bohusz 21.12.2011 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 (edytowane) Widać gołym okiem, że wszystkie informacje i wyniki Piotra czy moje weryfikuje Mistrz Zduński. Nie przypuszczałem nigdy, że tak doskonale udawane nasze kłótnie z Darkiem, zostaną kiedyś zdemaskowane... Tak podejrzewałem... Podejrzewam również, że taka "weryfikacja" czyli poniekąd legalizacja sporo kosztuje. Sam podpis pod wynikami testów "Mistrz Zduński" Rozumiem też dlaczego autoryteta do weryfikacji szukaliście w pobliżu Warszawy, a nie gdzieś w Wielkopolsce. Warszawa to Warszawa. Co do testowanego wkładu. Wyniki już te oczywiście zweryfikowane przez Mistrza powinny określić czy nadaje się do standardowego użytku. Czyli do tradycyjnego - standardowego podpięcia bezpośrednio do komina. Oczywiście należy zakładać wszelkie zachowania użytkownika, albo wyrażnie go o tym informować. Myślę, że to głównie interesuje czytających, nie posiadających środków finansowych na zlecenie budowy systemu wymienników. Pozdrawiam PS Eniu mógłbyś wkleić zdjęcie całego testowanego wkładu kominkowego i jego deflektor? Bo nie wiem czy ten wkład ma wbudowane fabrycznie wymienniki powietrzne. Nie wiem również jaki i czy ma deflektor. Myślę, że wbudowane fabrycznie wymienniki obniżają w jakimś stopniu temperaturę spalin, poprzez odbieranie ciepła z spalin w czopuchu. Nie wiem czy testy również obejmują dokonanie pomiarów, gdy wkład będzie zamknięty w obudowie. Zakładam że pomiary wtedy będą inne. A przecież wkłady funkcjonują końcowo w obudowach. Pomiary bez obudowy są według mnie czysto teoretyczne. Edytowane 21 Grudnia 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 21.12.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 (edytowane) Dodam jeszcze, że gdy dojdzie do ewentualnego testu pomiarowego i wizualnego wkładu UNICO Dragon, DO ZAMKNIĘCIA GO W OBUDOWIE, zobowiązuje się podesłać stosowne wymiarowo płyty szamotowe. Aby go zamknąć ciaśniutko na głucho i niech pracuje pełną parę. Jak najciaśniej. Będzie to również test swoisty dla płyt, gdyż bedą pracować w ekstremalnych warunkach. No na palete jak zajdzie potrzeba dopakuje również z 0,5 mp drewna bukowego z buków które przewróciły się na moją działkę kilka ładnych lat temu. Edytowane 21 Grudnia 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 21.12.2011 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Eniu z jakiej ilości drewna wycisnąłeś te 800st. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 21.12.2011 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Eniu z jakiej ilości drewna wycisnąłeś te 800st. ? Niewielkiej , bo paliłem od góry, a 800 było po kilku minutach. Ilość opału nie ma szczególnego wpływu myślę, że 3 kg starczy. Zrobię testy jak "biegli w piśmie" przestaną mnie wQrwiać Na razie się bawię. Nie wiem czy pamiętasz, ale jak zrobiłem pierwszy "pierepał" w piecyku nr 1, jakąś śmieszną porcją dębiny, na liczniku wyskoczyło 940 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 21.12.2011 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Dodam jeszcze, że gdy dojdzie do ewentualnego testu pomiarowego i wizualnego wkładu UNICO Dragon, DO ZAMKNIĘCIA GO W OBUDOWIE, zobowiązuje się podesłać stosowne wymiarowo płyty szamotowe. Aby go zamknąć ciaśniutko na głucho i niech pracuje pełną parę. Jak najciaśniej. Będzie to również test swoisty dla płyt, gdyż bedą pracować w ekstremalnych warunkach. No na palete jak zajdzie potrzeba dopakuje również z 0,5 mp drewna bukowego z buków które przewróciły się na moją działkę kilka ładnych lat temu. Może pogadasz w Unico ? Masz tam pewnie najlepszy kontakt z całej "szajki"() Byłaby to niezła reklama dla nich, a ja nie musiałbym czekać na łaskę Piotra... ...o zdjęciach postaram się pamiętać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 21.12.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 (edytowane) Może pogadasz w Unico ? Masz tam pewnie najlepszy kontakt z całej "szajki"() Byłaby to niezła reklama dla nich, a ja nie musiałbym czekać na łaskę Piotra... ...o zdjęciach postaram się pamiętać... Znów o szajce mówisz Eniu. Szajka ma to do siebie, że następuje podział "łupów" A ja nie zanotowałem wpływów na swoje utajnione konta w stosownych bankach... Powiem tak Jak trochę się przewali z realizacją zamówień, to pomyślę. Jedyne co uważam za ważne to poinformować UNICO o takowych testach i porozmawiać jak się na to zapatrują. Co do reklamy. Wiem, że nie należy jej lekceważyć i największe środki przeznaczać na nią gdy firma ma doskonały zbyt i stan finansów. Bo gdy firma jest w "kryzysie" to na reklamę już zazwyczaj jej nie stać i wszelkie wysiłki reklamowe są mizerne, ROBIONE CHAOTYCZNIE I NIETRFNIE. Wybrany wkład UNICO Dragon może być dostarczony ode mnie i raczej większy sens widzę w rozmowach ze mną. Gdyż ja jestem zainteresowany z oczywistych względów reklamą wkładów UNICO i ja jestem zainteresowanych ewentualnymi modyfikacjami zmierzającymi do osiągnięcia ideału. Zdaję sobie również sprawe doskonale, że tym "napędzam" klientów również innym firmą ograniczających się tylko i wyłącznie do sprzedaży, czy montażów, bo przychodzą na gotowe i czerpią zyski tylko. Bo przecież dochodziłoby do parodii humorystyczno zabawowych, aby sprawy związane z reklamą były po stronie producenta tylko. Edytowane 21 Grudnia 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 21.12.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Co do testowanego wkładu.Wyniki już te oczywiście zweryfikowane przez Mistrza powinny określić czy nadaje się do standardowego użytku. Czyli do tradycyjnego - standardowego podpięcia bezpośrednio do komina. Oczywiście należy zakładać wszelkie zachowania użytkownika, albo wyrażnie go o tym informować.Myślę, że to głównie interesuje czytających, nie posiadających środków finansowych na zlecenie budowy systemu wymienników.Pozdrawiam PSEniu mógłbyś wkleić zdjęcie całego testowanego wkładu kominkowego i jego deflektor? Bo nie wiem czy ten wkład ma wbudowane fabrycznie wymienniki powietrzne. Nie wiem również jaki i czy ma deflektor. Myślę, że wbudowane fabrycznie wymienniki obniżają w jakimś stopniu temperaturę spalin, poprzez odbieranie ciepła z spalin w czopuchu. Nie wiem czy testy również obejmują dokonanie pomiarów, gdy wkład będzie zamknięty w obudowie. Zakładam że pomiary wtedy będą inne. A przecież wkłady funkcjonują końcowo w obudowach. Pomiary bez obudowy są według mnie czysto teoretyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 22.12.2011 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Skąd masz informacje o nieszczelności fabrycznej przepustnicy ? Faktycznie może tak jest, a ja nie sprawdziłem, bo od razu przyfastrygowałem swoją. Bader będzie niepocieszony.... Sprawdzę dzisiaj... Wyciągniemy wnioski... Jasne ,że jestem. Po cholerę biłem pianę ,jeżeli modyfikowałeś wkład i o tym nie napisałeś? Piszesz o Pamie czy Pamie by Eniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.12.2011 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Jasne ,że jestem. Po cholerę biłem pianę ,jeżeli modyfikowałeś wkład i o tym nie napisałeś? Piszesz o Pamie czy Pamie by Eniu? Zacząłem od d... strony, przyznaję i obiecuję poprawę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.12.2011 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 A odpuściłem trochę przed świętami, bo chłopaki się emocjonują, i jeszcze któryś z mego powodu opłatka zapomni kupić ProStaś, Dzięki za Życzenia. Tobie i wszystkim odwiedzającym ten wątek życzę POGODNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA, WYPEŁNIONYCH RADOŚCIĄ I ŻYCZLIWOŚCIĄ ORAZ WIELU SUKCESÓW W 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.12.2011 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 23.12.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Z najlepszymi życzeniami Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.01.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Jesteś, więc mam dla kogo pisać . Jestem jestem. Trochę niezbyt często, bo obecna aura zimowa sprawia, że dużo pracy dookoła jest. Więc tylko od czasu do czasu zaglądam. Moje podłączenie Pamy dalej stoi, ale o tym w moim wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 03.01.