Forest-Natura 02.03.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Witam.A ja naiwny, myślałem że to jest forum budowlane i dział o kominkach ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.03.2012 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Wiesz, Bohuniu staje się nurtujacy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 02.03.2012 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Planuje wyrzezbic podobny. Da rade z tego tak chociaz ze 4 kW wyciagnac? Na razie program do obliczania mocy i wydajności pracuje na innym urządzeniu, ale pobieżnie licząc wychodzi na to, że wymiennik jest w stanie pracować z mocą 10-15kW, wszystko zależy jaką podamy mu temperaturę. Poniższa fotka (Ladomatta) pokazuję tem. wody na wejściu do wymiennika i na wyjściu. Przepływ to ok 980 l/h różnica temp. to ok 12-18st.C Oczywiście nie jest to ciągła wydajność, ponieważ pompa pracuje cyklicznie - włącza i wyłącza się w przedziale 65-60st.C. Na przeciętnym wkładzie więcej jak 5kW nominalnej mocy chyba z niego nie wyciągnie się, niestety ale szału nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 02.03.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Witam. A ja naiwny, myślałem że to jest forum budowlane i dział o kominkach ... Pozdrawiam. No niby tak jest, ale ile można o kominkach. Zresztą jaki temat i co jeszcze nie zostało tutaj napisane "o kominkach" Może warto by przykładowo wrócić do niektórych tematów i rozpisując się, określać na początek z której strony budynku instalować czerpnię powietrza do spalania północ, południe, wschód, a może zachód... Jak myślicie i uzasadniacie. Może jakieś eksperymenta warto by uskutecznić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 02.03.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 bohusz : ten sek skojarzył mi się z kasą i piosenką M.Rodowicz i potraktujcie to jak w dowcipie Kobuszewskiego i Gołasa. "wężykiem , wężykiem panie majster" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 02.03.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 sterowiec jesteś niepoprawny i zbaczasz z tematu. Unikasz odpowiedzi w wyrafinowany i przemyślany sposób.Zmieniasz temat na jakieś tematy zastępcze, to o seksie, to o Kobuszewskim.Nawet gdzieś tam poruszasz wątek motoryzacyjny i zachwalasz (reklamujesz) trabanty.A przecież nie Masz płatnego reklamowego profilu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 02.03.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Z tematu zbaczam bo mam jakieś skojarzenia z Waszymi myślami? Wy Fachowcy sobie ubliżacie na FM a mi się kojarzy.Na jakie pytania unikam odpowiedzi?Zauważyłem od dawna ,że FM to takie luźne forum - dostosowuje się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 02.03.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Na jakie pytania unikam odpowiedzi? Aktualnie obowiązuje dyskusja poruszające jedno z kluczowych zagadnień cytuję: na początek z której strony budynku instalować czerpnię powietrza do spalania północ, południe, wschód, a może zachód... Jak myślicie i uzasadniacie. Może jakieś eksperymenta warto by uskutecznić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 02.03.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Forum, a szczególnie ten dział, to skarbnica wiedzy. Jeżeli przy wyborze kominka bazowałbym na opiniach handlowców, to nie raz padłoby moje forumowe: RATUNKU, POMOCY, bo coś tam... Rzetelnie studiowałem i analizowałem. Jest wiele ciekawych informacji, które pomagają zweryfikować widzimisię marketingowych geniuszy. Są ludzie, którym dziękuję za mądre wnioski i spostrzerzenia, bo ONI pomogli mi cieszyć się ogniem.Tylko się pytam po jakiego grzyba jestem zmuszony czytać wypociny forumowych troli!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.03.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Ten wątek tez na chlewik wygląda, wiec może coś na temat. Pisałem o tym ,ze krążki powinny współpracować z odpowiednim "silnikiem" . http://blog.kominki-batura.pl/?p=25 Eniu przećwiczył, ja skomentuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurt 02.03.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Tylko się pytam po jakiego grzyba jestem zmuszony czytać wypociny forumowych troli!!!!!!!!!!!!!!!! JAK TO ZMUSZANIE WYGLĄDA? Ja dużo czytam, wyciągam wnioski. Ale nigdy nie robiłem tego z musu. Na forum nie moderowanym tak jest. Nawet zdarzają się te same pytania zadane po setki razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 02.03.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Masz za dużo czasu na czytanie o banialukach? Niejednokrotnie temat ciekawy, ale po 30. stronie wysiadam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 02.03.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Wiesz, Bohuniu staje się nurtujacy... I chyba sfrustrowany pytanie brzmi: why ? Może przygniata go natłok obowiązków i mnogość zleceń? Wszak wiosna idzie i sezon budowlany pomału sie zaczyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 02.03.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 (edytowane) Na zdjęciu widać ewidentne pęknięcia "krążków"Czyli według powtarzanych ostatnio prawd asekuracyjnych, przez różnych autorów i również producentów, pracowały one z źle dobranym paleniskiem, lub palenisko jest źle obsługiwane.Czyli ogólnie mówiąc za duża moc paleniska, lub może za gwałtownie i za często otwierane drzwi do paleniska. Czyli zero możliwości ewentualnej reklamacji? Zresztą według mnie nie ma innej opcji, gdzieś muszą gdzieś i kiedyś pęknąć.... Edytowane 3 Marca 2012 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.03.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Żeby dokończyć temat , dalsze zdjęcia. To palenisko jest o połowę mniejsze i o połowę mniej wydajne od tych o których myślałem pisząc artykuł do Świata Kominków ( lub na blogu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 02.03.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 (edytowane) I chyba sfrustrowany pytanie brzmi: why ? Może przygniata go natłok obowiązków i mnogość zleceń? Wszak wiosna idzie i sezon budowlany pomału sie zaczyna Przecież Margod siedzisz wygodnie i jakiś czas w branży kominkowej i doskonale się orientujesz, że teraz duży ruch jest na okrągło. Zatarł się podział na sezony. Od paru lat nie było takiego efektywnego i faktycznego ruchu w branży kominkowej. Edytowane 3 Marca 2012 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 02.03.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Tylko się pytam po jakiego grzyba jestem zmuszony czytać wypociny forumowych troli!!!!!!!!!!!!!!!! na niektórych forach jest funkcja "ignorowanie użytkownika" polega to na tym, że nie widzimy postow napisanych przez wybrane osoby, trzeba by sprawdzić czy nie ma takiej opcji na F M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 02.03.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Cudny wynalazek!No, niech się administrator zlituje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 02.03.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Żeby dokończyć temat , dalsze zdjęcia. To palenisko jest o połowę mniejsze i o połowę mniej wydajne od tych o których myślałem pisząc artykuł do Świata Kominków ( lub na blogu). Czy dobre mam wrażenie, to te słynne i niezniszczalne krążki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 02.03.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 Krążki traktowałbym tylko jako awaryjna zapora przed "stopieniem" komina, bo z akumulacją to chyba zbyt długo nie pociągną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts