Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Eniu EKSPERYMENTUJE

eniu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 391
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na swojej stronie to masz za duza swobode dzialania. To nie sprzyja obiektywnym testom.

W dziennikach budowy niewygodne posty nie sa usuwane tylko przenoszone przez moderatora do komentarzy.

Mam świadomość ,że teksty umieszczane np w moim blogu, są niejako

uśpione. Ale tak ma być .

Natomiast bezpośredni kontakt z odbiorcą, czytelnikiem, bardzo pozytywnie

mnie zaskoczył. Pozwala na złapanie dystansu do siebie, do tego co chcę

powiedzieć. Pozornie bezładna dyskusja , uczy pokory, weryfikuje "jedyne

prawdy", pozwala też na naukę (:)). Każdy wpis , nawet pyskówka, ma

tu znaczenie. Choćby takie, że jak nakrzyczysz, to się nie dowiesz . :D

Wydaje mi się, że dzienniki nie są tak penetrowane jak watki tutaj. A kwintesencję

można spakować na stronkę i podlinkować . To chyba jest ok ?

Wiesz, wydaje mi sie, ze sprawa wiarygodnosci i obiektywizmu jest tu kluczowa. Stron z reklamami jest w sieci multum. Tych z obiektywnymi testami nie ma ani jednej.

Fajnie się z Tobą dyskutuje. Naprawdę :)

To o czym teraz napisałeś to podstawowa sprzeczność dręcząca "pismaków"

technicznych . Dziennikarstwo ogólne to ludzie czasami niezależni. Niezwykle

rzadko, bo albo sympatie polityczne, albo redaktor naczelny w tym przeszkadza.

W kominkach byłbym bardzo wiarygodny, gdybym się nimi nie zajmował .

Niestety gówno bym wiedział ! :D

3. Za mały dolot powietrza dla zastosowania

elektroniki (fi 100). Tu uwaga ! Ten mankament jest

jednocześnie zaletą w dalszym ciągu oceny. Tak więc

odnosi się tylko do zastosowań z użyciem ELEKTRONIKI.

7. Dolot powietrza (fi 100) dopasowany do wielkości

komory spalania

8. Cena (czyni czuba...:))

.

Bardzo ciekawe spostrzeżenia ... Raz fi 100 jest zbyt małe to znów dobrze dopasowane do wielkości paleniska :lol2: Jeśli w Twojej ocenie średnica fi 100 jest powodem do nie stosowania elektroniki :o to jest potwierdzeniem że masz bardzo ograniczone możliwości poznawcze i techniczne do przeprowadzania doświadczeń . AUTOMATYKĘ do sterowania praca kominków , zarówno połączonych z masami akumulacyjnymi jak i klasycznie grzejących jedynie powietrzem , z odpowiednimi PROGRAMAMI możemy zaoferować w dowolnych ilościach. Do wyboru średnice dolotów powietrza :fi 100, fi 120 i fi150 .

Naprawdę :)

...to podstawowa sprzeczność dręcząca "pismaków"

technicznych . Dziennikarstwo ogólne to ludzie czasami niezależni.

W kominkach byłbym bardzo wiarygodny, gdybym się nimi nie zajmował .

Niestety gówno bym wiedział ! :D

Dobrze to powiedziałeś: ) byłbyś wiarygodny ... Do badań technicznych które w sposób rzetelny pokazują możliwości poszczególnych wkładów kominkowych służą NIEZALEŻNE instytuty badawcze . Takie doświadczenia jakie możesz wykonać i opisać mogą być pomocne we własnych opracowaniach projektów kominków . Niestety samo wprowadzenie tego tematu ma FM od początku wskazuje że TE doświadczenia miały charakter marketingowy .. niestety.

Jak sobie to wyobrażasz ? Strzygę uszami . :)

Wiesz to na razie luzny pomysl. Trzeba popracowac nad szczegolami.