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 (edytowane) Witam Wybaczcie ,że wrócę do początku tematu, ale dopiero dzisiaj na nie go "wpadłem" i też zaskoczył mnie sposób mocowania szamotu. w mojej "Nagiej Mai" zrobiłem to tak Cytat Napisał niktspecjalny Zobacz post eniu szamot jest ordynarnie przykręcony "łapkami i śrubami jak np. szyba w starych kominkach".nie wszędzie się tak da? Śruby ordynarne, fakt. Ale to ich zaleta. Łatwo odkręcić, dobry dostęp, a widać tylko w "cnotce" . Jak zrobię następne zdjęcia nic nie będzie widać. eniu łatwo odkręcić jak jest nowe , ale po jakimś tam okresie używania ,gdy gwinty się zapieką może być problem Kominek można porównać do silnika i układu wydechowego(to moja branża) Po dłuższym czasie używania demontaż układu wydechowego często wiąże się z problemem urwanych śrub , to wiąże się z odwiercaniem itd. Chyba ,że się mylę i w kominkach jest inaczej. Przepraszam ,że tak o pierdołach piszę , ale to mocowanie szamotu ....... Edytowane 3 Stycznia 2012 przez sterowiec40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 06.01.2012 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 (edytowane) Pamę mogę w zasadzie odstawić. Na tym etapie nic więcej nie muszę wiedzieć. Dwa tygodnie prób dają sporą dawkę informacji o procesach zachodzących w palenisku podczas palenia. Wrzucenie informacji i zdjęć na forum, pozwoliło uzyskać zapewne bezcenne dla producenta informacje o reakcji "oglądaczy". Kazali podziękować... Uwagi krytyczne negatywne 1. Klamka mogła by być ładniejsza 2. Mocowanie szamotów mogło by być dyskretne 3. Za mały dolot powietrza dla zastosowania elektroniki (fi 100). Tu uwaga ! Ten mankament jest jednocześnie zaletą w dalszym ciągu oceny. Tak więc odnosi się tylko do zastosowań z użyciem ELEKTRONIKI. 4. Brak rusztu (jeśli czyta jakiś maniak rusztów ) Uwagi krytyczne pozytywne 1. Prosty i ładny wygląd po zabudowaniu (z wyjątkiem klamki, niczym nie różni się od Spartherma Prestige). 2. Palenisko stalowo szamotowe 3. Bez rusztowa konstrukcja. 4. Perfekcyjne, estetyczne i bezpieczne zamocowanie szyby. (zrobię zdjęcia) 5. Szczelna konstrukcja, kompatybilność z WM i REKU. 6. Mimo wcześniejszych wątpliwości, szczelna przepustnica fabryczna . 7. Dolot powietrza (fi 100) dopasowany do wielkości komory spalania. 8. Cena (czyni czuba...) ------------------------------------------------------- O czymś zapomniałem ? ...komentarz i uwagi zaś potem .... Edytowane 6 Stycznia 2012 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 06.01.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Kiedyś zadałem Ci pytanie:Czy uzyskana (testy) i zmierzona temperatura spalin dyskfalifikuje to palenisko do bezpośredniego podpięcia w komin.Czy jednak można podpinać te paleniska bezpośrednio do komina. Oczywiście rozmawiamy o konkretnym testowanym palenisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 06.01.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Eniu - to sie rozpisales;-) Moze umieszczaj swoje eksperymenty w dziale dzienniki budowy? Nie beda Ci sie zlosliwce paletac a i forma bedzie bardzo skondensowana (taka trzypostowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.01.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Eniu - to sie rozpisales;-) Moze umieszczaj swoje eksperymenty w dziale dzienniki budowy? Nie beda Ci sie zlosliwce paletac a i forma bedzie bardzo skondensowana (taka trzypostowa) Testy Pamy to mój pomysł. Wiesz, w zasadzie to wszystko jedno, bo eniu to przecież ja , ale przypominam (y) Ci, że wątek o Pamie to jednak czyjś inny pomysł , który ja umiejętnie (?)podchwyciłem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?178236-Wk%C5%82ady-kominkowe-PAMA&p=4696601&viewfull=1#post4696601 Ja robię paleniska w cenie 50 % ceny Brunnera, Pama robi wkłady w cenie 50 % Spartherma. Myślę, że jednak warto pokazać to nie tylko w dziennikach. Komercja? Jasne!!! Forumowicze na tym tracą ? FM jest przez to uboższe ? Będzie ciąg dalszy. Bo jak widzisz "wciągnąłem się" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 06.01.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Sorki, to nie byla zlosliwosc tylko wniosek racjonalizatorski. Mozna podlinkowac do kominkow zeby bylo latwiej znalezc.Chodzilo mi z grubsza o to, ze w kilkustronnicowym watku o Pamie na temat byly ze trzy posty na krzyz. (To typowe na forum i to nie jest zarzut). Malo ktory potencjalny nabywca bedzie mial cierpliwosc sie przez to przebijac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.01.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Nie odebrałem tego jako złośliwość Jest przecież http://www.komineknasz.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts