Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Eniu EKSPERYMENTUJE

eniu

Recommended Posts

Bohusz.

Może namówicie z Piotrem kolegę W., by dostarczył jakiegoś

zmodyfikowanego Dragona? Można by go ustawić w kolejce i

sprawdzić co potrafi . Akurat Dragon wydaje się niezły do

piecokominka. Takie testy porównywalne, są niesamowitą

szansą na wyłapanie błędów i dokonanie niezbędnych poprawek.

Testy przeprowadzane niezależnie, nie dają możliwości zwrócenia

uwagi na fakt,ze w tych samych warunkach, z tym samym

wymiennikiem, przy tym samym kominie - jeden wkład reaguje tak ,

drugi inaczej. Jeden lepiej, drugi gorzej. Mając oba "na stole", widzimy

dlaczego tak się dzieje. Dwa palenia Pamy, pozwoliły dostrzec tyle

"smaczków" wprawnemu palaczowi, których zauważenie przez

producenta zabrałoby czasem lata.

Dragony i Nemo od ich wejścia (Targi Poznańskie 2010 rok) są ciągle modyfikowane. Również seria Dragonów 2 i Nemo 2 które weszły w czerwcu 2011 roku są również modyfikowane. Ktoś wygodny by powiedział; po co zmieniać, skoro jest duży zbyt i produkcja jest na pniu sprzedawana...

Ale jednak zmiany, modyfikacje są wprowadzane, uwzględniające wszelkie zasadne sugestie i uwagi.

Producent to przecież niewielka POLSKA firma, jednak rozwojowa. Do jej rozwoju w jakimś stopniu ja również się przyczyniłem i przyczyniam nadal. A przecież o to chodzi w współpracy.

No ale to jest normalne i tak się dzieje z każdym produktem. Nawet siekiery i młotki są coraz modyfikowane i ich konstrukcja materiały się zmieniają.

Z zrozumiałych względów sam jestem zainteresowany wszelkimi modyfikacjami, aby wkładu UNICO były coraz lepsze.

Jestm starszy facet z doświadczeniami róznymi, teraz cenię sobie spokój i komfort psychiczny. A więc zero telefonów od użytkowników o jakiś usterkach, nieprawidłowościach, itp.

Muszę tutaj się przyznać, że mój komfort i spokój został w tym roku zakłócony jeden raz. Po zamontowaniu w nowym bydynku wkładu Hermes 2, po kilku tygodniach miałem telefon, że wczasie intensywnego palenia coś blokuje otwieranie drzwiczek... Telefon miałem wieczorem. Następnego dnia z rana byłem już u klienta. Pomijam zupełnie fakt, ze palone było "odpadami z budowy" Nie namyslając się i analizując przyczyn blokowania, wykorzystując fakt że wkład był niezabudowany jeszcze, zabrałem go na samochód. Nawet nie skusiłem się na dobrą kawę proponowaną przez ZUPEŁNIE ZDZIWIONĄ, zaskoczoną szybką i bezproblemową interwencją, żonę własciciela. U siebie spakowałem i w trybie pilnym w tym samym dniu wysłałem do UNICO Z SUGESTIA JAK NAJSZYBSZEJ POPRAWKI I ZUPEŁNEGO PRZYWRÓCENIA DO STANU NOWOŚCI. Ten sam wkład był już u mnie poprawiony, zupełnie odmłodzony, nawet odmalowany, nawet z nówkami szamotami, NÓWKĄ SZYBĄ, na następny dzień, a wieczór już się w nim paliło u klienta.

Edytowane przez bohusz

• Odpowiedzi 391
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Co do tego tlenku węgla bez dostępu powietrza...

Patrząc na skład chemiczny drewna, jest ono złożone w przybliżeniu w 50% z węgla i w 50% z tlenu. Znaczy to, że jest ono praktycznie nieprzetworzonym czystym CO (+ kilka % wodoru, czyli jest to CO wilgotne :) + sadza). Wystarczy to podgrzać i zmienia się samo.

W uproszczeniu reakcja idealnego rozpadu termicznego drewna bez dostępu powietrza:

C + O -> CO

Trza by jeszcze masy molowe uwzględnić, ale niewiele to zmieni (trochę wolnej sadzy pozostanie)

Pozdrawiam

Witam!

Co do tego tlenku węgla bez dostępu powietrza...

Patrząc na skład chemiczny drewna, jest ono złożone w przybliżeniu w 50% z węgla i w 50% z tlenu. Znaczy to, że jest ono praktycznie nieprzetworzonym czystym CO (+ kilka % wodoru, czyli jest to CO wilgotne :) + sadza). Wystarczy to podgrzać i zmienia się samo.

W uproszczeniu reakcja idealnego rozpadu termicznego drewna bez dostępu powietrza:

C + O -> CO

Trza by jeszcze masy molowe uwzględnić, ale niewiele to zmieni (trochę wolnej sadzy pozostanie)

Pozdrawiam

Mole się spalą zaraz po rozpaleniu :D

Witomy eksperta :)

Dragony i Nemo od ich wejścia (Targi Poznańskie 2010 rok) są ciągle modyfikowane. Również seria Dragonów 2 i Nemo 2 które weszły w czerwcu 2011 roku są również modyfikowane. Ktoś wygodny by powiedział; po co zmieniać, skoro jest duży zbyt i produkcja jest na pniu sprzedawana...

Ale jednak zmiany, modyfikacje są wprowadzane, uwzględniające wszelkie zasadne sugestie i uwagi.

Producent to przecież niewielka POLSKA firma, jednak rozwojowa. Do jej rozwoju w jakimś stopniu ja również się przyczyniłem i przyczyniam nadal. A przecież o to chodzi w współpracy.

No ale to jest normalne i tak się dzieje z każdym produktem. Nawet siekiery i młotki są coraz modyfikowane i ich konstrukcja materiały się zmieniają.

Z zrozumiałych względów sam jestem zainteresowany wszelkimi modyfikacjami, aby wkładu UNICO były coraz lepsze.

Jestm starszy facet z doświadczeniami róznymi, teraz cenię sobie spokój i komfort psychiczny. A więc zero telefonów od użytkowników o jakiś usterkach, nieprawidłowościach, itp.

Muszę tutaj się przyznać, że mój komfort i spokój został w tym roku zakłócony jeden raz. Po zamontowaniu w nowym bydynku wkładu Hermes 2, po kilku tygodniach miałem telefon, że wczasie intensywnego palenia coś blokuje otwieranie drzwiczek... Telefon miałem wieczorem. Następnego dnia z rana byłem już u klienta. Pomijam zupełnie fakt, ze palone było "odpadami z budowy" Nie namyslając się i analizując przyczyn blokowania, wykorzystując fakt że wkład był niezabudowany jeszcze, zabrałem go na samochód. Nawet nie skusiłem się na dobrą kawę proponowaną przez ZUPEŁNIE ZDZIWIONĄ, zaskoczoną szybką i bezproblemową interwencją, żonę własciciela. U siebie spakowałem i w trybie pilnym w tym samym dniu wysłałem do UNICO Z SUGESTIA JAK NAJSZYBSZEJ POPRAWKI I ZUPEŁNEGO PRZYWRÓCENIA DO STANU NOWOŚCI. Ten sam wkład był już u mnie poprawiony, zupełnie odmłodzony, nawet odmalowany, nawet z nówkami szamotami, NÓWKĄ SZYBĄ, na następny dzień, a wieczór już się w nim paliło u klienta.

Bohusz . Nie pisz listów pochwalnych na swój temat tylko

odpowiedz na moje pytanie :eek:

Dziś niedziela, wczraj odrobiłem "robotę papierkową" więc mogę sobie popisać.

Może nieraz faktycznie fakty wyglądają jak listy pochwalne. No ale fakty są faktami, jedynie różne mogą być ich odbiory.

Tutaj na forum fakty mogą być odczytywane i interpretowane róznie, ale głównie uwzględniając własny interes. No i to jest normalne według mnie.

Czyli popularne odwracanie kota ogonem, przemilczenia, lub zagmatwanie tematami zastępczymi.

Jak Wiesz Eniu jakieś tam "testy" były poczynione przez firmę kominkową z Górnego Śląska.

Nie wiem czy "testy" są znane UNIROLOWI. Ja o nich nie informowałem.

Ewentualne inne testy, według mnie musiały by mieć ściśle i precyzyjnie określony zakres i zasadność tych ponownych testów.

Gdzie i jak bedzie przeprowadzony, kto będzie obecny aby uwiarygodnić ten test.

Rozumiem, że takowe testy miałyby inny zakres od wymaganych testów standardowych w stosownych uprawomocnionych instytutach.

Czyli testy do użytku aktualnie jeszcze stosunkowo mało popularnego jakim jest rozbudowana typowa i nietypowa akumulacja ciepła z odzysku spalin za pomocą kanałów dymowych, czy to opadowych, czy opadowo wsniosłych. Bo jeżeli chodzi o testy majace na celu popularyzacje, czyli zwiększenie sprzedaży to aktualnie tego typu testy są nieprzydatne i niepotrzebne.

Który z UNICO Dragonów miały być EWENTUALNIE DODATKOWO testowany?

U mnie na dziś stoi tylko Dragon 8, mam sporo zamówionych, ale klienci czekają na nie.

Dodam jeszcze tylko, że z propozycją testów różnych rozwiązań akumulacji wychodziłem już. Rozwiązań z typu popularne i niezawodne. Rozwiązań typowo polskich, nie kopi innych rozwiązań. Również opartych na polskich materiałach ceramicznych. Rozwiązaniach typu uniwersalne i skuteczne bez bełkotu marketingowego, podnoszącego wagę (cenę) i powagę tych rozwiązań.

Przykładowo, proste uniwersalne, a zarazem skuteczne wymienniki stalowe, może wykonywać któryś z producentów stalowych systemów kominowych na wyłaczność zamówienia. Wymaga to jednak aby zamówienie wyszło od jakiś firm na zdrowych zasadach współpracujących. Bo w jedności siła. Działanie w pojedynkę to taka zabawa w chowanego, czyli ciągle zabawa.

Edytowane przez bohusz

Poogladać ja ENIU EKSPERYMENTUJE

Domyślam się, że jak w wszystkich oficjalnych eksperymentach musi być zachowana szczególna procedura i wymogi bezpieczeństwa.

Z zaznaczeniem, że takowe eksperymenty w warunkach domowych, czyli nie przystosowanych do eksperymentów, są zakazane... A jeżeli są popełniane to na własną odpowiedzialność z poinformowaniem o ich popełnianiu osób mogacych na wskutek ich eksperymentalnych wynikach ucierpieć

"ENIU" czyli wirtualny zdun/emeryt "co u Batury taczkę pcha" eksperymentuje... Od razu nasuwają się oczywiste pytania; GDZIE emeryt eksperymentuje ?? Jakie są techniczne możliwości prowadzenia "prac badawczych" ?? Czemu mają służyć eksperymenty jeszcze nie zaczęte a już opisywane ?? Czy wyniki prac i wnioski z nich płynące są już ustalone ??

Jeśli "eniu ;)" porównuje ceny wkładów Pama to czy nie powinien zacząć od tych które sprzedaje "jego pracodawca;);):D" ?? Na stronie www. widać marki Spartherm i Brunner , ciekawe ile razy są droższe od tak od razu chwalonego Diablo ?? Czy "eniu;)" nie podpadnie "pracodawcy;):lol2::lol2:" ??

Jednym z celów testów, mało istotnych, jest prowokowanie Cię

Mistrzu do coraz głupszych, kretyńskich wypowiedzi. Cel ten

pojawił się przypadkowo, przynosi nadspodziewanie pozytywne efekty .

Specjalnie nam na nim nie zależy, ale zabija nudę i wprowadza

pewien koloryt na forum . Tak, tak - całe forum już Cie podziwia :D

Mistrzu, a my tu sobie o poważnych wielce sprawach rozmawiamy.

O testach, różnych eksperymetrach i poradztwie darmowym.

A Ty nawijasz o jakiś drobnych nieistotnych sprawach, jak sprzedaż wkładów, zamówienia wykonawstwa, itp.

Cóz takie drobne i w sumie nieistotne sprawy znaczą wobec testów i eksperymentów wszelakich.

Przecież nikt z nas nie jest materialistą dbającym o jakieś dochody i sprawy doczesne. Mamy żony które tymi sprawami się zajmują i w tym kierunku działają.

My jesteśmy ponad to wszystko. Liczy się pasja testy i eksperymenty.

Rozumiesz już w czym rzecz?

Edytowane przez bohusz

Przykładowo, proste uniwersalne, a zarazem skuteczne wymienniki stalowe, może

wykonywać któryś z producentów stalowych systemów kominowych na wyłaczność

zamówienia. Wymaga to jednak aby zamówienie wyszło od jakiś firm na zdrowych

zasadach współpracujących. Bo w jedności siła. Działanie w pojedynkę to taka

zabawa w chowanego, czyli ciągle zabawa.

Pisząc przykładowo o tym zamyśle, który mi wpadł wczasie pisania tamtego postu miałem konkretnie na myśli.

Kompletny samodzielny standardowy wymiennik opadowo wzniosły. Oczywiście normalną rzeczą jest, że nie składany z dostępnych aktualnie elementów, bo wtedy byłaby to zabawa. Wymiennik takowy musiałby składać się z elementów specjalistycznych wykonanych pod wymiennik. Wymiennik jakiego nie dałoby się wykonać z elementów dostępnych, ani sposobem garażowym. Nie jakowyś pojedynczy egzemplarz, tylko pomyślany do produkcji mało seryjnej. Wykonany starannie ładnie z stosownych blach cienkich.

Śmiesznym, niepoważnym kompletnym nieporozumieniem wydaje mi się na dzień dzisiejszy, aby takowym projektem zajeła się jedna firma kominkowa samodzielnie. No chyba, ze posiada poletko doświadczalne, doświadczenie i wszelkie wiadomości, środki finansowe i co najważniejsze i konieczne - własny system dystrybucji (sprzedaży)

Dotyczy to przecież jakichkolwiek innych poważnych projektów i zamierzeń.

Działając w pojedynkę, to tylko można.........

Ty tyle jak narazie w temacie eksperymenty.

Edytowane przez bohusz

Witam.

"ENIU" czyli wirtualny zdun/emeryt "co u Batury taczkę pcha" eksperymentuje... Od razu nasuwają się oczywiste pytania; GDZIE emeryt eksperymentuje ?? Jakie są techniczne możliwości prowadzenia "prac badawczych" ?? Czemu mają służyć eksperymenty jeszcze nie zaczęte a już opisywane ?? Czy wyniki prac i wnioski z nich płynące są już ustalone ??

To ma służyć popularyzacji szerszemu gronu czytelników tego forum pewnych idei związanych z branżą kominkową/zduńską.

I o wiele bardziej skutkuje niż nachalne i upierdliwe wręcz "spamowanie" o jedynych najlepszych wyrobach rodem zza naszej południowej granicy ...

Bo od tego się tu już wszystkim ulewa ...

Pozdrawiam.

A co to Polacy to jakoweś lewusy i niemyślące ludki?

My se sami super wkładu (wkładów) nie możemy mieć własnych produkcji. Wyprodukowanych starannie przez polskich fachowców zatrudnionych w polskich firmach płacących podatki w Polsce. Możemy mieć, bo to żadna filozofia.

Oczywiście nie bedzie tak w ustawicznej polemice i narzekalnictwie.

Ktoś tam coś wie, ktoś tam coś robi udanego w kilkudziesięciu egzemplarzach... chowa bo boi się konkurencji. Ktoś tam znów promuje, zachwala rozwiązania, materiały z zagranicy Polski. Polski potentata jeżeli chodzi o myśl techniczną, rozwiązania nieszablonowe i pracowitość rozumną.

No tak czasy kamienia łupanego i zabawa.

Edytowane przez bohusz

Eniu - mam nadzieję, że wyniki Twego eksperymentu nie będą cenzurowane przez sponsora.

Jak takowe myśli mogą zawitać komukolwiek do głowy. Nierozumiem tej niewiary i podejrzliwości.

Przecież oczywistym jest, że Piotr ujawni wszelkie wyniki, szczególnie te niewygodne dla samego siebie. Bo przecież o to chodzi.

Przież Eniu może w nawale pracy zwiazanej z zajęciami tutaj na forum zapomnieć napalić, a pomiary i tak będą. Bo są obiecane i koniec.

Jak takowe myśli mogą zawitać komukolwiek do głowy. Nierozumiem tej niewiary i podejrzliwości.

Przecież oczywistym jest, że Piotr ujawni wszelkie wyniki, szczególnie te niewygodne dla samego siebie. Bo przecież o to chodzi.

Przież Eniu może w nawale pracy zwiazanej z zajęciami tutaj na forum zapomnieć napalić, a pomiary i tak będą. Bo są obiecane i koniec.

Nic dodać nic ująć ... trafiłeś w sedno sprawy... :yes:

Czemu piszesz "nie będą " ?? Już są zapłacone... Popatrz od pewnego czasu nachalnie reklamuje te wyroby... Jeszce udaje że niby taki niezależny :rotfl:

No wiesz Mistrzu ja nie odniosłem takiego wrażenia. TAKIE COŚ CO WYPISUJESZ NAWET, do głowy by mi nie przyszło.

Myślę, że się bardzo mylisz w tej swojej ocenie poczynań i planów Piotra.

Oj Mistrzu, jaki jest zresztą efekt reklamy - promocji tutaj na forum. No chyba, że te kilka, kilkanaście sztuk to jakaś zadawalajaca ilość

Strasznie aktywni się zrobili niektórzy na forum :D Ciekawe czy to próba

zagłuszania ? Jakaś malutki niewinny wykładzik za 2400 uruchomił całą

machinę skretyniałych komentarzy. Z pewnością pomogą one w lansowaniu

marek , na którym autorom zależy. :( Bohusz, miałeś dzisiaj rano bardzo fajny

wpis. Nie zdążyłem go skomentować, kiedy wciągnęła Cię magia

głupoty...Jóź miałem nadzieję, ale wyszło jak zwykle...:(:(:(

Zastanawiam się jakby to było, gdybym zaczął od Romotopa ?:D

Może odstawię Pamę ? A może coś neutralnego , np NOVA ?

Coś na skołatane skretyniałe nerwy...bo Mistrz dostanie wrzodów żołądka.

Takiej frekwencji się nie spodziewałem . Muszę być bardziej litościwy.

:wiggle:

Edytowane przez eniu

Witam.

Czemu piszesz "nie będą " ?? Już są zapłacone... Popatrz od pewnego czasu nachalnie reklamuje te wyroby... Jeszce udaje że niby taki niezależny

No wykopyrtnę zaraz z krzesła ...

Żałości ty moja, nikt tu na FM do pięt Ci nawet w tym nie dorasta ...

Słuchaj Miszczu ... jak u Piotra testowaliśmy swego czasu pierwszą piecówkę Romotopa (głęboki "kafał"), w którym ledwo co udało się 550 stopni "wyciągnąć" to jakoś nie chciałeś głosu zabierać ... zamilknij teraz lepiej bo się tylko grzebiesz w mule coraz głębiej.

Widzisz - jest kilku zapaleńców, którzy wiedzą do czego rozumu używać. Margod, Piotr, Bohusz, Eniu, moja skromna osoba - robimy testy, sprawdzamy co warte słowo producenta, wyrabiamy sobie własne i niezależne zdanie. Za własne pieniądze osiołku boży ...

Piotr pokazał już własną produkcję i co warta jest Pama i Kratkowa Mila, Margod - Spartherm'a, Austroflamm'a i Unico. Bohusz w temacie tej ostatniej firmy wie więcej niż Ty o Romotopie ... a o wyrobach betonowych to z Wojtkiem są dla mnie wyrocznią niemal co przekłada się wprost na piękną współpracę i kontakty handlowe.

U mnie na warsztacie stoją i czekają na swoją kolej:

- dwa nowiutkie paleniska Unico, zrobione pod moje zamówienie ... idealnie nadające się do małych realizacji kaflowych w formie stylowych pieców

- sprytne bo okrągłe palenisko Kobok Roto przeznaczone do pieców kaflowych w formie walca

- ceramiczne palenisko Certus (Kokoszka -Lotz), ważące 350 kg z polską automatyką spalania (Tatarek), podwójną szybą i pięknym pionowym przeszkleniem (tu nie ma co testować, bo już jest wszystko sprawdzone i przetestowane)

- Mini Z1 Doppelverglasung Spartherm'u nadający się rewelacyjnie do systemów mieszanych akumulacyjno-konwekcyjnych (tu też testować nie ma co bo na tych paleniskach "popełniałem różności" gdy Ty jeszcze nie wiedziałeś co to Romotop ...)

O piecach własnej konstrukcji i Termokauście już nie wspomnę.

Też ktoś to sponsoruje i steruje wynikami i obserwacjami ... ?

Czy to raczej Ty jesteś sterowany i sponsorowany ... ?

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

No wiesz Eniu. Zdajesz sobie dokładnie sprawę, że spora część moich wpisów jako żartobliwe z pewnym morałem tylko trzeba traktować. Bo taki ich cel.

Morał jakowyś jest, ale to trzeba by mnie znać lepiej.

Tak więc Eniu włącz pewne filtry czytając moje wypowiedzi.

Szczególnie w dni mi radosne.

- dziś moje imieniny - Bogusława

- od dziś praktycznie mam urlop do końca tego roku (wyjazd na wczasy świateczne)

- bilans finansowy firmy, taki na szybko, jest bardzo dobry

Jeszcze raz Eniu powtórze, do tego forum podchodzę żartobliwie. Jest dla mnie odskocznią relaksacyjną. Czasem tylko z rozpędu napiszę coś bardziej poważnie.

A więc wyluzuj i nawijaj konkrety.

Edytowane przez bohusz