Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Eniu EKSPERYMENTUJE

eniu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 391
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czekałem na opinię nt. tego paleniska i się nie doczekałem, więc zorganizowałem je sobie sam i zacząłem sprawdzać w jaki sposób i do czego można tę skrzynkę wykorzystać. :wiggle:

Czy to znaczy że aby diler tej firmy zaczął używać TE wkłady musi je najpierw kupić i SAM sprawdzić "jak to zastosować ";) ??

Podobno było szkolenie w tej firmie o tych wkładach..

O naszym wkładzie piecowym informacje są ogólnodostępne http://www.kafle-kominki.pl/wklad_kominkowy_dynamic004.htm

Edytowane przez M***ki

Witam.

A zapłaciliście Brunnerowi za zdjęcie i jego zmianę, przerobienie (fotomontaż) i wstawienie "romka" w miejsce HKD4.

Bo inaczej to zwykła kradzież jest ... w dodatku dubeltowa ...

Czy mamy rozumieć że realizacji takich na Romotopach to się nie uświadczy ... ?

Trochę "wiocha" i wstyd jak się cudze zdjęcia za własne podaje ... w reklamie zwłaszcza ...

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

• 2 weeks później...
Czy to znaczy że aby diler tej firmy zaczął używać TE wkłady musi je najpierw kupić i SAM sprawdzić "jak to zastosować ";) ??

Podobno było szkolenie w tej firmie o tych wkładach..

O naszym wkładzie piecowym informacje są ogólnodostępne www.kafle-kominki.pl/wklad_kominkowy_dynamic004.htm

czy to znaczy że ROMOTOP daje wkłady na ekspo lub do testów za darmochę ??

Tymczasem do NOVA dołączył godny rywal w postaci HKD 2,2 XL. Pojedynek rozpoczęty :)

zestaw.jpg[ATTACH=CONFIG]99577[/ATTACH]

Żeliwo w Brunnerze zaświeciło w tem. 860st. :rolleyes: 154 st to na wejściu do komina za wymiennikiem z CMA.

[ATTACH=CONFIG]99578[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]99579[/ATTACH]temp..jpg

Pierwsze wrażenia mam takie, że są to dwa mocno różniące się paleniska (mimo, że jedno i drugie to typowa piecówka). Spartherm poszedł swoją drogą, w żadnym calu nie kopiując Brunnera.

sie kuźwa narażasz miszczowi......:D Ja jak zwykle podpatruję to co nowego w kominkach

WKŁAD GRZEWCZY HKD 2.2 XL

Seria HKD 2.2 została wzbogacona o dodatkowy model XL. Jest to najgłębsze z dostępnych palenisk (polana do 50cm). Zastosowano tu charakterystyczny dla serii 2.2 króciec doprowadzający powietrze do spalania w podłodze paleniska. Powietrze to prowadzone jest z podwójnych żeliwnych ściankach i wprowadzane poprzez podzielnik dopływu powietrza w górnej nadstawce drzwiczek.

Mam to zapisać w swoim zeszycie ku uwadze przy zakupie nowego wkładu???

Tymczasem do NOVA dołączył godny rywal w postaci HKD 2,2 XL. Pojedynek rozpoczęty :)

[ATTACH=CONFIG]99576[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]99577[/ATTACH]

Żeliwo w Brunnerze zaświeciło w tem. 860st. :rolleyes: 154 st to na wejściu do komina za wymiennikiem z CMA.

[ATTACH=CONFIG]99578[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]99579[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]99580[/ATTACH]

"Za darmo to dziś nawet w mordę nie dają" .. to stare powiedzenie jest nadal aktualne.

Te 860 st C uzyskałeś przy palenisku zabudowanym czy stojącym "gołkiem" ?

Wczoraj przejeżdżałem obok Twojej firmy..szkoda że nie wiedziałem o tych testowaniach nowego kolegi od Klossa ...

Edytowane przez M***ki

"Za darmo to dziś nawet w mordę nie dają" .. to stare powiedzenie jest nadal aktualne.

Te 860 st C uzyskałeś przy palenisku zabudowanym czy stojącym "gołkiem" ?

Wczoraj przejeżdżałem obok Twojej firmy..szkoda że nie wiedziałem o tych testowaniach nowego kolegi od Klossa ...

