podczas palenia - zobaczymy czy zgaśnie czy pobierze tlen z jakiegoś 5 wymiaru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 17.12.2011 23:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Masz na stanie to spróbuj zamknąć podczas palenia - zobaczymy czy zgaśnie czy pobierze tlen z jakiegoś 5 wymiaru . A dlaczego miałbym to zrobić ? Mam na stanie samochód. Mogę nim w każdej chwili skręcić. Wytłumacz mi dlaczego mam to zrobić jadąc aleją drzew 200 km/godz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts