Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Eniu EKSPERYMENTUJE

eniu

Recommended Posts

Widać gołym okiem, że wszystkie informacje i wyniki Piotra czy

moje weryfikuje Mistrz Zduński. Nie przypuszczałem nigdy, że tak

doskonale udawane nasze kłótnie z Darkiem, zostaną kiedyś

zdemaskowane...

Tak podejrzewałem...

Podejrzewam również, że taka "weryfikacja" czyli poniekąd legalizacja sporo kosztuje. Sam podpis pod wynikami testów "Mistrz Zduński"

Rozumiem też dlaczego autoryteta do weryfikacji szukaliście w pobliżu Warszawy, a nie gdzieś w Wielkopolsce. Warszawa to Warszawa.

Co do testowanego wkładu.

Wyniki już te oczywiście zweryfikowane przez Mistrza powinny określić czy nadaje się do standardowego użytku. Czyli do tradycyjnego - standardowego podpięcia bezpośrednio do komina. Oczywiście należy zakładać wszelkie zachowania użytkownika, albo wyrażnie go o tym informować.

Myślę, że to głównie interesuje czytających, nie posiadających środków finansowych na zlecenie budowy systemu wymienników.

Pozdrawiam

PS

Eniu mógłbyś wkleić zdjęcie całego testowanego wkładu kominkowego i jego deflektor? Bo nie wiem czy ten wkład ma wbudowane fabrycznie wymienniki powietrzne. Nie wiem również jaki i czy ma deflektor. Myślę, że wbudowane fabrycznie wymienniki obniżają w jakimś stopniu temperaturę spalin, poprzez odbieranie ciepła z spalin w czopuchu.

Nie wiem czy testy również obejmują dokonanie pomiarów, gdy wkład będzie zamknięty w obudowie. Zakładam że pomiary wtedy będą inne. A przecież wkłady funkcjonują końcowo w obudowach. Pomiary bez obudowy są według mnie czysto teoretyczne.

Edytowane przez bohusz

• Odpowiedzi 391
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dodam jeszcze, że gdy dojdzie do ewentualnego testu pomiarowego i wizualnego wkładu UNICO Dragon, DO ZAMKNIĘCIA GO W OBUDOWIE, zobowiązuje się podesłać stosowne wymiarowo płyty szamotowe. Aby go zamknąć ciaśniutko na głucho i niech pracuje pełną parę. Jak najciaśniej. Będzie to również test swoisty dla płyt, gdyż bedą pracować w ekstremalnych warunkach. No na palete jak zajdzie potrzeba dopakuje również z 0,5 mp drewna bukowego z buków które przewróciły się na moją działkę kilka ładnych lat temu. Edytowane przez bohusz

Eniu z jakiej ilości drewna wycisnąłeś te 800st. ?

Niewielkiej , bo paliłem od góry, a 800 było po kilku minutach.

Ilość opału nie ma szczególnego wpływu myślę, że 3 kg starczy.

Zrobię testy jak "biegli w piśmie" przestaną mnie wQrwiać :D

Na razie się bawię. Nie wiem czy pamiętasz, ale jak zrobiłem pierwszy

"pierepał" w piecyku nr 1, jakąś śmieszną porcją dębiny, na liczniku

wyskoczyło 940 !

Dodam jeszcze, że gdy dojdzie do ewentualnego testu pomiarowego i wizualnego wkładu UNICO Dragon, DO ZAMKNIĘCIA GO W OBUDOWIE, zobowiązuje się podesłać stosowne wymiarowo płyty szamotowe. Aby go zamknąć ciaśniutko na głucho i niech pracuje pełną parę. Jak najciaśniej. Będzie to również test swoisty dla płyt, gdyż bedą pracować w ekstremalnych warunkach. No na palete jak zajdzie potrzeba dopakuje również z 0,5 mp drewna bukowego z buków które przewróciły się na moją działkę kilka ładnych lat temu.

Może pogadasz w Unico ? Masz tam pewnie najlepszy kontakt z całej "szajki"(:)) Byłaby to niezła reklama dla nich, a ja

nie musiałbym czekać na łaskę Piotra...

...o zdjęciach postaram się pamiętać...