No patrz, a ją Nova z darmoche dostałem do przetasowania. Czyli nie sprawdzą się Twoje przysłowie. :-)

sie kuźwa narażasz miszczowi......:D Ja jak zwykle podpatruję to co nowego w kominkach

Mam to zapisać w swoim zeszycie ku uwadze przy zakupie nowego wkładu???

Zależy co masz do ogrzania/nagrzania może się okazać, że xl nie będzie potrzebny. Na hkd 2.2 700st. uzyskałem z palcem w... z 5-6 kg drewna, ogrzanie 600 kg masy nie stanowiło problemu.

Jest to godne zastanowienia.........ale skąd masz te wyliczenia.???Mam do ogrzania chałupę 180 m2 z kubaturą po podłogach jakieś 650m3.

Rozwiń zagadnienie przyszłemu -potencjalnemu nabywcy wkładu.

Zadajesz trudne pytania, na które nie da się odpowiedzieć tak hop siup. Najpierw należy określić domowe zapotrzebowanie na ciepło. Następnie ustalić czy do ogrzania domu wystarczy samo promieniowanie bryły kominka (co jest rzadkością), czy trzeba lekko rozdmuchac powietrze np. Dgp, lub inaczej. Jak dmuchamy to częściej palmy, średnio co 6-8 h. Jak nie dmuchamy to palimy co 12h, ale ile drewna należy jednorazowo spalić aby nagrać odpowiednią masę aku? (patrz zapotrzebowanie domowe na ciepło). itd, itd... takich dylematów może być więcej.

[ATTACH=CONFIG]99576[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]99577[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]99578[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]99579[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]99580[/ATTACH]

Ciekawe żeliwo świeci na czerwono , element nieizolowany czopucha , natomiast rura spalinowa bez zmian.. W dodatku świecenie jest przy wkładzie nieobudowanym ..

Edytowane przez M***ki

Ciekawe żeliwo świeci na czerwono , element nieizolowany czopucha , natomiast rura spalinowa bez zmian.. W dodatku świecenie jest przy wkładzie nieobudowanym ..

Wpadłem w irytację!

Profesjonalnie przeprowadzany test, a ten wyjeżdża z takimi hasłami!?

Zduński, czy Ty masz jakiś rozsądek, czy Ty "z automatu" klepiesz do konkurencji?

Ile razy już padło, że się kompromitujesz!

Wpadłem w irytację!

Zduński, czy Ty masz jakiś rozsądek, czy Ty "z automatu" klepiesz do konkurencji?

Ile razy już padło, że się kompromitujesz!

...cicho, bo przestanie ...:D

Wpadłem w irytację!

Zobacz załączone zdjęcia ..

1.Wkłady piecowe podpięte bezpośrednio do komina.

2.Kolory nagrzewających się elementów

Zadałem proste pytania na które nie otrzymałem odpowiedzi

Zwróć uwagę że to nie ja te zdjęcia załączyłem

Zobacz załączone zdjęcia ..

1.Wkłady piecowe podpięte bezpośrednio do komina.

2.Kolory nagrzewających się elementów

Zadałem proste pytania na które nie otrzymałem odpowiedzi

Zwróć uwagę że to nie ja te zdjęcia załączyłem

Gdzie te pytania? Ja ich nie zauważyłem. Wyraziłeś tylko zdziwienie, że żeliwo świeci.

Proponuje jeszcze raz dokładnie przeczytać mój post, podaje tam dwie różne temperatury: na wyjściu z paleniska i na wejściu do komina.

Gdzie te pytania? Ja ich nie zauważyłem. Wyraziłeś tylko zdziwienie, że żeliwo świeci.

Proponuje jeszcze raz dokładnie przeczytać mój post, podaje tam dwie różne temperatury: na wyjściu z paleniska i na wejściu do komina.

Wracając do wątku. Spróbuj pobrudzić trochę szybę w

jednym i drugim palenisku i potem napal już normalnie.

Ciekaw jestem Twoich wniosków.

A tak w ogóle, dzięki za eksperymenty, ja jakoś nie mogłem

kości poskładać w te mrozy...Ciekawi mnie ten twój lapek.

Ciekawe jakie kolory będzie miał czopuch gdy palenisko zostanie zabudowane w hypokaustum ?

Po zabudowaniu palenisko zacznie pracować mniej chłodzone , teraz zapewne osiąga mniejsze temperatury spalania .. ?

Ciekawe jaka jest izolacja w części czopucha która nie świeci ?

Ciekawe z jakiego materiału jest rura spalinowa nad elementem ze świecącego żeliwa ?