budujefajnydomek 16.12.2011 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Witam , jesli ktos pomoze bylbym wdzieczny. 1.moi rodzice chcieliby zbudowac ten dom http://gotowe-projekty-domow.pl/an_paczek.htm, ale czy dałoby sie przerobic ten projekt aby dobudowac garaz,albo cos na wzor garazu a mianowicie dodatkowy pokoj ,cos takiego http://images49.fotosik.pl/1224/101e7cfa6c0aae1dm.jpg wiem ze to moze nie podobac sie , ale z pewnych wzgledow potrzebna jest w tym projekcie taka zmiana.Wiec ,czy da sie zmienic tak plan? Po drugie ile mogloby to kosztowac-taka zmiana w planie? 2. na tamtej stronie wartość ogólem wynosi :280 530,00 za ten dom, mniemam ,ze to juz z robocizna. Ile procent z tej kwoty to robocizna? chcialbym wiedziec tak mniej wiecej , ile odjąć, bo moj tata sam bedzie budowal wiec na tym zaoszczedzi. 3. ta kwota 280 tys, nie wiadomo na ktory rok jest podana, ale wiekszosc wycen na tamtej stronie jest z 2008 roku. O ile procentowo wzrosly ceny budowy na dzien dzisiejszy? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nini 16.12.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Witam, jeśli chodzi o taką zmianę w projekcie (zmiana wielkości i wyglądu zewnętrznego domu), jest możliwa tylko za zgodą projektanta, czyli musisz zwrócić się z prośbą do pracowni, w której projekt został zakupiony. Niestety projektant nie musi wyrazić zgody, może też zażyczyć sobie zapłaty za taką zgodę. Jeśli chodzi o stosunek robocizny do kosztów budowy domu, to zależy. Ja jestem teraz na etapie SSZ i koszt robocizny na ten moment to jakieś 20% ogółu kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budujefajnydomek 16.12.2011 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 dzieki ze napisales a co to oznacza SSZ? jak ktos moze to niech jeszcze odpowie na pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nini 16.12.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 SSZ = stan surowy zamknięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.12.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 SSZ - stan surowy zamknięty.Jeśli zamierzacie pracować na budowie sami to możecie liczyć 2000/mkw pow. całkowitej. Jeśli zamierzacie zatrudniać ekipy- liczcie 3.000. Jeśli zakładacie wyższy standard wykończenia - drewno, kamień etc - liczcie 3500.Dorzucenie garażu i pokoju to poważna zmiana i na ogół oznacza przeliczenie całego projektu (np. dach - jesli chcecie go w bryle). Oznacza to robienie projektu na zamówienie, tzw. indywidualnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budujefajnydomek 16.12.2011 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 ok dziekuje za odpowiedzi,a drogi taki projekt na zamowienie? Bo w sumie chcemy dodac tylko ten pokoj, przeciez latwo takie cos dobudowac,i tylko wykuc miejsce na drzwi z domu (z orginalnego projektu) do tego pomieszczenia. No moze nie wykucie, tylko nie zamurowanie tych dodatkowych drzwi, ktorych nie bylo w planie orginalnym. Sorki, ze tak mieszam ,ale nie potrafie tego sformulowac Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi. Czy te 2 tys za metr to budowanie z najtanszych materialow?czyli dach z blachy a nie dachowki ceramicznej, okna plastikowe a nie drewniane itp? Bo my zamierzamy z tych tanszych ,,skladnikow '' budowac . Czy da sie zejsc z tych 2 000 za metr, czy to juz minimum? aha, i czy te 2 tys za metr to chodzi za powierzchnie uzytkowa, powierzchnie netto czy powierzchnie calkowita? pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 16.12.2011 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 hej. projektow gotowych jest zatrzesienie i mysle ze jak sie dobrze rozejrzycie to znajdziecie dla siebie cos co wam bedzie pasowalo bez jakis dramatycznych zmian.Ceny materialow mam wrazenie zaleza czesto os sily wiatru, humoru sprzedawcy i ilosci planktonu w zatoce puckiej... pytajac o to samow kilku miejscach roznice potrafia byc na poziomie 30%. ja jestem na etapie oczekiwania na PnB i zakupow materialowych (na razie dla stanu "0"), moim zdaniem warto jest obdzwonic kilka punktow sprzedazy i wcale nie kierowac sie zasada zakupow kompleksowych u jednego sprzedawcy... powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.12.2011 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 ok dziekuje za odpowiedzi,a drogi taki projekt na zamowienie? O wiele za drogi w stosunku do tego czego szukasz Poszukaj gotowego - nieduże domki to główna działalność biur architektonicznych. Bo w sumie chcemy dodac tylko ten pokoj, przeciez latwo takie cos dobudowac,i tylko wykuc miejsce na drzwi z domu (z orginalnego projektu) do tego pomieszczenia. No moze nie wykucie, tylko nie zamurowanie tych dodatkowych