Kupujesz wklad, normalnie w sieci dystrybucji, zeby nie byl tuningowany i zeby nie bylo zobowiazan;-)

Podlaczasz u siebie na stanowisku, robisz testy i dokumentacje publikujesz. Forumowicze maja wplyw na program testow. Nastepnie dajesz ogloszenie na forum, ze jest do kupienia prawie nowy wklad do kupienia za "pol ceny". Mysle, ze chetny sie znajdzie, bo nie kupuje kota w worku.

Chyba, ze testy wyjda fatalnie - no ale mozna zrobic wstepna selekcje i chlamu nie testowac.

Szczesliwy nabywca opisuje swoje wrazenia z uzytkowania, i niejako testuje dlugoterminowo.

Jak nasciemniasz w swoich testach to na tym etapie sie to raczej wyda;-).

Masz z tego niezla reklame i costam dorobisz na montazach. A nad dodatkowym finansowaniem jeszcze pomysle.

Mistrzu nie załamuj się.

Może powstanie grupa użytkowników końcowych zainteresowanych wynikami testów niezależnych.

Może za szefa wybiorą Ja14. Normalnym i oczywistym w takiej sytuacje będzie, że sami oni beda kompletnie finansować takowe testy przeprowadzane.

Bo sprawa wymaga finansowania to zrozumiałe, no i źródło finansowania musi być również niezależne i oficjalnie jawne.

Najlepiej aby jednocześnie były przeprowadzane dwa (może trzy) identyczne testy, bez możliwości wymiany między nimi informacji wynikowych.

Potem jednocześnie szef ogłosiłby wyniki.

Trzeba więc policzyć koszt materiałów, koszt pomieszczeń i stanowisk, amortyzacje urządzeń pomiarowych, koszt robocizny (obsługi), zebrać pieniądze i do dzieła.

Aleeeeeeeeeee doświadczenie mówi mi, że teraz nastanie cisza w tej sprawie... i delikatne wycofywanie...

zainteresowanych niezależnymi testami.

Edytowane przez bohusz

[quote name=Mistrz Z

dunski]Bardzo ciekawe spostrzeżenia ... Raz fi 100 jest zbyt małe to znów dobrze dopasowane do wielkości paleniska :lol2: Jeśli w Twojej ocenie średnica fi 100 jest powodem do nie stosowania elektroniki :o to jest potwierdzeniem że masz bardzo ograniczone możliwości poznawcze i techniczne do przeprowadzania doświadczeń . AUTOMATYKĘ do sterowania praca kominków , zarówno połączonych z masami akumulacyjnymi jak i klasycznie grzejących jedynie powietrzem , z odpowiednimi PROGRAMAMI możemy zaoferować w dowolnych ilościach. Do wyboru średnice dolotów powietrza :fi 100, fi 120 i fi150 .

Mistrzu. Na początek prośba . Wyjaśnij mi jakie znaczenie ma fi przepustnicy

sterownika , jeśli wkład ma określone fi króćca, w tym wypadku fi 100 ?

Chętnie widziałbym Twoje uczestnictwo w dyskusji, ale będzie to wymagało

pewnego wysiłku umysłowego z Twej strony. Zapraszam wiec do skorzystania

z propozycji lub będę zmuszony Cię ignorować. :)

Rozumiem Eniu że większa przepustnica może być niż fi 100 lub równa?

Ale mniejsza to już chyba nie?

A teraz istotna sprawa. Przepustnica sterownika "reguluje" ilość powietrza. A co w sytuacji gdy wkład ma regulacje miejsca i rozdziału dostarczanego powietrza w palenisku.

Tak pytam delikatnie i cichutko bo jakby jaka dyskusja w realu to chciałbym błysnąć wiedzą...

Chociaż... już na tyle jestem "ustawiony" że jakieś udawadniania, czy błyskania, czy dowartościowywania, mnie nie interesują.

Edytowane przez bohusz

Rozumiem Eniu że większa przepustnica może być niż fi 100 lub równa?

Ale mniejsza to już chyba nie?

A teraz istotna sprawa. Przepustnica sterownika "reguluje" ilość powietrza. A co w sytuacji gdy wkład ma regulacje miejsca i rozdziału dostarczanego powietrza w palenisku.

Tak pytam delikatnie i cichutko bo jakby jaka dyskusja w realu to chciałbym błysnąć wiedzą...

Chociaż... już na tyle jestem "ustawiony" że jakieś udawadniania, czy błyskania, czy dowartościowywania, mnie nie interesują.

Średnica dolotu powinna być dopasowana do

kubatury paleniska. Jeśli ma być uniwersalna

z powodów komercyjnych, powinna mieć wartość

największą wynikająca z obliczeń, wówczas można

ja zredukować .Tak robi Spartherm ( fi 150 ).

Co do wajch umożliwiających sterowanie ręczne

dolotem powietrza, najlepsi rozwiązali to tak, że

wersje wybiera się na zamówieniu. Jeśli ma być

sterownik, wajchy nie szpecą wkładu. Ja swoje

paleniska robiłem dedykowane indywidualnie,

więc parametry dolotu były wynikiem podstawienia

danych do tabelki. Uwzględniałem podciśnienie

w kominie, obecność wymiennika - jego masę i

długość, kubaturę (i rodzaj) paleniska.

(

Edytowane przez eniu

Mam pierwszy luzny pomysl na dodatkowe finansowanie:

Zakladasz na forum temat "jaki wklad chcecie przetestowac". Nastepnie ranking, i jak lider bedzie juz mial z 10 chetnych to niech chetni wplaca dajmy na to 10 zl - tak zwana sciepa narodowa;-). Za niewielka kwote unikna duzego bledu lub utwierdza sie w swoim wyborze a dodatkowo maja pierszenstwo przy zakupie "wkladu za pol ceny".

Powolutku Eniu, nie po łebkach. Czyli bardziej precyzyjnie i zrozumiale.

Mam swoje lata i różniaste doświadczenia i okresy życiowe i już łeb nie taki jak kiedyś.

Co rozumiesz przez dolot powietrza.

Co rozumiesz przez rozdział miejsc gdzie powietrze ma być podawane.

A może sterowalność i rozdział w poszczególne miejsca w zależności od potrzeb nie jest istotna?

Rozmawiamy o paleniskach bezrusztowych typowo górnego spalania, a właściwie o jednym testowanym palenisku.

Nie rozmawiamy o wielkich tego świata kominkowego, ani o takich co za wielkich tego świata kominkowego się uważają, lub sobie ogromną ilością kasy na marketing i układy taką pozycję wyrobili.

A więc spokojnie powoli.

Mam pierwszy luzny pomysl na dodatkowe finansowanie:

Zakladasz na forum temat "jaki wklad chcecie przetestowac". Nastepnie ranking, i jak lider bedzie juz mial z 10 chetnych to niech chetni wplaca dajmy na to 10 zl - tak zwana sciepa narodowa;-). Za niewielka kwote unikna duzego bledu lub utwierdza sie w swoim wyborze a dodatkowo maja pierszenstwo przy zakupie "wkladu za pol ceny".

no tak 100 zł, a więc na drewno ledwo ledwo.

A ja tak na szybko podliczyłem plus minus na jedne stanowisko około 10 000 zł - podstawowe pomiary

no tak 100 zł, a więc na drewno ledwo ledwo.

A ja tak na szybko podliczyłem plus minus na jedne stanowisko około 10 000 zł - podstawowe pomiary

Podane liczby sa przykladowe i nie przywiazywalbym do nich na tym etapie wielkiego znaczenia.

Bohusz - nie jestes tytanem szybkiego liczenia. Przelicz jeszcze raz, powoli i wklej kosztorys;-)