eniu 08.01.2012 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Uwagi krytyczne pozytywne były takie: 1. Prosty i ładny wygląd po zabudowaniu (z wyjątkiem klamki, niczym nie różni się od Spartherma Prestige). 2. Palenisko stalowo szamotowe 3. Bez rusztowa konstrukcja. 4. Perfekcyjne, estetyczne i bezpieczne zamocowanie szyby. (zrobię zdjęcia) 5. Szczelna konstrukcja, kompatybilność z WM i REKU. 6. Mimo wcześniejszych wątpliwości, szczelna przepustnica fabryczna . 7. Dolot powietrza (fi 100) dopasowany do wielkości komory spalania. 8. Cena (czyni czuba...) ad 1. Co tu gadać , fotki są na stronie producenta... ad 2. O zaletach szamotu w paleniskach, chyba nie trzeba przynudzać. Kto nie wie o czym mówię, pytać. ad 3. Brak rusztu zapewnia większą szczelność paleniska. Umożliwia palenie bez wybierania popiołu (w tym wkładzie nawet 2-3 tygodnie). Taka konstrukcja dłużej zachowuje czystą szybę. Brak części zamiennej , którą trzeba czasem kupić. Optymalne warunki dla spalania drewna . ad 4. Zrobię zdjęcia ... ad 5. Palenisko po podłączeniu powietrza z zewnątrz do króćca dolotowego, nie pobiera powietrza z domu. ad 6. Wajcha sterująca zapewnia płynną regulację dolotu powietrza do spalania, do całkowitego jego odcięcia. Opcja przydatna w połączeniu z masą kumulacyjną (kanałami spalinowymi) ad 7. Poczekamy ad 8. 2400 zł netto. Wszystkie wady przy tej cenie przestają mieć jakiekolwiek znaczenie ! A zalet sporo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 08.01.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Unico jakiś "dinks", który łatwo zgubić. Eniuuuuu... Piotr będzie znów zmuszony napisać, żeś nie jest zorientowany. "dinksów" już chyba od roku nie ma w wkładach UNICO. Wszystkie wkłady już mają takie klamki jak Dragony najnowsze. Zresztą jak w lutym będziesz na targach Progetto Fuoco w Weronie (22-26.02.2012) ZAPRASZAM - pawilon 7 stoisko A23 Może jak czas i zdrówko pozwoli, będę tam, więc pokarzę Ci dokładnie te klamki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 08.01.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Poza tym uprasza się o używanie terminów technicznych.Żaden dinks, tylko wihajster. (chyba oba dobre, bo żadnego nie podkreśliło) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.01.2012 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 (edytowane) No nie wiem,na stronie producenta Diablo II bezrusztowy ma taką klamkę : [ATTACH=CONFIG]94032[/ATTACH] Czyli PAMA lekko ściemia Kupuje wkład ze strony a po rozpakowaniu zdziwko. Wiarygodność takiej firmy staje się wątła... A ta klamka Ci się bardziej podoba ? Może nie jesteś na bieżąco ... Edytowane 8 Stycznia 2012 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.01.2012 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Tak ogólnie to sporo mamy problemów z klamkami... To dobrze chyba , ze z klamkami PS . Pośpieszyli się . Wszystkiemu winien Arturo. Teraz mi się nie podoba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.01.2012 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 W testach Pamy jakie sobie zaplanowałem (śmy ), pozostało jeszcze jeszcze palenie w zamkniętej szczelnie, nieprzewietrzanej obudowie ceramicznej. Zamknę ją razem z wymiennikiem magnezytowym i popatrzymy... Teraz jeszcze zaległe opisy. Sterownik odpuszczam Piotrowi. Skoro się już przyzwyczailiście, że on to ja, to chyba nie sprawi różnicy, że to jednak on opisze kwestie dotyczące punktów 3 i 7 z poprzednich opisów. Ostatecznie to z Piotrem Tatarek kombinował SAC-a, pierwsze testy też w Łaziskach były robione. Zgodnie z zapowiedzią odłączyłem Pamę od wymiennika podczas ostatniego tygodnia palenia. Odłączyłem też sterownik, to znaczy głównie o szczelną przepustnice sterownika tu chodzi. Paliłem więc, używając przepustnicy fabrycznej. Załadunek 11 kg (!) podawany w instrukcji jako maksymalny (Pama ma całkiem przyzwoitą instrukcje obsługi), palił się pierwsze pół godziny z wajchą /dinksem / wihajstrem () otwartym na maxa, potem z 50 % otwarciem przepustnicy. Były to próby na czystość szyby, więc inne dane zastawiam na potem. Zamknięcie przepustnicy bardziej niż na 50 %, przed dopaleniem drewna, kończyło się większym , lub mniejszym brudzeniem szyby. Dolot fi 100 dla tego wkładu, najmniejszego z tej serii, wydaje się być odpowiedni do palenia "manualnego" . Ale zostawiam te kwestie do wyjaśnienia przy okazji opisu palenia ze sterowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.01.2012 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Eniuuuuu... Piotr będzie znów zmuszony napisać, żeś nie jest zorientowany. "dinksów" już chyba od roku nie ma w wkładach UNICO. Wszystkie wkłady już mają takie klamki jak Dragony najnowsze. Zresztą jak w lutym będziesz na targach Progetto Fuoco w Weronie (22-26.02.2012) ZAPRASZAM - pawilon 7 stoisko A23 Może jak czas i zdrówko pozwoli, będę tam, więc pokarzę Ci dokładnie te klamki... Faktycznie , nie jestem na bieżąco , widać to zresztą na wklejonych przez Ciebie zdjęciach, którym teraz przyjrzałem się dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.01.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Dolot powietrza w Pamie Winien jestem opis jak w tytule. Przypomnę, że chodziło o wyjaśnieniekwestii różnic w dolocie powietrza do spalania w testowanym właśniewkładzie Pama Diablo bez rusztu. Wkład ma dolot wielkości fi 100 mm,co przy zasadach palenia bez sterownika jest prawidłowe. Porcja drewnazgromadzona w urządzeniu, w czasie pierwszych minut palenia, potrzebujezwiększoną dawkę powietrza. Ten problem w większości wkładów rozwiązuje się uchylając nieznacznie drzwi. Ma to wpływ nie tylko nalepsze rozniecenie ognia, ale również na odparowanie wilgoci, którejw tym czasie jest najwięcej. Wilgoć ma duży wpływ na brudzenieszyby, której brudzenie występuje najczęściej właśnie w pierwszychminutach palenia. W podobny sposób można palić używając sterownika, zamiast fabrycznej przepustnicy z "wajchą". Wydaje się jednak trochę bez sensu, bytakie zabiegi stosować po zainwestowaniu w sterownik. Sterownik pozwalakorzystać z kominka w dowolny sposób, ale głównie ma pozwolić namodejść od paleniska po pięciu - dziesięciu minutach od zainicjowania ognia,by powrócić tam dopiero w celu kolejnego palenia. Funkcja automatycznaumożliwiająca ten komfort, może zostać zmieniona na manualną co pozwalaobsługiwać wkład podobnie jak "wajchą". Tak więc zasadne wydaje sięwprowadzenie do oferty wersji wkładu dla sterownika, bez dźwigni i przepustnicy fabrycznej. Brak "dinksa" w frontowej części kominka,wpływa bardzo pozytywnie na estetykę, jak i nie daje możliwości omyłkowego przymknięcia dopływu powietrza za pomocą sterowania ręcznego, skoro funkcję dowodzenia procesem spalania przejąłkomputer. Wajchy wystające z wkładu sterowanego elektronikąto chyba spora niedorzeczność, albo konieczność przy brakuinnych opcji. Wobec powyższego zasadna jest wymiana dolotu powietrza w Diablo z fi 100 na fi 150. Duży dolot daje możliwość redukcji na mniejszy wmiarę potrzeb. Sterowniki produkowane są z przepustnicami o dowolnejśrednicy przepustnic. Z pewnością jednak nie w tym celu, by dopasowaćich wielkość do króćca jaki jest we wkładzie. Decydują o tympotrzeby wkładu na odpowiednią dawkę powietrza do spalania, mimo żez pozoru to to samo. Duży wkład, to zazwyczaj duże potrzeby. mały odpowiednio mniej. Niektóre wkłady mające króciec stosunkowosporej średnicy, faktyczny dopływ powietrza mają o wiele mniejszy, gdyżproducent nie umiał, albo nie chciał poradzić sobie z problemem zbytmałych przepustnic lub mocowań wewnątrz wkładu. Na nic nie zda sięinstalacja przepustnicy fi 125, jeśli rzeczywisty dolot ma przepustowośćfi 90. Takie zjawisko niedorzeczności w myśleniu, wykazują np niektórzyproducenci zaworów do wody, gdzie zawór 3/4, ma w środku przelot 1/2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 14.01.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Czyli rozumiem, że przepustnica sterowana sterownikiem ma na celu tylko i wyłącznie ograniczyć - zwiększyć ilość podawanego powietrza do paleniska, na podstawie pewnych bodźców, a właściwie na podstawie tylko jednego bodźca. Rozmawiamy o powietrznych paleniskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.01.2012 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Po targach w Wels (targi zduńskie Europy- mekka zdunów), rozpocznępalenie we wkładzie Nova Spartherma. Pama jest na półmetku testóww szczelnej zabudowie z płyt szamotowych. O wynikach można będzie cośrzec, po odsłonięciu wkładu i dokonaniu jego szczegółowych oględzin... W międzyczasie może NORDPEIS... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 19.01.