drzwi, ktorych nie bylo w planie orginalnym. Sorki, ze tak mieszam ,ale nie potrafie tego sformulowac Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi. NIe, to nie jest proste, kiedy zmienia się miejsce ścian i dostawia garaż. Zmieniasz całą bryłę, nowe obliczenia fundamentów, dachu, wszystkiego. To nie klocki Lego :) Czy te 2 tys za metr to budowanie z najtanszych materialow?czyli dach z blachy a nie dachowki ceramicznej, okna plastikowe a nie drewniane itp? Bo my zamierzamy z tych tanszych ,,skladnikow '' budowac . Czy da sie zejsc z tych 2 000 za metr, czy to juz minimum? aha, i czy te 2 tys za metr to chodzi za powierzchnie uzytkowa, powierzchnie netto czy powierzchnie całkowita? Liczysz zawsze całkowitą (to powierzchnia, ktorą trzeba zbudować. Wygogluj co to jest pow. netto i użytkowa. Ty musisz liczyć każdą cegłę. Oczywiście można oszczędzać na materiałach, ale są miejsca , gdzie nie polecam, bo potem kosztuje to tylko więcej (jakość betonu, materiał na ściany, ocieplenie, izolacja, etc) Najwięcej możecie zaoszczędzić pracą własną. Ale zejście poniżej 2.000 jest trudne. Trzeba naprawdę zrobić samemu bardzo dużo. pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budujefajnydomek 16.12.2011 23:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 no to szkoda ze powierzchnia calkowita sie liczy. mały domek 100 m2 powierzchni uzytkowej ma 200 m2 powierzchni calkowitej. Czyli 600 tyś zł z robocizna +działka. My mamy działke, robocizne tez, wiec wyjdzie nas 400 tyś zł. To i tak prawie 2krotnie wiecej niz zakladalismy. Myslelismy ze nie wynajmujac zadnych firm zbudujemy taki dom za ok 200 tys Szkoda... Tylko zastanawia mnie koszt podany na tamtej stronie , a wiec 280 tyś.Jesli jest on z robocizna to same materialy wynioslyby ok 200 tyś. Dlaczego oni tak zanizaja cene? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Eskaa 17.12.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Dlaczego wybraliście akurat ten projekt, skoro brakuje wam w nim 1 pokoju? Jest wiele fajnych projektów, może warto poszukac innego? Myślałeś o parterowym domu skoro ma być mały i tani w budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.12.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 . Tylko zastanawia mnie koszt podany na tamtej stronie , a wiec 280 tyś.Jesli jest on z robocizna to same materialy wynioslyby ok 200 tyś. Dlaczego oni tak zanizaja cene? Jeśli sami będziecie robić większość prac to może się udać, ale materiały musicie kupić. Dlaczego takie ceny ? Żebyście kupili ten projekt :) Wykończeniówka kosztuje. Jeśli możecie się wprowadzić do domu z wykładziną na podłodze i bez drzwi wewnętrznych to walczcie.Poczytaj forum - niektórym się udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 17.12.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Kosztorys dla Pączka jest z II kwartału 2011 - całkiem świeży. Też budowaliśmy według projektu tej pracowni i wyszło nam dość zgodnie z kosztorysem. Zeszliśmy z podanej przez biuro kwoty na tyle, na ile włożyliśmy własną robociznę. Zobacz jeszcze raz na podane wyceny - 280 tys. jest za część budowlaną (bez instalacji) przy systemie zleconym. Zakładając system gospodarczy wycena jest na 224 tysiące z kawałkiem. Oczywiście wszystkie podane tam kwoty są netto. Jeżeli tato będzie budował, to jest szansa zmieścić się w 200 tysiącach. Nam się udało właśnie z pomocą murującego taty. W odległości 50km od Wrocławia cena za m2 po podłogach wyszłaby z robocizną około 1900zł. Wkładając własną pracę (dużo własnej pracy) zeszliśmy w okolice 1600zł. Budowa formalnie w latach 2008-2011, większość prac 2009-2010. Tyle o kosztach. Dwa słowa o planowanej zmianie w projekcie. Duża pomyłka. Po pierwsze spory koszt adaptacji - doprojektowanie pomieszczenia wraz z fundamentami i dachem, wykonanie obliczeń. Po drugie - średnio atrakcyjny wygląd, nowy dom a od razu z przybudówką. Po trzecie - taka dostawka komplikuje bryłę i spada energooszczędność domu. Archeton ma też proste, nieduże i niedrogie domy z dwoma pokojami na parterze, w innych pracowniach też można coś znaleźć. Zawsze lepiej doprojektować np. drewniany ganeczek, jeżeli mamie taki się podoba, niż dostawiać pokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 18.12.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 koszt budowy..... to tak względna kwestia że się nie podejmuję opinii. Ale odnośnie kosztorysów w projektach gotowych to na podstawie mojego projektu wiemże kosztorys z 2008 roku opiewał na dużo większą kwotę niż ten z 2011 roku, oczywiście projekt tej samej pracowni i kosztorys też. Więc wychodzi ze obecniej taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts