Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Eniu EKSPERYMENTUJE

eniu

Recommended Posts

Tak teraz wiele łapie.

Tylko wachlarzowy to jakoś inaczej, to mnie zmyliło.

"klocki" są w całości, nie popękają przykładowo po 2 - 3 latach?

Próby trwają kilka lat?

Ktoś tu gdzieś napisał, że muszą popękać, innej opcji nie ma.

Edytowane przez nurt

• Odpowiedzi 391
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Firma RATH twierdzi, że nie mają prawa pęknąć, ale kto je tam wie... ? ;)

Nic dodać, ale zapewne to dużo pomoże innym w wyborze. Polskich dobrych klocków wnioskuje ze nie ma.

Sposób, koncepcja bohusza wydaje się inna, jest chyba bezpieczniejsza, bardziej wydajna i prosta w obsłudze i montażu. Ale nie widziałem.

Gdzieś to czytałem, że jakieś zmiany planuje, ale to chyba też tajemnica dla zamkniętego grona.

Edytowane przez nurt

Sposób, koncepcja bohusza wydaje się inna, jest chyba bezpieczniejsza, bardziej wydajna i prosta w obsłudze i montażu. .

To jest Jego droga i Jego koncepcja oraz Twoja opinia, proponuję poczytać wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196383-Rury-spalinowe-ako-system-kominowy...

mam na ten temat swoje przemyślenia... ale możliwe, że nie jestem zbyt dobrze zorientowany w temacie :confused:

Powiem tak: z tym paleniskiem, z tym ciągiem w kominie i z tym układem "klocków" to temp. jest zbyt niska, szczególnie w początkowej fazie palenia.

Twoja odpowiedź jest w stylu naszych polityków - wymijająca.

Nie pytam się czy jest wysoka czy niska tylko jaka ma wartość w stopniach Celsjusza.

Widzę ,że masz tam podłączoną termoparę.

Jeśli to palenisko nie pasuje do tych klocków to co maja pokazać Twoje testy?

sterowiec40 za jakiś czas podłączę do tych klocków inne palenisko o znacznie wyższej temperaturze spalania i w ten czas na wyjściu z komina nie będzie już zbyt mało st.C.

Mam kilka pytań związanych z tymi klockami np. czy wraz ze wzrostem temperatury spalin, wzrasta również odbiór ciepła - czyli jaka będzie różnica na wejściu i wyjściu. Powiem Ci, że na innym produkcie udało mi się uzyskać 700st.C odbioru - a więc wpuszczałem do układu 800st.C a do komina wychodziło 100stC.

sterowiec40 za jakiś czas podłączę do tych klocków inne palenisko o znacznie wyższej temperaturze spalania i w ten czas na wyjściu z komina nie będzie już zbyt mało st.C.

Mam kilka pytań związanych z tymi klockami np. czy wraz ze wzrostem temperatury spalin, wzrasta również odbiór ciepła - czyli jaka będzie różnica na wejściu i wyjściu. Powiem Ci, że na innym produkcie udało mi się uzyskać 700st.C odbioru - a więc wpuszczałem do układu 800st.C a do komina wychodziło 100stC.

To ile było przy końcu komina? nie za zimno?

Ja z MAI 12 wypuszczam 570*C za "wymiennikiem" w porywach 200*C.

Czy Twoim zdaniem mogę jeszcze wydłużyć wymiennik o jakiś metr?

Rzuć okiem:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?193432-KOMINEK-porad%C5%BA-jak-dobrze-go-obudowa%C4%87/page4

Sterowiec nie chciałbym Ci nic doradzać, ponieważ nigdy nie kombinowałem z wymiennikami stalowymi (jeżeli już to były to dedykowane nasady na wkład). Pewne jest to, że po zabudowaniu Twój wymiennik będzie zupełnie inaczej pracował, myślę, że znacznie mniej będzie schładzał spaliny :confused:

Nurt co byś chciał wiedzieć ? Napisałem, że zacząłem pomiary kanałów szamotowych, chcę porównać je do innych, tańszych lub droższych, cięższych lub lżejszych.

Na początek ułożyłem je w systemie wachlarzowym, czyli spaliny sprowadzam do dołu a następnie "poziomymi zawijasami" ciągną do komina. Klocek ma wymiar ok 100x100 czyli wraz z pierwszym kanałem opadowym mamy ok 5 mb ciągu, mówi Ci to coś ??

[ATTACH=CONFIG]104008[/ATTACH]

800 na wyjściu, 200 do komina, tak powinno jakoś Ci wyjść.

Oczywiście jakbyś moim drewnem palił (dobre, ale nie najlepsze :))

W porywach 850 i 220 . Komin tez ma coś do powiedzenia...

Przy spadku do 700, odpowiednio 160-180.

przy 600 - 150 itd , itp :)

No skróciłem Twój wpis... wystarczyły 2 cyfry w jednej liczbie

75 %

Tak Eniu

KASA, KASA, KASA motywuje do nauki liczenia

KASA, KASA, KASA, jest napędem rozwoju i wdrażania cóś nowego :rolleyes:

KASA... bo zatrudniłem u siebie (do remontu domu) firmę od wykończeniówki i chłopaki chcą zarobić

czujesz blusa?

Ja muszę zarobić, aby im dać zarobić... tak nie inaczej tylko to działa.

Edytowane przez bohusz

miałem mały przerywnik związany z targami ale wracam już do zabawy...

szybki sprawdzian wymiennika wodnego własnej produkcji :

[ATTACH=CONFIG]103997[/ATTACH]

....

Planuje wyrzezbic podobny. Da rade z tego tak chociaz ze 4 kW wyciagnac?

Edytowane przez ja14

No skróciłem Twój wpis... wystarczyły 2 cyfry w jednej liczbie

75 %

Tak Eniu

KASA, KASA, KASA motywuje do nauki liczenia

KASA, KASA, KASA, jest napędem rozwoju i wdrażania cóś nowego :rolleyes:

KASA... bo zatrudniłem u siebie (do remontu domu) firmę od wykończeniówki i chłopaki chcą zarobić

czujesz blusa?

Ja muszę zarobić, aby im dać zarobić... tak nie inaczej tylko to działa.

"Bo to co nas podnieca to czasem też jest SEKS "

:rolleyes:

No tak teraz o seksie

Seks bez podniecenia.... Najpierw podnieta, potem seks...

No ale ja nie pisałem o podniecaniu, tylko o motywacji działań. Pisałem ogólnie i w wielkim skrócie, bardzo dużym skrócie.

Miłego dnia

No i tradycyjne pozdrowienia dla Enia i wszystkich czytających.

Edytowane przez bohusz