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Którego dnia będziesz na targach ? Może się spotkamy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 21.01.2012 05:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Na targach w Wels to nie ze mną tylko z Novą można będzie porozmawiać. Z nowości jakie zapowiedziały swoją chęć przetestowania są krążki Ortner w zestawie z wkładem piecowym Olsberg. Zestaw taki funkcjonuje już w Łaziskach od dwóch sezonów. Używane w sposób racjonalny i zgodny z zasadami, nie objawia sygnałów, mogących być powodem do niepokoju, Pojawiła się chęć sprawdzenia ich w sytuacjach nieracjonalnych, opisywanych przez Piotra w ostatnich artykułach o kumulacji. Dla mnie wyniki testów są w zasadzie do przewidzenia, ale może nie dla wszystkich jest to jasne i oczywiste. Zaczynam w poniedziałek...Tak żeby po tygodniu palenia, można było zrobić miejsce dla Novej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 21.01.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 U kogo jest piłeczka? nie u Mistrza czasami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 28.01.2012 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Zaczynam w poniedziałek...Tak żeby po tygodniu palenia, można było zrobić miejsce dla Novej... Czekałem, czekałem i się nie doczekałem, więc sam się za nią wziąłem... [ATTACH=CONFIG]97962[/ATTACH] a w przyszłym tygodniu obok stanie konkurencja na litekę B z symbolem 2.2 będą niezłe zawody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.01.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Mój faworyt niegdysiejszy, firma B, znów mi podpadła. HKD 6 używam w domu drugi sezon. W połowie drugiego sezonu odmówił posłuszeństwa . Wysiadła tulejka na której opierają się drzwi . Bardzo skomplikowany system , chyba sztuka dla sztuki. Mosiądz wytarł się, drzwi opadły, zblokowały się, nie można używać. P A R A N O J A !!! Zobaczymy jak długo będę bez ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 29.01.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Całe szczęscie Piotrze, że na gwarancji.Zawsze możesz reklamować u dystrybutora, względnie u producenta.Nie takie cuda się zdarzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 29.01.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Wzbogaciłeś się Bohusz o nowy wpis w stopce! Niech to Eniu zobaczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 29.01.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) Wzbogaciłeś się Bohusz o nowy wpis w stopce! Niech to Eniu zobaczy . No widzisz coś mi przypomniałeś. Eniu w którymś tam temacie nazwał między innymi mnie HANDLARZEM (haraczobiorcą). WIĘC CHCĄC NIECHCĄC DODAĆ MI PASUJE DO STOPKI JESZCZE JEDNO ZDANIE. Może coś takiego: "Ogólnopolski HANDLARZ wkładami kominkowymi i materiałami do budowy kominków z ciepłymi ścianami" Tak będzie dobrze? Tylko nie wiem czy stopka nie zostanie wtedy usunięta przez moderatora... Fajnie tu zaglądać, taki relaks i przerywnik w co niedzielnej walce z wypisywaniem faktur i innych papierków urzędowych... No i to kosztorysowanie na dodatek... PS Zapomniałem też żeby jako handlarz więcej stać się widocznym w internecie zrobiłem sobie dziś taką małą stronkę galeryjkę. http://www.kominki-unico.pl/kominki_galeria.php Edytowane 29 Stycznia 2012 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 29.01.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 margod: czy ten piec na zdjęciu to też Pama? Ile taki kosztuje? Wygląda lepiej niż ten na którym eniu eksperymentuje( jak na razie dowiedziałem się z tego wątku że w pamie jak wrzuci się drzewo to ono pali się, a jak całe pali się i zamknie się całkowicie dopływ powietrza to gaśnie - swoją drogą niesamowite, że trzeba aż przeprowadzać eksperyment, żeby tego dowiedzieć się ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 29.01.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 margod: czy ten piec na zdjęciu to też Pama? Ile taki kosztuje? Wygląda lepiej niż ten na którym eniu eksperymentuje( jak na razie dowiedziałem się z tego wątku że w pamie jak wrzuci się drzewo to ono pali się, a jak całe pali się i zamknie się całkowicie dopływ powietrza to gaśnie - swoją drogą niesamowite, że trzeba aż przeprowadzać eksperyment, żeby tego dowiedzieć się ) Nie to nie Pama, to jest produkt f. Spartherm NOVA palenisko do akumulacji. Czekałem na opinię nt. tego paleniska i się nie doczekałem, więc zorganizowałem je sobie sam i zacząłem sprawdzać w jaki sposób i do czego można tę skrzynkę wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts