Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Eniu EKSPERYMENTUJE

eniu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 391
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Planuje wyrzezbic podobny. Da rade z tego tak chociaz ze 4 kW wyciagnac?

Na razie program do obliczania mocy i wydajności pracuje na innym urządzeniu, ale pobieżnie licząc wychodzi na to, że wymiennik jest w stanie pracować z mocą 10-15kW, wszystko zależy jaką podamy mu temperaturę. Poniższa fotka (Ladomatta) pokazuję tem. wody na wejściu do wymiennika i na wyjściu. Przepływ to ok 980 l/h różnica temp. to ok 12-18st.C Oczywiście nie jest to ciągła wydajność, ponieważ pompa pracuje cyklicznie - włącza i wyłącza się w przedziale 65-60st.C. Na przeciętnym wkładzie więcej jak 5kW nominalnej mocy chyba z niego nie wyciągnie się, niestety ale szału nie ma :no:.

IMAG0449.jpgIMAG0448.jpg

Witam.

A ja naiwny, myślałem że to jest forum budowlane i dział o kominkach ...

Pozdrawiam.

No niby tak jest, ale ile można o kominkach.

Zresztą jaki temat i co jeszcze nie zostało tutaj napisane "o kominkach"

Może warto by przykładowo wrócić do niektórych tematów i rozpisując się, określać

na początek

z której strony budynku instalować czerpnię powietrza do spalania

północ, południe, wschód, a może zachód...

Jak myślicie i uzasadniacie. Może jakieś eksperymenta warto by uskutecznić.

sterowiec jesteś niepoprawny i zbaczasz z tematu. Unikasz odpowiedzi w wyrafinowany i przemyślany sposób.

Zmieniasz temat na jakieś tematy zastępcze, to o seksie, to o Kobuszewskim.

Nawet gdzieś tam poruszasz wątek motoryzacyjny i zachwalasz (reklamujesz) trabanty.

A przecież nie Masz płatnego reklamowego profilu.

Na jakie pytania unikam odpowiedzi?

Aktualnie obowiązuje dyskusja poruszające jedno z kluczowych zagadnień

cytuję:

na początek

z której strony budynku instalować czerpnię powietrza do

spalania

północ, południe, wschód, a może zachód...

Jak myślicie i

uzasadniacie. Może jakieś eksperymenta warto by

uskutecznić.

Forum, a szczególnie ten dział, to skarbnica wiedzy. Jeżeli przy wyborze kominka bazowałbym na opiniach handlowców, to nie raz padłoby moje forumowe: RATUNKU, POMOCY, bo coś tam... Rzetelnie studiowałem i analizowałem. Jest wiele ciekawych informacji, które pomagają zweryfikować widzimisię marketingowych geniuszy. Są ludzie, którym dziękuję za mądre wnioski i spostrzerzenia, bo ONI pomogli mi cieszyć się ogniem.

Tylko się pytam po jakiego grzyba jestem zmuszony czytać wypociny forumowych troli!!!!!!!!!!!!!!!!

Tylko się pytam po jakiego grzyba jestem zmuszony czytać wypociny forumowych troli!!!!!!!!!!!!!!!!

JAK TO ZMUSZANIE WYGLĄDA?

Ja dużo czytam, wyciągam wnioski. Ale nigdy nie robiłem tego z musu.

Na forum nie moderowanym tak jest. Nawet zdarzają się te same pytania zadane po setki razy.

Na zdjęciu widać ewidentne pęknięcia "krążków"

Czyli według powtarzanych ostatnio prawd asekuracyjnych, przez różnych autorów i również producentów, pracowały one z źle dobranym paleniskiem, lub palenisko jest źle obsługiwane.

Czyli ogólnie mówiąc za duża moc paleniska, lub może za gwałtownie i za często otwierane drzwi do paleniska.

Czyli zero możliwości ewentualnej reklamacji?

Zresztą według mnie nie ma innej opcji, gdzieś muszą gdzieś i kiedyś pęknąć....

Edytowane przez bohusz

I chyba sfrustrowany pytanie brzmi: why ? Może przygniata go natłok obowiązków i mnogość zleceń? Wszak wiosna idzie i sezon budowlany pomału sie zaczyna :-)

Przecież Margod siedzisz wygodnie i jakiś czas w branży kominkowej i doskonale się orientujesz, że teraz duży ruch jest na okrągło. Zatarł się podział na sezony.

Od paru lat nie było takiego efektywnego i faktycznego ruchu w branży kominkowej.

Edytowane przez bohusz