Może pogadasz w Unico ? Masz tam pewnie najlepszy kontakt z całej "szajki"(:)) Byłaby to niezła reklama dla nich, a ja

nie musiałbym czekać na łaskę Piotra...

...o zdjęciach postaram się pamiętać...

Znów o szajce mówisz Eniu.

Szajka ma to do siebie, że następuje podział "łupów"

A ja nie zanotowałem wpływów na swoje utajnione konta w stosownych bankach...

Powiem tak

Jak trochę się przewali z realizacją zamówień, to pomyślę.

Jedyne co uważam za ważne to poinformować UNICO o takowych testach i porozmawiać jak się na to zapatrują.

Co do reklamy. Wiem, że nie należy jej lekceważyć i największe środki przeznaczać na nią gdy firma ma doskonały zbyt i stan finansów.

Bo gdy firma jest w "kryzysie" to na reklamę już zazwyczaj jej nie stać i wszelkie wysiłki reklamowe są mizerne, ROBIONE CHAOTYCZNIE I NIETRFNIE.

Wybrany wkład UNICO Dragon może być dostarczony ode mnie i raczej większy sens widzę w rozmowach ze mną. Gdyż ja jestem zainteresowany z oczywistych względów reklamą wkładów UNICO i ja jestem zainteresowanych ewentualnymi modyfikacjami zmierzającymi do osiągnięcia ideału. Zdaję sobie również sprawe doskonale, że tym "napędzam" klientów również innym firmą ograniczających się tylko i wyłącznie do sprzedaży, czy montażów, bo przychodzą na gotowe i czerpią zyski tylko.

Bo przecież dochodziłoby do parodii humorystyczno zabawowych, aby sprawy związane z reklamą były po stronie producenta tylko.

Edytowane przez bohusz

Co do testowanego wkładu.

Wyniki już te oczywiście zweryfikowane przez Mistrza powinny określić czy nadaje się do standardowego użytku. Czyli do tradycyjnego - standardowego podpięcia bezpośrednio do komina. Oczywiście należy zakładać wszelkie zachowania użytkownika, albo wyrażnie go o tym informować.

Myślę, że to głównie interesuje czytających, nie posiadających środków finansowych na zlecenie budowy systemu wymienników.

Pozdrawiam

PS

Eniu mógłbyś wkleić zdjęcie całego testowanego wkładu kominkowego i jego deflektor? Bo nie wiem czy ten wkład ma wbudowane fabrycznie wymienniki powietrzne. Nie wiem również jaki i czy ma deflektor. Myślę, że wbudowane fabrycznie wymienniki obniżają w jakimś stopniu temperaturę spalin, poprzez odbieranie ciepła z spalin w czopuchu.

Nie wiem czy testy również obejmują dokonanie pomiarów, gdy wkład będzie zamknięty w obudowie. Zakładam że pomiary wtedy będą inne. A przecież wkłady funkcjonują końcowo w obudowach. Pomiary bez obudowy są według mnie czysto teoretyczne.

Skąd masz informacje o nieszczelności fabrycznej przepustnicy ?

Faktycznie może tak jest, a ja nie sprawdziłem, bo od razu

przyfastrygowałem swoją. Bader będzie niepocieszony...:D.

Sprawdzę dzisiaj... Wyciągniemy wnioski...:)

Jasne ,że jestem. Po cholerę biłem pianę ,jeżeli modyfikowałeś wkład i o tym nie napisałeś? Piszesz o Pamie czy Pamie by Eniu?

A odpuściłem trochę przed świętami, bo chłopaki się emocjonują,

i jeszcze któryś z mego powodu opłatka zapomni kupić :)

ProStaś, Dzięki za Życzenia. Tobie i wszystkim odwiedzającym ten

wątek życzę

POGODNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA, WYPEŁNIONYCH

RADOŚCIĄ I ŻYCZLIWOŚCIĄ ORAZ WIELU SUKCESÓW W 2012

• 2 weeks później...

Witam

Wybaczcie ,że wrócę do początku tematu, ale dopiero dzisiaj na nie go "wpadłem" i też zaskoczył mnie sposób mocowania szamotu.

w mojej "Nagiej Mai" zrobiłem to tak

105_0268.jpg

Cytat Napisał niktspecjalny Zobacz post

eniu szamot jest ordynarnie przykręcony "łapkami i śrubami jak np. szyba w starych kominkach".nie wszędzie się tak da?

Śruby ordynarne, fakt. Ale to ich zaleta. Łatwo odkręcić, dobry

dostęp, a widać tylko w "cnotce" . Jak zrobię następne zdjęcia nic

nie będzie widać.

eniu

łatwo odkręcić jak jest nowe , ale po jakimś tam okresie używania ,gdy gwinty się zapieką może być problem

Kominek można porównać do silnika i układu wydechowego(to moja branża) Po dłuższym czasie używania demontaż układu wydechowego często wiąże się z problemem urwanych śrub , to wiąże się z odwiercaniem itd.

Chyba ,że się mylę i w kominkach jest inaczej.

Przepraszam ,że tak o pierdołach piszę , ale to mocowanie szamotu .......

Edytowane przez sterowiec40

Pamę mogę w zasadzie odstawić. Na tym etapie nic więcej nie

muszę wiedzieć. Dwa tygodnie prób dają sporą dawkę informacji

o procesach zachodzących w palenisku podczas palenia. Wrzucenie

informacji i zdjęć na forum, pozwoliło uzyskać zapewne bezcenne

dla producenta informacje o reakcji "oglądaczy". Kazali podziękować...:)

Uwagi krytyczne negatywne

1. Klamka mogła by być ładniejsza

2. Mocowanie szamotów mogło by być dyskretne

3. Za mały dolot powietrza dla zastosowania

elektroniki (fi 100). Tu uwaga ! Ten mankament jest

jednocześnie zaletą w dalszym ciągu oceny. Tak więc

odnosi się tylko do zastosowań z użyciem ELEKTRONIKI.

4. Brak rusztu (jeśli czyta jakiś maniak rusztów :D)

Uwagi krytyczne pozytywne

1. Prosty i ładny wygląd po zabudowaniu (z wyjątkiem

klamki, niczym nie różni się od Spartherma Prestige).

2. Palenisko stalowo szamotowe

3. Bez rusztowa konstrukcja.

4. Perfekcyjne, estetyczne i bezpieczne zamocowanie szyby.

(zrobię zdjęcia)

5. Szczelna konstrukcja, kompatybilność z WM i REKU.

6. Mimo wcześniejszych wątpliwości, szczelna przepustnica

fabryczna .

7. Dolot powietrza (fi 100) dopasowany do wielkości

komory spalania.

8. Cena (czyni czuba...:))

-------------------------------------------------------

O czymś zapomniałem ?

...komentarz i uwagi zaś potem ....

Edytowane przez eniu

Eniu - to sie rozpisales;-)

Moze umieszczaj swoje eksperymenty w dziale dzienniki budowy?

Nie beda Ci sie zlosliwce paletac a i forma bedzie bardzo skondensowana (taka trzypostowa);-)

Testy Pamy to mój pomysł. Wiesz, w zasadzie to wszystko jedno, bo

eniu to przecież ja :D, ale przypominam (y) Ci, że wątek o Pamie to

jednak czyjś inny pomysł , który ja umiejętnie (?)podchwyciłem:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?178236-Wk%C5%82ady-kominkowe-PAMA&p=4696601&viewfull=1#post4696601

Ja robię paleniska w cenie 50 % ceny Brunnera, Pama robi wkłady w cenie

50 % Spartherma. Myślę, że jednak warto pokazać to nie tylko w dziennikach.

Komercja? Jasne!!!

Forumowicze na tym tracą ? FM jest przez to uboższe ? :)

Będzie ciąg dalszy. Bo jak widzisz "wciągnąłem się" :D

Sorki, to nie byla zlosliwosc tylko wniosek racjonalizatorski. Mozna podlinkowac do kominkow zeby bylo latwiej znalezc.

Chodzilo mi z grubsza o to, ze w kilkustronnicowym watku o Pamie na temat byly ze trzy posty na krzyz. (To typowe na forum i to nie jest zarzut).

Malo ktory potencjalny nabywca bedzie mial cierpliwosc sie przez to przebijac.